Vegetariánstvo u detičiek

ah1234
13. mar 2018

Ahoj, ak sa tu nájde nejaká mamička, ktorá má skúsenosť s vegetariánstvom/vegánstvom prakticky od narodenia bábätka a našla by si na mňa minútu, potešilo by ma, ak by sa mi ozvala. 🙂 mám pár otázok a nechcem vzbudzovať vášne v diskusii, chápem, že veľa mamičiek toto neschvaľuje, ale ja hľadám nejaké, ktoré práve s týmto skúsenosť majú a vedeli by mi poradiť.

katharines
13. mar 2018

No, je super ak deticky jedia vela zeleniny a ovocia, avsak i maso ma svoj nezastupitelny vyznam v strave dietata. Mozno si pocula o epigenetike, ktora ma obrovsky vplyv na zivot jedinca a strava to vie velmi ovplyvnit. Je vsak dobre vyberat maso z volne pasucich sa zvierat. Veganstvo i vegetarianstvo by som nechala na dospelost.

bosoriak
13. mar 2018

@ah1234 v tomto pripade sa skor treba obratit na pediatra. Da sa to, ale musi to byt velmi citlivo vyvazene, plus doplnene vyzivovymi doplnkami.

Neschvalujem to, ale ak uz to musi byt, nech je to pod odbornym dohladom, treba najst pediatra, ktory to bude brat rovnako. 🙂

jana_eyre
13. mar 2018

https://zivotjezmena.sk

skus pozriet aj tento blog.. pokial viem tato pani ma tri deti na veganskej strave.. mam aj kamaratku co ma takto tri deti, dve z nich maju uz 12 a 13r a nikdy njedli maso..

ja som taka nemasova, nemam ho nejako v oblube, ale obcas ho robim kvoli detom.. ale urcite podstatne menej ako je norma podla pediatrov.. zelezo maju dobre, snazim sa im dodavat vela zeleniny ktora nahradza maso..

luba41
13. mar 2018

nerozumiem, prečo by mala byť pod odborným dohladom pediatra?..bežne pediatrov strava detských pacientov nezaujíma a ak ano, tak bohužial u väčšiny z nich ich odporúčania v stravovaní detí sú úplne vedla a scestné /už hned pri zavádzaní príkrmov, odporúčaní pitia mlieka atd/...

andula09
13. mar 2018

Myslím, že nejakým negatívnym reakciám sa aj tak nevyhneš keď si to tu už napísala...

kllamarka
13. mar 2018

@ah1234 Odporucam tiez epigenetiku prestudovat. Pre deti by som riesila male mnozstvo masa z cistych domacich zdrojov. Ja osobne som za volbu...dieta si v neskorsom pubertalnom veku vie samo zpocitat ci chce nechce maso - ak to ma byt otazka "viery", pretoze zdravia urcite nie.

mogaa
13. mar 2018

Dieťa má prijímať dostatok bielkovín,najkvalitnejšie sú práve z mäsa. Ak sa už ale rozhodneš pre vegetariánstvo, naštuduj si čím treba mäso nahradiť, čo viem treba okrem rôznych klíčkov, orechov a olejnatých semien aj strukoviny....

ah1234
autor
13. mar 2018

@andula09 mne nevadia, nech si maju ludia nazory, len som sa chcela vyhnut horucej diskusii 🙂
@mogaa ja sama som vegetarian cca o deviatich rokov, takze viem co ma jest dospievajuci clovek a dospely, ale predsa len babo je nieco ine a rada by som si o tom, co najviac zistila dopredu 🙂
@luba41 no presne, s pediatriami a lekarmi mam zlu skusenost, aj mojej mame napriklad nadavali, ze som vegetarian, aj ked som bola zdrave dieta.. Ale nikdy nic neporadili. :/

Inak ja sama som polovegan, u dietata neviem, preto by som sa rada dopredu pobavila s niekym. Proti maso som zasadovo, ja mu ho varit nezvladnem lebo to proste nedokazem, ale ked sa same rozhodne jest maso, tak mi to vadit nebude. No kym je pod mojou zivotospravou tak napichane maso jest nebude, na systematickom vyvrazdovani zvierat sa tiez nepodielame a to bohuzial nezmenim. Ale chcem mu zaistit vsetko co potrebuje a hlavne prebrat mliecne potraviny - mam taky nejaky pocit, ze nemozu byt pre dieta prospesne, lebo keby boli tak by malo rovnake zlozenie ludske mlieko a ono nema. :/ Proste neviem, preto sa chcem s niekym poradit, kym babo nie je na svete a nie potom urobit nejaku neplechu. 🙂

bosoriak
13. mar 2018

@luba41 tak neviem, u mojich deti sa kazdy pediater zivo zaujimal o zlozenie stravy u kazdeho mojho dietata. Ci na Slovensku ci teraz v zahranici. Odporucania co sa prikrmov tyka a tiez mlieka (ze ho od jedneho roka vobec netreba ak ma dieta pestru stravu) som dostavala vylucne od pediatrov. Ale ja som si vybrala dobre a mam k nim plnu doveru. Rozhodne informacie o zdravi a vyzive mojich deti nebudem hladat na internete z neoverenych zdrojov. Je trochu ine, ked tu napise niekto nejaky navod na vegansku stravu u dietata. A je ine, ak to spravi lekar, ku ktoremu potom budem chodit este niekolko rokov. Proste informacie nie su rovnocenne, to som tym chcela povedat. A to nemyslim ako urazku ani ako rypanie.

Preto som @ah1234 pisala, aby si nasla pediatra, ktory to bude vidiet rovnako, resp. sa vyzna v stravovani a vyzive. Lebo presne ako pises, ak budes dietatu davat vylucne rastlinnu stravu, mozes sposobit vselico. Napr. len amatersky odhad - nedostatok mlieka a vapnika v prvom roku moze viest k nedostatocnemu rastu kosti, nedostatok bielkovin k zlemu rastu svalov a problem je na svete. Teda minimalne by som to prebrala s niekym, kto sa tomu rozumie. Ako najst takeho pediatra je vsak uplne ina otazka a na nu odpoved nemam. 🙂

stanulienkat
13. mar 2018

to nie je o tom, ze to vela mamiciek neschvaluje. To je o tom, ze ani lekari to neschvaluju o prirodzenych potrebach ani nehovorim. asi lekari vedia preco.

ah1234
autor
13. mar 2018

@bosoriak ja este ziadne deti nemam, ale neodporuca sa s kravskym mlieckom pockat az po jednom roku babatka ? 🙂 mne maminka hovorila, ze nam do 1.5 roka vobec mliecne nedavala a potom velmi opatrne. My mame aj vsetci intoleranciu laktozy uz 3 generacie, tak to mozno mohlo byt aj tym, ale myslela som, ze vseobecne sa mliecna strava neodporuca ako jedna z prvych ale poslednych. :/

ah1234
autor
13. mar 2018

@stanulienkat lekari neschvaluju vela veci a nemaju pravdu. 🙂 "normalny" lekar schvaluje "normalne" veci pre spolocnost, proste nazor vacsiny bude samozrejme vzdy nejaky ale to nezmanema, ze nazor mensiny je zly. Ja som priklad, ze skorovegan moze byt uplne zdravy clovek, aj ked lekari mojej mamke hovorili nieco ine. 🙂

didi35
13. mar 2018

@ah1234 Ja som detom nikdy kravske mlieko nedavala, do 2,5 roku neochutnali nic kravske. Masko obcas. Teraz bezne jeme maslo, obcas tvrdy syr, ale mlieko kravske nedavam vobec. Kojila som kazdeho syna do 2,5 roka. Maso jedia teraz normalne, ale nie casto. Bezna skolska strava, vecer potom uz vacsinou maso nedavam.

simculllka
13. mar 2018

@ah1234 Ahoj, ja osobne nemám takú skúsenosť, ale mám takú kamošku, čo nejedia vôbec mäso doma. Chlapec má 3,5 roka, doteraz nebral žiadne antibiotiká, má vyváženú stravu, povedala by som, že majú pestrejšiu stravu ako my, čo mäso jeme, a celkovo, v poslednej dobe vidím v tom len samé výhody. Keby som bola nemäsový typ, určite by som k tomu viedla aj svoje deti, žiaľ, u nás sa mäso vyžaduje doslova, takže táto zmena by u nás asi vítaná nebola.

katharines
13. mar 2018

@simculllka inak to vegetarianstvo aj veganstvo je ok, len urcite by som zaradila aspon 1x do tyzdna rybu i maso pre deti. Mliecne kravske produkty len zakysane, ako je kvalitny jogurt s jogurt. Kulturou bez modifi. Skrobu (jediny kvalitny jogurt z kravskeho mlieka som videla len v Bille a potom biely ovci jogurt) a plnotucne acidko.

didi35
13. mar 2018

@katharines ktorý jogurt máš na mysli? Aj IP Dik

lobic
13. mar 2018

@katharines ten kvalitny jogurt by zaujimal aj mna. Dakujem

katharines
13. mar 2018
katharines
13. mar 2018

Ja aj lyzicku tohto jogurtu davam na noc do ovsenych vlociek, rano vodu vylejem, trocha oplachnem a uvarim. Je to lepsie stravitelne.

fialka2612
13. mar 2018

MUDr. Igor Bukovský kedysi niečo napísal aj k téme o vegetariánskom stravovaní pri dieťati. Skús pogúgliť.

biolady
13. mar 2018

Ahoj, moja ma 2 a sme vegetarianky. Co by si sa chcela spytat?

siska53
13. mar 2018

@ah1234 ahoj,mamznamu,ktora je vege i s celou rodinou,su vsetci zdravi a ok,cize aj deti.. A je tu aj taka diskusia o tom,skus vyhladat. Ja som.maso neznasala od babatka, vzdy len trochu do mna dostali,teraz som pescotarian,cize jem ryby,alr ine maso nie. Krvne testy ok. Ako tehu som tomu masu tiez nejak nedala,ak tak len oar malychbkuskov,tehu obe normalne,ale deti maso jedia normalne,toto nechavam na nich.
Ale ako preco nie,pokial mas dost vedomosti ohladne vyvazenej stravy,nevidim vobec problem...

vercaaa20
13. mar 2018

Ja som vegetarianka cely zivot, moja dcera tiez odmieta maso.. napis ak chces 🙂

bosoriak
13. mar 2018

@ah1234 ved pisem, ze od roka mlieko vobec netreba. Mliecna strava ako jogurt je napr mozne davat od 8. Mesiaca. A samozrejme alergie su o niecom inom, tam je jasne, ze nebudes dietatu davat alergeny. Ale ak deti nemas, je to aj tak jedno. Budes riesit uplne ine veci najprv. A sama uvidis veci v trochu inom svetle.

kvetuska111
13. mar 2018

Ahoj, ja to schvalujem ale je to kazdeho osobne rozhodnutie.. ja som svojmu babatku nedala maso a ani neplanujem dat.. taktiez co sa tyka kravskeho mlieka.. lebo to su taktiez zivocisne bielkoviny..poznam veganske deti a aj deti kt. nemali sladkosti - to maju 7 rokov.. vsetko zalezi ako zijes a aky chces dat priklad. A comu veris.. pytat doktora? Jasne ze ti povedia jest maso atd.. to je skola kt. Bola tak vychovana roky a “ to je spravne” viem co hovorim, sama som zdravotna sestra a robila som na onko.. to ma este viac utvrdilo nejest zivocisne bielkoviny.. receptov je kopec na zahranicnych strankach. A knihy od dr.Mcdougall- precitaj, vygoogli.. je toho viac.. maso sa da vselijak nahradit- edamame fazulky, sosovica,cicer, tofu atd
Bukovskeho kniha ma rozne recepty pre deti.. vela stastia🙂

lavender273
13. mar 2018

@ah1234

Ak chces mozem ti poslat kontakt na moju znamu, napisala aj knihu o strave (sice veganskej ale da sa to modifikovat na vegetariansku) . Obe deti ma na veganskej strave, urcite ti bude vediet pomoct.