Zdravý verzus nezdravý životný štýl

15. apr 2024

Ahojte. Ako je to možné že niekto fajčí cigarety celý život a celý život prežije v zdravý a dožije sa 90 rokov? Zaujíma ma reálny dôvod. Načo je potom zdravý životný štýl keď niekto napr celý život fajčí, je hamburgre, a napriek tomu je zdravý. Začala som sa viac zaujímať o stravu a až teraz som zistila koľko škodlivých látok obsahujú niektoré potraviny , začala som zdravo život ale nejako podvedome máme v hlave stale toto čo sa pýtam vyššie. Nemám ako keby záruku že mi ten zdravy životný štýl niečo prinesie a teda strácam motiváciu. Ďakujem.

domkakvet
15. apr 2024

Nepoznam nikoho kto by fajcil a jedol hamburgery a dozil sa 90. rokov.

daniela2202
15. apr 2024

Ani mne to neberie hlava 😁

egonsk
15. apr 2024

tomu sa vravi, ze zla burina nevyhynie. 😁😉

banalu
15. apr 2024

Mame taku susedu, ma cez 90, fajci ako komin, inak ako s cigaretou som ju fakt nevidela. Ale teda asi neje hamburger, mozno ani nevie co to je.
Cely zivot tazko pracovala na poli, starala sa o deti, hospodarila a jedla co nagazdovali. Neriesila ci ma 5 kusov zeleniny ci ovocia za den, ved za jej detskych/mladsich cias, boli radi ked chleba bolo.
Vela ludi "zije zdravo" a pritom zaziva tolko stresu, ze ich v 40tke odpali 🤷‍♀️
Podla mna je to aj povahou, ked clovek nehlada dramu v svojom zivote, zije kludny spokojny zivot tak aj ho dlhsie zije. A dalsia vec je genetika 🤷‍♀️

caroline_
15. apr 2024

Podľa mňa extrémne veľa robí psychika, zmýšľanie

jaaankaaaa
15. apr 2024

Áno úplne kľudne sa ako fajčiar môžeš dožiť veľa, ale pozri aké majú hnusné nechty, zuby, pleť...

A hlavne, ak si zoberieš ľudí, ktorí majú rakovinu pľúc, 80% tvoria fajčiari.

Za mňa toto hovorí jasne.

Inak obézni ľudia sa ozaj nedožijú veľa+ nejde len o číslo ale kvalitu života predsa!😉

olimuc
15. apr 2024

Poznala som viacerych velmi starych ludi, kt v 94-97 rokov boli ok … ale boli to rocniky narodene pred vojnou a prezili si svoje… mam dojem, ze oni vydrzali viac ako napr terajsi 60+ … sice fajcili ale hamburgery nejedli … jedli co prislo… hlavne sa Viac hybali a nerobili si stres aj zo sprostosti

gabrm
15. apr 2024

@autor
Áno môžem potvrdiť - môj svokor má 92 rokov, stále každý deň vyfajčí krabičku cigariet a vraj fajčí od piatich rokov(že jeho dedo mu dával cigarety). A čo sa týka stravy, hamburger asi nejedol nikdy, ale všetko mastné čo nikto nechcel on vždy pojedol a ešte tod 10 rokov dozadu sme v pohode spolu fľašku slivovice vypili keď sme tam prišli na návštevu. Ale vraj nikdy nepil pivo 😀.

lucka_ke
15. apr 2024

kamarátka pracuje ako sanitárka vo VUSCHu na cievnom a 100 percent pacientov sú fajčiari a rad radom tam robia amputácie dolných končatín (čiastočných aj úplných) takže až tak super to nebude

vakatko
15. apr 2024

Ľudia, ktorí menej jedia žijú dlhšie.
Dnes sú ľudia vystresovaný, málo pohybu a prejedajú sa.

pribinak
15. apr 2024

Genetika robí svoje.

st_277
15. apr 2024

ja mam teóriu, ze pred 90 rokmi proste jedli vsetko BIO, jedlo v obchodoch nebolo plne jedov, hamburger urcite nejedavali, jedli co si sami vyprodukovali preto ak aj fajčia maju podla mna dobry zaklad 🙂

katka700
15. apr 2024

Extrémy/výnimky sú "viditeľnejsie" než prípady kde je výsledok taky ako by si očakávala. 90 ročný fajčiar vynikne, jeho rovesníkov fajčiarov už nevidíš lebo sú na cintoríne. Obézny človek môže mať dokonalý krvný obraz ale môže na neho pripadať 30 tlstych čo majú krvný obraz hrozný.
Týmto nechcem nikoho uraziť, len ukázať že "výnimky z pravidla" si všímame viac a niekedy to môže skreslit vnímanie reality.

victoriab
15. apr 2024

@domkakvet moj stary otec cely zivot tuhy fajciar - 95 rokov sa dozil.

lujza123
16. apr 2024

Zdravo sa stravujes iba preto aby si sa dožila 90 rokov? Akoze väčšina 90 tnikov nevyzerá že by si ten zivot užívala, ako hovoril môj dedo ktorý sa dožil takmer 100 ze po 80 tke je to už také o ničom, všetci kamaráti, známy, lásky sú už mŕtvy, nepocujes nevidíš dobre, hlava v hmle, pohybuješ sa ťažko.

Ja mám 40 a už medzi mojimi rovesníkmi je vidno kto ma aký životný štýl, tí ktorí na seba kašlú vyzerajú hrozne, strhaná tvár, nadváha, už v tomto veku riešia choroby, berú lieky na tlak.

jaron
16. apr 2024

Vysvetlenie je v tom, že naše zdravie, dĺžka a kvalita života nikdy nezávisia iba od jedného faktora, ale je to vplyv veľmi veľa rôznych faktorov. Je to komplexná a zložitá záležitosť, kde prichádzajú do úvahy výživa (a to je tiež nesmierne veľa rôznych vplyvov, široká téma), pohyb, nastavenie mysle, vzťahy, dedičné faktory, vplyv prostredia atď. Nehovoriac ešte o našom subjektívnom hodnotení seba samého, ale i iných (či žijeme my, alebo iní zdravo, v našich úsudkoch sa často môžeme mýliť a nemusia byť objektívne).

Fajčenie naozaj zvyšuje riziko ochorení a úmrtí. Avšak táto súvislosť nikdy nie je 100 %. Nikdy to nie je - fajčíš 100 % riziko, nefajčíš 0 % riziko. Pretože do toho zasahuje množstvo ďalších už vyššie spomínaných faktorov, život je zložitý.
Pekne to ilustruje priložená fotka (čísla sú len obrazné, nemusí to byť presne 20 a 80 %, ide o princíp).

Ešte iný príklad.
Žltá vesta cyklistu neznamená na 100 %, že ho nezrazí auto, podobne ako neznamená, že cyklistu bez vesty na 100 % zrazí auto. Avšak znova obrazne, ale principiálne vyjadrenie – zo 100 cyklistov bez vesty zrazí auto 10, zo 100 s vestou zrazí iba jedného. Znova to však nikdy nie je zo 100 všetkých a z tých druhých 100 ani jedného. Nikdy to nie je 0 a 100 %. Vždy je to o pravdepodobnom znížení rizika. A čím viac dobrých faktoroch zdravia do života zahrnieme (tie, čo môžeme ovplyvniť), tým lepšie.

Zdravý životný štýl vo všetkých jeho oblastiach jednoducho má zmysel a funguje. Nikdy však nefunguje v zmysle absolútnej ochrany. Také niečo na tomto svete neexistuje. Okrem toho, žiť skutočne zdravo by malo byť zároveň príjemné. Nie že iba za to raz možno dostanem niekedy neskôr nejakú "odmenu" (zdravší život), ale má to človeka baviť, dávať mu slobodu, radosť, jedlo má chutiť a život má byť plnší.
A zároveň, samozrejme nie je zlé, že vďaka tomu môžeme byť zdravší a vyhnúť sa utrpeniu, že je lepšie nám samým, ale ešte viac to môže byť dôležité, že máme svojich blízkych, na ktorých nám záleží. A naše zdravie je preto dôležité aj kvôli ním...

domkakvet
16. apr 2024

@victoriab ano moze byt, lebo vtedy cigarety neobsahovali to co teraz, ale keby tak zil teraz asi tazko by mal taky vej.

sono2
16. apr 2024

Ja som raz videla, na internete, že stačí málo cvičiť a človek môže aj fajčiť aj jest kadečo. Že sa to tým cca vyruší. Ono záleží aj od génov. To máš ten tuhý korienok. Sú proste odolní, normálny a napriek všetkému úsiliu biedni, na ktorých sa všetko lepí.
Podstata je ale, niečo, pre seba robiť. A to že teraz niekomu neni nič, neznamená, že to bude aj o 5 rokov tak. Obezita, fajčenie a zlý životný štýl sa skôr či neskôr prejaví. A ľúbi sa už po 40tke.

adelamodrykonik
20. apr 2024

Jooojha, tam je toľko faktorov, ze nikto ti nedá záruku, že keď budeš zdravo žiť, tak nedostaneš napr. rakovinu. Ale je určite mnohonásobne vyššia pravdepodobnosť, že nebudeš trpieť rôznymi chorobami, budeš mat viac energie, mentálne ostaneš dlhšie vitálna. Ďalšia vec je, čo považuješ za zdravý životný štýl, lebo ono je to dosť komplexná téma. Určite sa nájdu 90tnici, ktorí fajčia (aj keď sú to skôr výnimky). Ale pravdepodobne sa v porovnaní s dnešným sposobom života ovela viac hýbali, menej jedli, nenapchavali sa mäsom 6x do týždňa, jedli viac vlákniny, menej cukru a soli, mali menej chronického stresu, neobliekali sa tak hrubo a nebývali v bytoch vykurenych na 25 stupňov, nepili sladené nápoje a priemyselné spracovanú stravu, nenosili syntetické oblečenie s obsahom ťažkých kovov, nepouzivali kvantá karcinogennej kozmetiky, nikdy nepočuli o mikroplastoch, jedlo bolo v uplne inej kvalite a nebalilo sa do plastov, v ktorých sa skladuje mesiace, nežili v tak sterilnom prostredí, mali viac sociálnych kontaktov a netrpeli osamelosťou, ženy dlho dojcili...
Za mňa je zdravý životný štýl super, ale choď na to postupne, inak ťa to prevalcuje. Preto sa to vola životný štýl. Lebo je to spôsob, akým žiješ. Nie niečo vnutene nasilu, čo tak vlastne ani necítiš. Daj tomu čas, zži sa s tým a už nebudeš riešiť, či sa ti to oplatí. Bude to pre teba prirodzené. To je aspoň moja skúsenosť. Veľmi ti držím palce, lebo isto to stojí za to 🙂 A ak by si chcela s niečím poradiť, tak napíš

alazala
20. apr 2024

Sú to svetlé výnimky, ber to tak, že majú proste len šťastie a je ich skutocne málo. Takých ľudí, čo na nezdravý životný štýl doplatia je oveľa oveľa viac

ndrag
20. apr 2024

Och moj boze, mne sa normalne nozik vo vrecku otvara, ked citam tento sprosty nazor. Autorka, chod robit na urgent niekam do nemocnice a hned uvidis rozdiel medzi ludmi so striedmym zivotnym stylom a tymi co fajcia, piju a su obezny. Stacil by ti ani nie tyzden a docvaklo by ti kde je konkretne ten rozidel.