icon

Zhoršuje sa zrak pozeraním televízora zblízka?

14. nov 2025

Ahojte. Vážne sa človeku zhorší zrak keď pozeral televízor zblízka?ja hovorím nie a manžel že áno. Kto má pravdu?🤔

silvusias
14. nov 2025

Zrak sa zhoršuje aj vekom, aj inými faktormi, nemusí to byť len pozeranie z blízka. No nakoľko ma na to tv vplyv asi nie je zatiaľ jasné. Isté je, že to nie je dobré a môže to prispieť k zhoršeniu.

biba_18
14. nov 2025

v podstate máte pravdu obaja. zrak sa zhoršuje keď nedostatočne pracuješ so svalmi oka. čo je ľahšie nepracovať, pokiaľ máš obrazovku blízko. ale aj keď ju máš blízko neznamená že na ňu musieš čumieť dlho bez toho, aby si robila pauzy…

viestta
14. nov 2025

To o hovori manzel platilo hlavne pri starych obrazovkach, dnesne LCD displaye maju iny prinip ako riadkova obrazovka, takze tam oko obraz vnima inac, ale kazda obrazovka ma optimalnu vzdialenost a z tej treba TV pozerat. Ina je pri 13´ obrazovke, ina pri hektarovom televizore.

ik70
14. nov 2025

Ne, nezhoršuje už je tento mýtus vyvrátený. Mne sa napríklad rapídne zhoršil ked som slabšie videla malilinké písmenká a MUDr očná mi predpísala dosť silné okuliare a ked som sa na to sťažovala že ma z nich bolia oči, povedala že oči si zvyknú aj si zvykli ale už som odvtedy bez okuliarov nevidela ani omnoho väčšie písmená ktoré som dodial videla velmi dobre. Takže môj záver je, okuliare zhoršia zrak a nie TV.

dasufla
14. nov 2025

myslim si, ze tento mytus bol uz davno vyvrateny 😉 respektive ta technika/televizory uz pokrocili natolko, ze funguju na uplne iny princip a to riziko je tam ozaj minimalne.

cukricek4
14. nov 2025

zrak to nezhorsuje, ale tak isto to ani neprospieva. podla velkosti tv si viete vyhladat aka je idealna vzdialenost na pozeranie. myslim, ze nie je ziadna veda dodrziavat to 🙂

babushkaem
14. nov 2025

zrak nezhorsuje, akurat z dovodu nizkej pohyblivosti oka to moze sposobovat suchost. ja som to riesila, ked sa tu riesila velkost tv. mame privelku telku na to, kde mame gauc, ale skodit to neskodi, nesposobuje to okrem sucheho oka nic.

ariannazara
14. nov 2025

Bola som teraz na operaciu s ocami s krcpom(skulenie) pytala som sa doktorky ci moze po operacii pozerat TV a ona ze to nema ziadne vplyv na oci uz je to davno vyvratene..ze moze pozerat kludne

poisonblu
14. nov 2025

pri synovi povedala ocna, ze to je to viac o genetike, ako o nejakom nadmernom pozerani na TV, PC a pod.....ja aj manzel sme kratkozraki, syn tiez