Zníženie cholesterolu odstránením cukru a pečiva
Ahojte, minulý mesiac som tu dávala príspevok o tom, že mám permanentne vysoký cholesterol a nedarí sa mi ho znížiť. Plus som písala, že nejem žiadne mastné veci a neviem, s čím to súvisí. A že idem vylúčiť sladkosti, sacharidy/pečivo a sladké vody. Mnoho mi tu písalo, že čo majú spoločné sacharidy a cukry s cholesterolom? Veľa....
- Od 6.8 som prestala piť sladké vody - Rajec bylinka.
- Prestala som jesť pečivo, cestoviny a lepok ako taký. Jem iba na raňajky celozrnný chlieb s plátkom šunky a zeleninou.
- Vylúčila som všetky sladkosti, okrem fruktózy v ovocí.
Dnes ani nie mesiac po vysadení mám výsledky podľa mňa super.
Výsledky 06.08.2025
Glukóza : 3,20
CHOL: 6,42 (norma do 5)
TAG: 6,51!!!!! norma je do 1,70
S HDL: 0,85 ( norma od 1,4)
Výsledky 04.09.2025
Glukóza : 4,7 ( už mi tak nekolíše glukóza počas dňa )
CHOL: 4,46 (norma do 5)
TAG: 1,56 (norma je do 1,70)
S HDL: 0,95 ( norma od 1,4)
Čiže rada môjho kardiológa bola užitočná.
Možno to niekomu pomôže.
@malinkajozka ďakujem. Nejem ani vyprážané, ani mastné, ani žiadny omáčky, salámy, syr iba výnimočné, jogurt iba biely nízkotučný s ovocím apd. Čiže u mňa to zrejme stálo a padalo na sladkom Rajci, pečive a sladkostiach.
@anonym_autor to je logické, keď sa nadbytočné cukry v tele menia na tuk.
@anonym_autor super
Veru ano, takto to funguje.
V sladkostiach sú palmove oleje najdkodlivejsia vec pre cievy.Islo ti to dole výborne.Kolko máš rokov?
prepac, co je ten TAG?
a uplne ti verim, mne v stave akutne zhorsenej psoriazy a astmy, odporucila lekarka AIP - autoimunny protokol, a tam v tej prvej faze vyluci clovek nieze lepok ale prakticky vsetky sacharidy, vcitane ryze a zemiakov. Plus vsetky vysokospracovane potraviny...co su aj sladkosti, sladene napoje, udeniny, salamy, parky, klobasy sunky atd.
a zlepsil sa mi stav vlemi vzrazne, a to som za roky mala kopec liecby, aj kortikoseroidmi, ale to fungovalo, len kratko po dobrati liekov ci masti.
Dlhodobo nekonzumujem potraviny, ktoré dvíhajú cholesterol a mám ho vysoký,z dlhodobého stresu
ja detto
som na nizkosacharidovej diete / keto prevažne - a celoživotný problém vysoký cholesterol odrazu nie je.... (v 18tich rokoch mi chceli dat lieky) a to som celoživotný športovec a budem mať 50r
Dlhodobo nekonzumujem potraviny, ktoré dvíhajú cholesterol a mám ho vysoký,z dlhodobého stresu
@anonym_ee53d1 aj ja som si to myslela. Že je to zo stresu a paradoxne bol problém niekde úplne inde.
@anonym_ee53d1 aj ja som si to myslela. Že je to zo stresu a paradoxne bol problém niekde úplne inde.
@anonym_autor
sacharidy a cukor priamo súvisia s našou adaptáciou na stres 😎
@anonym_autor
sacharidy a cukor priamo súvisia s našou adaptáciou na stres 😎
@76california ale ja som roky nejedla sladkosti a mala som vysoký cholesterol. Z ato som jedla sacharidy, lepok a pila sladku vodu. vylucila som ten rajec, chlieb, zemiaky a sup, dostavam sa do normy. Este mam na com pracovat.
@76california ale ja som roky nejedla sladkosti a mala som vysoký cholesterol. Z ato som jedla sacharidy, lepok a pila sladku vodu. vylucila som ten rajec, chlieb, zemiaky a sup, dostavam sa do normy. Este mam na com pracovat.
@anonym_autor takže teraz sa takto plánuješ stravovať do konca života?
@anonym_autor takže teraz sa takto plánuješ stravovať do konca života?
@anonym_cc7f0f áno, lepok mne osobne škodí a aj jednoduché sacharidy ako také. Sladké vody nie je zdravé piť. Ostatné veci jem normálne aj mäso kuracie, hovädzie, morčacie, ryby, ovocie, zeleninu, nízkotučný jogurt, cottage cheese, tvaroh, ražný celozrnný chlieb, polievky, hnedá ryžam, kuskus, bulgur. Za mňa je to teraz momentálne moja najvyváženejšia strava.
@anonym_cc7f0f áno, lepok mne osobne škodí a aj jednoduché sacharidy ako také. Sladké vody nie je zdravé piť. Ostatné veci jem normálne aj mäso kuracie, hovädzie, morčacie, ryby, ovocie, zeleninu, nízkotučný jogurt, cottage cheese, tvaroh, ražný celozrnný chlieb, polievky, hnedá ryžam, kuskus, bulgur. Za mňa je to teraz momentálne moja najvyváženejšia strava.
@anonym_autor sladke vody som nepila nikdy, ani ako decko. Ale rázny chlieb a celozrnný chlieb tiež obsahujú lepok. Nerozumiem tomu.
ja detto
som na nizkosacharidovej diete / keto prevažne - a celoživotný problém vysoký cholesterol odrazu nie je.... (v 18tich rokoch mi chceli dat lieky) a to som celoživotný športovec a budem mať 50r
@76california na druhej strane veľa bielkovín nerobí dobre obličkám.
Potenciálne riziká pri dlhodobom nadbytku bielkovín:
Zvýšená produkcia močoviny a kyseliny močovej → riziko kamene v obličkách u predisponovaných osôb
Pri ochorení obličiek → zrýchlenie poklesu funkcie
Mierne zvýšená záťaž obličiek pri extrémne vysokých dávkach, hlavne z živočíšnych bielkovín
Ako to bezpečne zaradiť:
Kombinovať rastlinné a živočíšne zdroje bielkovín
Pitie dostatočného množstva vody (pomáha vylučovať odpad z metabolizmu bielkovín)
Pri ochorení obličiek sledovať krvné testy a moč
Mamina takto zmenila stravu, schudla 10 kg v priebehu asi polroka a cholesterol siel dole o 0,08🙈cize v celkovom meradle je spokojna, ma zdravy jedalnicek a drzi si peknu vahu, ale co vsetkych prekvapilo, cholesterol sa takmer nezmenil, ma uz samozrejme 65 takze ten organizmus aj inak pracuje🤷♀️
@anonym_autor kuskus aj bulgur obsahujú lepok. Bezlepkové obilniny sú pohánka, quinoa, pšeno...
@anonym_autor sladke vody som nepila nikdy, ani ako decko. Ale rázny chlieb a celozrnný chlieb tiež obsahujú lepok. Nerozumiem tomu.
@anonym_cc7f0f ale nie sú to jednoduché sacharidy, obsahujú vlákninu a hlavne majú nízky glykemický index. Ja to s ním nepreháňam, max. jeden krajec denne. Ale odkedy ho jem, mám pravidelné vyprázdňovanie, čo som rada.
@anonym_autor kuskus aj bulgur obsahujú lepok. Bezlepkové obilniny sú pohánka, quinoa, pšeno...
@anonym_d20b66 to je v poriadku. Jem to tak raz do mesiaca. Ale biele pecivo uz nejem vobec, co som rada.