icon

Bude sa bublanina bez oleja lepiť?

4. feb 2025

5 vajec
250 g hladkej múky
250 g cukru
Kompót

Ahojte. Našla som tento recept- ingrediencie na bublaninu. Je to v poriadku, nemusí tam ísť olej? A môžem to dať na papier na pečenie, neprilepi sa mi? A kolko cca. piecť? 20min. Dakujem

any3108
•
4. feb 2025

Chýba minimálne prášok do pečenia a nejaký tuk (olej,maslo)
180 stupňov na cca 25min
Ja robím podľa tohto https://varecha.pravda.sk/recepty/hrncekova-bub...

viestta
•
4. feb 2025

Mas tam klasicke piskotove cesto, do toho nejde olej

autor
•
4. feb 2025

@viestta takže je to ok. A ešte plus prášok do pečiva

vikusjk
•
4. feb 2025

Odskusana a vzdy sa vydari: 5 celych vajec + 1 necely hrncek kryst. cukru a 1-2 vanilkove cukry = zmiesat, pridat 1 a 3/4 hrnceka plhr. muky a 1 prasok do peciva, premiesat, pridat 1 cenely hrncek oleja - vymiesat do hladka. Vyliat na plech vystlany papierom na pecenie (cca 20 x 30 cm aby bola akurat vysoka, vacsi plech - bude nizsia, mensi - bude vysokanska). Poukladas ovocie a pecies na 200 st. cca 30 min - kazda rura pecie inak, ona ked je uz hotova zavonia a ked zatrasies plechom, stred sa netrasie. Nakoniec posypem vanilkovym cuktrom, alebo praskovym. Dobru chut!

autor
•
4. feb 2025

@vikusjk má vzniknúť taká zvláštna mäsa v kope?

autor
•
4. feb 2025

"mäsa, hmota"

vikusjk
•
4. feb 2025

Nie, cesto je take polotuhe, nie uplne tekute, ale stale sa leje

autor
•
4. feb 2025

@vikusjk a lepí sa?

vikusjk
•
4. feb 2025

Nerozumiem, kam sa ma lepit? Nelepi. Miesam to vzdy metlickou, je to liate cesto, nehnetie sa...

vikusjk
•
4. feb 2025

Po zamiesani oleja dokonca miska ostane takmer uplne cista po vyliati, vytieram ju stierkou a pekne roztiahnem/rozlejem po plechu

autor
•
4. feb 2025

Že to mám také lepkavé, na varechu sa to nalepí.

nevenka
•
4. feb 2025

To je divny pomer. A bez mlieka? Davam 4 vajcia, 300 cukru (ja davam menej, asi 200), to sa vyslaha aspon 10 min. do takej zltej peny, a potom vmiesam (rucne alebo na minime v robote) 2 dcl mlieka, 1 dcl oleja a 400 polohrubej muky (1 prasok do peciva rozmiesany v muke).
Olej davam aj do piskotoveho cesta, kde sa osobitne slahaju zltky a bielky, aby nebola taka sucha ta piskota.

nevenka
•
4. feb 2025

Ale mas tam vela suchych ingrediencii, ziadne mlieko? 🤔. Daj tam postupne mlieko, ak to mas suche, 1,5 dcl, plus 1 dcl oleja, alebo aspon pol deci.

slavomira236
•
4. feb 2025

Do bublaniny ide mlieko aj olej..mlieko mozes nshradit ak vodoy no to uz ono nebude. Lepisa ti lebo si tam nexala ani jedno ani druhe

vikusjk
•
4. feb 2025

Ja nedavam mlieko vobec, ale zato 1 necelu salku oleja -to je celkom dost. Ale mozu bublosku papat aj laktozovi intoleraci potom ;) od toho oleja nie je mastna, ale ani sucha. Fakt je to bubloska, ktora sa zatial vzdy kazdemu vydarila

kuchynka15
•
5. feb 2025

@any3108 presne tento recept z varechy robím aj ja roky a vždy sa podarila. Autorka, skús tento a nebudeš ľutovať. Nemusí sa nič zvlášť šľahať, sladká je akurát, spravená rýchlo. Keď máme čerstvé jahody, je to lahôdka. Aj s kompótom je výborná.

evaevinka
•
5. feb 2025

Bude taka piskotova.ale vajcia vyslahaj zvlast bielky.
Nech je nadychana