Chcem si začať piecť domáci chlebík
Dobrý deň žienky!
Idem si k Vám po radu. Rada by som začala piecť domáci chlebík a potrebovala by som vašu pomoc. Tie co už máte niečo odpečene viete mi prosím pradit, ktorá kniha vám pomohla pripadne ktorú by ste mi odporučili na začiatok + aký kuchynský robot/mixér používate na spracovanie cesta (predsalen je chlebové cesto hutnejsie než bežné cesta a môj mixér ma už co to odzite tak aby som ho neodpalila uplne). Ďakujem
@zanny93 ja som robila aj kvaskovy chlieb, ale najviac nám chuti tento, je naozaj skvelý, ale miesim ho v robote
https://www.dcerka.sk/domaci-chlieb-z-drozdia/
@zanny93 Kvaskujem už 6rokov, najlepšie je ísť na mykitchendiary.sk/kvasok/, Ta pani je naozaj úžasná. Jej recepty su super. Som spokojná. A čo sa týka kuchynského robota, som si kúpila ETA grátis kalibro, som s ním spokojná. Pouzivam aj ručný mixér ETA lento. Ten je tiež super na miešanie chleba či sladké..
@klarissa25 ten by som veľmi rada len sa bojím ako mi to pôjde so starostlivosťou o kvások vraj je to dosť náročné
@zanny93 ak chces vyskusaj tento nekvaskovy so susenym drozdim alebo aj tento bez kvasnic, je trosku kolacovy ale mne chuti https://varecha.pravda.sk/recepty/irsky-chlieb-...
Zacni piect s drozdim, je to rychle a vysledok skoro zaruceny 🙂 ja peciem vacsinou uplne obycajne paenicno razne chleby s pomerom vody k muke 75%. Dolezite je dobre vymiesit, bud rucne alebo robotom-ja mam kenwood chef celokovovy, ale myslim ze aj lacnejsie varianty zvladnu vymiesit obcasny chlieb. No a potom dibre vykysnut, prelozit do osatky(pozri si na nete par videi, ako formovat chlieb, chce to trochu cviku ale pojde to) a na pecenie sa mi najviac osvedcil kameninovy pekac poriadne vyhriaty
Chleba sa da piect aj bez robota je to dost jednoduche so suchymi instantnymi kvasnicami.
@zanny93 robiť kvaskovy je casovo dosť náročné, takže rozhoduj sa podľa toho. Inak pre mňa je kvaskovy bezkonkurenčný. Ja ho pečiem ale len v zime, resp takto od októbra začínam a na jar končím aj kôli času, že v zime ho mám viac a potom aj kôli procesom, keď je teplo, tak treba viac sledovať kysnutie a pod. Proste sa mi nechce. Ak si ale zabehnes rutinu, tak sa to dá. Musí ťa to ale baviť. Ak nemáš čas, tak si kúp pekáreň a máš to bez roboty.

A aký chlieb, kvaskovy ?