Čo zvyknete zavárať?
Píšem sem kôli inšpirácií, čo zvyknete zavarať? Uhorky sa nechystám. Mam jahodovy, marhulovy a slivkovy, ríbezľový džem, papriku v oleji, marhule . Rada by som zavarila ešte lečo, cucoriedky, cviklu, slivky (v septembri).
My zavarame aj cuketu, robíme takú čalamádu z kalerabu, ktorá chuti úplne ako ta klasicka kapustová. A potom klasika uhorky, uhorky na rezy, kapia, egrese, marhule, broskyne, hrušky, čučoriedky, brusnice, cviklu, rôzne lekváre a džemy, kuriatka (tie hríby), struky.
@poopsie áno. Ale ja si robím podľa seba. Co sa bežne vari, že na 2litre ide kilo cukru, tak to by ma odrovnalo 😁 v zime nektarinky nekúpiš. Ja som robila prvýkrát, známa veľakrát. A hlavne chváli zavárané hrozno. Teraz je aj akcia v Lidli na všetko.
Posielam foto, len blbé svetlo.
Ešte som chcela rumom napichať melón a dať do sadry, babky by boli na vianoce paf.. Ale moj manžel na to nemá odvahu 🤣
Podla preferencii clenov rodiny uz len toto.Jahodovy kompot a jahodovy dzem.Kysle uhorky vo vacsom mnozstve,cvikla a svokra mi da hrusky a taky mix zeleniny v kyslom naleve.
my doma robíme baklažánovo-paprikovú zmes... niečo ako ajvar, ale ooooveľa chutnejšie ("zacusca" sa to volá, muž je Rumun). mňam, až mi slinky tečú 🙂
Calamadu som robila. Podla toho, co mas. Uhorky, kapustu, mrkvu, cibulu, papriku.... Inak, zavaranu cervenu kapiu, zelenu papriku, malu cibulku....
Ringloty akurát babka dnes zavarala, čučoriedky a čerešne sme zavarali minulý týždeň 🙃
Ja nič, ale čo napr moja mama robieva, tak tie minikukuričky, nakladané uhorky, huby, pečené mäso (inak to je mega), vianočnú kapustnicu, príp. čistú a potom kedykoľvek vyťahuješ napr. na segedín.. A kedysi robievala aj domácu čalamádu alebo tu moravanku, či ako sa to volalo.
Ja zavaram ceresne broskyne jahody slivky ale robim aj lekvare jahodovy egresovy ceresnovy marhulovy broskynovy plus v mrazaku mam ceres ne jahody a vela hrachu, cibulu mam v bednicke tento rok ma cakaju este broskyne, slivky a vela hrusiek
Úprimne obdivujem, že sa ešte takto vo veľkom zavára. Aj moja mamina, keby sa dalo by zavarila aj šišky. Ja nezaváram, respektíve, ešte som sa k tomu nedostala. Možno niekedy vyskúšam. Čo sa však týka uhoriek, tam si myslím, že sa skôr oplatí kupovať.

@poopsie cviklu mam rada zaváranu preto každý rok snou bojujem ale stojí to za to ďalej ešte pikant a pretlak tiež praktická vec na doma chilli papričky a to je asi všetko