icon

Dávate deťom parmezán z nepasterizovaného mlieka?

bora0123
4. mar 2024

Ahojte maminy, davate detickam parmezan? 😊
Trosku sa bojim lebo vsetky su z nepasterizovaneho mlieka a nedavno boli tie spravy o encefalitide z ovcieho nepasterizovaneho syra zo salasa 😅 ale parmezan pecorino padano su vsetky tvrde a dlho zrejuce tak hadam by tam take neprezilo 🤔

ciola
•
4. mar 2024

tam by nemalo nic vadit, my jeme aj tak, popripade pozri nejaky parmezan z kravskeho mlieka aj taky sme uz mali

kikulienka94
•
4. mar 2024

aké staré deti?

sense
•
4. mar 2024

Dcéra bežné jedl

pribinak
•
4. mar 2024

Áno dávam

bora0123
autor
•
4. mar 2024

@kikulienka94 1 r a 3 r 🙂

cookie29
•
4. mar 2024

Ano. Mimochodom zijem v zahranici a tu sa toxo a listerioza u tehuliek dost nahanaju a parmezan je povoleny, aj ked je z nepasterizovaneho mlieka. Ja uz presne nevie preco. Akoze zavisi aj od veku, pri mensich detoch by som davala pozor lebo vyssi obsah soli, ale inak nevidim dovod.

bora0123
autor
•
4. mar 2024

@cookie29 tak to rada pocujem 🙏 mna len nastrasila nedavno ta encefalitida z nepasterizovanych ovcich vyrobkov co som niekde v spravach zachytila, aj vo francuzsku kedysi to bolo, ale to su asi skor tie vyrobky na salasoch alebo makke syry 😅

diewcatqoo
•
4. mar 2024

Dietatu ho davam normalne, je to jeden z troch syrov, ktore mi zje. Jem ho normalne aj ja v tehotenstve.

hiro
•
4. mar 2024

@cookie29 "Nepasterizované mlieko môže obsahovať choroboplodné zárodky, ale vďaka tomu, že má parmezán nízky obsah vody a dlhú dobu zrenia 12-36 mesiacov, sťažuje tak prežitie patogénom, aký je napríklad listéria. Neoriginálne typy parmezánu sú často vyrobené z mlieka pasterizovaného, kde žiadna zdravotná komplikácia nehrozí.
Jedna z laboratórnych štúdií skúmala to, ako sa budú správať zámerne pridané baktérie listérie v parmezáne počas doby jeho zrenia. Ako syr zrel a vysychal, neboli v syre po 2-16 týždňoch detekované žiadne listerie monocytogenes v závislosti od kmeňa patogénu a šarže syra"

hiro
•
4. mar 2024

Jasne listeria je bakterialne a encefalitida virusove - a tie vedia trosku viac prezit ako bakterie 🙂 Takze by to chcelo este nieco naist ako v nom vedia prezit virusy.

bora0123
autor
•
4. mar 2024

@hiro dakujem krasne za odpoveď 🙏 neviem preco mi to nenapadlo takto hladat, googlila som nesprávne kombinacie slov 🙈 uz som to nasla, encefalitida prezije v syre a mlieku max 25 dni, takze parmezan by mal byt uplne bezpecny 😄

maraba
•
Odpoveď bola odstránená
•