Langoše
Babule. Raz v zivote som robila langose. Kedysi davno. Ale neboli prepecene. Dnes by som sa chcela odhodlat a spravit ich znovu.
No kolko dat platnu aby sa prepiekli a nebolo cesto surove?
Vtedy som ich poriadne aj ponatahovala a cesto surove. Vyprazala som ich na vyssej teplote.
@lenocka8894 hladka muka, drozdie, kysla smotana, mlieko a este neviem co. Nepqmatam si recepty. Ale mam ho napisany v knizke.
Aj nechavas podkysnut cesto?
Základ je mat dobre cesto. Robievam so smotanou, musis nechat krásne vykysnúť, tieto smotanove su dokonca najlepsie na druhý den, ked cesto vytahujem z chladnicky. A vyprazam v hrnci, aby bola dostatocna hlbka. Skor nez tam dam langos, hodim kusok cesta, ked zacne dobre bublinkovat, idem na to. Mam indukciu 1-9 stupnov, vyprazam/varim na max 5. Cize nieco cez polku sily plamena. Ak dam na 6, uz sa rychlo zhnednu na povrchu a su v strede nedopecene. Cize dobre rozpalit olej, mat dostatok oleja a spravnu teplotu.
Ja mam klasiku recept kde ide len hladka muka mlieko sol drozdie a su fantasticke...po vymieseni dam kysnut hodinu a potom vyklopim na dosku a spravim si valec z cesta z ktoreho si odrezem kus a hned taham a davam na panvicu...cim dlhsie nahas uz natiahnute langose volne tym horsie...treba ich robit hned
Mne raz mama povedala, ze cesto rozkrajat a tahat to cesto v naolejovanej miske. Ze sa lepsie tvaruju. Robievate to aj vy? Ci to robite nasucho?
Naolejuj si dosku kde si z cesta urob malé bochníky, a potom naolejovanymi rukami ich vytahuj a dávaj piecť, olej rozplaneny a dostatočne veľa,pec z oboch strán
Hej hej ako recept na cesto máš dobrý a tak isto aj postup, len nechápem, ako je možné, že sa ti v tom vriacom oleji proste nespravili
Ja keď robím langoše žiadna panvica normálne hrniec kastrol liter oleja vyliať poriadne rozohriať a bochníky ponaťahovať s naolejovanymi rukami a do oleja rýchlo z jednej druhej strany vybrať do misky a rýchlo nathovat ďalší....
@lenocka8894 ja tiež len obyčajné robím základ redšie cesto a y sa dobre naťahovali ja keď rozrežeme šúľok tak ešte nechám bochníky chvíľku podkysnúť pod utierkou a hneď ako natiahnem hneď do oleja vyberiem a rýchlo ďalší natahujem...
ja som neni ziadna gazdinka. a ked som zahlasila ze idem skusit langose muz sa hned za hlavu chytil. a na 1x boli perfis a odvtedy som nimi vyhlasena. urobim si kvasok, do toho suroviny podla receptu aj s kyslou smotanou. Hodinu mi kysne cesto. Robim z polovicnej davky z pol kila muky. Vyjde mi cca 7 bochnickov. Nerobim ich extra velke, musia plavat na povrchu oleja. Rozvalkam alebo v rukach roztiahnem a hodim do oleja a potom otocim. Langos je velmi rychlo hotovy. Netreba robit hrube cesto, vtedy riskujes ze bude v strede surovy.

Este sa mi nikdy nestalo aby boli surove...ake robis cesto? V panvici musi byt vela oleja aby langos plaval na hladine a musi byt riadne rozohriaty olej samozrejme nie na plne pecky..ja mam indukcnu a robim na 7 az 8ke