icon

Marcipánové torty a sladké pečenie pre bezlepkáčov

drobec33
2. okt 2012

Tuto temu som sa rozhodla dnes zalozit, nakolko sama mam celiakiu cez 35 rokov.
Okrem toho, ma velmi sikovne kocky tu na MK svojimi nadhernymi sladkymi dielami inspirovali k zalozeniu rovnakej temy pre bezlepkove, pripadne aj bezmliecne a bezsojove pecenie krasnych torticiek a muffinov. Preto budem velmi rada ak sa tu najdeme a povymiename si svoje skusenosti, recepty, tipy na potraviny na pecenie take, ktore nam alergikom zarucene neuskodia.

Tesim sa na Vas a Vase inspiracie.
Katarina

drobec33
autor
8. okt 2012

@zlatat presne, ja kupujem to z LIDLa. Tusim raz, alebo 2x som kupila v Billa. 🙂

zlatat
8. okt 2012

@drobec33 ja som ešte u nás v dedine v Jednote raz kúpila a to tiež bolo OK - to bolo tuším maďarské

lucikan
8. okt 2012

@zlatat prosim ta a tu slahacku z kokosoveho mlieka slahas, tak ako by si slahala normalnu, ci je tam v niecom rozdiel? a aku cokoladu davas, ked ides robit parizsky krem? je nejaka co neobsahuje mlieko?

zlatat
9. okt 2012

@lucikan trošku ho prešľahám, ale dala som potom do neho ešte želatínový stužovač. A čokoláda? No jasné, že horká s vysokým obsahom kakaa a bez mlieka

lucikan
10. okt 2012

Tak ja som dnes trochu nakupila na piatkove pecenie dvoch narodeninovych torticiek. Nasla som kokosovu smotanu na slahanie, vyraba to firma Soyatoo, potom podam spravu, ci sa zadarilo to vyslahat. Kupila som este alsan bio, co je rastlinny tuk. No a zohnala som aj cokolady z ryzoveho mlieka. Tie pojdu do tych slahaciek. Som zvedava, co sa mi podari z toho urobit, ja som na pecenie vcelku nesika 😅 Plan B je v sobotu na rychlo napiect mafiny 😉

drobec33
autor
10. okt 2012

@lucikan Drzim palce, urcite sa podari 😉

zlatat
14. okt 2012

@lucikan ako-? Podarilo sa? SOm zvedavá na tú kokosovú šľahačku.
Alsan Bio si aké kúpila? To, kde je aj sója? My používame Alsan-S, ale to mi MM nosí z Nemecka, tu na Slovensku som ho ešte nevidela.

Pridávam včerajšiu tortičku pre moje deti - spodok je punčová, vrch biele korpusy s klasickou pudingovo - "maslovou" čokoládovou plnkou

zlatat
14. okt 2012

aha, našla som aj ryžovú šľahačku: http://www.nanacelia.sk/nanacelia/eshop/10-1-Va...
Ktovei, či sa naozaj dá vyšľahať - ak áno, to by bola paráda, lebo by sa dal spraviť aj nemliečny trasený krém 😅

zlatat
14. okt 2012

a ešte niečo som našla: http://www.nanacelia.sk/nanacelia/eshop/11-1-Na... ... náhrada Nutely, akurát je tam sója 😒 Ale minule som kúpila sójové mlieko na skúšku ( to tekuté ) a malý naň nereagoval, tak možno už aj sóju bude môcť.

lucikan
14. okt 2012

Ahojte, tak uz je po, idem zreferovat:
Kokosova slahacka znacky Soyatoo - robila som z dvoch baleni, pri prvom som nezliala vodu, pri druhom ano. (Tu je asi podmienka uskladnit to v chladnicke aby sa vam a voda tam vobec oddelila) Ta prva sa mi nevyslahala do uplne tuha, stuzovac som dala, ale teda najskor len polku, druhu polku som dala, ked sa mi zdalo, ze to nehustne. Dala sa ale pouzit ako krem do torty, ale nemohla som ho dat vela lebo by vytiekol a kedze ho bolo v torte malo, tak sa mi vpil zvacsa do cesta. Ta druha so zliatou vodou bola aj bez slahania tak husta, ze som to ani neslahala, lebo aj tak som nou potierala len okraje torty aky som k nej potom mohla nalepit susienky. V prvej som roztopila cokoladu (vysledok - prilis sladke), v druhej som len rozmiesala kakao (sladkost ok). Moj subjektivny pocit je ze mi to nechuti. Ostatnym v torte chutilo, ale ja som si ani jeden krat neodkrojila, proste pre mna tato chut je ee. Pripominalo mi to ovsene mlieko ktore mi rovnako nechuti. A ozaj, ten kokos v tom vobec necitit.
Tie cokolady z ryzoveho mlieka, znacka Bioart, toto uz v zivote nekupim, podla mna doslova jeden grc. Mliecna chuti ako ta najmenej kvalitna cokolada aku ste kedy mali v ustach, ale aspon je teda sladka. Horka od nich je nesladka a nehorka, doslova vec uplne bez chuti, proste mate pocit, ze hryzete hnedy kus tuku. Aspon ta biela splnila ocakavanie, ako poleva bola ok. Nebudem hovorit ze su otrasne drahe a maju oznacenie fair trade, co mi opat potvrdilo nikdy v zivote uz ziadnu fair trade vec nekupit. Hnusne a drahe. Som ale zdeformovana tym ze jedavam len extra horke cokolady, preto mne vsetko ostatne prijde take prilis slabe a sladke, to len na okraj pre trochu objektivnosti. 🙂
V druhej torte som urobila orieskovy krem - v ryzovom mlieku som povarila mlete lieskove oriesky a ked vychladlo som to do toho zaslahala to "maslo" Alsan bio, tento krem mi velmi chutil, ja milujem orieskove a ten alsan ma uplne neutralnu chut, takze to nemal sancu pokazit. Treba to ozaj docukrit podla vlastnej chuti.
@zlatat Ten Alsan bio ma v zlozeni napisane ze emulgator sojalecitin. Z ostatneho by nic nemalo byt sojove, ak dedukujem spravne (zlozenie je len po nemecky napisane). prosim ta porad aku nemliecnu coko kupujes ty.
Som inak rada ze ma uz nadlho ziadne torty necakaju a budeme teraz robit len take obycajne kolaciky z ovocia a keksiky z orechov, uvedomujem si ze pre mna nie je lahke vzdat sa tej mliecnej zlozky v tortach, proste slahackovy krem je pre mna top, a radsej ziadna torta ak tam nemoze toto byt. Buduci rok ak to stale bude nas problem, dostane drobec k narodkam poschodovy podnos z muffinkov som sa rozhodla. 🙂

zlatat
15. okt 2012

@lucikan tak to si ma nepotešila s tou šľahačko - ja som ju už včera večer objednala, dnes mi ju posielajú domov. Tak potoms a s ňou robí ako s kokosovým mliekom - aj to treba dať sdo chladničky, aby zatuhlo a potom vyliať tú tekutinu.
Ja som našla aj ryžovú šľahačku, aj tú som kúpila na vyskúšanie - možno bude chuťovo lepšia ako kokosová. Uvidím.

Čokoládu kupujem iba v Lidli - buď tú 52% 200 g za tuším okolo 0,90€ - volajú ju tuším čokoládová poleva alebo tak nejako, alebo potom horkú First Nice - tá je 100 g a je super, tú mi deti jedia jedna radosť, lebo oni horké neznášajú a táto je tak sladká, že keď robím plnky do koláčov, tak vôbec nepridávam cukor.

Mliečneho sa aj ja ťažko vzdávam - a to som na diéte už 4 roky, no stále som si nezvykla 😢 Keď robím torty s tvarohovo-šľahačkovým krémom, a sa mi zvýši, tak neodolám a zjem ten zvyšok, no potom tá hnačka čo príde ... ale si poviem, že mi aspoň prečistí črevá 😀 😀 😀 😀

Inak ten orieškový krém som ešte neskúšala - budem musieť raz skúsiť - hoci len na zákusok a poliať čokoládou.
Alsan je super, veľmi ho máme radi. My si ho dávame aj na chlieb namiesto masla. Alebo do nátierok a zemiaková kaša s týmto Alsanom je fantastická. 🙂

Mm je teraz v Nemecku, tak som mu prikázala, nech vykúpi obchody a zoberie všetok Alsan čo tam budú mať 😀 😀 Dáme do mrazničky a budeme pomaličky vyberať.

drobec33
autor
15. okt 2012

Tak kocky, tu su moje bezlepkove zazraky 😒 Toto bola moja najhorsia torta aku som kedy robila. 😠 Korpusy sa mi po..ali, nevybehli, tenke boli tak ze sme cez ne mohli do Viedne pozerat, suche ze az 😖 , tvarohovy krem som mala tuhy ako slak, z parizskej slahacky mi zostal tuhy krem, ze by som ho mohla pomali lamat, MMF druha letela do kosa a tretiu som mala samu hrudu....No veeelka katastrofa 🙄

Joj a zabudla som! Bielka s cukrom som pre istotu iba vyslahala v mixeri a nie nad parou...No sobota bol fakt moj den....

lucikan
15. okt 2012

@zlatat na tej kokosovej slahacke je inak pisane ze 12 percentna, to mi mohlo hned v obchode zapnut...to nemoze byt sanca vyslahat bez toho schladenia a zliatia tej tekutiny, teraz mi je to uz jasne, ale po tom zliati je to v pohode a ked by sa to este aj slahalo, tak to isto bude dobre drzat. Len potom je toho strasne malinko - ked si vezmes, ze ja som ju len miesala s kakaovym praskom, tak to potom mi ozaj vyslo tak akurat okolo torty natret, preto potom asi skor s cokoladou to miesat, nech to objem nabere...
Ten alsan aj mna prijemne prekvapil chutovo, som rada, ze mam teda aspon nejaku istotu na kolace, kde ma ist maslo.
Ja inak na diete byt nemusim, aj ked dam si spravit testy, lebo ja som clovek co od mala mala nepije mlieko, uplne som ho odmietala a to si viete predstavit tie muky vyrastat v 80. a 90. rokoch, kedy pit mlieko bol jeden z pilierov detskej stravy. To nutenie ktore to sprevadzalo mi vytvorilo taky odpor, ze ja mam casto poblem zjest aj biele veci 😅 , jednoducho mi to pripomina mlieko. Trosku psycho uz, ze ano 🙂 Ale tak rozmyslam uz dlhsie ze to mohlo byt preto, ze telo vedelo preco to nechce. Som inak velmi krpata, tak akesi neprospievanie by tam mohlo byt z detstva, ako znak imtolerancie. Ale momentalne na sebe nepozorujem priznaky po zjedeni mliecneho. Na druhej strane je pravda ze ja mliecneho jedavam vseobecne velmi malo, akurat na masle som zavislacila skoro denne.
Toto mozno vyznie teraz blbo, ale z isteho uhlu pohladu som rada, ze malemu nieco nasli s tym mliekom, lebo ja napr by som mala velky problem mu mlieko samotne naliat, a aj by mi vadilo, ze napr babky by mu ho dali. A nebodaj by mu zachutilo... 😅
A ten orieskovy krem fakt odporucam, ten bol super. A dik za ten tip na cokoladu, pojdem preskumat, co maju v lidli.

lucikan
15. okt 2012

@drobec33 tak ale na fotkach toie trampoty nepoznat, vsetko je to krasne a tie mufinky, ochkam, strasne sa mi pacia takto rozne zdobene 🙂

zlatat
16. okt 2012

@lucikan ja som na tom podobne - mňa tiež v detstve furt nútili piť mlieko a mne bolo z neho na grcanie - a ešte keĎ MI BABKA DALA PREVARENé A TAM BOLA Tá HNUSNá KOžKA - FúJ. pAMäTáM SA, žE SOM FURT BOLA VYHáDZANá NEJAKýMI VYRážKAMI A MAMKA - TO JE PUBERTA ...
figu borovú puberta - až po rokoch sme zistili, že som alergická na mlieko a z toho tie vyrážky - teraz ako som na diéte žiadne nemám ... teda mám, ale to vtedy, keď poruším diétu.
A aj ja som rada, že Tominovi zistili celiakiu aj alergiu na mlieko - lebo vďaka diéte mu je oveľa lepšie - aj prospieva, nemá tak často strašné bolesti bruška, ... ale má pre zmenu bolesti kĺbov ( od 2 rokov a nevieme z čoho ) a málo vápnika, ktorý mu musíme v tabletkách dodávať
No a vlastne vďaka nemu sa prišlo na to, že aj náš starší synček má alergiu na mlieko a intoleranciu laktózy a aj ja.
@drobec33 náhodou muffinky sú krásne a aj tortička je pekná .. mne sa tiež občas stane, že sa mi nedarí - ja som napr. pri našej torte skoro vyhodila orechový korpus - ten sa mi málokedy podarí - neviem či je to tým, že orechy sú ťažké a tá múka ich neudrží, ale ako keby mi klesli na dno formy a spodná časť nebola dostatočne upečená, bola tuhá, hutná, des. Vchná časť bola fajn. Ale moje malé kobylky zjedli aj to tuhé, husté - dali si na korpus maslo a mali to ako vianočku 😀 😀 😀

zlatat
21. okt 2012

kočky, vyskúšali ste niektorá túto múku? http://www.slnecnica.sk/produkt/schae-mix-a-520g/

ja nie, len som ju teraz náhodou našla, keď som hľadala niečo iné

zlatat
21. okt 2012

@lucikan akú kokosovú šľahačku si mala? Ja som včera skúšala ryžovú aj kokosovú šľahačku a v tej kokosovej som skoro žiadnu tekutinu nemala - ale ja som to mala asi 1 deň v chladničke - obe.
Inak moc mi nechutila, neviem, takú divnú pachuť mala ale tá ryžová bola chutná.
Spravila som deťom koláčik s ovocím a na to túto šľahačku a teda tie sa nevedeli dojesť, robila som ho včera poobede a dnes ráno už nič nebolo 😅 😅 😅
Inak dala som do nej stužovač šľahačky a vyšľahala sa - síce nebola tuhá ako "betón" ale držala tvar a keď som preklopila nádobu hore dnom, tak mi nespadla na linku 😀 😀

Takže idem objednávať, nech máme do zásoby 😀 😀

lucikan
21. okt 2012

@zlatat bola to znacka soyatoo, tej tekutiny bolo asi pol deci odhadom (ale fakt hruby odhad), v chladnicke som ju mala dva dni

A co tvoja ryzova, to je aka znacka? Skusila by som nabuduce tu, aspon do varenia, so slahanim na kolac som sa uz rozlucila. Zatial este nedokazem upiect tak ze len pre drobca, musi chutit aj mne 😅 U nas je aj mamina kobylka, momentalne este vacsia ako drobec 😀

zlatat
21. okt 2012

@lucikan tiež Soyato - aj ja som ju mala z tejto značky
http://www.slnecnica.sk/produkt/smotana-na-slah...
http://www.slnecnica.sk/produkt/smotana-na-slah...
to je to čo si mala ty, že?

lucikan
21. okt 2012

@zlatat ano presne toto

lucikan
21. okt 2012

@zlatat prosim ta nemas na 100percent zistene, ci nejake kupovane listkove cesto je bezpecne pri bezmliecnej diete? teoreticky by sa mohlo vyrabat nejake z rastlinneho "masla"...hm?

zlatat
21. okt 2012

@lucikan nemám to zistené - ale myslíš lepkové, či bezlepkové?
lebo lepkové sú aj nemliečne, my sme normálne kupovali v Jednote a nereagovali sme nijako naň.

lucikan
21. okt 2012

@zlatat kludne aj lepkove, my sme momentalne len na bezmliecnej diete, lepok mozme.
Ja mam este jedno kupene a nie je tam uvedene mlieko, ale nejak sa bojim, mam este taku nejaku nedoveru, ze co ked tam predsa len mlieko je ale ho len zamlcali.
Ako to baby s vami je, ked to nie je v zlozeni, kludne tomu verite, ci nejako specialne overujete, alebo len fakt veci oznacene ako "bez mlieka" alebo "bez lepku" kupujete?

zlatat
21. okt 2012

@lucikan no ja občas kúpim aj také, kde v zložení nie je uvedené mlieko - ale blbé je to pri pečive. Tomu nedôverujem, lebo sa stalo, že v zložení mlieko nebolo uvedené a muselo tam byť, lebo MM na to reagoval.
DOkonca MM zistil, že nabetón dávajú mlieko aj do rohlíkov 😠

drobec33
autor
25. okt 2012

@zlatat ja som tuto este nemala 🙂 Inak zacinam skusat a miesat rozne muky. Mam nerv, vsetko mam suche ako brok ☹ Neviem ci je to mukami, alebo maslom.. 😠 Nechcem davat ovocnu stavu po upeceni, hladam fakt dobry recept, aby som mala cesto pekne vzdusne a makke. Dovtedy si mozno aj vlasy vyrtham 😝 😀

zlatat
25. okt 2012

@drobec33 myslíš na piškótové cesto? Aj ja ho mám na druhý deň suché - čerstvé je ešte ako tak dobré, no druhý a tretí deň keby som nepoliala šťavou, tak suchoty.

Dnes som tobila takúto tortičku - myslela som, že prídem o nervy pri tej čokoláde 😖

korpusy sú čokoládové a plnka je z tej ryžovej šľahačky a s malinami

drobec33
autor
25. okt 2012

@zlatat jezisiiiiiiiiiiiiiiiiiii, ty ma zabijes s tymi tvojimi naaadherami 🙂 Je milionova!!!! 🙂 😉 😉 Fantasticke farby...a ta pivonka, hmmmmm, boze hned by som si dala... 🙂 Ano, myslim piskot, hladam optimalne namiesane cesto, zatial sa mi nedari 😠 Mozno skusim dat este nieco do cesta..
Musim vyskusat tu ryzovu slahacku uz konecne, znie to dost zaujimavo 😉

zlatat
25. okt 2012

@drobec33 😅 😅 ďakujem
Skús do cesta pridať trošku citrónky - tak 1-2 čajové lyžičky, to by malo zamedziť tomu, aby sa tak vysušila .. ja na to furt zabudnem a potom nadávam ☹

drobec33
autor
25. okt 2012

@zlatat ejha, to som este necula .. 😀 Dakujem, skusim a ukladaaaaam 🙂 Joj ta tvoja torta, neviem sa vynadivat 😉

milenka74
22. nov 2012

@drobec33 Ahojte ja mam tiez ceiakiu tak sa k vam chcem pridat. Syncek zatial nema celiakiu len ja. Mate nadherne tie torticky.
Ja tiez peciem,ale nie az take pekne 🙂 len tak na doma 🙂