Marcipánové torty a sladké pečenie pre bezlepkáčov
Tuto temu som sa rozhodla dnes zalozit, nakolko sama mam celiakiu cez 35 rokov.
Okrem toho, ma velmi sikovne kocky tu na MK svojimi nadhernymi sladkymi dielami inspirovali k zalozeniu rovnakej temy pre bezlepkove, pripadne aj bezmliecne a bezsojove pecenie krasnych torticiek a muffinov. Preto budem velmi rada ak sa tu najdeme a povymiename si svoje skusenosti, recepty, tipy na potraviny na pecenie take, ktore nam alergikom zarucene neuskodia.
Tesim sa na Vas a Vase inspiracie.
Katarina
ahojky dievcence 🙂 , mam mm celiaka, je to u nas stale nove, uz schudol 8kg co drzi dietu, ale taku, ze radsej nic neje... ja sa snazim nieco vymyslat, ale nestiham, a ani nevladzem, bo to nie je problem spravit, ale dopredu nastudovat, zistit, niekde kupit zohnat, atd... chcem Vas moc poprosit o par zakladnych rad.
skusala som uz nejake recepty bez muky, i torty s mukou (najlepse sa mi robilo s jizerkou).... chcela by som skusit slane pecivo. ako je to s kvasnicami? niekde som citala ze su lepkove, tak aka je nahrada?? a nejake zakladne triedenie muk na trhu ktora je na co vhodna... tiez prosim o zakladne recepty na cesta, ako je linecke, listkove, nejake slane napr. chlebove... je mi doplacu ake to je tazke a vazne mu chcem pomoct... velmi pekne dakujem vopred. kludne i na ip
@luciahromadkova
ved ja som Ti vela pisala k tomu, neviem ci si to citala, ja som Ta na to upozornila, ze Ti to nenarastie, ze to bude splasnute...
no ja som si odskusala svoju prvu tortu na viacerych receptoch, minula som v jeden den 27 vajec, bola som tvrdohlava, ze to chcem prirodzene bezlepkove, bez speci muky, vsetko nizke, alebo naspodu zelatinove, asi nedopecene alebo neviem... nakoniec som tam supla jizerku a super, vlacne, nie suche, nanerozoznanie od klasickej piskoty. mam kupenu knizku, ale je nanic, bo kamosi z cr vzali knihu z nemecka a len ju prelozili, a tie speci produkty-ingrediencie, co tam uvadzaju, ani neprelozili a teda netusim co to je, resp. to tu nezozeniem a nahradu sa neunuvali zistovat... a to Ti poviem ze v tom nemecku 😀 maju i take daco co su susene bielka ako sos pri vareni/peceni, tym sa vraj zachranuje co treba... no ake vymozenosti maju kluci z ndr 😀 😀
@luciahromadkova ale to sa teda divym, ze si dali piect bezlepkovu a vedeli, ze nie si celiatik, aby si o tom vedela, ze Ti sami nedali voditko co ano a co nie... a este Ti prezradim, ze moj mm ma skrytu zakernu formu celiakie, taka sa nemusi dlhe roky prejavit, az raz zaklope rakovina creva alebo ine neurologicke problemy...
ja som citala vsetko....len odpisovat vzdy sa neda...ved to poznas, dieta neodlozis... /teda aspon je nie.../, susene bielka poznam moja babina robila v cukrovyrobni za mlada a vela mi rozpravala, ale v administrative nebola cukrarka... tam som ako dieta videla ako sa robia ruzicky z kruzka... a chladniarensku miestnost...ale ona nikdy nepiekla potahovane torty..., tak ja som skusila na materskej...a chytilo ma to, ale viem ze zivit sa tym nebudum, len tak relax a potesit doma.../akurat modelujem medveda z cokohmoty...by si uschla od smiechu.... 😀 😀 😀 bola som nachystana na boba stavitela a ten krpec co bude mat 3 roky, rozumej- syn vcera zahlasi...maminka ale ja chcem tortu s medvedmi..., fajn sa tesim ze medvedikov vyrobim...a on, ze ale take ozajstne medvede co su chlpate, maju brloh, piju vodu a tato medved, mama medvedica a male medviedatko....takze on rozlisuje plysakov medvedov od klasika medvedov....tak neviem ci vyhra bob a stroje alebo tie medvede... keby chcel aspon masu a medveda... 😀 😀 😀 /
a viem ze pecenie pre bezlepkacov je drina..., obdiv, ale tiez je to asi o skusani a tiezma zarazili tie ceny..., mne ten pudingovy pekne narastol, akurat chut mi prisla zvlastna...ale asi zvyknut sa na to da...nechcelo sa mi kupovat bezlepkovu muku kvoli minitorticke...
@vladiella no objednavatelka /babka/ najprv, ze ved budu ine zakusky, skratka nejprv ze nie a potom predsa zavolala, ze aj teda minitorticku pre vnuka...tak najprv, ze aku moze hmotu...ona ze ved potah si da dole...ked nemoze SF..., tak som videla, ze to nikam nevedie a sama som zacala kukat na internete... skusenost mam..... keby som mala cislo na mamu chlapca tak je to ok, ale nemala som a babka to chcela ako prekvapenie....
@luciahromadkova Ahojky, sa ospravedlnujem, mala zle spala, musela som k nej... mas skusenosti- osobne mas celiakiu alebo niekto doma?? myslim, ze si to bravurne zvladla a este aj rozprudila trend noveho receptu, som si vsimla ako po Tebe vsetky zacali robit gastanove... 🙂 no ono to chce vzdy si prv nastudovat, aby clovek vedel na co sa pytat 🙂 jaaj, moja mala je zatial fakt mala, ale uz sa tesim, ked si tiez bude vymyslat, co by chcela 😀 😵 😵 pre nu i modre z neba, za to cim si chudatko musela prejst a zvladla to... 😵 som zvedava na tie ozajske chlpate medvede 😅 , asi nazriem do rad... ako si robila cokohmotu a ako sa z toho modeluje?? uvazujem o mmf, da sa z neho tiez spravit cokohmota??
pudingove cesto bezlepkove poznam u palaciniek a to nam velmi chuti, jasne ze je trosku gumovejsie nez klasicke lepkove. a tie ceny su vazne strasne za muku jizerku nechat cca 120kc. fiiha, takze nic nove tie bielka, a vidis u nas ani tuk v obchode, teda aspon ja som to tam nenasla... noc by som si rada vypocula Tvoju babku, ma to velmi zaujalo...
dievčatá musím sa s Vami podeliť o skúsenosť, nech tiež viete,
pred týždňom mi manžel vyzdvihol a doviezol na SK, kde som teraz na prázdninách, "královskú glazúru, že reku nebudem míňať bielká, bo ich budem potrebovat do bezlepkových kolačov pre neho... tak som si z Dortisimo objednala rovno 2kg tejto
Hotová směs Královská glazura Super Ice /Lepice-1/ LAPED (instatní bílková glazura) píšu na stránke:
http://dortisimo.cz/eshop/suroviny/2909-krlovsk...
a idem prevčerom zdobiť bezlepkové perníčky a skoro som odpadla, ešte že som sa na to pozrela a nezačala slepo veriaca zdobiť... 😖 ☹ obsahuje: třtinový cukr, rýžový škrob, *!!!!rostlinné pšeničné bílkoviny!!!!, regulátor kyselosti E336i, stabilizátor E466. Nepochází z geneticky modifikovaných surovin. Obsahuje alergen lepek*!! a laktózu. (cukrová instantní glazura!)
a žiadny pasterizovaný sušený bielok tam nenájdete... porazí ma, a zároveň mi to je ľúto! čo s tým? snáď mi to vezmú späť... obsah/zloženie na stránke rozpísaný nemajú, mali by tam doplniť, že bez obsahu vajec s obsahom lepku.
no, takže to poučenie, je to vhodné pre alergikov na vajcia, ale pre glutein nevhodé pre bezlepkáčov (a ešte tá laktóza)...
Prosím, kde sa dá kúpiť ozaj bielkový royal icing bez lepku vrámci Prahy? Ďakujem 🙂
I vy často bojujete s americkými recepty a proměnami "oz" na gramy, "cups" na mililitry?
Tato tabulka bude při převodu z anglo-amerických jednotek vaší pravou rukou!
Zdroj a další šikovné tabulky najdete na:
http://www.thekitchn.com/look-adorable-tea-bag-...
Ahojte, tak mojmu brativi po 3 tyzdnoch v nemocnici zistili, ze ma celiakiu najvyssieho stupna, jeho 3rocny syn ma tiez. A tak by som im na velku noc chcela nieco upiect a kupila som si muku bezlepkovu. Svagrina povedala, ze prinajhorsom vyhodim, lebo nie kazda je na to vhodna, ale brala som taku, co boli na nej kolace nakreslene a uz som nevydrzala a upiekla z jedneho vajicka klasicky korpus, aky robim vzdy, len som pouzila tu muku a je skvely jemnucky nadychany a aj chutovo super
@lokalistin ahojky, neboj, byt celiatikok nie je radost, ale dnes uz ludia maju vela moznosti a dokonca zdravsich nez maju lepkaci...
Kuk si moj fotoblog na mk.cz mam tam vela chutnych tipov a hlavne I bez nutnosti kupovat specialnu muku, patrala a hladala, studovala som a uz si svoj nie len receptar pekne zaplnam...
Da sa piect I bez muky. 🙂 keby si potrebovala, kludne sa na mna obrat...
@lokalistin este otazocka, kde si tuto muku kupila? Ake je zlozenie?? V CR som ju este nevidela a zaujalo ma bio... Inac celiatici maju muku, pecivo, sladkosti napredpis.... Nemusia kupovat. V CR to bohuzial na predpis nie je, vsetko kupujem z vlastnych...
@vladiella dik popozeram, kupila som v nemecku v bio obchode-bolo ich tam kopec som nevedela, ktoru, ale boli na nej kolace, tak som ju zobrala. Na 100% neviem povedat, ale tiez sa mi nechce verit, ze v nemecku je to na predpis
@lokalistin Na Slovensku je to na predpis, od lekara treba pytat zoznam, ktory je k dispozicii od poistovne, tam si vybere vsetko co potrebuje aby sa prestravoval na urcite casove obdobie, a takto vlastne bude existovat, nebude kupovat, ale na predpis zadarmo vyzdvihne z lekarne... nech sa pyta na SK lekara, ak zije na SK...
@vladiella hej hej to on vie, berie na predpis
Ahojte, prosim vas nemate niekto osvedceny recept na linecke keksiky bezlepkove? Ja som robila s kokosovym olejom aj s maslom podla receptu z katalogu Schaer a je to strasne. S tym cestom sa neda robit. Chut super ale otrasne cesto, neda sa vykrajovat. A aj medovnicky zhanam a rozne vianocne pecivo, dakujem.
Ak by mal niekto nahodou zaujem, mozem dat recept na super lahke mafiny, niekedy to peciem aj v tortovej forme, to je este pohodlnejsie a ja uz robim aj verziu bez mliecnej bielkoviny. Super lahucke a vzdy sa mi podarili.
Bezlepkove mufiny:
Prisady: 180 g Schaer Mix it Universal
2 vajicka (ja to rozdelim na zltka a z bielka vyslaham sneh, kt. davam nakoniec)
180 gramov cukru (davam trstinovy, mozno dat pokojne menej)
1 vanilkovy cukor
1 balicek prasku do peciva (pouzivam bio bezfosfatovy z DM drogerie)
200 gramov kyslej smotany (davam 10 perc. smotanovy jogurt, alebo domacu jablkovu vyzivu, kvoli muzovej int. kr. bielkoviny)
50 gramov oleja
200 gramov bobulovych plodov (co je doma...)
Vajcia a cukor vymiesame do peny, primiesame kyslu smotanu (detsku vyzivy) a olej, zmiesame muku s praskom do peciva, potom ked je to cele pomiesane davam sneh. Nakoniec pridam ovocie. Vo vyhriatej rure na 180 st. peciem okolo 30 minut. Namiesto ovocia mozno dat aj cokoladu. Je to super, len pozor ak je mliecna, treba dat menej cukru, lebo je to potom velmi sladke.
Dobru chut 🙂
@katka1981 inac, ja sa snazim experimentovat s jednodruhovymi mukami, moc nechcem tie zmesy, jednak kvoli aditivam a jednak kvoli tomu ze v cr neexistuje, ze by celiatikovi nieco preplacala zdravotna poistovna, ako na sk cely balik kazdy mesiac... tu si vsetko platime zo svojich sami...
Dievcata prosim vas potrebujem recept na bezlepkovy tortovy korpus (klasicky piskotovy). Mam doma Schaer muky, dakujem. Aby bol vyskusany a chutny, dakujem.
Este jedna prosba, kde zozeniem bezlepkovu potahovku, aby bola aj chutna a dobre sa s nou robilo amaterom 🙂
Prosim zienky je poahovka Smartflex aj pre bezlepkacov?Dakujem
Skúste kočky do krému domáce salko, neoľutujete 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=B-NO_VqZcU0

@vladiella to je fakt... lenze aj tak asi treba odskusat... viac by mi urcite vyhovovalo keby mi napisali presne co ano a co nie... ale viem ze maly teda jedol... lebo povedal, ze lepsiu tortu nejedol a ze mu moze babka taku piect kazdy tyzden... podotykam ze to bol gastanovy korpus /moc nenarastol, tak som piekla este iny/, pudingovy korpus zo zlateho klasu a plnka gastanovy pribinacik- teda tvaroh, slahacka, biely jogurt a nakoniec som dala radsej ten stuzovac za studena dr. oetker, pre istotu....
pekne som vypisala na papier co som pouzila, aby vedeli....nebol vraj ziadny problem... pre mna bolo akurat stresujuce presne nevediet co ano a nie, kedze objednavatelka bola babka a tak teda asi nejde uplne presne ako mamicka... 😉