Aký je najväčší mýtus o zdravom životnom štýle?
Posledné roky sa na nás zo všetkých strán valia rady o tom, čo je zdravé a čo nie. Raz sú vajíčka super, potom nie. Raz sa odporúčajú sacharidy, potom sa im treba vyhýbať. 😊
Aký je podľa vás najväčší mýtus o zdravom životnom štýle? Čomu ste kedysi verili, ale dnes už máte iný názor?
Zaujímajú ma vaše skúsenosti a názory. Som zvedavý, či sa na niečom väčšina zhodne.
Že cvičenie pomôže schudnúť. Totalny mýtus. Bez úpravy stravy cvičením nezhodis ani deko.
@martinmaho špenát? Diéty? Bezsacharidová strava? Bezlepková aj pre zdravého? Že stravou sa dajú vyliečiť aj ťažké choroby? Zaujímavé je, že ani na ten "zlý" cholesterol mnohým ani prísne dodržiavaná strava nepomáha.
Ze treba vstavat vzdy v rovnakom case a najlepsie skoro rano.
@simsalabim dostatok spánku (spolu s pohybom na čerstvom vzduchu plus aj trocha slnka) a mnohým aj jeho pravidelnosť pomáha skôr posilňovať imunitný systém - bývajú minimálne chorí.
@simsalabim dostatok spánku (spolu s pohybom na čerstvom vzduchu plus aj trocha slnka) a mnohým aj jeho pravidelnosť pomáha skôr posilňovať imunitný systém - bývajú minimálne chorí.
@anonym_882ef6 ano, s tym sa da suhlasit, ale ja pisem nieco ine. Ze “skore vstavanie a v tom istom case” je zdrave. Pisem to ako niekto, kto vacsinu dospeleho zivota vstava kvoli praci pred 5 rano - total proti mojmu biorytmu, hlavne v letnom case. Ak by som tak mala vstavat este aj cez vikend a nemohla to dospat, asi do pol roka je po mne. Mam odskusanych 8 hodin spanku od pol noci do 8 a od 9 do 5 rano a velmi dobre viem, ako sa v ktory cas citim… that’s all.
nie je to uplne o "zdarvom zivitnom style", ale tyka sa to ludi, ktori trpia nechcenou nadvahou -- ked chces schudnut tak po 18:00 (Alebo po 16:00, alebo po 20:00, doplnte si ako chcete...) nesmieš jesť -- bullshit, ide o celkovy kaloricky prijem (deficit), nie je to na hodiny presné
Že cvičenie pomôže schudnúť. Totalny mýtus. Bez úpravy stravy cvičením nezhodis ani deko.
@anonym_7b1607 lenže cvičenie schudnúť pomáha - pomáha, nie spôsobuje…
@anonym_7b1607 lenže cvičenie schudnúť pomáha - pomáha, nie spôsobuje…
@biba_18 no fakt je, ze malokedy vytvori potrebny kaloricky deficit, preto je strava klucova. No samozrejme, pohyb pomaha vyrysovat postavu a celkove prospieva telu aj dusi.
@biba_18 no fakt je, ze malokedy vytvori potrebny kaloricky deficit, preto je strava klucova. No samozrejme, pohyb pomaha vyrysovat postavu a celkove prospieva telu aj dusi.
@simsalabim ale samozrejme, chudne sa v kuchyni. ale ja poukazujem na slovo pomáhať … a pomáhať pomáha 🤷♀️
Ze ranajky su zaklad dna.
@zuzinka888 inak dost som teraz citala o chudnuti a udrzani postavy v perimenopauze a vyskum potvrdzuje, ze je dobre v tomto veku sa naranajkovat (dostatok bielkovin) do hodiny po prebudeni. A prekvapilo ma, ze prerusovany post prispieva ku kortizolovej rezistencii a podporuje priberanie v menopauze.
Na tejto téme sa vedia parádne pohádať aj odborníci, tak keď sa dohodnú, nech nám dajú vedieť. Najväčší mýtus je podľa mňa názor, že ak máš zdravý životný štýl, tak máš všetko pod kontrolou a chorí ľudia si za svoj stav môžu sami.
Asi nie az taky extra mytus, ale ten aktualny boom okolo elektrolytov je smiesny. Ludia vo velkom kupuju elektrolytove napoje, pritom staci normalna strava a vsetko v nej maju obsiahnute.
Vsetko s pridavkom “PROTEIN” je automaticky zdravsie/lepsie.
Nejedz po 16tej, vysad biele pecivo a schudnes.
Vapovanie je zdravsia alternativa k fajceniu nikotinu /ukazuje sa, ze vobec a riziko rakoviny je minimalne rovnake/.
Calories in, calories out je davno prekonane vedecky. Len k ľuďom sa to este nedostalo a bezne aj tu citam nazory, ze chudnutie je len o kalorickom deficite a pocte prijatych kalorii. No nie je to ani zdaleka take jednoduche, pretoze telo sa prisposobuje deficitu a mnozstvo potrebnych kalorii na chudnutie sa s dietovanim znizuje. Bazal sa znizuje. Kaloricke tabulky su dobra pomocka na zaciatok, ale cloveku, co chudne a dietuje cely zivot to vobec nemusi fungovat, resp. fungovalo by to az vtedy, ak by sa dostal na kaloricky prijem, ktory by uz bol tak nizky, ze by nepostacoval ani na ziskanie vsetkych potrebnych živín zo stravy.
@martinmaho ze su univerzalne pravidla, ktore platia pre kazdeho a ked sa nimi budeme riadit, budeme vsetci zdravi a fit. A ked nahodou zdravy a fit nie si, znamena to, ze nieco robis zle
Asi nie az taky extra mytus, ale ten aktualny boom okolo elektrolytov je smiesny. Ludia vo velkom kupuju elektrolytove napoje, pritom staci normalna strava a vsetko v nej maju obsiahnute.
Vsetko s pridavkom “PROTEIN” je automaticky zdravsie/lepsie.
Nejedz po 16tej, vysad biele pecivo a schudnes.
Vapovanie je zdravsia alternativa k fajceniu nikotinu /ukazuje sa, ze vobec a riziko rakoviny je minimalne rovnake/.
@anonym_19f358 tebe "elektrolytový boom" môže byť smiešny, ale ľudia s tráviacimi problémami trpia malabsorpciou a neskôr sa to prejaví tetaniou, ženy po pôrode s hormonálnou nerovnováhou, ľudia s nadmerným potením, športovci... im to smiešne určite nie je a musia dopĺňať magnézium, elektrolyty aby nekolabovali, nemali psychické problémy... a potraviny v obchodoch toľko tých minerálov neobsahujú ako v minulosti
@anonym_19f358 tebe "elektrolytový boom" môže byť smiešny, ale ľudia s tráviacimi problémami trpia malabsorpciou a neskôr sa to prejaví tetaniou, ženy po pôrode s hormonálnou nerovnováhou, ľudia s nadmerným potením, športovci... im to smiešne určite nie je a musia dopĺňať magnézium, elektrolyty aby nekolabovali, nemali psychické problémy... a potraviny v obchodoch toľko tých minerálov neobsahujú ako v minulosti
@anonym_8e7cf7 presne tak, ja som v robote mala taky zachvat arytmie, ze som stracala vedomie, na urgente som mala malo draslika, elektrolyty su zivotu nevyhnutne
Je ich na mraky a napočúvala som sa ich za život viac než dosť. Väčšinou absolútne nemiestne a od ľudí ktorí boli často ešte väčší ako ja.
Ale dala by som sem nejesť po 18:00. Lebo tukové bunky presne vedia aký je čas keď žeriem.
Detoxikačné kúry, lebo obličky a peceň sú už out. Celkovo propagácia náhrad normálnej stravy a šírenie budov od rôznych podradných influenceriek by mali byť už právne postihované.
Príjem 1200 kcal denne aby sme nemali tučné mozgy, ako momentálne hlása jedna slečna pani z Rakúska
A tak ďalej
@anonym_7b1607 ak mas v strave nadbytok 400kcal a cvicenim spalis 500 tak krasne schudnes aj upravis postavu.
Mne najvác vadí, keď niekto schudne vďaka ozembuchu a potom ide po všetkých internetoch dávať rady ľuďom ako by mali zdravo žiť. 😂
mňa najviac irituje "prekyslený organizmus" a "detoxikácia"
@rozculena ešte odčervovanie k tomu 🤭 (keďže niektorí si predstavujú črevo ako komposter s kalifornskymi dazdovkami)
@anonym_8e7cf7 🥲nechapes kontext, ja mam na mysli elektrolytovy boom pri cviceni u zdravych ludi, vsade to vidno, aj jedna nemenovana znacka vo velkom propaguje svoje elektrolytove napoje. Nie, ked si zdrava a hodinku cvicis vo fitku, nemusis potom vypit liter elektrolytovej vody. Hento, co pises ty, je nieco uuuplne ine a nikde nepisem, ze elektrolyty nie su dolezite pre telo, ale ze ten boom teraz, ze musis si dat po cviceni, je na hlavu🙈🙈🫠
Že z orechov sa priberá, lebo obsahujú veľa tuku 🙂 že si človek musí odopierať, ak chce schudnúť 😲 že sa máme báť ovocia, lebo obsahuje veľa cukru 😀 toho je toľko... Víťazom je ale asi kalorický deficit.

diety.