icon

Čo obnáša darovanie krvi?

Včera o 07:26

Ahojte. Viete mi prosím napísať, čo cca obnáša darovanie krvi? Ako to prebieha, čo k tomu treba, kam ísť, také základné info. Či to treba oznámiť niekde, obvodnému lekárovi?
Zvažujem, aj keď pri odbere ma vždy berú mdloby. Hádam tam nebudem sama, lebo benefitov bude viac ako osobný nekonfort. Ďakujem.

anonym_1d516b
Včera o 07:33

Ak ťa vždy berú mdloby,tak nieje to dobrý nápad

doriiis
Včera o 07:33

Tak v tom prípade kašli na to. Budú mať s tebou viac roboty ako uzitku

viestta
Včera o 07:37

https://www.ntssr.sk/web/o_darovani_krvi
A neboj sa, aj na tych co kolabuju su pripraveni. Staci vopred informovat sestricku.

anonym_535d35
Včera o 07:43

@anonym_autor ake benefity z toho mas? Ze mas den volna alebo bagetu s jablkom? 😂 ako ja chodim darovat, lebo chcem, nie preto, ze na tom budem benefitovat. Mna osobne mdloby neberu.
Informacie mas dostupne na oficialnej stranke transfuznej stanice.
Bud maju vyjazd alebo ides priamo na miesto, kde som sa ja osobne zvykla objednat. Vypises dotaznik, ktory mas zverejneny aj na ich webe aby si vedela, co obsahuje. Mas rozhovor s lekarom, odber krvi, ktory ti vyhodnotia, ci si vhodny darca. Potom ides na darovanie. Ak ti je zle, posedis si tam, ak nie ides prec.
Oznamovat nemusis obvodnemu nic, max v praci oznamit, kvoli priepustke.

anonym_6afc7a
Včera o 07:44

Ráno na lacno prídeš má transfuznu stanicu. Urobia maly odber, ak je dobrý tak ti zoberú nit sone krv cez žilu. Ležíš a čakáš ti dotecie krv
Hotovo

Všeobecnému a ani nikomu nič nemusíš oznamovať. Nikoho to nezaujíma

Ja sa napr objednávam cez net na presný čas na odber
Si pozri kde je najbližšia transfúzna stanica a zavolaj si. Presne ti povedia

Ale ak si bojko tak si to radšej ešte premysli, lebo zbierat zo zeme odpadnutu osobu a kriesiť tá tam je kopec zbytočnej roboty

anonym_6afc7a
Včera o 07:47

Ráno na lacno prídeš má transfuznu stanicu. Urobia maly odber, ak je dobrý tak ti zoberú nit sone krv cez žilu. Ležíš a čakáš ti dotecie krv
Hotovo

Ale ak si bojko tak si to radšej ešte premysli, lebo zbierat zo zeme odpadnutu osobu a kriesiť tá tam je kopec zbytočnej roboty

anonym_646cb4
Včera o 07:48
@anonym_535d35

@anonym_autor ake benefity z toho mas? Ze mas den volna alebo bagetu s jablkom? 😂 ako ja chodim darovat, lebo chcem, nie preto, ze na tom budem benefitovat. Mna osobne mdloby neberu.
Informacie mas dostupne na oficialnej stranke transfuznej stanice.
Bud maju vyjazd alebo ides priamo na miesto, kde som sa ja osobne zvykla objednat. Vypises dotaznik, ktory mas zverejneny aj na ich webe aby si vedela, co obsahuje. Mas rozhovor s lekarom, odber krvi, ktory ti vyhodnotia, ci si vhodny darca. Potom ides na darovanie. Ak ti je zle, posedis si tam, ak nie ides prec.
Oznamovat nemusis obvodnemu nic, max v praci oznamit, kvoli priepustke.

@anonym_535d35 ona nepísala benefity pre seba ale celkovo. Benefit, že niekomu pomôže

sissy27
Včera o 08:04
@anonym_6afc7a

Hotovo

@anonym_6afc7a je dobre to oznamit aj obvodnemu - ako darca krvi mas narok na preventivku kazdy rok a nie len kazde 2r, niektore poistovne davaju balicek vitaminov alebo ine benefity pre darcov. Takze k tvojmu prekvapeniu - niekoho to predsa len zaujima 🙃

cutespider
Včera o 08:08

@anonym_6afc7a, práveže na lačno sa nemá chodiť

@anonym_autor, obvodnému lekárovi to môžeš oznámiť po odbere, aby si mohla ísť na preventívnu prehliadku častejšie (každý rok).
Ak vieš, kam pôjdeš darovať, rezervuj si tam termín, aby si nemusela čakať v prípade, ak by tam bolo viac ľudí.
Za mňa je najlepší benefit SMS, ktorú posiela darcovské centrum pri použití krvi, vie zlepšiť deň.

autor
Včera o 08:11
@anonym_646cb4

@anonym_535d35 ona nepísala benefity pre seba ale celkovo. Benefit, že niekomu pomôže

@anonym_646cb4 Ďakujem ❤ presne taký benefit som myslela, žiaden iný.

katkaseiner
Včera o 08:28
@anonym_6afc7a

Hotovo

@anonym_6afc7a na lacno sa vobec nechodi... idealne nejaka kava, caj, rohlik s maslom a dzemom - toto si davam len vtedy ked idem darovat krv a vzdy mi povedia ze ukazkove ranajky - jasne ze nie su, ale tam predsa tiez ti daju keksik a ich super sladky caj (mam ho rada, je fakt chutny).

katkaseiner
Včera o 08:29
@cutespider

@anonym_6afc7a, práveže na lačno sa nemá chodiť

@anonym_autor, obvodnému lekárovi to môžeš oznámiť po odbere, aby si mohla ísť na preventívnu prehliadku častejšie (každý rok).
Ak vieš, kam pôjdeš darovať, rezervuj si tam termín, aby si nemusela čakať v prípade, ak by tam bolo viac ľudí.
Za mňa je najlepší benefit SMS, ktorú posiela darcovské centrum pri použití krvi, vie zlepšiť deň.

@cutespider uplne suhlasim, ta smska ktoru posielaju ked sa krv pouzije - ja som vtedy riaditelkou planety

sticker
la_dolce_vita
Včera o 08:31
@katkaseiner

@anonym_6afc7a na lacno sa vobec nechodi... idealne nejaka kava, caj, rohlik s maslom a dzemom - toto si davam len vtedy ked idem darovat krv a vzdy mi povedia ze ukazkove ranajky - jasne ze nie su, ale tam predsa tiez ti daju keksik a ich super sladky caj (mam ho rada, je fakt chutny).

@katkaseiner presne tak, treba sa rano najest plus vela tekutin. U nas sa objednava cez internet.

katkaseiner
Včera o 08:33
@la_dolce_vita

@katkaseiner presne tak, treba sa rano najest plus vela tekutin. U nas sa objednava cez internet.

@la_dolce_vita ano aj u nas a to je super lebo aspon vedia kolko ludi im pride... vzdy vtesnaju aj toho kto sa objednat nevie. V NZ skutocne klobuk dole pred nimi, pracuju ako vcelicky a vsetci su nesmierne mily. Ono to ani neznie ako naucena milota, ale praveze respekt a vdaka. Proste mi pridu ako ludia co radi robia to comu sa venuju. Este by som bola rada keby to takto fungovalo vsade.

anonym_1d516b
Včera o 08:39

To je dobré, že môžte chodiť
Ja som bola raz a keďže mi bolo zle,tak mi neodporúčali absolvovať a viac to neriešim
Ale keď sa dá ajtak,potom super👍👍👍

la_dolce_vita
Včera o 08:43
@katkaseiner

@la_dolce_vita ano aj u nas a to je super lebo aspon vedia kolko ludi im pride... vzdy vtesnaju aj toho kto sa objednat nevie. V NZ skutocne klobuk dole pred nimi, pracuju ako vcelicky a vsetci su nesmierne mily. Ono to ani neznie ako naucena milota, ale praveze respekt a vdaka. Proste mi pridu ako ludia co radi robia to comu sa venuju. Este by som bola rada keby to takto fungovalo vsade.

@katkaseiner suhlasim s tebou, mam vzdy uzasny pocit potom a cca 30 odberov za sebou.

anonym_6afc7a
Včera o 08:45
@katkaseiner

@katkaseiner maslo ? Veď to je mliečne? Ja kde chodím tak vôbec neodporúčajú nič mliečne

katkaseiner
Včera o 09:11
@anonym_6afc7a

@katkaseiner maslo ? Veď to je mliečne? Ja kde chodím tak vôbec neodporúčajú nič mliečne

@anonym_6afc7a aj mlieko do kavy - ziadny problem

anonym_9ff886
Včera o 09:21

@anonym_autor no, mam zlatu plaketu, takze napisem zo svojej skusenosti, ako darca krvi, dosticiek, plazmy a aj kostnej drene (a nemyslim tak, ze som v registri, realne som cez register daroval nejakych 7-8 rokov dozadu) 🙂 ak mas dost odvahy, urcite to treba aspon raz skusit. nie je to nic extremne zlozite a tazke, samotny odber celej krvi trva cca 5 minut.

Aj mne, zo zaciatku bolo par krat nevolno. Odvtedy preventivne davam poziadavky na odber v pololahu/polosede a nie je s tym problem. A inak, dokonca, raz mi prislo mdlo aj po tom prvom malom odbere vzorky na test😅 nechapem preco.

A teraz sa priznam: NEZNASAM IHLY 😂 nemozem sa pozerat, ked ma nepichavaju. z pohladu na krv sa mi odkedy chodim darovat krv zle uz nerobi. Urcite pomoze, ked sa budete pozerat inde ako na ruku, na hadicky, na vak, rozpravajte sa s personalom, a urcite poproste o polohu v pololahu aj pri prvom odbere.

Pokial teda do toho chces ist, urcite nechod sama - chod s niekym, kto uz krv alebo nieco ine daroval a pojde darovat s tebou, aby ta pripadne vedel zobrat domov. A zaroven to urcite povedz personalu, nech su na to pripraveni a hura, nech to tecie 😎

P.S.: ak by si sla do ziliny, napis 🤣 mozem ta zobrat so sebou koncom maja.

anonym_9ff886
Včera o 09:24
@anonym_6afc7a

@anonym_6afc7a darujem krv roky, okrem krvi aj plazmu, aj dosticky, hladovka sa uz davno neodporuca. praveze to vie skor sposobit nevolnost. lahke ranajky su odporucane, no ja sa najem rovnako ako inokedy - pecivo, maslo, salama/sunka, syr... a vysledky mam super 😂 hoci, som bledy od prirody, a kym ma spoznali, tak prva otazka, ci sa citim dobre 😳 a ja, jasne, ja som len bledy od prirody. bezne mavam 160 hemoglobin 😂

anonym_2f79bd
Včera o 09:36

Ak sa nezmenili okolnosti, tak NOU Klenová veľmi vita darcov. Netreba ani celú krv, stačí niektoré časti, a pomôžu priamo ťažko chorým pacientom. Darcovia dostávali stravenky a balíček. Naozaj slušnú odmenu.
Benefity pre pacientov to je už naozaj obrovska pomoc.

anonym_eb869b
Včera o 09:56

@anonym_autor Ja chodievam darovať krv pravidelne, ale najlepšie je objednať sa online cez Národnú transfúznu službu na presný dátum a čas. Keď som bola naposledy darovať krv, poslali ma domov s tým, že krvi majú teraz až-až a majú zásoby.

Prebieha to normálne: vyplníš papiere, ktoré ti dajú, odoberú ti krv a urobia testy, potom lekárka posúdi, či je krv vhodná, či tam nie je napríklad veľa bielych krviniek a pod. A až potom ťa vezmú darovať krv. Tam len sedíš alebo ležíš a sestrička ti odoberie približne 400 ml krvi a potom ideš domov.

nikushka8
Včera o 10:39

Ak odpadavas pri obycajnom odbere, zvazila by som to. Akoze sa skusku nic nedas a sama uvidis. Ja som bola 3x a vzdy som odpadla (vzdy som vydrzala o nieco dlhsie ako ten predchadzajuci krat, no potom sa mi zrazu zahmlilo pred ocami a uz ma ratovali), pritom odbery x skumaviek zvladam uplne v pohode. Vtedy mi povedali, ze este raz a vyradia ma z evidencie. Odvtedy som nebola.

thirstymonk
Včera o 16:23

Čauko.

Neviem ako inde, v Poprade sa objednávame cez appku, alebo cez net, alebo cez telefon v krajnom prípade. Objednáš sa na konkretny čas, v tom čase sa tam zjavíš, obuješ si návleky, zhodíš veci do skrinky, zamkneš. Kľúč a občianský preukaz si necháš v kešeni (preukaz poistenca netreba). Tetke na recepcii povieš, že si prvodarca. Ona ti vypíše darcovský preukaz, dá ti vyplniť dotáznik. Ten vyplňaj pravdivo, na prvykrát vyplň všetko. Napríklad ja som mal pred 10 rokmi zápal nervu, tak som to tam vypísal, prekonzultoval s doktorom a že už to viac nemusím písať.

Keď máš vypísané, odovzdáš dotáznik recepčnej, ona ti dá štos papierov a ukáže ti na dvere, kde sa robí malý odber. Tam prídeš, odovzdáš papiere, zoberú ti malý odber. Zatiaľ sa posadíš vo foaje, dajú ti presladený čaj, spýtajú sa, či chceš kávu, čokoládu z automatu, je tam aj voda atď. Tam čakáš, kým tú tvoju krv zanalyzujú, potom si ťa zavolá doktor. S ním si prejdeš dotazník, a ak je všetko ok, odmerá ti tlak a ideš do hlavnej darovacej cimry. Tam si umyješ antibakterialnym mydlom loket, z ktoreho ideš darovať, poutieraš papierovymi utierkami a ideš na kreslo. Sestrička sa ťa spýta, či ideš darovať z pravej, či z ľavej, podľa toho ťa posadí na také, alebo onaké kreslo.

Vkuse sa ťa každý pýta na tvoje meno a dátum narodenia (netuším prečo) a vkuse každý chce vidieť OP. Takže napichnu ti žilu, musíš byť dobre hydratovaná, moje odbery trvajú tak 3,5-4 minúty, ale ja do 8:00 ráno mám už dávno vypité dva litre vody, takže to ide jedna báseň.

Pri 400ml im to tam začne pipkať, dotrápia ťa ešte na 450ml, potom vyberú ihlu, silno si tlačíš na žilu, aby si nemala modrinu. Chvíľu posedíš, potom sa pomaly postavíš a odpochoduješ späť do foaje, tam ti daju potvrdenie pre zamestnávateľa a poisťovňu. podpišeš ešte dajake lajstre, dostaneš gastrač, jablko, bagetu a ešte môžeš chviľku posedieť a ísť v mene božom.

No, ale ženy správne píšu, ak zvykneš kapať pri obyčajnom odbere u doktora, kde pustíš smiešnych 10-20ml krvi, tak neviem, čo to s tebou urobí pri 470ml (450 odber + 20ml malý odber).

V každom prípade to skús a keď odkväcneš tak aspoň vieš, že to nie je pre teba. 🙂

thirstymonk
Včera o 16:24
@sissy27

@anonym_6afc7a je dobre to oznamit aj obvodnemu - ako darca krvi mas narok na preventivku kazdy rok a nie len kazde 2r, niektore poistovne davaju balicek vitaminov alebo ine benefity pre darcov. Takze k tvojmu prekvapeniu - niekoho to predsa len zaujima 🙃

@sissy27 Najväčší benefit je ten, že od zlatej plakety sa poisťovňa k tebe musí správať inak ;) A niektoré mestá majú pre darcov napr. MHD zdarma atď.

thirstymonk
Včera o 16:25
@anonym_6afc7a

Hotovo

@anonym_6afc7a Určite nie na lačno. Na tranzfuske ich cukor fakt nezaujima. Ich zaujima hemoglobin a krvinky.