Je naozaj nezdravé spať s mokrými vlasmi?
Ahojte, je naozaj take nezdravé ísť spať s mokrými vlasmi? Ja fén používať nezvyknem, a nie vždy si stihnem cez deň umyť vlasy.
Neviem či nezdravé ale mňa vždy ďalší deň neskutočne svrbí hlava. Ako keby sa mi pokožka hlavy zaparila.
@anonym_402629
Pomohla som si AI, nechcelo sa mi toľko písať:
Hlavné riziká spánku s mokrými vlasmi
Množenie plesní a baktérií: Vlhké vlasy a teplý vankúš vytvárajú ideálne prostredie pripomínajúce inkubátor. Premnožiť sa môže napríklad kvasinka Malassezia, ktorá bežne žije na koži.Vznik lupín a svrbenie:
Nadmerný rast mikroorganizmov vedie k mastným žltým lupinám, podráždeniu a nepríjemnému svrbeniu pokožky.
Lámanie a mechanické poškodenie: Mokré vlasy sú elastické, pórovité a oveľa náchylnejšie na trhanie. Trenie o vankúš počas noci spôsobuje ich lámanie a rozštiepené končeky.
Alergie a astma: Vlhkosť preniká hlboko do vankúša, kde sa môžu množiť plesne (napr. Aspergillus fumigatus), čo zhoršuje dýchanie alergikom a astmatikom.
Zhoršená kvalita spánku: Odparovanie vody z vlasov ochladzuje hlavu, čo môže narušiť prirodzenú termoreguláciu tela a viesť k nepokojnému spánku.
@anonym_98775e
@anonym_402629
Množenie plesní a baktérií: Vlhké vlasy a teplý vankúš vytvárajú ideálne prostredie pripomínajúce inkubátor. Premnožiť sa môže napríklad kvasinka Malassezia, ktorá bežne žije na koži.Vznik lupín a svrbenie:
Nadmerný rast mikroorganizmov vedie k mastným žltým lupinám, podráždeniu a nepríjemnému svrbeniu pokožky.
Lámanie a mechanické poškodenie: Mokré vlasy sú elastické, pórovité a oveľa náchylnejšie na trhanie. Trenie o vankúš počas noci spôsobuje ich lámanie a rozštiepené končeky.
Alergie a astma: Vlhkosť preniká hlboko do vankúša, kde sa môžu množiť plesne (napr. Aspergillus fumigatus), čo zhoršuje dýchanie alergikom a astmatikom.
Zhoršená kvalita spánku: Odparovanie vody z vlasov ochladzuje hlavu, čo môže narušiť prirodzenú termoreguláciu tela a viesť k nepokojnému spánku.
@anonym_98775e
@patka06 no jedine z tohto co AI popisuje, je u mna ten zly spanok, ale to neviem ci suvisi, lebo vzdy som chodila spat s mokrymi vlasmi a zly spanok mam len par mesiacov.
@anonym_402629
@anonym_98775e
@patka06 fíha 😯 tak to som nevedela, bežne chodím spať s mokrými vlasmi, ale nikdy ma nenapadlo sa zamyslieť, či je na tom niečo zlé. Díky za príspevok 👍
@anonym_autor mokré by mi vadili, ležať na mokrom. Ale s vlhkými vlasmi občas idem spať…tiež nemám rada fén. Len teda ráno vyzerám ako diva Bára 🤷♀️
Áno, kadernícka vravela, že to je dosť rozšíreny jav tieto vlasové plesne. Moj kamarát mal tiež plesne vo vlasoch. Už si dáva pozor a vždy si vlasy vysuší večer.
Zmizlo mu to.
Ja som zas z toho vzdy trochu chora tak to nerobim
Tiež si neviem predstaviť ísť spat s mokrou hlavou
Veď to je zname, že plesne a baktérie sa rozmnozia
30rokov chodím spať s mokrymi vlasmi, koľkokrát su este rano vlhke, nikdy ziadny problem, ani len lupiny nemavam, dokonca nevenujem vlasom ani špeciálnu starostlivost, mam ich do pása a su fit, aj pokožka. Mozno je to tym, ze si vlasy umývam často, bud denne alebo obden ,niekedy ked musim tak rano aj večer, tak sa tam nestihnú nejake šarapaty narobiť , ale to skor trepem. To mi len tak napadlo. No problem žiadny. Vankúšik maličký, na ktorom spim, si periem pravidelne.
Pokiaľ idem spať a vlasy mám ešte vlhké... celú noc sa budím a ráno ich mám totálne zlepené.... vyhýbam sa tomu... radšej použijem fén
@anonym_autor 90% chodím spávať s mokrým vlasmi. Od dieťaťa. Ešte som nepočula takúto hlúposť.
Boze ako sa vam moze dobre spat s mokrou hlavou😵💫 a fuj ten vankus…
@hederamonstera Normálne. Spím ako nič. A dávam si uterák na vankúš. Zase si to nepredstavuj tak, že voda z vlasom ide cícerkom. Sú proste mokro- vlhké.
@anonym_autor 90% chodím spávať s mokrým vlasmi. Od dieťaťa. Ešte som nepočula takúto hlúposť.
@anonym_8482ad
Tak máš šťastie, že nemáš náchylnú pokožku na to ich dostať.
Pleseň si už videla? Počula si o nich?
Každý vlas je iný, aj každá hlava... niekto s tým nemusí mať žiadne problémy, ale určite sú vlasy náchylnejšie na lámanie vtedy a taktiež pokožka nedýcha, môžu sa rýchlejšie mastiť a ďalšie problémy... kedysi som ani ja nebola kamoška s fénom, ale teraz už presuším aj ak si umývam cez deň a nemusela by som, nie úplne do sucha lebo to sa mi väčšinou nechce, ale hlavne korienky... vlasy sa mi omnoho menej mastia
Ja keby som fenovala, tak vlasy ani do gumicky nezapnem. Mam vlasy a la striga, huste, vlnite, suche. Jednoducho inu moznost ako nefenovat nemam. Casto spim s mokrou hlavou- na vankus si davam uterak. Nemam ziadne plesne.
volakedy som aj ja chodila takto spať s mokrými vlasmi a veru teraz je rozdiel vidno keď ich vždy prefénujem.Vtedy sa mi riadne ani neuschli,boli mdlé o ničom a odkedy fénujem aj vlasy mám krajšie ale tak zas kúpila som si kvalitný fén s inonizátorom a samozrejme aj tepelná ochrana pred fénovaním je dôležitá.Ja by som už bez fénovania ani nezaspala
@anonym_autor Toto nemoze byt pravda s tymi plesnami. Clovek ako vsetky zvierata su stavany tak aby im vlasy (srst) schla prirodzene bez akychkolvek problemov. To by museli mat vsetky dive zvierata plesne v srsti.
Jedine to moze byt problem ak si niekto zviaze tie mokre vlasy do gumicky alebo zapletie vrkoc a ma vankus super hlboky ze sa mu do neho zabori cela hlava.
Ved ked si lahnem, tie vlasy su volne polozene na vankusi, nie su vsetky podo mnou a aj na tej casti hlavy ktora lezi na vankusi tie vlasy rychlo uschnu z tepla ktore produkuje telo. Chodim spat s mokrymi vlasmi uz 40 rokov. Vzdy ked si umyjem rano a vlasy mi uschnu rano, mam ich ako divoka Bara ako uz niekto povedal. V noci na tom vankusi uschnu ovela krajsie.
jasne, ze je to pre vlasy zle. trpia tym dost. mala by si si vzdy presusit vlasy fenom. ak nestihas, tak aspon korienky, pretoze v prostredi, ktore je mokre/vlhke, sa najlepsie dari bakteriam.
S mokrymi vlasmi som chodila spat mozno 15 rokov. Okrem toho, ze som vyzerala ako carodejnica to ziadne nasledky nemalo. Teraz uz aj v kome radsej vlasy vyfenujem.
Chodím spávať roky síce nie s úplne mokrými ale ani nie úplne suchými vlasmi a nič z toho čo napísala AI nemám. Neznášam fenovanie

Prečo je to nezdravé? Nikdy som nič take nepočula