icon

Je prírastok tuku v bruchu spôsobený menopauzou?

7. sep 2026

odkedy som v menopauze tak sa mi uplne zmenila postava. vaha ani nesla nejak brutalne hore, ale brucho a pas ano, nohavice co mi boli dobre uz nezapnem. je to fakt tymi hormonmi? lebo toto som predtym vobec nemala.

anonym_212d56
7. sep 2026

Preco asi starsie zeny vyzeraju ako matriosky, ako by ich jedna mater mala? 75% zien po menopauze nenavratne priberie. Jedine sa zmierit, alebo fitko, tvrdo driet, uz sa poriadne nenajest a zaclenit sa medzi zvysnych stihlych 25%.

anonym_212d56
7. sep 2026

AI
Prírastok tuku v bruchu a zmena postavy sú priamo prepojené s menopauzou. Počas tohto obdobia dochádza v ženskom tele k výraznému poklesu hladiny estrogénu, čo zásadne mení spôsob, akým telo ukladá tuk. [1, 2]
Kým v reprodukčnom veku sa tuk ukladá najmä do oblasti bokov a stehien (postava typu „hruška“), po menopauze sa jeho distribúcia presúva do oblasti brucha (postava typu „jablko“). Tento jav sa často označuje aj ako „menopauzálne brucho“. [1, 2]
Prečo k tomu dochádza?
Nárast brušného tuku nie je spôsobený len samotnými hormónmi, ale kombináciou viacerých faktorov:
• Hormonálne zmeny: Pokles estrogénu stimuluje ukladanie tzv. viscerálneho tuku – to je hlboký tuk, ktorý obklopuje vnútorné orgány v brušnej dutine. [1, 2]
• Strata svalovej hmoty: S pribúdajúcim vekom prirodzene ubúda svalová hmota (približne 3 až 8 % za desaťročie). Menej svalov znamená pomalší metabolizmus, takže telo spaľuje menej kalórií. [1, 2]
• Inzulínová rezistencia: Hormonálne výkyvy môžu znížiť citlivosť buniek na inzulín, čo vedie k ľahšiemu priberaniu. [1, 2]
• Stres a spánok: Nedostatok spánku (napr. kvôli návalom tepla) a vyššia hladina stresového hormónu kortizolu priamo podporujú ukladanie tuku v oblasti pásu. [1]
Zdravotné riziká
Tuk na bruchu nie je len estetický problém. Viscerálny tuk je metabolicky aktívny a podľa odborných štúdií, ako je napríklad Women's Health Initiative, výrazne zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, inzulínovej rezistencie a cukrovky 2. typu. U žien sa za rizikovú hranicu považuje obvod pása nad 88 cm. [1, 2, 3]
Ako proti menopauzálnemu bruchu bojovať?
Hoci hormóny pracujú proti vám, správnymi krokmi dokážete tento proces zvrátiť:
• Silový tréning: Dvíhanie váh alebo cvičenie s vlastnou váhou 2x až 3x týždenne pomáha budovať svaly a zrýchľuje metabolizmus.
• Viac bielkovín a vlákniny: Bielkoviny chránia svalovú hmotu a zasýtia, zatiaľ čo vláknina (zo zeleniny a celozrnných potravín) stabilizuje hladinu cukru v krvi.
• Kvalitný spánok a manažment stresu: Znížením kortizolu (napr. prostredníctvom chôdze či jogy) obmedzíte ukladanie tuku na bruchu.
• Pozor na drastické diéty: Výrazné hladovanie situáciu len zhorší, pretože telo začne prednostne spaľovať svaly, nie tuk

anonym_0d1fd3
7. sep 2026
@anonym_212d56

Preco asi starsie zeny vyzeraju ako matriosky, ako by ich jedna mater mala? 75% zien po menopauze nenavratne priberie. Jedine sa zmierit, alebo fitko, tvrdo driet, uz sa poriadne nenajest a zaclenit sa medzi zvysnych stihlych 25%.

@anonym_212d56 súhlas 👍chce to tvrdú drinu a disciplínu. Ináč fakt tie ženy vyzerajú ako matróny. Bohužiaľ 🤷‍♀️, tie pekné postavy po 50 sú tvrdo vydreté

michaela329
7. sep 2026

Áno, hormóny ktoré to držali na uzde už nie sú, takže priberá človek najmä tam. Moja mamina svoje menopauzalne kilá schudla všetky. No typ postavy sa jej trochu zmenil, pás zostal hrubší.

euka210
7. sep 2026

@anonym_autor a co potom moj manzel? Ma vacsie brucho ako ja...a to ma menopauza estelen caka 😯

anonym_212d56
7. sep 2026
@euka210

@anonym_autor a co potom moj manzel? Ma vacsie brucho ako ja...a to ma menopauza estelen caka 😯

@euka210 Manzel je pribraty, lebo sa prejeda a nehybe. Ma to od lenivosti, nie od hormonov. 🙂 Ide o to, ze keby sa zena stravovala a hybala rovnako, tak do meno je stihla a po pribrata. Muz by bol pri tom istom stravovani tucny aj v 20tke, 30tke, 40tke, ...

anonym_0d1fd3
7. sep 2026
@euka210

@euka210 manžel móže mať kortizolové brucho, obezitu, aj kľudne andropauzu, alebo viac ženských hormónov. Len na Slovensku sa o tom nehovorí.

ivicatolic
7. sep 2026

@anonym_autor vitaj v klube 🤣🤣😀😀👉👉💚

loliki
7. sep 2026

fitko je super.

euka210
7. sep 2026
@anonym_212d56

@euka210 Manzel je pribraty, lebo sa prejeda a nehybe. Ma to od lenivosti, nie od hormonov. 🙂 Ide o to, ze keby sa zena stravovala a hybala rovnako, tak do meno je stihla a po pribrata. Muz by bol pri tom istom stravovani tucny aj v 20tke, 30tke, 40tke, ...

@anonym_212d56 manzel pracuje ako zvarac a potom doma okolo domu, zvierat, zahrady atd...on praveze fyzicky maka...hoci v niektorych veciach je lenivy 😀 ...ale ano, od stresu jedol somariny. Ale uz sa dal na chudnutie.

anonym_4dbb9e
8. sep 2026

Ja som po 40-ke krásne schudla. Zo 60 na 53. Mala som kadejaké hormonálne zmeny,antikoncepciu som odmietala dlho. Nakoniec som si dala predpísať a kilá šli dole......bolo to hormonálne. Brucho síce nie je tip top,no makám vyše roka a vidím výsledky. Tiež sa neprejedam.

katkazatka
8. sep 2026

Celkovo sa meni vekom postava. Ja mam od zakladnej skoly hmotnost rovnaku, ale kila sa mi presuvaju.😀 Telo nie je take pevne. To mate ako s prsiami, vekom tiez akoby pribudla gravitacia. 🙂Inak je to telo rozlozene. A ked si k tomu este pribrala, tak sa necuduj, ze nezapnes nohavice. Vydaj energie uz nie je ako zamlada.