icon

Stačí jedna lyžica chia semienok denne?

18. aug 2026

začala som si dávať chia do jogurtu hlavne kvôli vláknine. dávam asi jednu lyžicu denne. Je to množstvo ktoré už niečo spraví alebo skôr len také symbolické? 😅

anonym_a1e764
18. aug 2026

@anonym_autor chia majú význam keď ich necháš v tom jogurte alebo v tekutine namočené predtym ako ich ideš jest. Robím si večer chia s jogurtom a ovocím. Zjem to až ráno. Dávam si 1,5PL a áno, účinok cítim na záchode 😅 okrem toho sa mi prestali lámať nechty.

osky
18. aug 2026

@anonym_autor
Chia semienka nasaju az 9 nasobok vody!
Takze treba s nimi prijat vela tekutin!
Inak mozu soosobit problemy-zapchu,koliku....
Treba ich pred pouzitim pomliet alebo aspon rozdrvit v maziari,inak sa ich vyzivne latky neuvolnia a v podstate prejdu tvojim telom nevyuzite/rovnako lanove semena/,iba ta precistia,ako kefa.
Musia sa vzdy mliet cerstve,nie do zasoby,lebo zoxiduju!
Idealne je ,po zomleti ich namocit do vody/stavy,dzusu/ alebo zarobit s jogurtom ci dakou kasou aspon na par hodin...kde nasaju vlhkost,oni nabobtnaju...a az potom jest

gejb
18. aug 2026

@anonym_autor jedna lyžica chia je cca 1/5 denného príjmu vlákniny. Takže lepšie ako nič.

osky
18. aug 2026
@gejb

@anonym_autor jedna lyžica chia je cca 1/5 denného príjmu vlákniny. Takže lepšie ako nič.

@gejb ved urcite neje len chia.
Ja by som s tym bola opatrna.
Treba jest hlavne zeleninu a ovocie,szrukoviny a celozrnne pecivo,chlieb...

biba_18
18. aug 2026

ja drvím v mažiari cca 5g, zalejem vodou a ráno ich pridám k jogurtu
zvyšok vlákniny ako už bolo spomenuté vyššie

anonym_31ad49
18. aug 2026

Lepsie ako nic, ale pomel si ich

negymama
18. aug 2026

ja si davam jednu kopcovitu cajovu lyzicku denne /obcas vynecham/, do jogurtu, necham to postat aspon 1-2 hodiny. casto aj dlhsie. Myslim ze to staci, treba prijat vlakninu aj z inych zdrojov. Ovocie, zelenina, orechy, strukoviny, ovsene vlocky atd.

anonym_a27694
18. aug 2026
@osky

@anonym_autor
Chia semienka nasaju az 9 nasobok vody!
Takze treba s nimi prijat vela tekutin!
Inak mozu soosobit problemy-zapchu,koliku....
Treba ich pred pouzitim pomliet alebo aspon rozdrvit v maziari,inak sa ich vyzivne latky neuvolnia a v podstate prejdu tvojim telom nevyuzite/rovnako lanove semena/,iba ta precistia,ako kefa.
Musia sa vzdy mliet cerstve,nie do zasoby,lebo zoxiduju!
Idealne je ,po zomleti ich namocit do vody/stavy,dzusu/ alebo zarobit s jogurtom ci dakou kasou aspon na par hodin...kde nasaju vlhkost,oni nabobtnaju...a az potom jest

@osky to nie je pravda, maju rovnaku nutricnu hodnotu aj nepomlete a nenamocene.