Čím lepiť dekorácie z lakovaného dreva?
Ahojte. Robila som malé dekorácie z hladkých lakovaných kúskov dreva a po vychladnutí ich viem takmer bez námahy odlepiť. Povrch som pritom očistila aj odmastila.
Čím takéto kúsky lepíte, aby spoj vydržal?
Keď spoje prebehneš pred lepením aj šmirgľom, budú držať trochu lepšie. Čím menšia zrnitosť, tým lepšie. Ja lepím zvyčajne nerovné povrchy a tam je super polyuretánové lepidlo (soudal), lebo pení a vypĺňa nerovnosti a je ešte aj vodeodolné.
@anonym_autor v hobbymarketoch dostat aj male balenie (ako mala zubna pasta) transparentneho polyuretanoveho (resp. polymeroveho) tmelu (napr. T-Rex). Povrchy je dobre zdrsnit jemnym brusnym papierom a odmastnit aspon technickym benzinom. Polyuretan dlhsie schne (oproti tavnemu lepidlu) a lepeny spoj treba niecim zafixovat (resp. polozit vodorovne), aby do uschnutia "neodplaval" (nezmenila sa presna poloha lepenych casti). Staci aj papierova maskovacia lepiaca paska.
Polyuretan mi spolahlivo drzi aj drobne veci, ktore aj s najkvalitnejsou zatazovou obojstrannou paskou casom (horucavy, vlhkost, strukturovany povrch) odpadli.