Ako chránite svoje deti pred neželaným zásahom do súkromia?
Zdravím,
chodíme s 2-roč. dieťaťom na krúžok, kde sa deti spoločne hrajú, tancujú, spievajú v doprovode rodičov... Také niečo je isto v každom meste.
Naposledy ma zarazilo ako si počas hodiny niekoľko mamičiek začalo natáčať video svojich detí, ktoré však boli obklopené skupinkou ostatných. Deti sa hýbali, presúvali, do záznamu sa im dostali aj iné deti. Chápem, že chcú mať milú pamiatku, no v prípade svojho dieťaťa si neprajem, aby si ho natáčali iní ľudia, lebo nad záznamom, fotkami a ich zdieľaním už nemám následne žiadnu kontrolu, nech ho aj točia v akejkoľvek dobrej viere. Viem, že takéto video nikto anonymizovať nebude a ktovie, či už aj nie je niekde verejne na soc. sieti. Pri súčasných technologických možnostiach a deepfake videách sme sa s manželom zhodli, že budeme veľmi opatrní, čo o našom diaťati zdieľame aj s blízkymi. Zároveň je to aj podľa zákona nepovolený zásah do súkromia dieťaťa, na ktorý treba súhlas zákonného zástupcu. A je rozdiel, keď ide o verejné podujatia, kde sa na to upozorní vopred.
Ako by bolo podľa vás vhodné reagovať v takejto situácii? Ako to ľudsky podať, aby sa ani tie druhé mamičky, s ktorými budeme navštevovať krúžok aj naďalej, neurazili, neznepriatelili sme si ich, ale aby sa podobná vec už neopakovala... Zdá sa mi, akoby to povedomie o rizikách bolo stále nízke a nikto iný to neriešil.
Ďalší aspekt, už skôr taká rečnícka otázka, či naozaj musíme na deti po celý deň mieriť smartfónom a dávame im za vzor, že ho nevieme pustiť z rúk ani pri rôznych zábavných aktivitách miesto toho, aby sme ich naplno prežili s nimi?
ak si to nepraješ aby ho natáčali, tak im to povedz...
@biba_18 wau 🫡 ona sa pyta AKO to podať aby sa neurazili atd....
Autorka, slusne, pokojne. Kludne tak, ako si to podala tu. Je to slusne a kazdy aspoň trocha pricetny clovek to pochopi.
Prosím, nenatáčajte moje dieťa, ďakujem.
akokoľvek by si to povedala mne tak na teb čumím ako puk… takže to je jedno ako. hlavne v kľude…
@anonym_a92f5f a ty odkiaľ vieš na čo sa kto urazí? 😒 máš nejaké veštecké schopnosti?
U nas to povedala na zaciatku kurzu lektorka vsetkym mamickam, ze chape, ze niektori chcu fotit a natacat, ale nie kazdemu sa to paci. Tym padom stale ked vidi, ze niekto toci, pyta sa na suhlas ostatnych.
Osobne by som to teda skusila cez lektorku 🙂
Osobne nevidim rozdiel medzi verejnym podujatim, na ktorom by tvoje dieta vystupovalo a kruzkom. Urazit sa asi nemusia, ale tiez si mozu natacat svoje dieta, ked chcu. Budes chodit a kontrolovat zaznamy? Neviem si to prakticky predstavit a taktiez ak tam nie je zakaz fotografovania a nakrcucania v tych priestoroch, tak aj oni mozu.
niekto si tvoje dieta dieta moze natacat aj na ulici z balkona a co spravis?
Treba to povedať trenerke alebo veducej krúžku
a ona by to mala povedať pred začiatkom hodiny
tiež sme mali jednu mamičku čo nechcela natačať svoje dieťa a rešpektovali sme to a nikto sa netvaril nejak divno ved je to normalne aspoň podľa mňa rešpektovať ostatné mamičky a ich požiadavky
@anonym_autor Normalne slusne poziadat
.. aj ked .ja som si tiez parkrat svoje dieta natocila, ako tancuje. Na pamiatku .Mna ake iné deti, ktore nechtiac boli v zabere, nezaujimali. Zaujimalo ma to moje a bolo to max.pre rodinu, nie pre cudzich, cize som to ani nikde nepostovala. Ale chapem, nemozes cudzim ludom verit, to je fakt.
toto si musi vydiskutovat trenerka...ked to jej nevadi, tak to nikomu zakazovat nebude (90% rodicov su s tym v pohode, su to spomienky), ak to vadi tebe, tak tam nechodte...
a aj na verejnosti moze kde kto natacat. Ked boli deti male bezne som robila videá pri mori, alebo ked sa naucili bicyklovat, snazila som sa, aby nebol nikto v zabere, ale niekedy sa nedalo
@anonym_autor mozes napriklad svojmu dietatu povedat, nelez inym detom do zaberu, aj pani by sa mohla ohradit, ze tvoje dieta lezie tam kde nema :D ale srandujem... mam kopec videi kde na pozadi su deti cudzie... pokial ich mam na sukromne ucely, nevidim v tom velky problem... zasadne nezdielam nic a nikoho bez jeho suhlasu
a co sa tyka kruzkov, skolky, skoly, podpisujem sa pod to, ci moje dieta moze byt fotene a natacane a propagovane skolou, skolkou , kruzkom... ak nesuhlasim, dieta pri takejto aktivite ide bokom a vybavene, ziaden problem
povedat mozes. to uz ako zareaguju nie je v tvojej moci. ano mozes byt za divnu. musis si dat priority o co ti ide viac.
ale uprimne netreba vsetko prehanat a rutit sa z toho. decka si ludia natacali aj pred 30 rokmi. nie na mobil ale kamery. nikto nesalel. ja mam vyse 40 a milion fotiek s cudzimi detmi na akciach vystupeniach vyletoch.
ja sa snazim nefotit cudzich ludi cisto z estetickeho hladiska lebo to kazi fotku. mam u riti cudzie decka aj ludi.
pozri sa, tvoje dieta si moze niekto natocit ze o tom ani netusis. ucelelovo a cielene. urcite to nerobi matka na kruzku. nezabranis tomu ani to nezelimiujes.
nie takto.
bude vonku na ihrisku, v skole, na vylete ako tomu chces vsade zabranit. budes na dovolenke kruzit a ziadat nefotit, budes paranoidna stale sledovat co kto robi s mobilom?
toto nie je dobry smer. ak to prenesies aj na neho vypestujes v nom tiez nejaku fobiu.
ja rozumiem ako to myslis ale uprimne je to cez.
nedokazes tomu zabrait. ludia si fotia deti aj v meste na zmrzline, na prechadzke, kdekolvek. ako to odfiltrujes budes sledovat? odtahovat ho, branit vlastnym telom?
kruzok je to najmenej. tam ma kazda asi svoje dieta na ktore sa sustredi. vonku to mas omnoho horsie.
nechodit na verejnost, nechodit na vylety dovolenky podujatia nikam. jedina cesta. alebo si prestat mysliet ze tvoje dieta je stred sveta. stat sa moze vselico. toto ale nie je cesta.
a este porozmyslaj ako to vyriesis v skole skolke. ano oni to budu respektovat bez slova ale moze sa stat ze z niektorych aktivit bude tvoje dieta vylucene. proste skus na to pozriet v sirsom kontexte. fake video a kadeco moze spravit niekto aj ked urobis maximum.
@anonym_autor v dnesnej dobe ta moze hocikto natocit hocikde, na dovolenke, na ihrisku, na kupalisku, v obchode, v ZOO. Dufam, ze budes rovnako spravodliva a ked budes fotit svoje dieta napriklad v zoo, vytvoris koridor, aby si nedajboze neodfotila ine a chranila tak sukromie tychto ludi. Uz teraz mi je luto tvojho dietata, ako nebude mat fotky zo spolocnych akcii v skolke a skole, lebo nedas suhlas so zverejnenim a kym ostatne budu mat fotku pri tabuli z nejakej peknej akcie, tvoje bude stat bokom a pozerat, ako je vdaka tebe vyclenene z kolektivu. Gratulujem.
@anonym_autor ako rodic by som ti povedala ze ak mas problem hrajte sa v kute alebo sedte doma. Sorry not sorry. Ked tebe vadi ze by si nahodou niekto natocil tvoje dieta mne vadi ze si nemozem natocit svoje.
@anonym_a92f5f a ty odkiaľ vieš na čo sa kto urazí? 😒 máš nejaké veštecké schopnosti?
@biba_18 nie, ale normálny človek sa na to neurazí, to je jasne.
Pobavilo ma ako niektoré z toho, že si neželám verejné zverejňovanie fotiek svojho dieťaťa napr. na soc. sieťach, vydedukovali, že moje chúďa dieťa nemá žiadne fotky a teda ani pekné spomienky 🙈😅
Ostatným ďakujem za praktické rady, napríklad, že sa toho chopila rovno lektorka.
@anonym_autor ako rodic by som ti povedala ze ak mas problem hrajte sa v kute alebo sedte doma. Sorry not sorry. Ked tebe vadi ze by si nahodou niekto natocil tvoje dieta mne vadi ze si nemozem natocit svoje.
@anonym_faee24 A prečo si nemôžeš natočiť svoje v kúte? 😉
Na ten krúžok sme sa predsa neprišli FOTIŤ A NATÁČAŤ.
Ze sa zavri doma s deckom a nevychadzaj. Niekedy sa normalne kamerovali besiedky na riadne kamery ktore sa nahravali na pasku a dnes sa idu matky ako ty po*rat lebo ja si fotim a tocim svoje dieta ked zrovna to tvoje by bolo vedla . Tak si daj individualnu miestnost nech tam robi tieto aktivity chuda same . Presne tvoje decko niekoho zaujima a chce kradnut fotky. Uz fantazmagorie v hlave co maju matky ako ty je extrem
Autorka a ako vies, ze tvoje dieta idu davat na socialnu siet a nie je to len pre nich? Ukazat doma manzelovi, babke, ze co robili? Vravim toto tazko, ja fotky a videa posielam rodine, delia nas stovky kilometrov a vidime sa tri krat rocne...by ma mrzelo nemat zhiaden zaznam z vystupenia, narodenin v exterieri, treningu ci zapasu, lebo lebo...ale nie, cudzie deti zamerne nefotim, ale niekedy sa tomu neda uplne vyhnut.
@anonym_autor možno by som požiadala lektorku, možno samotné mamičky, ale uvedom si, že je to dočasné, Dieťa pôjde do škôlky, budú mať vystúpenia, rodičia si to budú chcieť natočiť, ako im chceš zabrániť? Tu to ešte možno pôjde, ale môžu vystupovať na nejakej súťaži mimo školu, naozaj tomu do budúcnosti nezabrániš, ani tomu, aby su tvoje dieťa nahrával niekto tak, že o tom ani netušíš. Neviem, ako by tvojmu dieťaťu mohlo ublížiť, že je na nejakom videu, podľa mňa to priveľmi hrotíš. A to som človek, ktorý nlkdy nezverejnil foto svojho dieťaťa na sociálnych sieťach, nemám ani ja svoje nikde, ale nijako nezabránim tomu, aby ma niekto necvakol, nenatočil tak, že ani o tom nebudem tušiť a niekde to zverejnil.
@anonym_faee24 👏🏻👏🏻 .. uz heckeri fotiek v strehu kedy zverejni besiedku alebo fotku kde bude PRESNE jej dieta. Mne je strasne luto deti takych pošahov😿
Mna zaujima ako to chces riesit do buducna?! Budu mat vystupenia,kde si ich budu natacat tety,babky atd....ako tomu zabranis? Chapem,ze nechces zverejnit svoje dieta,ale zas neprehanaj. Nik si nebude zhanat info o tvojom decku ktore sa mihne niekde vo videu
moje dieta chodi stale vystupopvat - je v zbore, pozeraju sa na neho stovky - tisícky ludi podla typu vystupenia), chodia aj do TV.. ak chodi dieta do kolektívu musis byt s tym ok, ze niekde v zabere bude.... nemozes zakazat vsetkým, aby nikto netocil. jedine zeby s tym suhlasili vsetci, ze konkretne na tomto kruzku sa nic natacat enbude. ja som rada, ked sa najdem niekde na foto z yvstupenia - spred 30 rokov, ked hodili z obce alebo z gympla a ani som si napamätala, ze som tam bola. za mna su to milé spomienky...
@anonym_faee24 A prečo si nemôžeš natočiť svoje v kúte? 😉
Na ten krúžok sme sa predsa neprišli FOTIŤ A NATÁČAŤ.
@anonym_autor pretoze ja ked ho natocim pri aktivite ktoru robi nebudem nikoho obmedzovat. Ty tu mas specialne poziadavky. Teraz si nikto nemoze natocit svoje dieta napr na tanecnej sutazi lebo sa tam mota tvoje. Chapes uz?
V skolke, skole, fotit ich bude niekto vsade...viem, ako to dopadlo v nasej skolke... tie deti dali mimo vsetkych eventov, najkomickejsie - alebo najtragickejsie? bolo, ked skolkarov 2 vyradili s triedy a neodfotili s ucitelkou a nemali spolocnu fotku s triedou, lebo rodicia nedali suhlas... ani si nechcem prestavit, ako sa tie deti citili..

ak si to nepraješ aby ho natáčali, tak im to povedz...