icon

Deti a ch závislosť na mobiloch a hrách

Včera o 08:59

Ahojte baby. To aj vaše deti su také zblaznené do hier a mobilov? Moji ich nemávali často, tak hodinu denne ked si urobili čo mali a nic nevyviedli (tretiak a piatačka). No na začiatku vianočných prázdnin sme si s mužom vsimli, ze im to prerastá cez hlavu, aj YouTube. Tak sme povedali dost, muž odinštaloval YouTube, deťom som mobil zakázala uplne (nemaju este vlastny, ani nie su na soc.sieťach). Telku len obmedzene, max. nejakú vianočnú rozprávku ci komédiu. Zo začiatku bol protest, hnev, frustracia, kričali po nas rodičoch, dokonca mladší na mna aj zaútočil. Ich hry boli len strielam po tebe, odseknem ti hlavu...(ano hrali minecraft). Po týždni sa to zlepšilo, začali pomáhať, rozprávať sa s nami, vytiahli spoločenské hry, pýtali sa von, sami od seba upratali, mobil prestali pouzivat. Naozaj ukážkové deti. No včera boli jeden v skole a su v tom zasa. Lebo ved kamoši nemajú v skole nic ine len hry, kolko zhliadnutí maju na YouTube ako youtuberi, aj ucitelka dovolila žiakom hrat na informatike hry. Prvá veta co prisli domov, tak nie ako sa mali, ale das mi mobil? Ked som nedovolila, tak zasa agresia, odpor k učeniu, lebo však som im nedovolila mobil. Dokonca som bola sprostá mama a ako ma neznášajú. Ja neviem co mam robiť. Už sme boli tak pekne zabehnuti, mobil ani nespomenuli. Rozmýšľam im ho povoliť len napr. v nedeľu na 1-2 hodiny, ale nie tieto hry, skor nejake formuly alebo nieco podobne. Až nie som zas ta, co im len zakazuje. Ako to máte vy? Dnes sa pýtate druhaka co chce byť a on ze youtuber...ved to je strašné.

pribinak
Včera o 09:19

Zakazane ovocie najviac chuti
Dovolila by som hodinu denne. Je to taky kompromis pre vas aj deti.

Treba hladst zlaty stred.

My sme mali pripad ze rodicia nedali dietatu mobil, nemohol si doma ani pozicat, lebo vsak zly zly mobil. A este horsi interet. A cele to dopadlo tak, ze to dieta aby si aspon v skole mohlo pozicat mobil, alebo vonku, tak bolo ochotne urobit cokolvek. Naozaj aj zle veci
Tak velmi chcelo zapadnut do kolektivu, nebyt out, mat sa o com rozpravat

anonym_b8d87e
Včera o 09:21
@pribinak

Zakazane ovocie najviac chuti
Dovolila by som hodinu denne. Je to taky kompromis pre vas aj deti.

Treba hladst zlaty stred.

My sme mali pripad ze rodicia nedali dietatu mobil, nemohol si doma ani pozicat, lebo vsak zly zly mobil. A este horsi interet. A cele to dopadlo tak, ze to dieta aby si aspon v skole mohlo pozicat mobil, alebo vonku, tak bolo ochotne urobit cokolvek. Naozaj aj zle veci
Tak velmi chcelo zapadnut do kolektivu, nebyt out, mat sa o com rozpravat

@pribinak pekne napisane,... zas si myslím, že nie su až v takom malom veku aby na mobile nemohli byť vôbec.

lentakyterapeut
Včera o 09:22

Family link ? Naatavis cas na kazdy den. Kolko uznas. To je ich kredit kedy si minu vtedy si minu. Ich vec. Posluchaju + 15 minut, neposluchaju minus 15-30 minut.
Obmedzit to nejde. Moderny rodic nevie dat detom vsetok svoj cas inak vyhori. Deti nievsu tak samostatne. Kompromis je ze dostanu cas a s nim sa naucia hospodarit

anonym_097a65
Včera o 09:23

Preco byt youtuberom je zle? Pozri sa na mnohych, maju byt, auto, chodia na exoticke dovolenky, maju dalsi investicny byt, uspory a maju az 30 rokov. Toto mnohi nemaju ani za cely zivot a robia denne, nocne, sviatky, piatky

anonym_b97119
Včera o 09:27
@anonym_097a65

Preco byt youtuberom je zle? Pozri sa na mnohych, maju byt, auto, chodia na exoticke dovolenky, maju dalsi investicny byt, uspory a maju az 30 rokov. Toto mnohi nemaju ani za cely zivot a robia denne, nocne, sviatky, piatky

@anonym_097a65 rozmyslaj. Kolko je ich 10? Co sa maju dobre? Ostatni na tom len zabijaju cas

ivicatolic
Včera o 09:28
@anonym_097a65

@anonym_097a65 ako funguje YouTube r , myslím peniaze? Ďakujem

anonym_087073
Včera o 09:28

Najdi si tu taku tu jednu na V.. a spytaj sa jej ako sa so zavislostami na internete vyrovnava ona.

autor
Včera o 09:31
@anonym_097a65

@anonym_097a65 no takýto príklad ja svojim deťom davat nechcem.

autor
Včera o 09:34
@lentakyterapeut

Family link ? Naatavis cas na kazdy den. Kolko uznas. To je ich kredit kedy si minu vtedy si minu. Ich vec. Posluchaju + 15 minut, neposluchaju minus 15-30 minut.
Obmedzit to nejde. Moderny rodic nevie dat detom vsetok svoj cas inak vyhori. Deti nievsu tak samostatne. Kompromis je ze dostanu cas a s nim sa naucia hospodarit

@lentakyterapeut mali dovolené hodinu denne aj yuotube, ale ako hovorím. Strašne zle to na nich vplývalo. Prvá otázka ráno co vstali, bola - budem mat dnes mobil? A kedy? Čo musím preto urobiť aby si mi ho dala ? Véd to je chore. Ked som ich upozornila, ze uz sa blíži koniec hodiny a potom mobil zobrala, tak koniec. Hádzanie sa o zem, vrieskanie, dokonca ma mladší chcel udriet. Vam to pride normálne ako to vymýva deťom mozgy?

januska12323
Včera o 09:34

Svoj mobil by som im nedávala. Kúp nejaký len pre nich a nastav im čas na akom sa dohodnete. Keď nebudú splnené povinnosti alebo im to prerastie cez hlavu mobil nebude.

lentakyterapeut
Včera o 09:36

@ivicatolic musi mat putavy obsah, venovat tomu kopec casu, mat vela sledovatelov a oslovovat znacky na spolupracu co je unavne. Je to tazke presadit sa a tisice ludi to vzda

lentakyterapeut
Včera o 09:38
@anonym_autor

@lentakyterapeut mali dovolené hodinu denne aj yuotube, ale ako hovorím. Strašne zle to na nich vplývalo. Prvá otázka ráno co vstali, bola - budem mat dnes mobil? A kedy? Čo musím preto urobiť aby si mi ho dala ? Véd to je chore. Ked som ich upozornila, ze uz sa blíži koniec hodiny a potom mobil zobrala, tak koniec. Hádzanie sa o zem, vrieskanie, dokonca ma mladší chcel udriet. Vam to pride normálne ako to vymýva deťom mozgy?

@anonym_autor vsetky deti su na rovnakej ciare. Ked to nechape odobrat na tyzden dva. Bratvim elektroniku je jediny trest ktoreho sa boja. Alebo sa ako rodic venovat kym nejdete spat a potom sa rovno zblaznit. Maju cas vedia o tom a koniec minuli tak zase zajtra. Vrieska? Tak az o tri dni

vilma7
Včera o 10:00

Tak keby tú synovi reakciu napíšeš hned v úvode, hned by boli asi odpov3de tomu primerané.
Pokiaľ nevie akceptovať že po hodine slušne odovzdá mobil, tak mu žiaden nedám. A dám len sa ich život nebude točiť len okolo toho.
Moje deti maju 6.5 a 9. Ja im dám občas pozrieť nejaké video čo som natočila ja, alebo video zvieratiek...rôzne mačiatka, zajačika mláďatá.. hry im na mobile nedávam hrať a ked som doma len sama s nimi, tak ani televízor im nepustím. Nakoniec zistím ze vlastne ani nemáme čas kedy pozerať...vzdy niečo spolu robíme.
Manzel im žiaľ dáva a aj TV pusti, ked som ja v práci. Aby si oddýchol asi. Nadšená tým niesom ale hádam nebudem vychovávať ešte aj manžela.

andrejkaa26
Včera o 10:01

ja mam troch chalanov (dvojicky tretiaci a starsi 6tak) a tiez bohate skusenosti s tym co pises, presli sme si uz kadeakymi obdobiami, ale nas zachranuje hlavne to ze kazdy syn robi dva rozne sporty, cize treningovo su dost vytazeni pocas tyzdna,.. ale! su to chalani a toto ich bude vzdy vzdy lakat, a proste sa tomu nikdy uplne nevyhnes akokolvek by si sa snazila ich od toho odputat, proste v dnesnej dobe podla mna bez sance.
u nas je to tak ze telefony nemaju, dokonca ani ten 12rocny. nemame ani ziadne playstation ci podobne chujoviny. laptop ma kazdy z nich vlastny, na toto neboli nikdy staznosti ze by im to nestacilo, vystaci im to na tie priblble hry bohate a berem to tak ze aspon sa s tymi pocitacmi ucia narabat. momentalne je u nas nastavene pravidlo ze je povolena hodinka denne na hranie. niekedy to ani nevyuziju, potom su aj dni ze sa im to extremne mali, cize tiez su protesty.
dalsia vec co mna neskutocne doraza je presne ako pises, ze to maju v skole dovolene. ide ma rozdrapit ked pocuvam ze im ucitelka v skole dovoli hrat sa na informatike, niekedy dokonca aj na inych suplovanych hodinach. ale vcera som sa neskutocne napalila, lebo mladsi mi chodia na kruzok v ramci skoly. je to matematicky kruzok, ucitelka to ma samozrejme zaplatene, ma sa tam adekvatne tym par detom venovat, co naozaj maju zaujem sa v tej matike rozvyjat viac ako je standard na hodinach. neeee ona ich supne pred compy a povie im hrajte sa 90 minut nonstop. 😖 na toto uz fakt neviem co povedat, hlavne ze ona ako pedagog ma volno, ja tvrdim, chora doba toto nacisto

ivicatolic
Včera o 10:01
@lentakyterapeut

@ivicatolic musi mat putavy obsah, venovat tomu kopec casu, mat vela sledovatelov a oslovovat znacky na spolupracu co je unavne. Je to tazke presadit sa a tisice ludi to vzda

@lentakyterapeut ďakujem, ale kto to všetko platí z čoho má vlastne ten zisk, nerozumiem tomu

lentakyterapeut
Včera o 10:04
@ivicatolic

@lentakyterapeut ďakujem, ale kto to všetko platí z čoho má vlastne ten zisk, nerozumiem tomu

@ivicatolic ved zaciatok neplati nikto dieta minie mesiace a roky svojho casu a bud ma stastie ako v sportke alwbo to pochopi a vzda. Ved vela yotuberov zacinali z bohatsej rodiny. A az po case ked sa stali sledovanymi mohli ziadatvo spoluprace kde ak firmy vidia realny dosah ich kanalu a zhodnotia ze to je ich cielova skupina mozu do toho vlozit peniaze.

anonym_42ee85
Včera o 10:24

Podľa mňa miesto prehnaného obmedzovania času na mobile pomôže skôr regulácia obsahu. Obsah vie byť prospešný aj neprospešný. Lebo ak ti v nedelu na 1-2 hodiny budú pozerať ľudí typu andrew tate tak je to určite škodlivejšie než keby každý deň pozerajú videá ako zostrojiť model loďky a podobne.

ivicatolic
Včera o 10:27
@lentakyterapeut

@ivicatolic ved zaciatok neplati nikto dieta minie mesiace a roky svojho casu a bud ma stastie ako v sportke alwbo to pochopi a vzda. Ved vela yotuberov zacinali z bohatsej rodiny. A az po case ked sa stali sledovanymi mohli ziadatvo spoluprace kde ak firmy vidia realny dosah ich kanalu a zhodnotia ze to je ich cielova skupina mozu do toho vlozit peniaze.

@lentakyterapeut ďakujem za info

lentakyterapeut
Včera o 10:31
@ivicatolic

@lentakyterapeut ďakujem za info

@ivicatolic pozor je to velmi mala sanca ze sa z dietata stane realne niekto kto si tym zarobi.

ivicatolic
Včera o 10:32
@lentakyterapeut

@ivicatolic pozor je to velmi mala sanca ze sa z dietata stane realne niekto kto si tym zarobi.

@lentakyterapeut nemám také deti, len má zaujíma ako to vidia mladí

cyneric
Včera o 10:43

To čo je zakázané, je najviac lákavé. A najmä keď sa k hrám/technológiám staviaš antagonisticky. Ako rodičia nepozeráte Reelska, na YouTube shorty, YouTube či iba čisto analógové médiá (televízor/rádio)? Sociálne médiá? A ak áno, máte tiež obmedzený čas na hodinu max správy, či po správach si pozriete film?

To že na informatike sa hrajú hry nie je nič nové, robili sme to aj my na ZŠ a to už bolo dvadsať rokov dozadu keď sa hrali flashovky a CS:GO po kábli. Pre niektoré decká ktoré majú hyper-antitechnologických rodičov ktorí sú proti tejto zábave je to ako malé Vianoce. A potom nauč ovládať počítač/informatiku dieťa ktoré s prepáčením nevie rozoznať pravé tlačítko myši od ľavého, keď povieš "otvor si ten súbor" tak sa na teba díva ako laň do čelného skla a máš v triede takých nadpolovičnú väčšinu. To jeden človek kapacitne nemá šancu, preto aj keď sa pozrieš do osnov tak to čo sa má zvládnuť na informatike pre nižšie ročníky je obsahovo žalostné.

anonym_f83ae4
Včera o 10:59

@anonym_autor prepáč, ale ideš z extrému do extrému. Kto dovolil tvojim detom hrať také hry? A potom im stopnes mobil úplne. Zlata stredná cesta neexistuje?

anonym_b37704
Včera o 11:00

My sme uz detstva nechceli zakazat mobil a hry, lebo v tomto svete je to uz ako bola pre nas telka. A dnesni rodicia maju ovela menej casu ako mali este nasi a u nas sa napr. so starymi rodicmi ratat neda, takze bud by cumeli v telke sprostosti, alebo sa hraju na telefone sprostosti.
Ale tiez mame family link a aj ked maju vlastne telefony, maju nastavene casy a tiez ako tu uz pisali, tak bud pridavame alebo uberame, a funguje to aj ako trest za zlu znamku alebo pochvala za dobre odvedenu pracu a znamku.
Takze vsetko s mierou a da sa ....
Tiez by som bola radsej, keby si citali, kreslili, tvorili, viac sportovali a viac sa spolu a s nami hrali, ale podla mna do tohoto sveta uz ten mobil a internet patri. Takze sa treba naucit, ako ho efektivne a s mierou pouzivat a nie zakazovat uplne

autor
Včera o 13:50

Samozrejme ze mobily dovolené mali, pozerali si tam len neškodné videa, sem tam nejaké postupy, návody ako co vytvoriť. Mali sme dohodnuté pravidlá, fungovalo. Lenže ako začali hrať v skole na informatike hry ss to cele pokazilo. Najskôr som ich nechala, nevedela som o co v minecraft ide. Lenže začali byť agresívni, uplne az amok mali ked mobil nemali alebo sa im vypol youtube kde sledovali nejakého youtubera ktorý tieto hry hrava. V skole o ničom inom medzi sebou nehovoria, len kto ma kolko nahrané, kto koho pozabijal. Ja sa nečudujem uz ani dnešnej spoločnosti, ked mladí vyrastajú na tomto. Povedala som im, ze takéto hry doma hrat nebudú a uz som najhoršia mama. Ja nemám problém s mobilmi, tabletmi ked tam trávia deti čas zmysluplne. Takže hľadám zlatý stred. Lenže dost tazko niečo vymyslieť. Naozaj som v šoku co všetko dovolia deťom hrat rodicia a v akom veku. Nepáči sa mi, ze môžu tieto hry hrat v skole.
Počítač obsluhovať vedia, robia v skicari, Worde, staršia skúša uz aj Excel. Dostávajú ulohy aj smartbooks, takže uplne bez elektroniky nie su.

klotildabazarik
Včera o 13:55
@anonym_autor

Samozrejme ze mobily dovolené mali, pozerali si tam len neškodné videa, sem tam nejaké postupy, návody ako co vytvoriť. Mali sme dohodnuté pravidlá, fungovalo. Lenže ako začali hrať v skole na informatike hry ss to cele pokazilo. Najskôr som ich nechala, nevedela som o co v minecraft ide. Lenže začali byť agresívni, uplne az amok mali ked mobil nemali alebo sa im vypol youtube kde sledovali nejakého youtubera ktorý tieto hry hrava. V skole o ničom inom medzi sebou nehovoria, len kto ma kolko nahrané, kto koho pozabijal. Ja sa nečudujem uz ani dnešnej spoločnosti, ked mladí vyrastajú na tomto. Povedala som im, ze takéto hry doma hrat nebudú a uz som najhoršia mama. Ja nemám problém s mobilmi, tabletmi ked tam trávia deti čas zmysluplne. Takže hľadám zlatý stred. Lenže dost tazko niečo vymyslieť. Naozaj som v šoku co všetko dovolia deťom hrat rodicia a v akom veku. Nepáči sa mi, ze môžu tieto hry hrat v skole.
Počítač obsluhovať vedia, robia v skicari, Worde, staršia skúša uz aj Excel. Dostávajú ulohy aj smartbooks, takže uplne bez elektroniky nie su.

@anonym_autor oni nemaju ine "zaluby" ako mobil? Kruzky?

autor
Včera o 16:43
@klotildabazarik

@anonym_autor oni nemaju ine "zaluby" ako mobil? Kruzky?

@klotildabazarik maju futbal obidvaja. Len kazdu voľnú chvíľu co maju pýtajú mobil. Ale keď nieco spravia, dostanú dobru známku, tak očakávajú odmenu mobil a hru