icon

Je nutné, aby deti hrali na mobiloch a počítačoch?

28. okt 2025

Caute caute,

chcem sa od vas, teda od inych maminiek opytat, ako to vidite vy, resp. ako to mate vy.

Susedky okolo nas, vsetky pustia ich synov hrat na mobile, napr puzzle, a tieto detske. Dalsie nechaju 4-5 rocnych hrat sa na PC. Od strielaciek, az po take dobrodruzne a chvalia sa aki su sikovni. Co vsetko ovladaju na PC. Dokazu uz prejst 1 level. 😏

Potom je moj, staromodny, ziadnu elektroniku nema a nemoze sa ani hrat. Ked uz logika, tak ho bavi miniluk, logico, mozaiky a tieto hracky. Avsak.... Rozmyslam, ci ho nepustim aj ja aspon k pc alebo xbox na take dobrodruzne detske hry, kde sa nestriela samozrejme. Alebo na xbox mam crach bandicoot a ZOO. Ci blbost?

Ja fakt neviem, co je spravne.

Moj bude mat 5 vo februari.

Diky.

Strana
z2
doriiis
28. okt 2025

Podľa tejto logiky je potom pozadu polovica detí mám na MK. Keďže niektoré ani telku doma nezapnu jak je týždeň dlhý. Počítače vôbec nemajú a telefóny iba tlacitkove

gondyo
28. okt 2025

Tak malému dieťaťu by som určite vymyslela inú zábavu ako pc

anonym_d65801
28. okt 2025

@anonym_autor ja by som nedovolila dieťaťu mobil ani pc a nie to ešte xbox alebo Playstation. Pretože poznám pár deti ktoré cca od 4 rokov začali na mobiloch hry, neskôr pc hry, Playstation, a ich celodenné aktivity sú takéto. Naozaj celé dni. Ale to je aj chyba rodičov že sa s deťmi nezahrajú, že ich niekam nezoberú na prechádzku na výlet.. keď je dieťa jedináčik a nemá s kým sa zahrať tak je lepšie pre neho pc alebo Playstation. Aby 10-15 ročný školák strávil celé poobedia na hrách, vikendy celé na hrách to ny som nepovolila (poznám take deti čo takto to majú..) ešte ak povoliť na hodinu dve denne tak ok ale sú deti čo to robia celé dni

angeli121212
28. okt 2025

@anonym_autor rob ako uznáš za vhodné... Nevidím nič zlé na tom ak niekto dieťaťu dovolí niečo hrať ani na tom ak nedovolí ani nejdem za to nikoho ohovárať ani chváliť do nebies....

wade
28. okt 2025

Hlavne - je rozdiel co sa dieta hra. Tak ako je rozdiel, ci mu pustis turecku telenovelu, alebo film od Pixaru. V kvalite hier je to podobne. Sam sa vela hram, takze moje deti to maju tiez - ale velmi vyberam, ake hry a ako dlho. Mam dievcata, takze nikdy nemali problem so zavislostou - a hravali sa hlavne veci od Nintenda, zamerane na kreativitu a logiku. Zivot je hra, je dobre vediet v hrach vytazit. A dobre hry to vedia deti naucit.

biba_18
28. okt 2025

@wade aj dievčatá vedia byť závislé, to nie je o tom ... inak súhlasím ...

wade
28. okt 2025
@biba_18

@wade aj dievčatá vedia byť závislé, to nie je o tom ... inak súhlasím ...

@biba_18 mas pravdu, uvedomil som si to, ked som to cital po sebe. Ale zeny su vacsinou trosku rezistentnejsie k zavislostiam celkovo.

deedol
28. okt 2025

moj ma 7 a vobec nehra, telku obcas cez vikend, ked skoro vstane, ale aj to ma stiahnute veci (momentalne scooby doo) a nepreklikava si hocico. predpokladam, ze bude hrat neskor, neda sa tomu asi uplne vyhnut, ale zatial si vie vystacit s hrackami, spolocenskymi hrami, kresli si a tak. je o tom viacero dobrych knih a v podstate sa zhoduju, ze deti maju na to cas.

cyneric
28. okt 2025

Nie je to nutné, rovnako ako nie je nutné aby deti mali prístup na sociálne médiá skrz kontá rodičov. Čo by však bolo vhodné, miesto hrania hier je učiť deti základnej počítačovej gramotnosti a nájsť si balans medzi digitálnym a nie-digitálnym priestorom. Hodiny informatiky nie sú dostačujúce, potom na druhom stupni vidíme deti ktoré bez návodu od ChatGPT nevedia pracovať s Windowsom v zmysle základnej práci so súbormi (kopírovanie, vystrihovanie a pod) a nechajú sa nachytať na prvé zavírované PDF ktoré dostanú e-mailom.

cecilia29
28. okt 2025

Hry pôsobia ako zavislost. Cizie nie, nie jecto nutné. Moje deti 3,5 a 7 ročná nevedia používať mobil a ani počítač.

olimuc
28. okt 2025

Tak zalezi hlavne od rodicov, ci to umoznia… dieta si ani PC ani mobil nekupi, ale velmi lahko si zvykne a nauci sa. Skor sa pozri na susedy … co robia oni, chytia do ruky knihu alebo visia len na IG? Deti su obraz rodicov … a vo veku 4-5 rokov na 95% …
Mohe dieta ma aj tablet aj mobil … ale okrem skladania Lega a app s matematikou a Sj na nich uz skoro nich nefunguje. Celkovo nema k hram vztah aani ich nepouziva, pretoze ho stale bavi viac lego. Mozno tie hry pridu … a mozno nie - ak bude po mne zabiju ho v demo verzii a po minute ho to prestane bavit. Tvoj syn ma v 5 rokoch este dost casu na to, aby sa zacal hrat s mobilom

zuzanka.zuzu
28. okt 2025

športujeme ja aj muž, takže prirodzene aj syn. čítame veľmi veľa kníh, syn to vidí robiť mňa, tak chce aj on. krúžkov a aktivít máme celý týždeň veľa. môj bude mať 5r a veru vie výborne robiť s elektronikou 🤷 lepšie než ja. naučil sa to ako 2-3 ročný (mám tu aj staršie príspevky kde sa to dá dohľadať). toto spiatočnícke myslenie nechápem 🙈 deti sa rodia do iného sveta než my 🤷

simca06022011
28. okt 2025

KLudne si uzivaj bezelektronikovy vek... naozaj o nic nepride syn, ked si zacne pytat, tak mu dovolis, vyskusa, a ak bude mat lepsi program / zabavky tak nebude za tym hodiny sediet.
Ja som napr. dcere tiez nedavala cielene hry hravat. paci sa mi velmi ako to vela rodicov obhajuje, ze co vsetko sa naucia = no nie nenaucia, hranie hier nie je ziadna veda, nenauci ich to pracu s programami, nenauci ich to ani programovat, pouzivat co i len office. nic. Iba ich to moze naucit zavislostiam. Dnesny ITckari, 40-50+, programatori, spickovi su aj bez toho aby hrali v detstve hry, co i len jednu. Vacsina z nas si pamata tak persian princ a nejake jednoduche hry :D a predsa sa vsetci vsetko doucili. Za mna aj informatika od prvych rocnikvo pomaly je uplne zbytocna, tale co uz, ked pocitace a mobily su take uzasne :DDD ibazeby nie.

anonym_c4ddbc
28. okt 2025

@anonym_autor Ja som začal hrať PC hry v 9 (skoro 10 som mal) a v 11 skončil dobrovoľne, prišiel som na to, že mi to berie šancu dosiahnuť niečo a nie “vyhodiť” svoj čas na takú blbosť, na PC som pracoval aj naďalej, našiel som si hobbi ešte v 8, písanie kníh a doteraz sa s tým zaoberám ako hobbi, písal som do školského časopisu na novinárskom krúžku…

anonym_afb203
28. okt 2025

O nič nepríde keď nebude sa hrať a je jedno aká je doba,
Keď bude potrebovať znalosť technologii,tak naucia sa to rýchlo ale v rámci voľného času na čo, keď je kopec aktivít v realnom svete

anonym_c4ddbc
28. okt 2025
@anonym_c4ddbc

@anonym_autor Ja som začal hrať PC hry v 9 (skoro 10 som mal) a v 11 skončil dobrovoľne, prišiel som na to, že mi to berie šancu dosiahnuť niečo a nie “vyhodiť” svoj čas na takú blbosť, na PC som pracoval aj naďalej, našiel som si hobbi ešte v 8, písanie kníh a doteraz sa s tým zaoberám ako hobbi, písal som do školského časopisu na novinárskom krúžku…

@anonym_c4ddbc Čiže podľa mňa netreba nechať, ak raz skúsi a bude chcieť aj naďalej tak mu nedovoľte, ak si myslíte, že by fungovalo tak sa s tým nezaoberajte a raz na to príde. Ale malo to u mňa aj určite + Naučil som sa lepšie po anglicky a používať elektroniku, v triede každý na Informatike potreboval pomoc odomňa, lebo vedeli, že sa do toho vyznám,

Takže si to zhodnoťte sama, každý má iný názor

anonym_5a2189
28. okt 2025
@anonym_d65801

@anonym_autor ja by som nedovolila dieťaťu mobil ani pc a nie to ešte xbox alebo Playstation. Pretože poznám pár deti ktoré cca od 4 rokov začali na mobiloch hry, neskôr pc hry, Playstation, a ich celodenné aktivity sú takéto. Naozaj celé dni. Ale to je aj chyba rodičov že sa s deťmi nezahrajú, že ich niekam nezoberú na prechádzku na výlet.. keď je dieťa jedináčik a nemá s kým sa zahrať tak je lepšie pre neho pc alebo Playstation. Aby 10-15 ročný školák strávil celé poobedia na hrách, vikendy celé na hrách to ny som nepovolila (poznám take deti čo takto to majú..) ešte ak povoliť na hodinu dve denne tak ok ale sú deti čo to robia celé dni

@anonym_d65801 My sme chodili na výlety dovolenky veľmi často keď boli deti malé aj keď rástli. Už sne nemali kde ísť na Slovensku poriadne a prišli do veku,že id rána do večera aj pc hry,mobily. A v puberte ich doma nebolo. Vždy som vedela, aj viem kan idú s kým idú a pc menej ako keď mali 11-22r.

anonym_d65801
28. okt 2025
@anonym_5a2189

@anonym_d65801 My sme chodili na výlety dovolenky veľmi často keď boli deti malé aj keď rástli. Už sne nemali kde ísť na Slovensku poriadne a prišli do veku,že id rána do večera aj pc hry,mobily. A v puberte ich doma nebolo. Vždy som vedela, aj viem kan idú s kým idú a pc menej ako keď mali 11-22r.

@anonym_5a2189 áno sú rodičia čo sa deťom venujú, isto nastane obdobie keď nemajú kam ísť. Ale poznám rodičov čo sa cca od 7 rokov deťom nevenovali, deti pc mobil playko. Aj do 20r. Jasne že deti chodia do školy a pomedzi to sa učia ale pomedzi školu aj pc playko..

jankasmejka
29. okt 2025

@anonym_autor no a takto potom vznikajú rózne poruchy správania a psychický diskonfort u detí.

martinadomianova
29. okt 2025
@anonym_d65801

@anonym_d65801 presne ako moji bratia,.keď sme boli ešte decká. Tiež som bola závislá, ale mňa to časom prešlo. Zato bratia, to už bola diagnóza. Celé dni. Prišli zo školy, potom celý víkend. Až do noci. Ja som kvôli tomu nemohla spávať. Oni samozrejme ráno dospávali. Trieskali do stolov, klávesníc, nadávali. Pomoc v domácnosti skoro žiadna. Všetko bolo na mne. Škoda slov. To je tak, keď decko nemá žiadne hranice. Podľa mňa tak malé decko nemá čo hrať pc hry,...

lucioques
29. okt 2025

@anonym_autor keď PC tak nech sa neučí na hry, ale na produktívnu prácu! Možno sa smeješ ale jak ťažké je prekonať závislosť po tom.. čiže normálne nech robí prácu na PC.

lucioques
29. okt 2025
@lucioques

@anonym_autor keď PC tak nech sa neučí na hry, ale na produktívnu prácu! Možno sa smeješ ale jak ťažké je prekonať závislosť po tom.. čiže normálne nech robí prácu na PC.

@lucioques PS: ak mu nechceš pokaziť život.. tak bohužiaľ hry nie

pipistrel13
29. okt 2025

@anonym_autor nedovoľ,prečítaj sinontom výskumy ako aj jedna hra pravidelne a celkovo elektornika ovplyvňuje vývoj mozgu u detí...
má na zo čas,stačí v 3.roč. ZŠ,aj to obmedzene s jasnými pravidlami.
Dcéra má mobil,ale len na telefonovanie,správy a niekedy fotí,vôbec sa nehrá a ani ho nepoužíva denne keď nepotrebuje,jedine mi napíše,že je doma zo školy.
Syn playko 3dni určené vtýždni po 30min,fifa,nič iné
Dodržiava na 100% vôbec sa nerozčuluje že nemôže inokedy a dokonca ak sa stane že zbnejakého dôvodu nestíhame určené dni,je s tým úplne ok,lebo také máme pravidlá

cyneric
29. okt 2025
@lucioques

@lucioques PS: ak mu nechceš pokaziť život.. tak bohužiaľ hry nie

@lucioques To už je trochu prehnané, toľko ľudí má Mgr/Ing/PhD tituly a hrajú hry či už na konzole, PC alebo mobile. 😉 Normálne zamestnaný, fungujúci ľudia. To zaužívané že hráči sedia u rodičov doma v pivnici a hrajú sa 24/7 je stereotyp ktorý by už mohol zmiznúť.

anonym_d65801
29. okt 2025
@martinadomianova

@anonym_d65801 presne ako moji bratia,.keď sme boli ešte decká. Tiež som bola závislá, ale mňa to časom prešlo. Zato bratia, to už bola diagnóza. Celé dni. Prišli zo školy, potom celý víkend. Až do noci. Ja som kvôli tomu nemohla spávať. Oni samozrejme ráno dospávali. Trieskali do stolov, klávesníc, nadávali. Pomoc v domácnosti skoro žiadna. Všetko bolo na mne. Škoda slov. To je tak, keď decko nemá žiadne hranice. Podľa mňa tak malé decko nemá čo hrať pc hry,...

@martinadomianova v zdialenej rodine majú dve deti, obidve od 7-8 roku nonstop na pc, Playstation, len to tak striedali, od školy do večera hry. jeden z chlapcov je už na vysokej škole tak už to hranie zamedzí ale druhý čo chodí na strednú tak ešte stále hráva hry od rana do večera cez vikendy po škole a viem že ani von s kamarátmi nechodí. Ale to je aj vizitka rodičov, asi o deti nemajú záujem im vymyslieť nejaký program. Rodičia sú už starší, bývajú v byte a najradšej celé dni prelezia na gauči.

zuz0110
29. okt 2025

Neznasam, ked niekto demonizuje hranie na PC alebo konzolach. Samozrejme treba nastavit hranice, ale hranie samo osebe moze byt aj prospesne. My s muzom sme tiez obaja od detstva hrali hry. A cuduj sa svete, nezijeme u rodicov v pivnici. To ale tiez neznamena, ze sme nemali kamosov a nechodili von. Moj 7r sa na mobile nehrava, na tablete ma nejake programovacie hry a posledny mesiac, co som si na narodky kupila PS5ku, tak sa zahra aj on. Ten astro bot ho najviac bavi a dokonca si vdaka tomu nasiel aj “frajerku”, lebo ta sa hrava tiez. Moja 4r ma tiez na tablete par lahkych hier. Nehra sa kazdy den, ale ked si na to spomenie a chce sa zahrat, tak kludne moze. Uz sa tesim, kedy bude vo veku, ked si zahrame nieco aj vsetci 4 spolu.

anonym_8d1bb9
29. okt 2025

@anonym_autor na hrách som vyrastala, začala som hrať v cca mojich 7 rokoch a necítim sa že by zo mna vyrástol nejaký deviant, a to som rada potajomky skúšala aj horrorové hry v ktorých mám do dnes záľubu. PC a konzoly sú v dnešnej dobe už normálna vec. Mojím návrhom by bolo deťom ukázať príbehové hry a nie tie, ktoré dieťaťu dávajú len rýchly príval dopamínu. Hry kde sa rozhoduje o príbehu a riešia sa tam veci ohľadom zla a dobra. Sú to také interaktívne knižky. (Gothic 1, dragon age séria) Pre mňa v dnešnej dobe je problém Tiktok a hry ako je roblox. Tam je toľko predátorov že to nieje ani možné. Treba mať balans medzi reálnym a virtuálnym životom 🙂

anonym_531737
29. okt 2025

Takmer 5 ročné dieťa hry na konzole, pc či mobile nepotrebuje. Na druhej strane, hry vedia aj veľa naučiť, taký minecraft je úžasná hra. Učite keď moje dieťa dospeje do vhodného veku mu ho dám zahrať aj sama od seba. Vo školskom veku nevidím rozdiel či dieťa na hodinku, či koľko určí rodič hrá veku primeranú hru alebo inak trávi čas za obrazovkou. Jednoducho zlatá stredná cesta, elektronika je všade, nemôžeme deti od nej úplne oddelovať, na druhej strane, vystavovať dieťa vekovo neprimeranému kontentu asi tiež najlepšie nebude. Ja som už generácia čo vyrastala na minecrafte a podobných hrách a určite nemám z toho dieru v mozgu ani násilné sklony😉

anonym_6465e7
29. okt 2025

Sme tiež outsideri 😀... Takmer 8r syn bez mobilu, Pc len v škole, telku nemáme, rozprávky na počítači 4x do týždňa. Vcelku je kreatívny, vie sa zahrať sám, stavia lego, bunkre, robí si vynálezy...klasické deco, žiadne dopaminove závislosti, ani hádzanie sa o zem pri vzatí mobilu. Ozaj toto deťom nerob. Učiteľky zo škôl by ti vedeli rozprávať...deti sa nevedia sústrediť, slabá pozornosť, čítať s porozumením, dlhodobo udržať motivaciu. Ficia na nezmyselných krátkych videách, sú vyčerpané, depresívne, nervozne.... Toto pre dieťa asi nechceš. Kým nie je treba, mobil by som ako prostriedok zábavy úplne vynechala. Nech si naň kvôli vyššie uvedenému nezvyka. A na PC má tiež čas 5r dieťa. Nechať deťom detstvo.

solvina88
30. okt 2025
@anonym_c4ddbc

@anonym_c4ddbc najuvedomelejsi 11 rocny clovek akeho poznam....5 rocny vzdrzi v pohode bez...ale v dnesnej dobe podla mna 8-9 rocne dieta,aby nevedelo co je pc a aspon zaklady digitalnej a financnej gramotnosti ma predispoziciu byt skor mimo v buducnosti...nie zavislacit ale vsetko s rozumom....

Strana
z2