icon

Najlepší notebook pre študenta

nincbj
22. aug 2025

dobrý deň, prosím vás, vie mi niekto poradiť aky notebook je výhodný či uz výkonnosťou, kvalitou , cenou a tak celkovo dlhodobo dobrým stavom? Zároveň by som potrebovala aby bol kompaktný a rýchly, nejaký taký menší aby som s nim nemala šarapatu. Ďakujem za každý tip🙂)

anonym_9858f8
22. aug 2025

Mac book Air.

frflos_nespokojny
22. aug 2025

Mac book Air je super, ale ak autorka ficala na windowse, tak to bude asi pre nu problem.
inak "nincbj " tvoje kriteria treba este viac formulovat - na co to budes pouzivat a kde (prenasanie ) !
hlavne cenu. co myslis mensi?

mirokub
Odpoveď bola odstránená
frflos_nespokojny
22. aug 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub pre studenta mozno a pre babu?

marca12
22. aug 2025

https://www.hplaptop.sk/asus-vivobook-x1504va-n...
My sme spokojni s tymto. Odporucam aj tuto firmu,pan je velmi ochotny a vyzna sa,poradi a vyberie ti notebook podla poziadaviek a kriterii.

mirokub
Odpoveď bola odstránená
hiro
22. aug 2025

"výhodný či uz výkonnosťou, kvalitou , cenou dlhodobo dobrým stavom kompaktný a rýchly, nejaký taký menší"
😅 Akože neviem čo si predstavuješ pod týmito požiadavkami. Ale ja čítam: chcem lacný byt na hornom poschodí, asi tak 250m2, chladný v lete, nadstavený z latiek ktoré dlho vydržia, spratný a skladateľný tak aby sa dal zapojíť za Fábiu na dovolenku, max 2 metre široký.

hiro
22. aug 2025

Takže výkonný notebook stojí asi 3000€, váži zo 3kg, vydrží tak 20 minút na plný výkon.
Nejaký obyčajný nemá výkon, žiadna RTX 5090 raytacing, žiadnych 28 jadier procesora. Ale vydrží 5 hodín a je ľahký a tenký a často relatívne lacný.
Alebo lahučký ako malá fľaška a celkom OK ale dosť drahý.

frflos_nespokojny
22. aug 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub tak na hry skor pc a nie laptop, alebo playstation a podobne.
ja som chcel nieco lepsie hlavne koli strihu videa a co myslis ze ma hlavne vyuzitie?
internet a pocuvanie hudby na sluchatka a aj filmy

mirokub
Odpoveď bola odstránená
nincbj
autor
22. aug 2025
@frflos_nespokojny

Mac book Air je super, ale ak autorka ficala na windowse, tak to bude asi pre nu problem.
inak "nincbj " tvoje kriteria treba este viac formulovat - na co to budes pouzivat a kde (prenasanie ) !
hlavne cenu. co myslis mensi?

@frflos_nespokojny aha ano jasne potrebujem aby bol prenosný, pretoze idem chodit na dlhsie vzdialenosti vlakom🙂 je zaroven pravdou ze som cely zivot frcala na windowse a nechcem ani zan vyhodit prilis vela... okolo 600-700 by bolo fajn🙂)

nincbj
autor
22. aug 2025
@marca12

https://www.hplaptop.sk/asus-vivobook-x1504va-n...
My sme spokojni s tymto. Odporucam aj tuto firmu,pan je velmi ochotny a vyzna sa,poradi a vyberie ti notebook podla poziadaviek a kriterii.

@marca12 dakujem vam🙂🙂

niekto2hy
22. aug 2025
@nincbj

@marca12 dakujem vam🙂🙂

@nincbj Vivobook ma obal tvrdeny plast,teda tie co sami dostali do ruk,jedna ram je letovana,asi nie je podsvietena a poliatiu odolna klavesnica...

maranco
22. aug 2025
ninusa221
22. aug 2025

@nincbj ahoj ako čerstvý absolvent po VŠ viem o čom hovoríš. Notebook menší hlavne ľahký lebo ti ruka odpadne 😁ak nosis kabelku samozrejme. Ja som si kúpila tento je super už ho mám asi rok je rýchly, šikovný, dotykový, dá sa preklápať a ešte je k nemu aj pero 🙂 ( môžeš si ho sklopiť na tablet)

binarypete
Autor odpoveď zmazal
nincbj
autor
23. aug 2025
@ninusa221

@nincbj ahoj ako čerstvý absolvent po VŠ viem o čom hovoríš. Notebook menší hlavne ľahký lebo ti ruka odpadne 😁ak nosis kabelku samozrejme. Ja som si kúpila tento je super už ho mám asi rok je rýchly, šikovný, dotykový, dá sa preklápať a ešte je k nemu aj pero 🙂 ( môžeš si ho sklopiť na tablet)

@ninusa221 ďakujem veľmi 😊

danielahamar
23. aug 2025

Môj synator si kúpil Notebook Lenovo IdeaPad 5 2v1

laila22
23. aug 2025
@hiro

Takže výkonný notebook stojí asi 3000€, váži zo 3kg, vydrží tak 20 minút na plný výkon.
Nejaký obyčajný nemá výkon, žiadna RTX 5090 raytacing, žiadnych 28 jadier procesora. Ale vydrží 5 hodín a je ľahký a tenký a často relatívne lacný.
Alebo lahučký ako malá fľaška a celkom OK ale dosť drahý.

laila22
23. aug 2025
@hiro

"výhodný či uz výkonnosťou, kvalitou , cenou dlhodobo dobrým stavom kompaktný a rýchly, nejaký taký menší"
😅 Akože neviem čo si predstavuješ pod týmito požiadavkami. Ale ja čítam: chcem lacný byt na hornom poschodí, asi tak 250m2, chladný v lete, nadstavený z latiek ktoré dlho vydržia, spratný a skladateľný tak aby sa dal zapojíť za Fábiu na dovolenku, max 2 metre široký.

@hiro vyznáš sa v počítačoch? Poradil by si mi prosím? Potrebovala by som pre dcéru stolový pc na dizajnovanie interiérov. Ma celkom slušný notebook, kupovaný ešte na ZŠ, ale ten už nestačí. Čo by si poradil? Diky.

timpis
23. aug 2025

@nincbj Ahoj, ja som kupoval teraz repasovany lenovo yoga x390 512gb 16gb ram. Vies pouzivat na nom aj pero lebo je dotykový. S perom vysiel na 250eur a výkonnosťou je dostacujuci pre studenta ak nestudujes kreslenie v 3D. Taktiez som zakúpil Office 365 kde mas OneNote a tam vies kombinovat poznamky pisane klavesnicou aj perom. Je to celkom uzitocne a prakticke. Ale zalezi aj za aku cenu chces kupovat notebook. Podla mojho nazoru je kupa notebooku na hranie trosku vyhodene peniaze lebo za rovnaku cenu u stolného PC nemas taky vykon ani z daleka. Takze mozno aj kombinacie stolneho a notebooku nieje zla moznost. Zalezi co vsetko od notebooku cakas.

hiro
23. aug 2025
@laila22

@hiro vyznáš sa v počítačoch? Poradil by si mi prosím? Potrebovala by som pre dcéru stolový pc na dizajnovanie interiérov. Ma celkom slušný notebook, kupovaný ešte na ZŠ, ale ten už nestačí. Čo by si poradil? Diky.

@laila22 Stolný? Stanoviť si limit, pozerať akcie na komponenty a poskladať si ho. Nie je to ťažšie ako zložiť ikea skriňu.

niekto2hy
23. aug 2025
@timpis

@nincbj Ahoj, ja som kupoval teraz repasovany lenovo yoga x390 512gb 16gb ram. Vies pouzivat na nom aj pero lebo je dotykový. S perom vysiel na 250eur a výkonnosťou je dostacujuci pre studenta ak nestudujes kreslenie v 3D. Taktiez som zakúpil Office 365 kde mas OneNote a tam vies kombinovat poznamky pisane klavesnicou aj perom. Je to celkom uzitocne a prakticke. Ale zalezi aj za aku cenu chces kupovat notebook. Podla mojho nazoru je kupa notebooku na hranie trosku vyhodene peniaze lebo za rovnaku cenu u stolného PC nemas taky vykon ani z daleka. Takze mozno aj kombinacie stolneho a notebooku nieje zla moznost. Zalezi co vsetko od notebooku cakas.

@timpis Naco kupovat 365,ked si vies kupit ,,dozivotnu verziu" a okrem ineho niektore skoly maju zakupene licencie pre studentov .

hiro
23. aug 2025
@niekto2hy

@timpis Naco kupovat 365,ked si vies kupit ,,dozivotnu verziu" a okrem ineho niektore skoly maju zakupene licencie pre studentov .

@niekto2hy Office 365 Pro stojí tak 1-2€

niekto2hy
23. aug 2025
@hiro

@niekto2hy Office 365 Pro stojí tak 1-2€

@hiro Tolko stoji aj ,,klasicka verzia".A kde mas pri 365 zaruku,ze bude funkcna ,,dozivotne",kedze tam nemas licenciu?

laila22
23. aug 2025
@hiro

@laila22 Stolný? Stanoviť si limit, pozerať akcie na komponenty a poskladať si ho. Nie je to ťažšie ako zložiť ikea skriňu.

@hiro áno, keď tomu rozumieš, a vieš čo máš kúpiť..🙂

nincbj
autor
23. aug 2025
@timpis

@timpis dakujem😊

hiro
24. aug 2025
@laila22

@hiro áno, keď tomu rozumieš, a vieš čo máš kúpiť..🙂

@laila22 No, keď ľudia vedia porovnať 30 teplovzdušných rúr a ich parametre tak vedia vybrať aj procesor a grafickú kartu.

laila22
24. aug 2025
@hiro

@laila22 No, keď ľudia vedia porovnať 30 teplovzdušných rúr a ich parametre tak vedia vybrať aj procesor a grafickú kartu.

@hiro ďakujem. Neboj určite to zvládnem ako kopu iných veci 😉... V podstate to mám už na 90%poriesene od včera. Prepáč, že som obťažovala..