icon

Zakazujete doma mobily pri jedle?

Včera o 16:57

Ahojte,

ako to máte doma s mobilmi pri jedle?

Môj muž počas večere často pozerá správy, videá alebo vybavuje veci. Deti to samozrejme vidia a začínajú robiť to isté. Keď sa ozvem, vraj zbytočne dramatizujem.

Mne ale príde škoda, že ani pri spoločnom jedle nie sme chvíľu spolu bez obrazoviek.

anonym_651670
Včera o 16:59

Skôr je otázka či je to aj mimo stolu
Ak hej,to by mi vadilo
Ak nie,tak nech si pozrie každý čo chce

anonym_4f3f3b
Včera o 17:03

pri jedle nie, až takí barbari nie sme

anonym_e74f58
Včera o 17:08

Pri spoločnom stolovaní nikomu ani nenapadne brať si ku stolu mobil.

hradnapani
Včera o 17:16

pri jedle nemame mobily na stole, ak stolujeme spolu

dorizzz
Včera o 17:17

Zakazujem a to mam uz dospele deti, neznasam to. Aj v restauracii mi to vadi, takze mame pravidlo, ze ani tam nie. Nepouzivam mobil pri jedle ani ked som sama.

anonym_12b9cf
Včera o 17:25

@anonym_autor
To je taky primitivizmus to iste ako donedavna bolo tabu citat noviny pri spolocnej veceri

roja01
Včera o 17:35

Spolocne stolovanie je idealne na pohodove porozravanie sa. Pre rodicov je to chvila vhodna pre lahsie preniknutie do detskych myslienok a pocitov najma, ked sa pri stole udrzi prijemna a vesela atmosfera. Vzdy som aspon raz denne udrziavala tento "ritual". Radi na to spominame.
V ziadnom pripade k spolocnemu jedlu mobil nepatri.

marianarem
Včera o 17:43

Tiez by mi to prekazalo.

anonym_379f3a
Včera o 17:45

@anonym_autor pri jedle nesmie nikto mať telefón

blackcat8885
Včera o 17:48

Moje deti 13r a 7r nemajú mobil pri jedle a ani ja a muž. Ani sme nikdy nemali. Ten mladší nemá mobil vôbec ani nebude mať tak skoro. U nás by mobil pri stole a jedle bol neakceptovateľny a ani to nikomu nenapadlo našťastie. Kvôli práci atď jeme spolu väčšinou len cez víkend a rozprávame sa pri jedle, srandujeme apod

minesasubu
Včera o 17:49

pri jedle mobil nemáme
ked stolujeme spolu rozprávame sa a treba sa sustrediť na jedlo a spoločnosť

anonym_27f9ee
Včera o 17:53

Radšej anonymne, lebo deti síce nemame, ale s mužom pravidelne jedavame pri videách/tv a často popri tom ešte scrollujeme :D nic hrozne na tom nevidím

alazala
Včera o 18:03

@anonym_autor nikdy by som nedovolila mobily pri spoločnom jedle. Ani nemusím zakazovat, u nás to nerobíme my ani deti. Je to fakt otras zlozvyk

dorizzz
Včera o 18:05
@anonym_27f9ee

Radšej anonymne, lebo deti síce nemame, ale s mužom pravidelne jedavame pri videách/tv a často popri tom ešte scrollujeme :D nic hrozne na tom nevidím

@anonym_27f9ee asi ste este mladi, tak len tak v skratke:
Z psychologického a rodinného hľadiska je mobil pri stole nebezpečný tým, že vytvára „nepriamu prítomnosť“ (phubbing) – človek fyzicky sedí pri stole, ale mentálne je inde. Tento zlozvyk narúša vzájomnú dôveru, oslabuje rodinné väzby a zhoršuje psychickú pohodu detí aj dospelých.

anonym_27f9ee
Včera o 18:17
@dorizzz

@anonym_27f9ee asi ste este mladi, tak len tak v skratke:
Z psychologického a rodinného hľadiska je mobil pri stole nebezpečný tým, že vytvára „nepriamu prítomnosť“ (phubbing) – človek fyzicky sedí pri stole, ale mentálne je inde. Tento zlozvyk narúša vzájomnú dôveru, oslabuje rodinné väzby a zhoršuje psychickú pohodu detí aj dospelých.

@dorizzz tak ťahá nám na 30, zas nie sme nejakí pubertiaci. Ale pre nás je to spoločne strávený čas, aj celkom príjemne. My sa veľa rozpravame v podstate v priebehu celého dňa, tak pri jedení sme aspoň ticho.

dorizzz
Včera o 18:24
@anonym_27f9ee

@dorizzz tak ťahá nám na 30, zas nie sme nejakí pubertiaci. Ale pre nás je to spoločne strávený čas, aj celkom príjemne. My sa veľa rozpravame v podstate v priebehu celého dňa, tak pri jedení sme aspoň ticho.

@anonym_27f9ee no veď je to vaša vec, možno keď budete mať deti, tak to prehodnotíte. Nie je nič horšie ako si sadnúť k stolu s dieťaťom, ktoré bolo v škole, potom niekde na krúžku, s kamarátmi vonku a ono bude na mobile a nevnímať vás.

ivanakal
Včera o 18:38

U nas nikoho ani nenapadne mat mobil pri jedle. Od zaciatku som to aj decka ucila, ze ked chcu mobil, tak az po jedle a mimo kuchyne.

anonym_4e584f
Včera o 19:00

@anonym_autor počas večere nikto z nás mobil nepoužíva, nemáme ani jeden z nás mobil na stole. Takto sme to zaužívali od kedy boli deti malé a tak je to doteraz. Je to jediná časť dňa, keď sa všetci stretneme pri stole. S mužom by som hodila reč…

beata_k
Včera o 19:05

@anonym_autor Pri jedle je telefon zakazany. Pozriem si ho iba ked jem sama.

anonym_e602a2
Včera o 21:30

@anonym_autor Moje deti, ked boli male, "podpisali" dohodu, ze hracky na stol nepatria, lebo tam papáme, nehrame sa. Teraz to iste plati na mobily. Ale ja, ked jem sama, mobil mam, inak nie, lebo mame vtedy travit cas ako rodina a rozpravat sa.

anonym_31590a
Dnes o 09:47
@anonym_27f9ee

@anonym_27f9ee Presne aj ja tak 😃 Neviem sa najesť v kľude bez mobilu 😁 Nevidím na tom nič zlé. Pri pozeraní do mobilu jem pomalšie, ako keď musím jesť bez mobilu a rozprávať sa pre mňa o zbytočnostiach, čo ma aj tak nezaujímajú 😃Vtedy iba rýchlo nahlcem jedlo a idem si po svojom, takto keď pozerám do mobilu dokážem jesť aj vyše polhodinky. A nie, nemám 15násť rokov 🤭

natalka13
Dnes o 13:37
@anonym_31590a

@anonym_27f9ee Presne aj ja tak 😃 Neviem sa najesť v kľude bez mobilu 😁 Nevidím na tom nič zlé. Pri pozeraní do mobilu jem pomalšie, ako keď musím jesť bez mobilu a rozprávať sa pre mňa o zbytočnostiach, čo ma aj tak nezaujímajú 😃Vtedy iba rýchlo nahlcem jedlo a idem si po svojom, takto keď pozerám do mobilu dokážem jesť aj vyše polhodinky. A nie, nemám 15násť rokov 🤭

@anonym_31590a muz a deti a debata s nimi co robili cez den su pre teba nezaujimave debaty?🤔
V restauracii tiez sedite a citate spravy?

anonym_c9cd0d
Dnes o 13:40

Absolútne nemám pri jedení problém ak pozeráme niečo na mobile, neskrolujeme hore dole, ale niečo súvislé pozeráme, nevidím v tom absolútne nič zlé, takisto ako pozeráme pri jedení telku. Ja neznášam spoločné stolovanie, každý máme iné tempo, manžel doje keď ja dávam do úst len tretie sústo, moje dieťa - teeneger, pri jedení s nami nám neustále chce niečo rozprávať, ja potrebujem pri jedeniu pohodu a pokoj, nebudem hrať chrumkavú, ako mnohí 😄. Spoločný čas trávime všade inde a je ho denne dostatok, ale pri jedení nie.

anonym_31590a
Dnes o 15:25
@natalka13

@anonym_31590a muz a deti a debata s nimi co robili cez den su pre teba nezaujimave debaty?🤔
V restauracii tiez sedite a citate spravy?

@natalka13 Deti chvalabohu nemám 🙏 A s mužom máme dosť času sa porozprávať aj mimo jedla. Do mobilu pozerám aj keď jem u rodičov alebo svokrovcov. Proste nebaví ma počúvať a rozoberať ich veci, ktoré sú úplne blbosti. Našťastie tam nechodíme často. A nevidím na tom nič zlé. V reštaurácií alebo pri pohári vínka je to samozrejme iné, keď máme romantickú chvíľku. Ale nevidím nič zlé pozerať do mobilu pri bežnej večeri alebo obede. Jasné pri štedrovečernom stole mobil nemám. Ale inak bez problému. Navyše, keď pozerám do mobilu jem pomalšie a lepšie si vychutnám jedlo. Inak ho nahlcem ako pri obednej pauze v práci.

anonym_270317
Dnes o 16:24

V ziadnom pripade. Pokladam to za neuctive. A v restike uz vobec nie. Ziadne pouzivanie mobilov.
Vcera sme boli v restike a matka na mobile, asi 6 rocny chlapcek nemal mobil a furt sa nieco pytal, matka niekolko krat zjacala nech ju nerusi pri obede, ze as chce v klude najest (s mobilom v ruke). Chuda dieta.