Ako rozmiestniť detské izby v dome?
Ahojte, prosim vas, ak mate skusenosti, prosim pomozte, ako by ste rozmiestnili izby v dome (prerabame starsi dom, tak zazraky s dispoziciou nenarobime).
Dom je dvojpodlazny, na prizemi su tri izby - dve vacsie, jedna mensia, to sme planovali ze bude pracovna, nasa spalna a jedna detska izba. Na poschodi obyvacka s kuchynou a jedna izba - planujem ako druhu detsku izbu.
Najprv som chcela detske izby dole vedla seba, ale jedna vec ma odradza a to svetelnost jednej izby, je tam len mensie okno, manzel vravi, ze tu by sme si mali nechat my ako spalnu. Ale tym padom jedna detska izba bude musiet byt hore vedla obyvackokuchyne. Teraz su chlapci mali, takze zatial budu mat spolocnu detsku, ale pride cas, ked sa budu chciet oddelit a potom ako sa rozdelia, kto pojde hore a kto dole, nad tym rozmyslam.
Ale ziskaju krasne presvetlene izby s dvomi oknami. Ak by ostali detske dolez jeden z nich by mal tmavsiu izbu. Otazka je, vadilo by to?
No neviem sa vobec rozhodnut, dalsia vec, ked budu vacsi a budu si vodit kamosov, navstevy, kebyze su ich izby dole, je to aj praktickejsie.
Na obidvoch poschodiach su kupelne+wc.
Prikladam aj moj totalne hrozny nacrtok - ani, neviem kreslit, ale aby ste mali predstavu, ako je to s tymi oknami 😀
Dakujem za kazdu radu, postreh ☺️
PS nepytajte sa, preco je obyvacka s kuchynou hore, to je uz nemenne 😀
presne, ja som rovnaký upír, máme aj v obývačke večne zatiahnuté rolety ... 😒
S tym ti neporadim asi-ale uz mate prerobene ci preco je ta obyvacka nemenna?
Prave to bolo u mna rozhodujuce pri kupe domu.
Kazda navsteva hore dole.kazdy nakup resp potraviny hore na poschodie.
Nebodaj uraz-a sa ani do kuchyne nedostanes.... Ale asi je to iba o zvyku.
@anonym_autor a prečo to treba rozhodnúť teraz? Však keď budú vo veku, že budú potrebovať vlastnú izbu, tak sa rozhodnete. Kto vie, čo ešte dovtedy bude… možno niektorému bude vyhovovať dokonca aj ta tmavšia izba… aspoň môj puberťák žije ako upír, keď je u seba v izbe, rolety zasadne stiahnuté 🙄😜
@anonym_cab9b3 lebo vsetok nabytok bude na mieru a do detailu premysleny, takze ked uz raz si niekde dame spalnu, bude tam stale 😀
presne, ja som rovnaký upír, máme aj v obývačke večne zatiahnuté rolety ... 😒
@biba_18 ved toto, ze keby som vedela, ci bude aspon jeden z nich v puberte upir, neriesim 😀
Hore detské a spálňa a dole obývačka, kuchyňa a pracovňa. Či chceš každú návštevu vodiť okolo spální, po schodoch? Každý nákup, oslavy riešiť hore? A nehovor, že sa to nedá.
S tym ti neporadim asi-ale uz mate prerobene ci preco je ta obyvacka nemenna?
Prave to bolo u mna rozhodujuce pri kupe domu.
Kazda navsteva hore dole.kazdy nakup resp potraviny hore na poschodie.
Nebodaj uraz-a sa ani do kuchyne nedostanes.... Ale asi je to iba o zvyku.
@anonym_0f9bdf ano, sme si tohoto vsetkeho vedomi, teraz byvame na 4 poschodi bez vytahu, vytrenovani sme, takze jedno poschodie je pre nas nic 😀 ale nie, vieme, ze idealne by to bolo dole, ale nevyda to tak, je to z viacerych dovodov, najsilnejsi je, ze zozadu z kuchyne sa da vyjst na krasnu terasu, lepsi vyhlad, vyssie stropy atd, moznost spojenej obyvacky a kuchyne (nechcem oddelene) atd atd
Dole by som sa snažila spraviť dennú čast a hore nočnú.
Presne mame prerobenu takuto staru kocku...
Dole je obyvacka spojena s jedalnou, kuchyna, pracovna.
Hore izby a kupelne.
Absolutne si neviem predstavit (z miliardy praktickych dovodov - zijeme tak uz 20 rokov), ze by bola obyvacka s kuchynou hore a dole by bola nocna cast.
Robila by som vsetko pre to, aby to bolo naopak. Ze je z kuchyne vychod na terasu, no co ja viem, podla mna je to slabe plus proti vsetkym silnym minus, urobila by som si tam peknu terasku zo spalne napr. Ale ako chces, jasne ze je to vasa volba. No kedze sa pytas na nazor, pisem nazor asi aj iny ako chces pocut...
Ak uz nechces menit kuchynu a obuvacku na prizemie, nedavala by som do detailu premysleny nabytok na mieru, ale len docasnu ikeu a pod. Spalnu dole - staci postel, nocny stolik a skrina. 1 detsku izbu - postele a nejaky kutik na citanie pred spanim. Na hornom poschodi by bola zatial z volnej izby herna pre deti - vravis, ze su male, bude lepsie, ak sa budu pri vas hrat na rovnakom poschodi. Tiez len nejaky kallax s hrackami, stolik na kreslenie a vela miesta na kocky/lego/ autodrahy/vlaciky. Ked decka podrastu ten nabytok uz aj tak nevyuzijete. Vtedy by som dala spalnu hore - do nej ten super nabytok a zarovno zariadila detom uz studentske izby dole.
Nemusíš to teraz riešiť ak zatiaľ budú mať spoločnú izbu. dovtedy sa ešte situácia môže zmeniť. Potom starší hore a mladší dole alebo sa medzi sebou dohodnú kto chce kam. ak sa nedohodnú tak si vyžrebujú.
slávna vila tugendhat má síce nočnú časť hore a dennú dole - ale vchod je z hornej nočnej časti 😒 takže ak by boli izby nejako rozumne oddelené od vchodu a chodby - nemusel by to byť až taký problém ...
Presne mame prerobenu takuto staru kocku...
Dole je obyvacka spojena s jedalnou, kuchyna, pracovna.
Hore izby a kupelne.
Absolutne si neviem predstavit (z miliardy praktickych dovodov - zijeme tak uz 20 rokov), ze by bola obyvacka s kuchynou hore a dole by bola nocna cast.
Robila by som vsetko pre to, aby to bolo naopak. Ze je z kuchyne vychod na terasu, no co ja viem, podla mna je to slabe plus proti vsetkym silnym minus, urobila by som si tam peknu terasku zo spalne napr. Ale ako chces, jasne ze je to vasa volba. No kedze sa pytas na nazor, pisem nazor asi aj iny ako chces pocut...
@anonym_14dd03 no len toto nie je kocka, zo zadu to vyzera inak, ma to este pristavbu, a vobec som sa nepytala na to, ci je obyvacka s kuchynou na poschodi problem, takze dakujem ti za nic 😂
Ak uz nechces menit kuchynu a obuvacku na prizemie, nedavala by som do detailu premysleny nabytok na mieru, ale len docasnu ikeu a pod. Spalnu dole - staci postel, nocny stolik a skrina. 1 detsku izbu - postele a nejaky kutik na citanie pred spanim. Na hornom poschodi by bola zatial z volnej izby herna pre deti - vravis, ze su male, bude lepsie, ak sa budu pri vas hrat na rovnakom poschodi. Tiez len nejaky kallax s hrackami, stolik na kreslenie a vela miesta na kocky/lego/ autodrahy/vlaciky. Ked decka podrastu ten nabytok uz aj tak nevyuzijete. Vtedy by som dala spalnu hore - do nej ten super nabytok a zarovno zariadila detom uz studentske izby dole.
@anonym_6dd7ac toto sa mi celkom pozdava ako riesenie 👍 dakujem
@anonym_14dd03 no len toto nie je kocka, zo zadu to vyzera inak, ma to este pristavbu, a vobec som sa nepytala na to, ci je obyvacka s kuchynou na poschodi problem, takze dakujem ti za nic 😂
@anonym_autor myslela som si ze ked si nakreslila klasicku kocku, je to kocka. Ludia vacsinou ocenia rady z praxe, ale sto ludi sto chuti.
A teda zatiaľ budete ktorú používať ako spoločnú tu hore?izbu vedľa kuchyne a obývačky tam sa budeš pohybovať najviac ten, čo pôjde dole bude mimo "diania" a zle svetlo.Zatial by som ich nechala spolu hore a časom uvidíš....nepíšeš aký je rozdiel medzi nimi ani sa nenazdas a pôjdu na internát😜a nie, nebude vadiť menšie okno, ak by si sa rozhodla pre spodnú dnes sú podhľady, svetlá
@anonym_autor na ktorú svetovú stranu sú tie izby?
@anonym_autor kuchyňa, obývačka, spálňa - rodič, toto dole.....izby pre ostatných hore.....
A neda sa urobit kuchyna s obyvackou dole a hore z kuchyne izbu??
My sme tak urobili.V dome kocka,boli 2 kuchyne,jedna dole a druha hore,zili tu 2rodiny,kazda mala svoje.Ale my sme dole urobili kuchynu s obyvackou spojenu,teda priecka isla prec a izba ako hostovska a hore z kuchyne sme urobili dalsie 4tu izbu.Cize hore je cast spiaca a dole je denna.Hore mame 3detske izby,mozno casom bude aj dalsia 4ta detska a aj dole z izby spravime 5tu,my si zoberieme obyvacku s kuchynou.Uvidime.Kupelky su hore aj dole.
@anonym_autor súhlasím s @anonym_6dd7ac dole spálňa a detská na spanie a hore herňa pre deti s obývačkou, kde budete tráviť väčšinu dňa.
Jednoznacne by som prehodila obyvaciu cast s kuchynou dole, hore je to velmi neprakticke. To je realny problem domu, nie rozdelenie izieb podla mna.
Milujem Modreho konika, tu je taka dobra vzorka ludi, co nevedia citat s porozumenim 🤣
Baby ja neviem akoze, tu niekto napise nepytajte sa na toto a toto a vy rypete iba do toho, pri kazdej takejto teme je to tak 😀
Ked raz maju obyvacku s kuchynou hore, tak maju, niektori ludia to tak maju a ja patrim k nim, tiez sme prerabali stary dom, kde sme museli robit vela kompromisov a jednym z nich bolo aj toto. Byvame 7.rok a som spokojna. Tiez bolo tych komentarov od rodiny kolko sa nabehame po schodoch a ked budeme stari to bude strasne atd. Zatial je to fajn. Niekedy sa proste veci nedaju urobit inak.
A teraz k VECI - teda k otazke ohladom detskych izieb - urobila by som to tiez tak, ako uz bolo spominane, dole zatial spolocna detska izba a vasa spalna. Hore vedla obyvacky a kuchyne zatial hernicka. A ked deti podrastu, proste sa dohodnu a jeden pojde hore. Pubertaci su aj tak najspokojnejsi, ked su zapichnuti vo svojich izbach. Lebo uprimne, ak by si chcela rodicovsku spalnu hore, tazsie sa ti bude zariadovat na spalnu izba s dvomi oknami.
Dakujem za kazdu radu k teme, samozvanym architektkam v pripade zaujmu mozem poslat adresu do spravy a mozete mi prist ukazat, ako dat obyvackokuchynu na prizemie 😘

@anonym_autor a prečo to treba rozhodnúť teraz? Však keď budú vo veku, že budú potrebovať vlastnú izbu, tak sa rozhodnete. Kto vie, čo ešte dovtedy bude… možno niektorému bude vyhovovať dokonca aj ta tmavšia izba… aspoň môj puberťák žije ako upír, keď je u seba v izbe, rolety zasadne stiahnuté 🙄😜