Poraďte - jedna, alebo dve kúpeľne v rodinnom dome

andreanova
4. dec 2021

v plánovanej novostavbe uvažovať o jednej či dvoch kúpelniach, a dávať ich spolu s wc alebo zvlášť?
My sme chceli pôvodne jednu kúpeľňu ,,komplet ,, na prízemí - (vaňa, sprcha, práčka, umývadlo..) a záchod zvlásť , avšak veľa ľudí ma presviedča, až dáme aspoň malú kúpeľňu aj na poschodí.
My sme považovali mať dve kúpeľne za nie potrebný prepych, kedže dom bude neveliký, radšej ten priestor druhej kúpeľne nechať a mať väčšiu izbu - obytný priestor.

K faktu, mať iba jednu kúpeľňu a to na prízemí - ak by sme boli starší, nebudeme možno vládať po schodoch, možno bude treba doopatrovať rodičov - bude aj kúpeľňa, aj Vc hneď vedľa ,,hosťovskej,,.Čoskoro aj deti budu veľké, možno budú na internáte, atď

Ak by sme však mali mať dve kúpelne, tak by sme dávali hore vaňu, umývadlo a wc, dole by bolo všetko, ale vaňa by potom nemusela byť ,neviem, či je fakt potrebné takto obe...uznám, že mať kúpeľňu hore, v podkroví , hneď vedľa spálne je fakt pohodlné a praktické na rannú aj večernú hygienu a kým sme ,,mladí,, využívala by sa hlavne tá. Tiež, umývadlo dole v kúpeľni je potrebné - keď prídu decká zamazané z vonku., a či návšteva, atď...

A, ak by ste uvažovali nad dvoma kúpelňami, dávali by ste aj obe wc zvlášť, mimo kúpelní, alebo, dať na poschodí spolu?
ďakujem za Vaše postrehy

vitriolka
4. dec 2021

Kupelnu dat na to poschodie, kde je spalna. Jedno wc zvlast na 1 poschodi a druhe do kupelne na inom poschodi.

ivkazba
4. dec 2021

My sme si do projektu dali urobiť 2 kúpeľne a to sme dvaja. Jednu v našej spálni aj s toaletou, veľký sprchový kút pre dvoch, túto kúpeľňu budeme využívať iba my dvaja. Druhá kúpeľňa bude s vaňou a wc samostatné.

nerya
4. dec 2021

My máme dolu maličkú s WC, umývadlom, prackou a susickou, hore máme veľkú s vaňou, wc a umývadlom. Rozhodne by som dala aspoň wc aj dolu aj hore. Nechcelo by sa mi v noci chodiť cikať až dole a napríklad keď príde návšteva, nemusí vôbec chodiť hore. Taktiež keď sa osprchujem nemusím cez obývačku a po schodoch ísť do spálne, len prebehnem ten meter do spálne. Čiže za mňa wc a vaňa pri spálni, wc určite na inom poschodí 😉

jajo1
4. dec 2021

vlastná skúsenosť - my máme dve a je to výborná vec. Na prízemí kúpeľňa so sprcháčom (vaňu využívam minimálne), práčka, sušička, ...., oddelené wc. Na poschodí druhá kúpeľňa s vaňou a so spoločným wc. Mne to takto max. vyhovuje.

evkamotka
4. dec 2021

Dole kupelnu aj wc, na stare kolena horbe poschodie nemusite pouzivat a dole bude vsetko (dajte si velky sprchac, nie vanu). Hore staci wc.
Svokrovci maju domisko ako svet, 300m2, na oboch podlaziach vsetko a nikdy hornu kupelnu (kde su aj spalne) nepoužívali. Dole sa vyuziva wc aj sprchac, hore vsezci pouzivaju len wc. A to vzdy, ci su tam sami 2, ci boli 5, ci pride naraz cela rodina

denda007
4. dec 2021

Práčku by som dala do technickej miestnosti, a hore komplet kúpeľňa sprcha, vaňa. Záchod osobitne. A dole samostatné wc ku vchodu a malú kúpeľňu len so sprchou.

0silvia0
4. dec 2021

@andreanova na kazde poschodie kupelnu urcite. Tiez tak mame a neviem si predstavit, ze by to bolo inak.

loginexistuje
4. dec 2021

my sme dali na prizemie izbu (ak by na stare kolena) a aj kupelku wc a sprchac umyvadlo na poschodi je kupelna vana dve umyvadla wc a bidet a samostatna je kde jenkotol zasobnik na teplu vodu router pracka susicka atd

akinom0077
4. dec 2021

@andreanova ak by sa jednalo o jednopodlaznu novostavbu - tak jedna kupelna s wc + druhe samostatne wc.
ak poschodova novostavba rozhodne 2 kupelne! to si clovek povie ze staci 1 a nestaci, zijem poschodovom dome ano je to na upraovanie narocnejsie aj na drogeriu ako taku lebo musim mat hore aj dole vsetko potrebne prevlakat sa to neda.

katka1389
4. dec 2021

@andreanova staci dat sprchovy kut a umyvadlo
..Ale urcite dve je to super aj WC dve .My vanu vyuzivame len pri detoch

andreanova
autor
4. dec 2021

Ahojte, dakujem za názory. Aj tak naskor sa spojazdni postupne s výstavbou kupelna dole, ak by sme riešili hornú, tak až neskor..a, ano, samozrejme, dve WC

andreanova
autor
4. dec 2021

Tiež vidim, ked babka umývala deti, lepšie jej prišlo ich ,,strčiť,, do vane, a tak osprchovat...kde u nej na chvilku boli. no a raz vnučata budú...tak, preto silno uvažujem na tou kupelnou dole. Ved nie, že dostavame, a o chvilku dom prerabat, preto riešime teraz

marca12
4. dec 2021

@andreanova ked aj nie dve kupelne,ale dva zachody urcite ano. My mame dolu wc spojene s kupelnou,tak mi to vyhovuje a na poschodi je kupelna zvlast a wc zvlast

elizabet173
4. dec 2021

@andreanova mne sa veľmi osvedčilo mať na poschodí kúpeľňu s vaňou a v tejto môže byť aj WC a na prízemí kúpeľňa so sprchovým kútom a WC oddelené. Na prízemí sme mali aj jednu izbu, spočiatku detskú, ale v prípade potreby by bola fajn práve pre starších rodičov, aby nemuseli po schodoch, tá kúpeľňa a WC boli oproti. Starší človek má problém vojsť do vane, ale do sprcháča bez problémov. Ak má dom tri izby a viac, určite dve kúpeľne a aspoň jedno WC samostatné.

mima172
4. dec 2021

Bývam aktuálne v byte, no pochádzam z rodinného domu a úprimne, neviem si predstaviť fungovať tak, žeby na poschodí nebola kúpeľňa. Najmä ako sme (súrodenci) boli starší, tak naši rodičia mali dole súkromie, tj aj tam mali všetko čo potrebovali - WC, sprcháč a my hore taktiež - samostatné WC a kúpeľňu s vaňou. Keby to do budúcna riešime, tak určite by som chcela v dome 2 kúpeľne. 1 tzv rodičovskú a druhú pre deti. A jednoznačne wc a kúpeľňa zvlášť.

sense
4. dec 2021

My máme len byt à mame 2 kúpeľne, jedna priamo zo spálne aj s vaňou, WC, bidet, 2 umývadlá a druha so sprchovým kutom, WC, umývadlo

simona92101
4. dec 2021

@andreanova zalezi od dispozicie domu a kolko ludi tam bude zit,ci aj deti,ci aj starsia generacia..,my mame 1 velku kupelnu kde je aj vana aj velky sprchac +wc, jedno wc zvlast a zvlast pračovnu.pre deti jd lepsia vana,pre starsich sprcha.

lucianne
4. dec 2021

My máme teda jednopodlažný a jednu kupelku ale dve WC to je fakt super. Moji rodičia majú 2 podlažný a hore kde sú izby je veľká kúpeľa s vaňou samostatné WC a dole kde je kuchyňa obývačka je menšia kúpeľa so sprchovým kútom a WC.

benit
4. dec 2021

My mame kupelnu s wc a este 1samostatne wc a staci. My me prizemny dom. Oproti stavaju poschodovy a dolu wc so sprchacom a hore plnohodnotna kupelna sprchac, vana a wc.

qetka
4. dec 2021

my mame dvojpodlazny dom, hore je velka kupelna, dvojumyvadlo, vana aj sprchac spolocne s wc, hore mame spalne. Nechcelo by sa mi chodit sa umyvat pred spanim dole. A dole mame malu kupelnu so sprchacom - pouzivame hlavne ked prideme zvonka zaspineni, ked ideme z bazena a tak, alebo ked potrebujeme dve sprchy naraz. Wc je pouzivane ovela viac dole samozrejme, kedze je tu obyvacka aj pracovna. A ked budeme stari, tak ostaneme dole. Ono uz ked 4 ludia rano idu do prace a skoly, tak 2 kupelne su velka pomoc 🙂

lianka123
4. dec 2021

@andreanova no kupelna sa vzdy zide. My sme 4. Mame 2 velke kupelky na poschodi, jedno samostatne wc pre deti a jednu kupelku s toaletou- hostovsku na prizemi. Vyuzivame vsetko, hornu cast sme rozdelili na rodicovsku a detsku.

margaretka_
4. dec 2021

My sme si dali do projektu jednu kupelnu, spolocnu s wc. Ale na koniec sme supli detske izby na poschodie a tak nam odporúčali dat im tam aspon zachod 😀 tak hore bude v tech miestnosti wc s umyvadlom. Ale kupelna iba dole, kde je aj spalna.

lujza123
4. dec 2021

Keby mam miesto v dome a spálnu na poschodi tak urcite by som chcela mať kúpeľňu aj hore. Podľa možností takú privatnu iba pre spálňu spolu so šatníkom. Ú nás to je celkom nezvyk ale čo som si všimla v zahraničí všade kde som mala možnosť chvíľu žiť tak to bol taky štandard
Ale záleží aj na dome, aký je veľký, my mame minidom 75 m2 takže tu je kúpeľňa len jedna spolu s WC

0silvia0
4. dec 2021

@andreanova my mame dolu osobitne wc a kupelnu s vanou. Hore na poschodi mame spolu wc so sprchovym kutom a umyvadlom. Tiez sme hornu kupelnu spojazdnovali neskor. Hornu kupelnu u nas pouzivaju hlavne deti, kedze na poschodi maju izby.

ckatka
4. dec 2021

Píšem ti ako človek, čo už naprojektoval a býval v nejednom priestore...
Veľa cestujeme a využívame prenajaté domy napr cez airbnb a veľmi si všímam prakticke a nepraktické riešenia, aby som ich mohla potom použiť v nejakom ďalšom návrhu.
Z mojich skúseností :
-Na tom, koľko vás doma žije, až tak veľmi nezáleží . Akonáhle je tam viac ako 1 človek, skôr či neskôr dôjde k situácii, keď vám treba kakať naraz obom 😂 Mať dva záchody je naozaj na nezaplatenie. Nehovoriac o tom, keď prídu hostia, deti.... Viac záleží na tom, kto kedy odchádza z domu, a či sa s rannou a večernou hygienou zrážate alebo nie.
Vyrástla som v trojizbovom byte o 5 ľuďoch a 1 WC...A poviem ti, cely čas bolo mojim vrucnym prianím, aby ma nikto na WC nevyrusoval... Teraz žijem v RD o 4 ľuďoch ( jeden zatiaľ plienky), a už je jedno WC malo. Už začínajú byť kritické situácie, a stalo sa, že niekto utekal cikat do vane alebo chlapi von o strom...takže práve riešime ako nájsť miesto pre druhé WC.

Takže zhrniem :
-jeden záchod je ideálne mať čo najbližšie pri vchode. Aj s umyvadielkom, keď aj malým. Keď sa zvonku potrebuješ rýchlo umyť alebo na WC, nič nie je lepšie ako záchod hneď poruke. A z hygienických dôvodov je oveľa lepšie mať WC s umyvadielkom zvlášť, ako mať WC zvlášť a kúpeľňu zvlášť. Špinavými rukami vtedy ochytáš všeličo.
- co sa týka vane/sprchoveho kúta - tam ja vždy odporúčam vaňu. Vo vani sa totižto dokážeš aj osprchovať (zastena, záves, alebo aj nič), okupeš tam deti, psa, seba po ťažkom dni...rovnako tak existujú rôzne sedatka do vane pre seniorov - je tam lepší prístup ako v štandardnom sprchovom kúte /boxe. Namočíš tam prádlo, umyješ kotlík od gulášu...V sprchovom kúte sa neokupeš. Sú ľudia, ktorí majú doma LEN sprchový kút, a tvrdia, že by nemenili. Ja som mala raz tak, raz tak, zažila som v rôznych domoch všeličo, a naozaj vaňa je praktickejšia. Nemusí byť veľká. A treba myslieť na to, či jej objem je menší ako objem bojlera 😂
Mam kamošku, čo ma nádhernú obrovskú rohovú vaňu, snívala ako bude vylihovat v bublinkach a čítať ....A nemôže, pretože objem bojlera jej vystačí tak na 20cm vody. A potom ide studená. Kým sa v bojleri zohreje, tak vaňa vychladne. 🤦‍♀️
My napríklad mame doma malú vaňu..naozaj jednu z tých najmenších. Bežne sa v nej len sprchujeme, ale raz za čas si doprajeme aj kúpeľ, alebo napustíme deťom. Nemenila by som za sprchac. Je obmurovaná, takže sa dá pohodlne posadiť na múrik, oholiť si nohy alebo čokoľvek. A máme masážnu sprchovu hlavicu.
-treba si rozmyslieť kde bude prádlo a kde budem prať. A či vešať na dvore /balkóne alebo mám sušičku. Mať práčku na prízemí a zhora z izieb behať so špinavým pradlom je odveci. U kamošov sme to vyriešili tak, že kúpeľne sú nad sebou a v hornej je otvor, pre zhadzovanie prádla do dolnej (prádlo padá priamo do koša na prádlo v dolnej kúpeľni). Jediný nedostatok to má, že musíš prádlo potom roztriedit, lebo padá na jednu kopu. Ale lepšie ako nič.
-ideálny stav je, mať práčku a sušičku tam, kde to máš najbližšie k miestu vyzliekania/skriniam.

V prípade poschodového domu by som odporúčala nasledovne riešenie:
Na prízemí - jedna mini kúpeľňa so sprchovým kútom (ideálne len murovaný so zastenou, čím menej škár tým menej bordelu...odporúčam niečo ako mikro cement, žiadne kachličky) a jedno oddelené WC s umyvadielkom.
Na poschodí jedna vacsia rodinná kúpeľňa kde bude aj práčka a sušička (tieto môžu byť stavebne oddelené ale nemusia, podľa toho ako vám to vyhovuje, dokonca jedna rodina chcela veľký balkón z kúpeľne a nevie si to vynachváliť ), a oddelené WC s mini umyvadielkom.

bagre
4. dec 2021

Máme 2 /aj keď jedna je nedorobená zatiaľ/, jedna by nám bola isto málo. Ak sú v dome deti, prípadne budú rodičia, neostala by som pri jednej - je to obmedzujúce podľa mňa. Dá sa predsa urobiť aj jednoduchšie zariadená.

lucia147852
4. dec 2021

Dve. Jedna menšia so sprchovym kutom, druha väčšia a vaňou. Jednu hore, druhu dole. Wc zvlášť, tiež by som dala 2x

minutka
4. dec 2021

Mame dve. Jednu s wc a druha ma wc oddelene. Teraz by som uz inak riesila. 1 kupelnu, samostatne wc a pračovnu na kotol pracku susicku a iny “bordel”

elizabet173
4. dec 2021

@ckatka súhlasím s jednou poznámkou, starší človek ti do vane vlezie ťažko, lebo je pre neho zložité zdvihnúť a preložiť nohu cez okraj vane. Sprchový kút je pre neho výhodnejší, aj pre toho, kto sa o neho stará. Mama sa roky starala o dedka, bol štíhly, ale z vane sme ho dve nemohli vytrepať. Ideálny je veľký sprchový kút, kde sa zmestia dvaja ľudia, v prípade potreby tam posadíš chorého človeka na plastovú stoličku. Nemusí byť ani človek starší, stačí celá noha v sadre...

andreanova
autor
4. dec 2021

dakujem za postrehy.doteraz sme nemai sprchovy kut, iba ako je písané vyššie, používame vanu ,,na všetko,,. Sme obaja po 40, ked dostavame, budeme mat viac, a rodici aj svokrovci maju 70-85, takže, uvažujeme tak , až netreba riešiť prerabky , alebo nevhodne riešenie.
tak nakoniec dame asi ,,plnu,, kupelnu dole, a malu - vana+ umvadlo iba, hore. a samozrejme , dve vecka...