icon

Od akého veku potrebuje dieťa vlastnú izbu?

11. júl 2020

Ahojte, len uvažujem...
Chýba deťom vlastná izba? Ak áno, od akého veku ste mali pocit, že ju potrebujú?
Teraz bývame v malom 2i byte, syn je ešte malý, ale čo keď vyrastie? Nebude chcieť vlastnú izbu ako majú kamaráti a pod? Sú deti z toho smutné, že majú menej alebo to oni neriešia?
Často vidím na koníku krásne detské izby a vždy tak v duchu závidím a hovorím si, že aj ja by som takú chcela dopriať synovi. Ale nemáme kde... má svoj kútik na hranie 1,5x1,5m v obývačke. Plus sa hrá všade vo “voľnom” priestore, no ide mi skôr o to mať vlastné miesto, vlastné súkromie,...
Čo vy na to?

Strana
z2
luccija
11. júl 2020

Nie nechýba, moja dcéra do 10 r bola prevažne v obývačke tam sa hrala, pozerala TV úlohy robila v obývačke za jedálenským stolom.Ak k nám niekto prišiel 90% boli v obývačke a hrali Xbox, pozerali film.Dokonca s nami aj spala v spálni na zvlášť posteli.Izbu mala od 3 r chodilo sa tam len upratovať.Dnes je pubertacka a aj tak sa chodí učiť za jed.stol, alebo na gauč do obývačky.Nikdy sa neucila sama v izbe, ale pýtala sa niečo mna.
Ale sú deti, ktoré od malička chcú byť vo svojej izbe mať svoj klud vedia sa prehrať hodiny samé😀

kp7333
11. júl 2020

Male dieta potrebuje miesto na hranie a je mu jedno, ci je to v obyvacke, spalni alebo kuchyni. Mensie deti sa radi hraju v pritomnosti rodicov, vacsie uz tuzia po sukromi. A to sa da vytvorit aj v dvojizbaku - mozete mu detsku izbu zriadit v spalni a vase spanie vytvorit v obyvacke - napr. vyklopnou postelou. Alebo naopak, obyvacku pretvorit na detsku izbu a casom mu tam dat aj postel. Pri dvoch a viac detoch vsak uz treba kupit vacsi byt.

henka123123
11. júl 2020

my sme v jednej izbe 3ja zatial plus pribudne coskoro babo..zatial to neplanujeme menit..ale ked pojde starsi (2.5 rocny) do skoly tak potom poriesime izbu a budu mat spolocnu s bratom

matapo
11. júl 2020

...teraz mu to nevadi, ale ked bude vacsi bude potrebovat svoj priestor a bude po nom tuzit ale budete ho chciet aj vy s muzom. Kazde dieta si zasluzi svoju izbu, svoje kralovstvo svoje sukromie hoc aj malicke. nehovoriac o vacsich detoch ktore idu do puberty tam je to ozaj nevyhnutne. ked sa neda tak sa neda, ale kazdy po tom tusi to si mozes byt ista.

autor
11. júl 2020

@kp7333 zatiaľ ďalšie dieťa neplánujeme, určite nie do tohto bytu... no do budúcnosti uvidíme. V obývačke detskú nechceme, radšej v spálni... lebo mať posteľ 2 metre od sporáku, vkuse by som bola vlastne v jeho izbe a varila, upratovala... to asi nechce žiadne dieťa 🤷🏻‍♀️ aspoň si myslím

autor
11. júl 2020

@matapo určite zaslúži... dopriala by som mu všetko na svete, no kde na tejto rozlohe bytu? Rozmýšľali sme už čokoľvek ako otočiť dispozíciu, kde spraviť priečku aby mal svoj kúsok, no nemáme ako 😞 Určite nemyslím, že 10-12-15 ročné dieťa chce spávať v izbe s rodičmi, no myslela som skôr menšie deti. Je 3-5 ešte ok? Vydrží aj do 7 rokov napríklad?

matapo
11. júl 2020

...myslim ze ten predskolsky vek je este ok, ze to tak nevnima, dieta je rado tam kde su rodicia, tak to plati aj pre moje tri deti aj ked ma kazde svoju izbu. Syn mal teraz 10 a uz citiz ze je samostatnejsi, uz sa viac zdrziava vo svojej izbe, hra sa tam s kamaratmi, aj ulohy si uz pise sam vacsinou, ale stale ho je aj inde 🙂 rad travi cas aj pri mne. TV v izbach nemaju takze to ak pozeravaju tak jedine spolocne. Dcera je prvacka tiez sa uz rada hra vo svojej izbe, aj s kamaratkami, dokazu sa tam prehrat s legom a babikami celu vecnost, nalezity je k tomu aj neporiadok tak som rada ze sa hraju tam 🙂 Ale ona napr. pise ulohy so mnou v kuchyni, aj ked s detmi nieco tvorime, malujeme, ...tak jedine spolu v kuchyni alebo vonku. Najmladsi je este maly ten je vsade len nie vo svojej izbe, tam kde niekto je tam sa hra, ci uz so sestrickou, maly kutok ma aj v obyvacke, spava so mnou este, nema potrebu mat svoje este hoc aj ma. ale zas ked chce clovek uprata je fajn ked je kde veci poodkladat a poukladat ze to nemusi byt po celom dome. Myslim ze ani jedno z mojich deti necitilo potrebu mat svoju izbu v predskolskom veku a nepotrebovai ani spavat mimo rodicov (dcera s nami spavala do 5 rokov aj napriek velkej posteli v jej izbe) tym nastupom deti do skoly a tym ako do ich zivotou vstupuju kamarati tak potom su uz hrde na svoje kralovstva a su radi ze maju aj sukromie,...

ckatka
11. júl 2020

@ovaaa aj my sme boli v trojizbovom byte piati...
Naši to.riesili tak, že sme mali jednu spálňu jednu obývačku a jednu detskú. A keď šlo prvé dieťa na strednú a bolo v puberte a potrebovalo sa učiť, oni si predelili skriňami obývačku a zo spálne vznikla druhá detská, mensia, pre stredoskolaka.
Keď šlo prvé dieťa na vysokú, bolo na internáte a chodilo domov len na vikend, dostalo jeho izbu stredné dieťa, ktoré bolo na strednej (doma). A staršie cez víkend spavalo v pôvodnej detskej (alebo u frajera 😂).
Potom šlo na výšku aj stredné dieťa a najstaršie už bývalo inde, tak sa naši vrátili do spálne a v detskej ostalo len najmladšie dieťa.
Dnes je z detskej hosťovská, nech sa zmestime, keď prídeme aj s deckami, plus v obývačke dva rozkladacie gauče. 😊
Dalo sa to relatívne v pohode. Proste sme boli traja v jednej izbe...dve baby a chalan. Aj sme sa pohrali aj sme sa pobili a v pohode.

ckatka
11. júl 2020

Nevyriešila by to zvýšená posteľ, záves....? v spálni vlastne vy ako rodičia celý deň nie ste...takže v noci si nevadite a cez deň je izba synova. Dakedy v jednej izbe zila celá rodina...súkromie detí sa dnes veľmi precenuje...A potom sa rodičia čudujú, že ani nevedia, čo ich 6-rocne dieťa tri hodiny robí s počítačom (príklad)
Mate také priestorové možnosti ako máte. Musíte s tým žiť, no. Mozno dieťa keď bude väčšie vám samo povie co mu bude vyhovovať.
My spíme všetci v spálni zatiaľ. Rodičia, dieťa 3,5 r a pes. A keď príde babo, bude s nami tiež. Uvidíme, kedy sa mladý zbali a pôjde spavat do svojej izby. Nútiť ho nebudem. Možno keď mu pôjde na nervy babo čo v noci plače..

gazpalm
11. júl 2020

My sme byvali ja, brat a sestra v izbe , ale velkej( trojizbovy byt) ,vstavane skrine, velke postele , krasne urobene.a hlavne nikdy som nepocitovala, ze by mi chybalo sukromie, kym sme boli mensi radi sme vecer drkotali a cim sme dospievali uz sme sa stretli akurat tak ked sme isli spat🙂a tiez sme sa vtedy rozpravali..my sme sa prednédavnom prestahovali do domu a prerabame podkrovie , takze deti su v spalni na svojich posteliach este tak 2-3 mesiace 9 a 7 rokov a uz teraz ,ze mama a mozme takto spavat pri vas aj ked budeme mat izbu? 😂tiez radi drkotaju s nami...a izbu v podkrovi budu mat velku a spolocnu, mne sa to tak paci a dali sme ju tak naprojektovat

luccija
11. júl 2020

Určite aj do 7

bibistec
11. júl 2020

Tak ja som vždy mala svoju izbu. Ale úprimne dlho som spávala v spálni a v svojej izbe som sa veľmi nezdržiaval. Teraz mám 10 ročnú dcéru a bývame v 2 izbovom byte. Tiež rozmýšľame ako z vyriešiť. Ale dcéra nechce ani počuť o vlastnej izbe a už vôbec nie ontom že by sa mala vysťahovať z našej spálne. Má tam svoju posteľ. A ak niekto príde aj tak sú všetci pri mne či v kuchyni či v obývačke. Úlohy robí v kuchyni lebo jej treba stále pomáhať. Má aj svoj písací stôl v obývačke ale n nov nikdy nič nerobí vždy je v kuchyni. Ja by som to vyriešila sklapacou posteľou pozri na nete niektoré sú krásne spojené s gaucom. Susedia majú poriesene tak že deťom urobili izbu a druhú majú na pol obývačku a spálňu. Ale kým nechodí do školy neriešila by som a potom uvidíš ako sa situácia vyvinie.

Strana
z2