icon

Zariaďujeme detskú Izbu pre budúce bábätko

14. mar 2025

Ahojte, chcela by som pocut vas nazor, lebo moj muz sa mi smeje, ze som divna, ale je mu jedno v podstate 😂 Konecne sme dozariadovali interier, mame dve izby detske - jednu som zatial nechali ako fitko/kancelariu. V druhej izbe sa zbieraju veci, ktore nemame kam ulozit, jednoducho taka izba pre vsetko. Kedze tento rok planujeme snazenie sa o babo, po lete (ano, viem, ze to nemusi byt hned, a moze to trvat).. a mne ze extremne vadi ta izba, chcela by som tam kupit nejake zariadenie. Povodny plan bol kupa nejakych lacnych skrin, len aby bolo (aby to bolo nejako zorganizovane), nakoniec, ze aj tak tam bude detska izba. Je cudne, ze by som tam uz teraz “zariadila” detsku izbu? Kedze to chcem namieru, chcem to urobit naraz. Jednalo by sa o skrinu, komodu s prebalovacim pultom, police, atd. Neutralne, ale v takom detskom dizajne. Nas stolar ma dobu vyroby tak pol roka. Ide aj o to, ze podla mojej predstavy by sa to muselo aj vymalovat, chcem aj take specialne veci, no jednoducho aj slepy by videl, ze sa jedna o detsku izbu 😁 po montazi by sa to vyuzivalo iba na ulozne priestory, ani sa tam nechodi teraz. Je to blbost? Bojim sa, ze potom toho bude vela, ze stolar bude mat vela prace, a hocico. A hlavne mi vadi, ze teraz je v tej izbe neorganizovany bordel 😂 nie som poverciva, ani nic. Ako by ste toto riesili? Som cudna? 😂😂 dakujem

stanulienkat
14. mar 2025

Vobec to nie je cudne. Ak to chces urobit, urob. Len si dobre premysli, co vsetko chces a co budes realne vyuzivat. Tiež som zháňala prebaľovacie pulty, podložky a hlúposti, nakoniec som z toho nič nevyužila. Takže mala som reálne postieľku, vaničku a skriňu. Ostatny nábytok som kúpila až keď bolo dieťa väčšie.

lucia13022023
14. mar 2025

Ja by som nezariadovala dopredu detskú izbu, ale nie kvôli poveram cii co. Proste načo.. Ani ja si nezariadujem byt s tým, čo bude o dva/tri roky. Ale to som ja.

oblecenie99
14. mar 2025

Ja ťa viem pochopiť, tiež rozmýšľam podobne, ale áno, trošku je divné mať už teraz detskú izbu, ale tak pozri: je to váš dom, nie? Koho, čo do toho? Podľa mňa nie je lepšie potom toto riešiť za pochodu, keď už tehotná si, môžeš mať všelijaké stavy, do toho pracuješ ešte, zhanas výbavu a riešiť stolára a spol. Ale dopredu si rozmysli, ako to chceš mať. Ak bude taky pult na mieru, tak ho budeš predávať po krátkom čase, aby si mala potom plán B, čo dať na miesto a pod. Alebo zváž rovno takú komodu, na ktorú sa pult dá len namontovať. A komoda ti potom zostane a môžeš ju aj teraz využívať bez pultu a nebude to "divné". Ja by som tam možno dala vyrobiť skriňu, nábytok na mieru s tým, že postielku by som fakt kúpila až keď bude aktuálna. No a mysli na to, že dieťa po čase bude potrebovať skrine na hračky, úložné boxy, prípadne aj stôl so stoličkou (nášmu škôlkarovi sme to už kúpili, lebo veľa maľuje, kreslí, je taký rastúci z IKEY. Je prirodzené, že chceš mať tú izbu v poriadku a mať uložené veci a keď to už robíš a dávaš do toho peniaze, tak prečo nie teraz?

kandelabra
14. mar 2025

Cudna nie si, len rozmyslas moc dopredu. Ako uz pisu vyssie malemu babu staci jedna komoda, hracky budu aj tak vsade, dieta predpokladam bude spat s vami v izbe. Minimalne do roka tu izbu aj tak nevyuzijes. A potom ju bude treba zariadit inak, nabytok pre babo bude neaktualny, mozno ani dizajn sa ti uz nebude pacit. Aj co sa tyka stolara by som porozmyslala, chapem ze chces mat pekne aj kvalitne, ale deti su demolatori a ak chytis taky kus ako je moj mladsi, aby ti nebolo luto keby to znicili...

oblecenie99
14. mar 2025

@kandelabra Presne toto mi napadlo, že tie nároky na úložny priestor sa menia po čase, a pomerne skoro. Iné sú potreby pre novorodenca, iné pre škôlkara a školáka. Napríklad sme malému museli kúpiť aj takú tú detskú akoby prechodnú posteľ, niečo medzi postielkou a štandardnou posteľou, ale my sme to vtedy nevedeli priestorovo vyriešiť ináč, oni ten problém nemajú, tak môže rovno počítať s klasickými rozmermi. Je to rozumne mať uz dopredu, len či to nie je zbytočne, lebo proste po čase musíš ten nábytok presúvať, či rovno meniť, aby sa zmestili veci, ktoré bude to dieťa postupne potrebovať.

guudy
14. mar 2025

Podla mna nema zmysel teraz zariadovat detskym nabytkom. Nechcem malovat certa na stenu, ale moze sa pokojne stat, ze budete mat zavazne problemy pocat dieta. Mozno nebudes psychicky dobre znasat, ze mas izbu nachystanu a dieta nikde…
A ako pisali dievcata, vekom sa poziadavky na nabytok v detskej izbe meni.
Na tvojom mieste by som si premyslela, co a ako chces mat, ale realizaciu nechat az na obdobie po otehotneni…

autor
14. mar 2025

@oblecenie99 ano, posielku by som neriesila urcite teraz. Dokonca mas pravdu, aj ta komoda s tym pultom je navrhnuta tak, ze pult sa da odmontovat. Ostatok je tiez navrhnuty tak, ze v podstate nie je to uplne babatkovska izba, je tam aj vela ulozneho priestoru na hracky a ine veci, aj pre vacsie dieta. Len “problem” je to, ze ta izba uz je stavbou predvrhnuta tak, ako by mala vyzerat. Vela veci tam pojde namieru. V podstate vsetok vacsi nabytok. A ked uz sa do toho pustim, tak musim urobit vsetko naraz. Samozrejme nejake dodatocny stolik a stolicky, to uz su veci, ktore by som riesila potom dodatocne, ale myslim, ze je to celkovo navrhnute tak, aby to mohla byt v pohode izba aj pre skolkara. 🙂

autor
14. mar 2025

@guudy veru, aj toto je nieco, co mi napadlo. Ako sa poznam, zle by som to znasala

hariet
14. mar 2025

Toto by som naozaj nerobila- zariadovat detsku izbu dopredu. Nevies, ci ti to bude trvat mesiac, rok, 5,10, alebo … Ak sa vam nahodou nebude darit, ta detska ti nebude vyvolavat dobre pocity. Ved od otehotnenia mas 9 mesiacov aj na vyrobu nabytku na mieru.
Spravila by som tam jednoduchu hostovsku zatial.

tinka_1807
14. mar 2025

Ja ti odporúčam nerobiť to. Hlavný dôvod je ten, že prežila som aj stratu bábätka - skorý potrat. A to bolo keď sme už mali jedno dieťa. A bol to sprvu šok, že som tehotná, ale keď sme o neho prišli, tak sa mi veľmi zle pozeralo na akýkoľvek kočík, či detské veci.... Tým ti chcem povedať, ze clovek nikdy nevie ... Môže sa vám podariť hneď, ale aj nemusí ... Plus ak by ste náhodou o bábo prišli v skorom štádiu tehotenstva bolo by ti myslím veľmi ťažko ... Mám známu, ktorá veľmi bábätko chcela a tiež veľa plánovala a skončilo to tak ,že deti mať nemôžu ... Dlho sa vyhýbala akýmkoľvek pohľadom na detské veci.
No proste nikdy nevieš a robiť detskú izbu, keď ani neviete, či vôbec bábo môžete mať je za mňa veľký risk ... Riaď sa skôr heslom zariadiť na momentlane stav. A keď náhodou bude iný stav budeš to riešiť potom. 🙂

mameha7
14. mar 2025

Prečo nie? Ak máš nejaký koncept, v akom duchu chceš zariadiť izbu, tak to urob už teraz. Aspoň sa vyhneš tomu, že každá izba bude vyzerať typovo inak a dom bude pôsobiť chaoticky. Väčšinou sa zariaďuje tak, že všetky miestnosti sú v byte prepojené nejakým prvkom, alebo majú rovnaký štýl a farebnosť. Máš návrh od architekta? Inak hocijaký nábytok by som nedávala, len aby bol... Vyhodené peniaze. Ja by som to spravila poriadne a všetko naraz. Ale hrozí, že kým otehotnieš a porodíš, môže sa ti zmeniť vkus. 😃 😃 Preto by som volila neutrálne, prírodné farby.

euka210
14. mar 2025

My sme detsku izbu neriesili, kym sme tam nesli syna "prestahovat", ze uz nebude spat s nami v spalni...to mal okolo 2r. Za mna je to hlupost tak skoro riesit detsku izbu.

autor
14. mar 2025

@tinka_1807 to ma mrzi, je to hrozne 😏 urcite by mi to prekazalo. Rovnako v skorom stadiu, ale aj v neskorsom. Len ono v podstate je to nabytok. Skrine, komody, nic detske (postielka, ani ten pultik nie, ten sa da vymontovat), akurat mam cast, ktora bude akoby schodikova, je to cast velkej skrine, a potrebujem urobit taku vymalovanu cast, neutralna hneda, a take tie plotove panely, tiez budu z casti na skrini a komode. Ono mozno keby to doplnim nejakymi beznymi vecami, tak to nebude posobit ako detska. Vsetko v bezovej farbe, maximalne neutralne.

autor
14. mar 2025

@euka210 ano, viem, ze niektori to aj takto riesia, ale toto by som nechcela. Chcem, aby malo veci, ci uz oblecenie alebo hracky alebo cokolvek, v jednej jeho izbe. Rovnako aj prebalovanie. Ale samozrejme, ako kazdemu vyhovuje.

autor
14. mar 2025

@mameha7 presne si to vystihla. 🙂 ja som velmi citliva na taketo veci, vsetko mam naozaj do bodky zladene, prepojene. A aj preto to uz chcem mat nejako poriesene, vadi mi aj to, ze ta izba nie je hotova. A ano, mam to od dizajnerky. Asi ma tu vela mamiciek zhejti, nie je to najdolezitejsia vec na svete, mat dizajnovo peknu izbu, ale urcite by som to tak chcela 🙂

kitycat
14. mar 2025

Podla mna je uplna hovadina davat stolarovi postielku a prebalovaci pult, to su docasne veci, ktorych je habadej aj krasnych po internete a ludia to predavaju aj posuvaju dalej za par supov.

Predpokladam, ze chces nejaku IG izbicku

autor
14. mar 2025

@kitycat nikde som nepisala, ze chcem dat posielku robit stolarovi. Nechcem. Rovnako ako aj pult. Ide o komodu na mieru, na ktorej bude dorobena obycajna cast ako pult, ktory sa da vymontovat a komoda bude dalej funkcna.
A teda, aj keby chcem ig izbicku, nevidim dovod, preco nie. Pokial su moznosti, preco to nemat pekne, nie?

nikiki29
14. mar 2025

Ja by som asi išla cestou nejakého kompromisu. Vynechala by som určite maľovanie a aj veci, ktoré nie sú nutne na mieru. Prebalovací pult na mieru fakt teraz nepotrebuješ a ak by bolo treba, kúpiš ho hocikde za pár korún. To má krátku využiteľnosť to by som neriešila. Ale skriňu napr. vstavanú či inú na mieru a komodu k nej si kľudne daj vyrobiť. Ja by som sa zamerala na dlhodobé využitie daného nábytku, takže myslieť aj na to, že z bábätka raz bude teenager… čiže neutrálne farby, dobre rozložený úložný priestor. Kým bude bábo, môžte to využívať na sezónne veci alebo čo 🤷🏻‍♀️ vyslovene bábätkovské veci podľa mňa netreba riešiť. Môže sa cam nedariť aj pár rokov, aby si z toho pohladu nebola smutná…

vilma7
14. mar 2025

Riešila.by som aspoň po 13 týždni. Tak skoro vopred ozaj nie.
Môj syn má tiež detskú izbu od svojho narodenia...trávi tam minimálne čas, takmer vôbec. A to ze tam nikdy sam nespal, ani nevravím;)

pralinka86
14. mar 2025

Si si ista, zevies co chces, kde to bude?
Mame detsku aj deti, su male, menilli sme to hádam uz 2x a este raz urcite budeme..meni sa podla potreby deti, ako veci pribúdajú, ubúdajú, podla počtu ludi spiacich tam 🙈 skrine by som dala uz iny typ, ale tak prežijeme aj s tými co mame.. ale teda finalne to este stale nie je, mozno ked budu školáci