Gastro a metabolické vyšetrenie dieťaťa

lenka_21
11. jan 2016

Ahojte, chcem Vas poziadat ci mi neviete doporucit dobreho detskeho gastroentrologa? Moze byt v ramci Slovenska, hladam dobreho specialistu a cestovat kdekolvek nie je problem 😉

Len zbezne opis problemu... Ako to bolo uz v zopar diskusiach spomenute, nas problem je tiez v tom, ze syn nepribera dostatocne. Momentalne ma 3 roky a 8 mesiacov, vazi 12 kg, vyska cca 96 cm. Uz sme 2x absolvovali vsetky dostupne vysetrenia - pediater, imunolog, endokrinolog, gastroentrolog. Klop, klop zatial vsetky vysetrenia dopadli v poriadku, ale napriek tomu nasa pediatricka opat navrhujem, aby sa malemu testy zopakovali. Imunologa uz mame objednaneho a kedze u nas v meste gastro nestoji za vela, hladam nejake lepsie pracovisko (moze byt aj sukromne). Co nasej pediatricke vadi najviac, ze maly relativne dobre jedava (samozrejme oproti dcerke jedava menej, ale je aj mensieho vzrastu) a nepribera. Porodnu vahu mal velmi dobru 3 800g, ale presne ked sme zacali s prikrmom tak od toho casu zacal chudnut a nepriberat. Je vsak velmi aktivny, posediet 5 minut je pre neho velka vyzva 😀 😀 😀 . Skusala mu davat aj Nutrini drink, ale vysledok nebol ziadny. Nejake vaznejsie choroby nemal, jedine nam obcas zavaria virusy (virusova stomatidita, mononukleoza) a ma od narodenia problem so zvacsenou mandlou a opuchom sliznice - toho sa nevieme zatial zbavit. Chodime pravidelne aj k ORL, ale ta zatial tvrdi, ze by s vyberom mandle pockala.
Momentlane nechodi do skolky, ale to kvoli opuchu tej sliznice a zvacsenej mandle, lebo zatial nedokaze fukat nos a ked mu zatekaju hlieny tak sa k tomu pridruzi aj teplota - casto dycha ustami.

Navrhuju nam este vysetrenie v metabolickej ambulancii. Povodne sme to zamietli, lebo tych vysetreni bolo jeden cas vela, ale teraz tu temu opat otvorila pediatricka a tak uvazujem ci pre istotu nakoniec neabsolvujeme aj to.

lenka_21
autor
11. jan 2016

Este by som sa chcela opytat ci je tu niekto kto absolvoval metabolicke vysetrenie dietata kvoli neprospievaniu?

8291
11. jan 2016

Mozno mu fakt nič nieje a proste je taký,si myslim že keby mal nejaký problem tak aspon v jednom vyšetrení co ste absolvovali by niečo vyskočilo.kamaratka ma 4,5 ročného syna a ten váži necelých 13 kg.

lenka_21
autor
11. jan 2016

@8291 ved ja som to uz pustila z hlavy, lenze teraz opat pediatricka otvorila tuto temu a tak opat riesim... Chapem aj pediatricku, ona je dost dosledna a nechce, aby sme nieco zanedbali... 😒

1ivanka1
11. jan 2016

A tuto vahu ma od kedy?

lenka_21
autor
11. jan 2016

@1ivanka1 uprimne rok sme prestali uplne sledovat, ale on tak priberie max 200-300g za 3 mesiace...

inull5
11. jan 2016

@lenka_21 akú máte výšku vy s manželom? Na gastre sa ťa budú pytat akú má frekvenciu stolice,konzistenciu,či má hnačky,neviem,gastroskopia keď nemá ťažkosti,je asi zbytočná.mne príde veľmi drobný,ak ho porovnám s mojím ten má 2 roky a mesiac a výšku ako tvoj a váhu 15 kíl.vravíš že endokrinológia bola v poriadku,brali krv aj na rastový faktor?IGF1?

lenka_21
autor
11. jan 2016

@inull5 co sa tyka nasej vysky, mm ma tusim 175 (ani neviem), ja mam 164 cm. Stolica, travenie vsetko v poriadku, nikdy nemal ziadny problem. Ano je trosku nizsi, ale naposledy ho sesternica (ktora je aj pediatricka) prirovnavala k svojmu synovi a bolo medzi iba par cm. Sesternicin maly je len o 3 dni starsi, takze predpokladam, ze je to OK.
Endokrinologia bola Ok, aj rastovovy faktor...

Uprimne za tie roky neviem najst jednu vec co by som povedala, ze toto je problem. Jedava normalne (je pravda, ze ja trosku inac varim 😀 😀 😀 - natural ryza, pohanka, strukoviny, rastlinne mlieka...a pod., maso s mierou 😅 ), stolica, energia...vsetko uplne v poriadku.

inull5
11. jan 2016

@lenka_21 tak nie ste potom s manželom vysokí..vôbec si nemyslím že by mu niečo bolo🙂 moji sú zasa vysokí obaja, tiež varím inak..pečivo nejedia,mäso skoro vôbec sladkosti nepoznajú skoro vôbec.môj ma síce 15 kíl ale on je taký slachovity a asi bude mať riadne ramená🙂 každé dieťa rastie iným tempom

edn
13. jan 2016

Ja by som skor asi zmenila detsku lekarku.. Lebo pokial nema vobec ziadny problem, iba ten, ze malo vazi, tak by som ho netrapila.. Proste je to genetika.. Okrem toho maju deti obdobie rastu, kedy priberaju menej a potom zase viac..Dnesni pediatri sa prilis zaoberaju vahou dietata.. Ale ja som bola s malou na gastre v piestanoch a myslim si, ze ta dr. je uplne super..Keby si nahodou chcela, tu je cislo: 0903783988..MUDr. Jarmila KABÁTOVÁ ..Je aj detska dr aj gastro..
Len pre zaujimavost - ja som vazila 18 kg od 5 rokov do 8 rokov a nikto to neriesil 🙂