11 mesačné dieťa neštvornožkuje
Dobry den chcem sa opytat mala mi nestvornozkuje a posuva sa iba dozadu ziaden naznak stvornozkovania.ma aj ina mamicka takyto problem.bola som u rehabilitacnej ukazala par cvikov ale mala len reve nechce cvicit vojtovku neodporucaju aj tam sme boli nespolupracovala mala
Neviem ci to uz mam riesit aj po inej stranke ci na neurologiu ist.niekto povie ze nemam riesit ze bude nwneskor chosit
@oblecenie99 zilinsky kraj som...ved prave na vojtovke sme boli a mala len revala..nehrozilo aj pani povedala ze nespolupracuje a nema s nou dovod cvicit mala sa zatala a ani ohnut ani nic ako keby amok dostala..a to mi robi aj doma..ona lezi na bruchu ruky vie vystriet..raz za den alebo dvakrat aj zdvihne zadok pohojda ale koniec...ked ju davam na 4 reve jesine na fitlopte ako tak vydrzi..ale ako co mi ukazovala cviky na vojtovke vobec...to ma zachvat revu..a nohy len vystrie ani nepokrci
@tani777 ja ju vobec ani do choditka nedavam max co polezi vo vajci ked krmim alebo je uz moc zla kym nakrmim 2rocneho...az mi nereve na zemi..ale snazim sa ju co najviac nechavat na brusku..len co ked uz nechce koniec rev zachvat a musi sa dat na chrbat...sem tam ju posadim aj ked to sama nevie...
@selu11 tak ja sa malej venujem v ramci normy ako mi to dovoli 2rocny syn domacnost atd...nie je v choditku vobec sadnut ju dam ked je moc zle.ja to tu riesim preto ze syn mi v roku uz chodil .viem ze kazde dieta je ine..ale pytam sa ci mali maminy tiez taky pripad..lebo v rodine ma strasia ze je moc pozadu...
@ico1308 Aj keď by nebola presne tabuľkové dieťa, vie vsetko krásne dobehnúť, len treba zistiť, kde môže byt problém, ktorý ju brdzi (ak vôbec je) a trosku jej pomôcť a ona to pekne rýchlo dobehne 😉 Aké závery povedala fyzio? Bolo to v nemocnici ci súkromne? Ak dali Vojtovku, neposielali aj na neurologické vyšetrenie z prevencie (my sme z prevencie prvý rok chodili,ale o probléme sme vedeli od jeho narodenia)? Ja by som možno išla týmto smerom, poriadne vyšetrenie na rehab, ak má cvičiť Vojtovku, tak by nebolo od veci, aby to odsledoval aj neurológ. Pediatricka nehovorila nič? Nam veľa pomohlo cvičenie na fitlopte, a potom ďalej cviky vo forme hry (Bobath) malý si krásne spevnil telo tak, že si to ani nevšimol, ale je pravda, že sme už v takom čase končili, on začal cvičiť prakticky už v pôrodnici. A osteopatia, nám osobne pomohla veľmi. Môžete si o tom niečo vygooglit, a o "Kiss syndróme". Ako ste rodili, ak sa môžem spýtať? Nahodou sekcia? Aká bola malá ako bábätko, nedávala sa niekedy do luku, nie je taká napätá akoby, keď ju mate na rukách? Ja poznám osteopatku, ktorá sa venuje aj bábätkám, ibaže je z východu (Spišské Podhradie), vola sa Milotka Švačová a ona nám tak dala dokopy syna, že po prvom raze sa posadil sám a keď sme u nej boli druhýkrát, poobede ako sme prišli domov už bol na štyroch, predtym sa nevedel dat na ruky, iba sa plazil.Ona je super, ale je brutálne vyťažená, najideálnejšie je vyvolávať alebo napísať sms. Ma toho veľmi veľa.. Ale možno by sama vedela nasmerovať vás k niekomu, koho mate bližšie. Určite by som to riešila ešte cestou lekárov, skúsila inú fyzio, osteopatiu však určite odporúčam,nehovorim,ze je to univerzálny vseliek na všetko a pre každé dieťa, ale ako doplnková metóda vie veľmi pomôcť. Skúste kuknúť jej FB profil, tuším sa vola "canisterapia & osteodynamika". O tomto som počula prvýkrát v jednej diskusii tu na MK, poradili mi tu dievčatá, a som veľmi rada ze som na toto natrafila 🙂
ahoj, ja mam s prvym synom vychodene rehabilitacie, tiez bol pozadu, lebo mal slabsie svalstvo.. pri druhom synovi som davala fest bacha na vsetky tie motoricke vyvinove stupne a poviem ti, zalezi aj na malinkatych detailoch..my mame plavajuce podlahy..syn sa na nich nevedel dat na 4, ked bol obleceny..smykalo sa mu..vyzliekla som mu nohavice..po case sa na tie 4 vysvihol, ale to zatial len stal, nehybal sa..a uz ked dokazal takto pekne pevne stat na nich, zacala som ho znova obliekat, lebo ked mal hole nozky, nemohol sa pohnut, lebo bol ako prilepeny..no a krasne sa rozstvornozkoval..a to on nemal ziaden problem,len tie domace podmienky boli take nevyhovujuce
@vierka_z Ja nie som odbornik... to o problemoch rozoznavat lavu a pravu stranu mi povedala nasa osteopatka. Nepovedala ze sa to urcite stane kazdemu kto preskoci stvornozkovanie, ale moze sa stat. Ja som toho dokaz. Vyrastala som v dedinskom dome, kde sa chodilo v topankach a mama ma nechcela davat na spinavu zem a miesto toho ma davala do pavuka. Stvornozkovanie som preskocila a mam problemy rozoznavat lavu a pravu stranu. Mala som to cely zivot, ale az ked mi to osteopatka pred par mesiacmi povedala som si uvedomila koli comu to mam... Ked davam muzov instrukcie kam odbocit musim mu ukazovat rukou, lebo slovne to skoro vzdy dopletiem. Nie je to zivotu nebezpecne ale napriklad by som urcite nemohla robit takeho leteckeho dispatchera.
Neviem ci plazenie staci... fakt nie som odbornik... len co som pochytila na fyzioterapii... Ja by som sa bala ze ak dieta nejde na vsetky 4 ale ostava pri plazeni, moze mat slabe svaly na to vzpriamenie, alebo nejaky blok a preto by som to riesila a necakala. Ja verim tomu ze tabulky existuju z urciteho dovodu a jasne ze kazde dieta je ine, ale ak ma dieta snahu sa hybat a spoznavat okolie, tak ta neschopnost ho podla mna musi velmi frustrovat. Na zaklade vlastnych skusenosti so synom, ja kazdemu radim fyzioterapiu, cim skor tym lepsie, lebo cim je dieta mensie, tym lahsie sa s nim cvici a tym rychlejsie sa ukazu vysledky.
@andreatytler dakujem ti naozaj za objasnenie. netusila som, ze to moze mat taketo nasledky.
@vierka_z Nie náhodou sa to volá psychomotorický vývin.. ja som si na našom všimla, že sa úplne zmenil, keď sa posadil, alebo keď bol na štyroch. Vedel sa rýchlejšie pohybovať a svet videl z inej perspektívy, konečne aj iným spôsobom mohol spoznávať svoje okolie.. zároveň týmto posilňujú deti svaly, my sme končili cvičenie práve vtedy, keď sa dal na štyri, lebo potom sa už rozcvičil a spevňoval sa sám. Samozrejme, sú deti, ktoré to preskočia, a nemusí tam byť nič v pozadí, som toho dôkazom, ale je určite dobré preveriť, prečo niektorú fázu dieťa nerobí.. aby sa vedel vylúčiť zdravotný problém, ktorý sa často dá šikovne odstrániť, len sa musí správne a ideálne včas podchytiť. Ja by som bola najradšej, keby som to nemala prečo vedieť :/ ale museli sme to riešiť s našim synom. Našťastie to netrvalo dlho a neľutujem, že sme do toho išli. Preto radím aj autorke, poradiť sa aj s iným odborníkom, ak nie je spokojná alebo nevidí posun, my sme vystriedali dve nemocnice, kde som nebola spokojná s prístupom, až potom sme išli cestou súkromnej fyzio, kde to bolo o úplne inom, a osteopatky. Mali sme šťastie aj na neurologičku, ktorá k deťom pristupovala veľmi individuálne.
@zuzkakach ahoj stvornozkujeme od 14mesiacov ale zatial sme sa nepostavili cvicime vojtovku ked sa da a nebrani sa a vybavujem pobyt do dunajskej luznej
.zaroven sa chcem opytat ci ste mali aj vy niekto ze sa mu dieta nepostavilo v 18mesiacoch?ake cviky davate na podporu postavenia?dakujem
@vahcaac ahoj dnes behame chodime vsetko fajn jedine lavu nozku nechce pouzivat do schodov alebo ked ma ist na preliezku tak ju taha za sebou...a ma stale oslabene svalstvo clenky vpadnute do vnutra a chodime na pozorovanie k rehabilitacnej a k neurologovi ..kedze ma to polrocne opozdenie ..tak sa uvidi ale zaklad je ze je na nozkach 🥰
@oblecenie99 koho ste mali neurologičku? Ďakujem
@mayasustekova MUDr. Eliášovú v KE

@ico1308 Cvicis doma s dietatom? Nemyslim vojtu, ale skor cviky na fit lopte, oberball? Dobre Ti tu radia Fyziomama,Kiedronova..