13-mesačné dieťa nemá pri chôdzi rovno chodidlá

17. jún 2022

Nas syncek ma 13 mesiacov, a zacal nedavno chodit. Ale nema pri chodzi rovno chodidla. Z predu, ked chodi to este vyzera dobre, ale ked na synceka pozeram zo zadu tak do vnutra vytaca pri krokoch chodidla. Ked ma obute topanky tak to nevidiet. Poradnu mame az o 2 mesiace. Docitala som sa, ze to riesi ortoped tejpovanim. Mate skusenost s takym kracanim dietata?

julinka65
17. jún 2022

no ano, taketo problemy riesi ortoped, ale podla mna ti povedia, ze je este maly, ze to ma este cas, ze sa to moze same upravit a podobne.

katkasmacka
17. jún 2022

Ahoj,ano,nasa mala tak chodila a aj maly tak teraz chodi. Tiez ked som sa pytala pediatra mi povedal ze je skoro take riesit a ze sa to moze upravit. Mala ma 5.5r a uz chodi pekne. Upravilo sa to. Urcite na to upozorni na poradni.

nykkushka
17. jún 2022

Pediatricka s tým moc nespraví, maximalne doporuči ortopeda/fyzio. Mame ten istý problém a už rok to riešime. Najskôr ortopéd, ale ten s tym moc nemôže spraviť, tak malemu dieťaťu (malý mal rok keď sme s tým za nim išli, teraz ma 2 roky), kázal nam dávať topánky naopak, čo je somarina, predpísal nam topánky ortopedické, ťažké s tvrdou podrážkou (maly ich ma ako papučky doma) a posledný krát nám predpísal derotačne traky, tie mu pomohli keď to nosil.
Nakoniec sme navštívili aj fyzioterapeuta a povedala nám, že to ma maly zo slabých brušných svalov, neustriehli sme, že sa zle pretacal z chrbatika na bruško a neposilnil bruško. Tým pádom ma slabé aj nôžky a preto ich vtáča dovnútra. Doporučila nám cvičiť a tejpovať bruško.
Aj nám vravia, že sa to spraví samo ale niekedy chodí tak hrozne, že sa potkne o vlastnú nohu 😒