13 mesačné dieťa sa nervózne pohupuje v sede

mirkafi
17. nov 2012

Ahojte, pozerala som na diskusiach, ci nieco podobne nenajdem, ale nepodarilosa mi to. Mam 13 mesacnu dceru, ktora sa zhruba mesiac nervozne pohupuje v sede dopredu a dozadu a pri tom vsetkom ma nohy uplne napnute a ruky pokrcene a zovrete v past. Do konca prveho roka bola uplne v pohode, nebyvala nervozna, ale teraz je to cim dalej, tym horsie. Mala mi krasne spinkala v noci, prespala aj celu noc a teraz cez den krasne spi - hlavne doobeda, poobede je to uz horsie, ale v noci sa mi aj 10-15 krat zobudi so strasnym krikom. Ona pri tom vsetkom spi a zrejme si to neuvedomuje, ale je to strasny pocit. Cez den, ked sa nevyspi dostatocne dlho, ze ju nieco zobudi (sice neviem co), tak je nervozna, uplakana a zacne sa pohupovat. Robi to aj pri jedeni v stolicke, v autosedacke, na zemi. Skusala som ju zaujat hrackami, spievankovom, piesnami, hrami. Zaberie to len na chvilu a to aj len v tom momente, ked sa prilis sustredi. Nerobi to cely den, ale pride to bud z nicoho nic alebo hlavne vtedy, ked sa malo vyspi.. Uvazujem, ze s nou pojdem k neurologicke, aj sa dost bojim, co mi povie. Inac, ked je kludna, tak je hrava, usmiata, miluje deti, psov, je vlemi kontaktna, vsetko ju zaujima, rada sa stretava s novymi ludmi, detmi.. ale ked nema naladu (a to sa stava cim dalej tym viac), tak robi tie nervozne pohyby. a ten spanok je taky zly tiez uz jeden mesiac. Mysleli sme si, ze to bude zubkami, ale trva to uz velmi dlho. aktualne jej idu predne stolicky 3, ale tie jej neluzu uz mesiac v kuse. Mate podobne skusenosti, je treba sa niecoho obavat? este k tomu spanku, mozu to byt nejake nocne mory? To sa mi velmi nezda, pretoze tie vykriky zo sna su kratke, velmi hlasne, ako keby ju niekto bodol nozom a ona si to neuvedomuje.. obcas sa zobudi hlavne ked je ten vykrik dlhsi ako 3 sekundy. a tych vykrikov je aj 20 za celu noc.. a to pohupovanie ani nehovorim.. bojim sa, ze sa s nou nieco deje. ak mate podobne skusenosti, poradte prosim..

xlucia
17. nov 2012

@mirkafi vola sa to nocny des. a kedze je zle vyspata, je cez den nervozna. chod pre istou k neurologicke, pre tvoj pokoj, aspon pojdes domov kludna ze je to ok

snehulienka_mrazova
17. nov 2012

vyzera to na nocny des ako pise xlucia..zrejme z toho zleho spanku je potom nervozna. Zajdi na neurologiu pre istotu, ale ono to bude asi to.

erickaa
17. nov 2012

@mirkafi Určite by som išla k doktorke. Nemusí to byť nič, ale istota je gulomet. Možno to je iba nejaký "zlozvyk", z ktorého dcérka vyriastie 😉 Očkovania neboli v tej dobe, keď to začalo? 😕

mirkafi
autor
17. nov 2012

@erickaa no to prave neviem.. pretoze ja som to zacala pozorovat zhruba pred mesiacom.. predtym zacala tancovat v sede, tak som si to obcas mylila s tancom, ale ked sa to opakovalo castejsie a aj bez hudby a bola pri tom nervozna, tak som zistila, ze to tanec urcite nie je. ked bola posledny krat ockovana, hned na to bola v nemocnici - infekcna mononukleoza a od tej doby byva casto chora a tym padom aj nervozna.. chora v tom zmysle, ze stale kycha a ked sa objavi kasel k tomu, tak to je hotova katastrofa - dusi sa mi v noci a to ma vsetky vytery a krv uplne v poriadku aj pocas toho kychania a zatekania zadnych soplikov. Uz 2x sme volali zachranku kvoli tomu duseniu. takze od 1.8. nebola ockovana a ani uz nebude, ale nepamatam si, ci to zacala robit aj po tej hospitalizacii v nemocnici.. k tej neurologicke urcite pojdem, lebo mam z toho des..

eunomia
17. nov 2012

@mirkafi nemam z toho dobry pocit, tiez by som radsej zasla k odbornikovi. Ale aj moj syn mava vselijake obdobia a mal aj take, ze sa v noci casto budil s tym, ze hned krical, ale to som este kojila, tak som to spajala s tym

llia
17. nov 2012

Určite to rieš s lekárkou, ale ako baby píše vyzerá to na nočný des...ale aj to očkovanie by mphli byť na príčine. V okolí poznám dieťa, ktoré sa po očkovaní zmenilo a je nervóznejšie. Potom to časom odoznelo.

mirkafi
autor
17. nov 2012

@snehulienka_mrazova ten nocny des ma nejake konkretne prejavy? idem skusit nieco pohladat na nete, aby som si bola ista, ci to moze byt.. mate s tym nejake osobne skusenosti? ako dlho to trva a ako sa to prejavuje?

jessie321
17. nov 2012

ahoj, nezistila si náhodou či sa nebojí tmy, zaspáva pri svetle,alebo má zhasnuté?

mirkafi
autor
17. nov 2012

@jessie321 doobedny spanok je 2 hodiny po prebudeni z nocneho spanku.. to mi mala ziva a viem, ze ju treba ulozit spat, to zaspi hned alebo do 5 minut sama a spi 1,5 hodiny. Poobedny je taky rozpacity - raz zaspi v pohodicke, inokedy jej to trva aj pol hodku az hodku - tiez zaspava sama. Nocny spanok je vzdy po tme od narodenia a to uz musi mat niekoho pri sebe a zaspava v posteli. Kym zaspi trva to aj pol hodku a predtym sa vrti, stavia na nozky, skace po posteli, hadze sa o vankuse a podobne. Ked si ju partner nevsima (on ju uspava vecer), tak je do pol hodky ustata a sama zaspi. ale potom do hodiny je prvy vykrik a potom sa to opakuje zhruba v hodinovych alebo dvojhodinovych intervvaloch, niekedy aj 2-3x za hodinu. ako kedy. najhorsie je to do polnoci. po polnoci este pije mlieko (ale to pila stale) a potom je to kludnejsie..

erickaa
17. nov 2012

@mirkafi podľa toho, čo si napísala, evidentne treba komplexnejšie vyšetrenie. Asi má pobabranú imunitu z toho očkovania, nesadlo jej to. Nemám s týmto osobné skúsenosti, tak by ti asi viacej poradili iné baby.
Inak ja by som možno skúsila presunúť postieľku na iné miesto, možno jej "niečo vadí" 😕 A inak na také veci ako "z očí" som do minulého mesiaca neverila, ale teraz určite odporúčam pretrieť oči jej ocikanou plienkou (robila som to dospelému a zabralo), lebo ja už sa nečudujem ničomu 😨 Ale toto by som robila až po vyšetrení u neurologa. 😔

erickaa
17. nov 2012

@mirkafi A ešte mi napadlo, ja mam tiež v rovnakom veku dcéru a spáva zhruba od 11 mesiacov iba jeden spánok obedný. (2-3 hodinky) Jasné, že niekedy si šúcha oči už 2 hodiny po zobudení ráno, kebyže mi zaspí, tak by potom musel byť ešte poobedný spánok. A večer by bol cirkus humberto, lebo by bola vyspatá do sýtosti a jasné, že v noci by bol čurbes 😀 Skús prejsť na jeden spánok, možno jej tento "režim" nevyhovuje 😕

abbie
17. nov 2012

ja odporucam navstevu neurologa a potom smer detsky psycholog, inak nocny des prichadza u deti az po 2 roku ... vidim, ze ste z BA, odporucam mudr. Dibarborovu(klinicky psycholog), ktora berie deti od 6. mes.

mirkafi
autor
17. nov 2012

no imunitu nema v poriadku. to je iste - ide buduci tyzden aj na alergologiu. Pretoze, ked je chora - paradoxne na choru nevyzera a ani vysledky krvi a vyterov nie su zle - vsetko v norme.. aaaale, opakovane vysledky imunoglobulinov su zle- zvysene ige a znizene ega a igg. igm je v norme. len tie vysledky ma taketo uz od prveho ockovania a tie nocne stavy trvaju asi mesiac. aj teraz mi plakala uz asi 10x. ono to je 3 sekundova zalezitost.. ona pri tom spi, lezi, nestavia sa postielke len proste zaplace a spi dalej. uz k nej ani nechodim.. len vtedy, ked to trva dlhsie ako 3-5 sekund a viem, ze to neprejde same. Vezmem ju na ruky - ona skloni hlavku na rameno a spi kludne dalej.. tak preto tomu nerozumiem. Mohlo by to byt mozno aj z tych stoliciek, ale desim sa toho, ze co ak to z tych zubov nie je.. zahdem radsej k neurologicke a uvidime..

mirkafi
autor
17. nov 2012

@abbie citala som o tom nocnom dese a nejak mi to nesedi k mojej malej.. ten neklud nocny u nej nema priznaky nocneho desu..

mirkafi
autor
17. nov 2012

@abbie dakujem za kontakt.. mate s tou lekarkou nejake osobne skusenosti?

jessie321
17. nov 2012

jasné, lebo som si myslela, či nezaspáva sama v postielke a hlavne po tme, lebo o niečo podobné sme mali v rodine, segra zobrala malej asi cca v dvoch rokoch cumel a davala ju spat na vecerny spanok po tme,samú do postielky.Ona síce neplakala, ale sa začala pohupovať na štyroch, tak sa asi ukludnovala. Chodila s nou potom aj, myslim k psychologicke a ta jej radila, aby jej vecer citala rozpravky, hladkala ju po chrbte, aby citila, ze tam nie je sama a citila nehu. Ale teraz si spominam, ze to robievala aj cez den, ked ostala sama. Trvalo to dost dlho, ale nakoniec z toho vyrástla. Ak ti mozem poradit, zajdi s malou za lekarkou a nechaj nech ti ona vysvetli co to je. ale vy s nou zaspavate, takze neviem, mozno sa zobudi a boji sa. Ozaj a prekladate ju potom do postielky?

abbie
17. nov 2012

@mirkafi no ani by to nemalo sediet, ako pisem, ze to prichadza az po druhom roku ... u vas bude ina pricina, ale to zisti len psycholog ... Dibarborova sa zaobera aj spankom, do IP ti mozem dat na nu link ak chces

mirkafi
autor
17. nov 2012

@erickaa uz som rozmyslala aj nad tym a raz som to skusila, ale ten 1 spanok okolo obeda trval len 1,5 hodky a noc bola ta ista.. vyskusam to este raz a uvidime.. lebo ona ked prekona spaciu krizu, tak mi potom nevie zaspat a to sa trapime obe..

mirkafi
autor
17. nov 2012

@jessie321 ano, prekladame ju do postielky. ale dnes je s nou partner cely cas v posteli a uz asi 10x zrevala.. tak uz tomu fakt nerozumiem..

mirkafi
autor
17. nov 2012

@abbie ano, poprosim ta.. dakujem

broonislava
17. nov 2012

@mirkafi Ahoj, nechcem ta vystrasit, to vôbec. Len by som ozaj zasla k neurologovi, ak mas moznost, skus si to nahrat na videokameru. Cim skor zistis, co je malej, tym lepsie. Ak to nebude nic vazne, vydychnete si obe, ak by to mal byt nejaky zdravotny problem, tak cim skor to riesis, tym lepsie pre tvoju dcerku. Zabudni na tvoj strach, na tvoj cas, sustred sa na to, ze sa jedna o dcerku, o jej zdravie, o jej buducnost a vyries to hned zajtra.! Drzim palce a daj vediet.

abbie
17. nov 2012

@abbie ano mame, je to velmi mila lekarka a hlavne dobry odbornik, bola poradcom aj na nete v jednom casopise atd... zaobera sa celkovym mentalnym vyvojom deti, vysetrenie prebieha formou hry a dieta vobec nevnima, ze je u lekara, nema ani biely plast ... v ambulancii ma kopu hraciek atd ...

mirkafi
autor
17. nov 2012

@broonislava no ano, zacnem to zajtra riesit, nech som kludnejsia aj ja.. nahram to na ipad - to je dobry napad a ked ma objednaju na vysetrenie, tak to ukazem, super - dakujem za radu.. tazko sa to opisuje - tie nervozne pohyby.. uz som si citala, ci to nie su nejake autisticke veci, ale nepride mi to z tych popisov priznakov autizmu.. tak dufam,ze sa nemylim.. no ved uvidime.. mozno to odide ako to prislo a mozno to bude vyzadovat nejaku liecbu len by som bola rada, keby to odislo..

mirkafi
autor
17. nov 2012

@abbie posles mi ten link prosim? dakujem

jessie321
17. nov 2012

tak ti drzim palce, nech sa v noci vyspite a nech to malú skoro prejde, mozno ma naozaj iba nejake zle obdobie....dobru noc 🙂

sendy182
17. nov 2012

@mirkafi ahoj nemá zväčšené nosnú mandľu............? viem že je ešte malinká.........no ten nepokojný spánok............

abbie
17. nov 2012

@sendy182 so zvacsenej nosnej mandle sa deti pocas dna nepohupavaju 😉

broonislava
17. nov 2012

@mirkafi prepac, neda mi to, nechcela som to tu pisat, ale mam syna autistu a epileptika, tiez bol do roka v poriadku, a potom sa vsetko zrazu zmenilo. Je to pre mna dost tazke, uz som pisala par prispevkov. Preto by som ti chcela poradit, aby si to riesila hned, ked som bola so synom v nemocnici skoro tri tyzdne po tom, ako mu diagnostikovali epilepsiu, boli tam mamicky so vselijakymi priznakmi , ktore vyzerali hrozivo, ale nakoniec tym detickam nic nebolo, len mali nejake "zle" obdobie. Uvidis, ze sa ti ulavi a budes kludnejsia, ked vas uvidi nejaky odbornik. Tvoja dcerka potrebuje mamicku v pohode. 🙂

erickaa
17. nov 2012

@mirkafi ešte z mojich skúseností. Na jeden spánok sme prechádzali zhruba 2 týždne postupne. Zo začiatku spávala tiež kratšie.. Potom si už zvykla na ten režim jedného spánku a odkedy chodí, tak spí aj 3 hodiny. Na obedný spánok ukladám podľa toho, kedy vstala ráno. (medzi 11:30 a 12:30, niekedy aj o 11tej už). Večer chodí vždy spať okolo 19-20.
A ešte som si všimla, že malá najlepšie spí, keď niesme v miestnosti s ňou. Do polnoci spí bez prerušenia a akonáhle si priľahneme do spálne aj my, tak je často hore (buď dudel alebo piť chce). Ako keby sme sa "rušili". 😝

akdarka
17. nov 2012

Čím skôr v prvom rade neurolog, syn jednej známej mal podobne prejavy a bola mu dg epilepsia. Síce bol starší o cca 1,5roka. Ale tiez mal take automatizovane pohyby ale + este take zvláštne tiky.
Držím palce aby bolo vsetko OK.