14 ročná dcéra a obezita
Ahojte ,môžem poprosit o super dobre receptiky pre moju dcéru na dietu, ma zvyšene pečenove testy, a potrebujeme do septembra určite daj nejake kg dole.
vynechat hlavne sladene napoje, sladkosti a pecivo. ako mozno by bola pre nu vhodna aj ta delena strava. no tie sladene napoje spravia vela, clovek by ani nepovedal
@tomasko9 ahoj, v prvom rade - žiadna diéta, ale pravidelná strava. 5x denne v menších porciách a pridať pohyb. Cvičiť sa dá aj doma, napr. Jillian Michaels - 30 days shred, joga super formuje postavu (aj keď máš pocit, že tam "nič nerobíš", mnohé pozície sú veľmi náročné), beh, rýchla chôdza... Chlieb som jedávala ráno celozrnný Slatinský, na jeho chuť si treba zvyknúť, ale mala som "trik" - veľa, veľa zeleniny k nemu (má takú akoby "zemitú" chuť :D), ostatné som mala klasické jedlo, nič špeciálne. Na desiatu sladké - jablko, ovocie, termix apod. Hlavné jedlo som si delila na 2 - najskôr polievka a potom neskôr poobede druhá časť obeda. Za 3 týždne som takto dala dole 4 kg a keby niet nehody a zranenia, tak pekne idem dole aj naďalej ;) držím palce.
Na pecen treba uplne vynechst tuky, varit len na pare alebo vo vode, cukor, hlavne cokoladu, kakao, vhodne je aj vysadit konzervanty, takze ziadne kompoty, konzervy ani nic podobne. Mate nariadene aj kontrolne odbery?
Mne pri pecenovej diete odporucali aj tuk, ale len olivovy olej a nie tepelne upraveny. Treba aj menej soli a korenin, takze viac menej dochucovat bylinkami
prihlás ju na nejaký šport...alebo turistický krúžok...popr. začnite behať spolu...
@tomasko9 Ziadne tuky, uprava jedal len na vode. Vela zeleninky a ovocia, a mala by sa aj trosku hybat 🙂
Určite by som nevylúčila tuky, to jej spôsobí akurát tak hormonálne problémy. Čo sa tukov týka treba sám zamerať na zdravšie tuky (orechy (neprazene, nasolené), avokado, semiačka, oleje-kokosový-na ňom variť, olivový, tekvicovy, pistaciovy, lanovy, vlašský...), zvýšiť príjem bielkovín - ryby, mliecne výrobky, vajcia, kuracie, morčacie, menej často hovädzie a bravčové. Sacharidy - ryža, zemiaky, celozrnne cestoviny, celozrnný chlieb, strukoviny. Ideálne ku kazdemu jedlu porciu zeleniny, ovocie doobeda. Takmer každé nezdravé chutne jedlo sa dá spravit zdravo, popozeraj fitnes stránky s receptami. Čo sám pohybu týka musí ona sama chcieť, niečo čo ju bude baviť - bike, korcule, plávanie.. prípadne fitness centrum, tu by som ale v tomto veku rozhodne volila skúseného trénera.
napisali sme si jedalny listok, ranajky, každy den ine, napr ovsena kaša s ovocim , alebo hrianka so zeleninou, banan, vajičko varene, a do školy na desiatu napr banan, struhane jablko s mrkvou, jogurtove mlieko, obed klasika v škole, poobede cca okolo 15hod orechy, alebo jogurt, a na večeru dusena zelenina, alebo ryba na masle, alebo lahka zeleninova polievka,
a ešte som zabudla denne jasne rychla chôdza , skakanie na švihadle, a ked už sa otepli tak bicykel, tura, a korčulovanie
myslim, ze stravu ste si dobru zvolili a ked bude ten pohyb, tak kila pojdu dole. Drzim palceky 😉
dakujem velmi pekne, a denne skače na švihadle 500x, aj ked obedy denne su dietne, ale myslim že zdrave a prospešne, dakedy su v škole, a dnes vynimočne doma, zemiakova kaša?? a kuracie prsia na olivovom oleji s dusenym špenatom

@tomasko9 ahoj ja by som volila delenu stravu, nesolit, najlepsie vsetko pripravovat len na vode, bez peciva.