18-mesačné dieťa a možný autizmus
Môj syn má 18 mesiacov a 10 dní. Posledné dni sledujem že vôbec nereaguje na svoje meno. Keď mu opakujem nejaké slovo aby povedal (mama,tata,baba..) tak to nepovie. Keď ho chcem naučiť tapi tapi on to neurobí neopakuje po mne. Očný kontakt by som povedala že aj má ale nie veľa. Inak sa vie hrať s hračkami, vie si kresliť do tabuľky na písanie. Aj s deťmi sa vie hrať. Keď sa teší tak z nožičkami aj z rucickami hýbe. Ešte nechodí pôjdeme snim na rehabilitáciu. V pondelok oboznámim pediatričku o tom. Pred 2-tyždnami nám ho očkovali mám taký pocit že to spôsobilo očkovanie. Už ho očkovať nechcem dať, vraj neurológ môže dať papier že má po očkovaní regresiu? Chcem mu dávať ryby olej Zn. Mollers ktorý je od roka. Prosím poraďte niečo prírodné čo mu môžem dávať? Ako mu môžem pomôcť? Chcem to podchytiť čo najskôr aby som mu vedela pomôcť ako len
viem. Magnézium B-komplex mávajú pre také malé detí?
Poraďte čo viete? Ďakujem.
@sisa7587 ono moj mladsi (ten neskoro komunikujuci) bol vo vyvoji pomalsi, neskor chodil, ako starsi, a teda uplne neskoro rozpraval. ako som pisala, mal 2r a 2 mesiace, ked sme sli ku klinickej logopedicke preto, lebo nekominukoval vobec - ani na meno, ani mama, par hatlanin. najprv sme vylucili poruchu sluchu a potom nas ucila, ako ho motivovat k reakcii, mali sme zvukove pexeso (maju ho aj v draciku, take skatulky, co ked hrkas, vydavaju iny zvuk, ja som vyrobila z vajicok od kinderiek, do jedneho koralky, do druheho zrno, do tretieho zvoncek ...). jendoduche vety. ozaj len podmet a prisudok a spajat s gestami. ideme papat (ham ham k ustam) daj loptu (a natiahnut dlan - daj) a podobne. vyrobila som velky plagat s fotkami z rodiny - v strede on a okolo - toto je mama, toto je oco, toto je bracek .... a ukazovali sme do nemoty. ako som pisala, mama mi povedal, zed mal skoro 2 a pol roka, a ja slzave oci od stastia .... ale autizmus som nikdy neriesila. skratka hral sa, deti mal rad, ocny kontakt mal, psycholgicka aj logo ma upokojili.
@ukulela tak to zvukové pexeso mu určite kúpim alebo vyrobím, a to pexeso mám dať pred ním a ukazovať čo hrka ako si sa hrala z malým jak si mu ukazovala to pexeso? Máme na stene strom a tam veľa fotiek tak mu stále ukazujem že kto je kto a budem snim tak rozprávať jak si napísala.
@mamadcery ma detský autizmus, má 3 roky je stále neverbálny, porozumenie má slabé ale nastala uňho echolalia (zopakuje čo mu poviem ale vôbec tomu nerozumie, zopakuje jedno až dve slová). Inak nemá rád nove zmeny v oblečení, jedle, prostredí atď, je toho veľa. Zas určite sa niečo zlepšilo a zas niečo nové prišlo. Už lepšie reaguje na svoje meno,už ma dobrý očný kontak, zopakuje keď napr. zaklopem, alebo mu ukážem tapi, tapi. S deťmi sa stále nehrá, z hračkami je to už lepšie ale funkčne sa nevie hrať. Pozerá sa na svet inak... A je usmievavý, milý, rád sa objíma je to naše slniečko a ľúbime ho taký aký je. Tiež musím povedať že dlho sme chodili na ABA terapie, vyskúšali už toho veľa aj čo sa týka výživových doplnkov, teraz sme sa dali na včelie produkty od apipraktik. Prajem veľa síl.

@katka533 ty si to porovnávaš u 2detí ale aj keby tvoj starší nemal autizmus, tak reagovanie a reakcie v rovnakom veku sú rozdielne aj u zdravých detí....naša prstom dlho neukazovala, nepočúvala na meno ani nás, nieto ešte cudzích, nechcela nič opakovať, robila len to čo v danej chvíli chcela ona inak sa hnevala, rozrozprávala sa až okolo 2,5roka, detto v tom veku sa až odplienkovala.....tým chcem len povedať že veľa detí nie je tabulkových a má jasné príznaky autizmu(dlho neukazuje a očný kontakt je slabší), ale z nich jednoducho vyrastie....