18-mesačný syn má problém s postavením bez opory
Maminky, poprosím Vás o skúsenosti či Váš názor. Zajtra ideme aj k pediatričke, ale prepadla ma panika.
Môj 18 mesačný syn, kedysi s hypotóniou (dnes už ok, pred 5 mesiacmi na neuro vyšetrení tiež vsetko ok), začal chodiť bez opory cca pred 3 týždňami. Doma si chodí sám, vie zastaviť, znova vykročiť, vie zmeniť smer, vie sám dlhšie stáť. Čo ma však trápi je, že sa nevie postaviť v priestore bez opory. Už si vie aj čupnúť, pred týždňom sa z čupnutia postavil asi 6x vedome za sebou. Odvtedy nie. Ak však padne na štyri pri štvornožkovaní, bez opory sa postaviť nevie. Taktiež vonku chodí len tak, že sa nás drží za jeden prst. Ak ho pustíme, buď ide rýchlo k nám sa chytiť alebo padne cez čupnutie na štyri.
Máte s tým podobné skúsenosti? Najmä mamičky, ktorých deti začali chodiť neskôr.
Naša začala chodiť v 15m. Tiež sa nevedela postaviť bez nás alebo nejakeho predmetu čo sa drži. Jeden deň začala čupieť zo stoja a o pár dni si najprv čupla a z toho postavila 😀 tiež sme nechápali, prišla na to sama, muselo jej to nejako docvaknúť
@anonym_autor cvičiť Bobathovu metódu, na fit lopte, trénovať vstávanie pomocou malého stolíka ako opory. Ísť na FRO.
@anonym_autor nie je to ok a urcite by som isla a nim k rehabilitacnemu lekarovi a cvicila, aj samostatna chodza je uz na hranici v 18mes...cize nejaky problem tam je a nie vsetko musi odhalit neurolog. Necakala by som, nenechala sa uchlacholit a isla cvicit s nim. Cim skor,tym lepsie.
@anonym_autor my sme mali podobný problem a teda trošku ešte horší ale nie veľa a teda časom sa ukáže, ale u nás to bola diagnóza, ale teda aj tak sa a tým nedá nič robiť, len cvičiť, cvičiť, venovať sa dieťaťu, chodiť na FRO..., neskôr bycikel, plávanie a tak. Určite choďte na detské FRO.
Ak si chces byť istá , donut neurologicku alebo obvodnú nech mu vezme kreatinkinazu a pečeňové testy, či nie je nejaký problém vo svaloch , určite ako radia ženy vyššie bobath, overiť brušnú diastazu a veľa veľa spevňovať svaly stvornozkovanim, ďalšou otázkou je ten hypotonus, čo bola príčina , do akého mesiaca pretrvavala, to všetko sa odrazí na oneskorenom vyvoji , môj syn síce mal hypotonus ale nie vrodený ale získaný po covide v 5 mesiaci , ako 11 mesačný chodil , doslova sa zo dňa na deň postavil v priestore a utekal , žiadne držanie o nábytok , čiže aj v tomto je rozdiel aký je to hypotonus , či postinfekcny atď , a najlepšie na spevnenie svalov je plávanie
A ešte dodam , že ak tam nie je vážny zdravotný problém, svaly atď. je podľa mňa ideálne najskôr spevniť svaly ako ho rovno stavať , potom hrozia iné veci ako slabé držanie tela a podobne
prosim ta nestresuj, nepanikar, staci si troska nastudovat vyvin dietata a zistis ze ak zacal chodit v 17m. vstavat z podrepu zacne cca medzi 18 a 22 mesiacom. chce to cas a trpezlivost. nemoze sa dieta ucit vsetko naraz. drzim palceky

@anonym_autor moj maly zacal chodit skoro ako 16 mesacny. V priestore sa zvladol postavit az po mesiaci chodenia. Dovtedz bud padol na styri alebo musel mat oporu. Tak mne to pride vcelku normalne. My sme dost cvicili a chodili na fyzio a tam nejake obavy ohladne toho nemali.