2,5-ročná dcérka málo rozpráva
Ahojte, mamičky,
chcela by som sa s vami poradiť a zároveň sa trochu vyrozprávať.
Som mamou 2,5-ročného dievčatka (2,5 roka mala 20. januára). Je to živé, zdravé, veľmi hravé a spoločenské dieťa. Je aktívna, má rada pohyb, hry s loptou a športové aktivity – obaja rodičia sme športovci, takže je to na nej dosť vidno.
Môj problém je však ten, že veľmi málo rozpráva. Úroveň jej reči by som prirovnala skôr k dieťaťu okolo 1,5 roka. Hovorí slová ako mama, tata, mňam, tu, tam, neni. Napodobňuje zvieratká a má veľmi rada Labkovú patrolu – niektoré postavičky vie pomenovať (alebo ich nazýva vlastnými názvami či len začiatočnými hláskami). Farby rozlišuje práve podľa postavičiek z Labkovej patroly.
Čo sa týka porozumenia, rozumie veľmi dobre. Keď jej poviem, aby niečo priniesla, zaniesla, podala alebo urobila, rozumie a reaguje správne. Problém je skôr v tom, že málo rozpráva a nechce opakovať slová. Niekedy mám pocit, akoby sa hanbila, alebo jednoducho nemala potrebu hovoriť, keď sa vie dorozumieť aj inak.
S dcérkou sa jej naozaj venujem – rozprávam sa s ňou, opisujem veci okolo nás, snažím sa ju zapájať do komunikácie. Áno, pozerá aj rozprávky, ale netrávime pri nich veľa času a vždy sa snažím s ňou o tom, čo vidí, rozprávať. Skúšame aj spoločné čítanie, no knihy ju zatiaľ veľmi nezaujímajú.
Vývin sa síce pomaly posúva, ale ide to naozaj veľmi pomaly a priznám sa, že som z toho už dosť frustrovaná. Preto by ma zaujímalo, či je tu niektorá z vás, ktorá zažila niečo podobné – dieťatko, ktoré v tomto veku rozumelo, ale málo rozprávalo. Rozbehla sa reč časom sama? A ak áno, kedy? Alebo vám pomohlo niečo konkrétne?
Budem veľmi vďačná za každú skúsenosť alebo radu. ❤️
Skús ju objednať k logopedicke či niečo neporadí a na orl či dobre počuje
Logopedicka môže dať nejaké tipy ako s ňou rozprávať a ako ju posunut vpred
Orl vysetrenie - počuť môže, alw možno na niekotre uško nedoslycha a to ku brzdi
@pribinak logopedicku mame v January a pocut pocuje ,uska ma skotrolovane a aj vidim ze vnima vsetky zvuky okolo
Syn mal nieco podobne, ked mal 2 roky, ale o par mesiacov sa rozrozpraval. Skusili sme rybi olej do mliecka kazdy den podla davkovania.
Potom sme sa hrali s autickami, ze som mu posielala a hovorila "auto ide"; balon vyhadzovala do vzduchu "balon leti"; tocila s nim kreslo "kreslo toci" a za 2 dni si osvojil slovesa.
Vela sme aj ukazovali v knizke, obrazky, kreslime...
Teraz ma 2 roky a 2 mesiace, na logo ide az v januari, tak uvidime, co nam tam povedia, lebo urobil velke pokroky za ten cas, co som vybavila termin. Slovna zasoba cca 80-100 slov a spaja dvojslovne vety, aj ked nie tak lahko ako jednoslovne. Fajt skus ten rybi olej a mu hovorit podstatne meno + sloveso pri hre, nam to pomohlo.
@lienka951 môj syn do troch rokov nepovedal ani. Samozrejme, že sme to riešili s logopedickou, neurologickou a cvičili so nemoty, no ostalo mu NKS. Ma 15 a tu rev stále takú tazkopadnu, no intelektualne je v poriadku, skôr nadpriemer. Dcéra mala tiež horší nábeh, no jej stačila škôlka a odvtedy sa jej ústa nezavru. Ma 12 a reč čistú.
Syn mal nieco podobne, ked mal 2 roky, ale o par mesiacov sa rozrozpraval. Skusili sme rybi olej do mliecka kazdy den podla davkovania.
Potom sme sa hrali s autickami, ze som mu posielala a hovorila "auto ide"; balon vyhadzovala do vzduchu "balon leti"; tocila s nim kreslo "kreslo toci" a za 2 dni si osvojil slovesa.
Teraz ma 2 roky a 2 mesiace, na logo ide az v januari, tak uvidime, co nam tam povedia, lebo urobil velke pokroky za ten cas, co som vybavila termin. Slovna zasoba cca 80-100 slov a spaja dvojslovne vety, aj ked nie tak lahko ako jednoslovne. Fajt skus ten rybi olej a mu hovorit podstatne meno + sloveso pri hre, nam to pomohlo.
@reela dakujem,ryby olej davame od Septembra
@lienka951 môj syn do troch rokov nepovedal ani. Samozrejme, že sme to riešili s logopedickou, neurologickou a cvičili so nemoty, no ostalo mu NKS. Ma 15 a tu rev stále takú tazkopadnu, no intelektualne je v poriadku, skôr nadpriemer. Dcéra mala tiež horší nábeh, no jej stačila škôlka a odvtedy sa jej ústa nezavru. Ma 12 a reč čistú.
@marhulka13 🙏❤️
@marhulka13 🙏❤️
@lienka951 synovec do troch rokov pouzival iba zopar slov ako mama, dada, baba a vsetko iba ukazoval palcom a EH EH. Potom zo dna na den bum.
Proste nepotreboval hovorit.
@lienka951 chod k logopedicke, zhodnoti ci je v pohode a co dalej robit
A potom ju prihlas do skolky, nenechavaj si ju doma , tam sa to rozbehne
@anonym_42bc17 logopetke sme objednane a do skolky pojde ,aj teraz je dost v kolektive ,neizolujem ju -naopak
@lienka951 mala som doma to iste
Dieta bolo s detmi, ja som sa max venovala, knizky atd
Pomohla logopedka a skolka
Skolka je nieco ine ako kolektiv deti v okoli ci ihrisku
@pribinak logopedicku mame v January a pocut pocuje ,uska ma skotrolovane a aj vidim ze vnima vsetky zvuky okolo
@lienka951 koľko ja som hustila do mojej. stále som jej rozprávala príbehy, rozprávky, opakovala po mne (hatlanina neskutočná).... rozrozprávala sa vo veku 3 rokov, aj to v súkromnej MŠ medzi ostatnými deťmi. aj doma - von boli deti, ale ona sa ich stránila. dodnes nemá rada množstvo ľudí okolo seba, zjavne bude introvert ako ja. ale tá súkromná škôlka pomohla. tam ich bolo 8 detí, chodila tam 3 mesiace a krásne začala rozprávať. iste, riešila som to aj s pediatričkou, ale po vyšetreniach sa zistilo, že sa nič nezistilo 😀 chvalabohu. takže sa zatiaľ neboj, ak máš finančné možnosti, vyskúšajte ešte to, čo som urobila ja. ja som to urobila síce z iného dôvodu, než reč, ale toto bol taký príjemný sprievodný jav.
@lienka951 synovec do troch rokov pouzival iba zopar slov ako mama, dada, baba a vsetko iba ukazoval palcom a EH EH. Potom zo dna na den bum.
Proste nepotreboval hovorit.
@adri266 presne toto som mala aj ja.... ale vnímala všetko okolo, bola veľmi vnímavá a empatická a to jej aj ostalo... má necelých 16, ale psychicky, keby si mala možnosť vidieť len jej myšlienkové pochody a súvislosti, povedala by si že má aspoň 20 rokov. psychicky je veľmi vyspelá, všetko vníma, všetko vstrebáva, pamätá si... a čerpá z toho.
Keď aj nechce pozerať knižky, skús jej ty čítať jednoduché krátke rozprávky pri hre. Niekde som čítala, že dieťa, ktorým sa nečítajú knihy, prídu o milióny slovíčok, ktoré mohli počuť a nepočuli. 😊❤️
@lienka951 ja nemam osobnu skusenost, ale aj v okoli vidim, ze niektore deti moc nerozpravaju do tych 3 rokov, kamosky to tiez spominali. Ja mam presny opak dceru 1,5 rocnu a tej sa usta nezavru cely den a to nechodime medzi deti nejako casto, venujem sa jej len ja alebo chodime von, ale tam zas jej rovesnici alebo starsie deti nerozpravaju a mala sa "nudi" s nimi, lebo si nepokecaju moc a hrat sa tiez niektore nechcu spolu 😬. Ona ma potrebu porozpravat o vsetko ma stale. Cize mne ide hlava uz buchnut do kym nejde aspon v noci spat a je tisko 🫣 po 3 rokom sa vacsina deti rozrozprava urcite, nemala by som strach, pripadne uvidis co povie logopedicka.
Aj keď je to mierne nevyžiadaná rada, tak skúste tú labkovú patrolu obmedziť alebo nahradiť inou pomalšou rozprávkou. Labková patrola má veľmi rýchle strihy, prehnane živé farby aby to detský mozog zaujalo, velmi vela stimulov. Naozaj detskému vývinu moc neprospieva. Ja tiež dieťaťu pustím TV, nie som vôbec dokonalá mama ale vyberám pomalé rozprávky. A samozrejme veľa veľa čítať, skúste ísť do kníhkupectva a uvidíš či ju niečo nezaujme. Stále by som knihy ponúkala. Ja som môjmu dala mesačný detox od rozprávok a pomohlo to sústredeniu, sám si začal čítať, viac sa sám zahrá lebo nemá toľko podnetov. Nekritizujem ťa, tak to prosím neber ako kritiku, len dávam radu čo môže pomôcť.
Aj keď je to mierne nevyžiadaná rada, tak skúste tú labkovú patrolu obmedziť alebo nahradiť inou pomalšou rozprávkou. Labková patrola má veľmi rýchle strihy, prehnane živé farby aby to detský mozog zaujalo, velmi vela stimulov. Naozaj detskému vývinu moc neprospieva. Ja tiež dieťaťu pustím TV, nie som vôbec dokonalá mama ale vyberám pomalé rozprávky. A samozrejme veľa veľa čítať, skúste ísť do kníhkupectva a uvidíš či ju niečo nezaujme. Stále by som knihy ponúkala. Ja som môjmu dala mesačný detox od rozprávok a pomohlo to sústredeniu, sám si začal čítať, viac sa sám zahrá lebo nemá toľko podnetov. Nekritizujem ťa, tak to prosím neber ako kritiku, len dávam radu čo môže pomôcť.
@anonym_a22b70 za mna suhlasim, neviem si predstavit ze by ten mozog mal zaujem o knizku po takom serialy ako je pawpatrol.
@anonym_a22b70 presne toto sme minule doma riesili ked som prvykrat zapla tu rozpravku. Ze to ma take rychle strihy a furt to tam len blika ze mne to liezlo na nervy 😀 takze sme to hned aj vypli. A to tiez obcas pustim telku, ale velmi vela tychto detskych rozpravok je podla mna uplne nevhodnych presne kvoli tomuto.
@lienka951 mozno na to len tlacis. Ked pises ako sa jej venujes a opisujes veci a atd atd. Ked zatial nerozprava tak treba trochu zjednodusit aj tvoju komunikaciu s nou. Nesustredit sa napr na farby…tak male dieta nepotrebuje naozaj vediet teraz farby aj ked to mamy do deti hustia a hustia a dieta zrazu aj pocita do 20 ale napr nevie ukazat na brusko ze ho boli. Ma vediet vyjadrit svoje potreby. Jest/pit…napr banan, voda, mlieko…
A tiez sa pridavam k nazoru ze labkova patrola nie je v tomto veku dobra. To nie je kritika len cisty fakt ze tie rozpravky su rychle,dejovo narocne. Uz ked si sadne pred telku tak nech z toho nieco ma. Skor pochyti nejake detske pesnicky/ukazovacky/ skus skor detskych interpretov.
@anonym_a22b70
@anonym_a22b70 suhlasim s tebou,ale ten televizor jej nejde nejal vela a nepozera len patrolu,ale vdaka nej sa dokaze sama s panacikmi pekne hrat aj hodinu takze som rada ,ze si nieco tak oblubila
@lienka951 mozno na to len tlacis. Ked pises ako sa jej venujes a opisujes veci a atd atd. Ked zatial nerozprava tak treba trochu zjednodusit aj tvoju komunikaciu s nou. Nesustredit sa napr na farby…tak male dieta nepotrebuje naozaj vediet teraz farby aj ked to mamy do deti hustia a hustia a dieta zrazu aj pocita do 20 ale napr nevie ukazat na brusko ze ho boli. Ma vediet vyjadrit svoje potreby. Jest/pit…napr banan, voda, mlieko…
A tiez sa pridavam k nazoru ze labkova patrola nie je v tomto veku dobra. To nie je kritika len cisty fakt ze tie rozpravky su rychle,dejovo narocne. Uz ked si sadne pred telku tak nech z toho nieco ma. Skor pochyti nejake detske pesnicky/ukazovacky/ skus skor detskych interpretov.
@anonym_5a40a8 suhlasim ,ale nepozera len to a sedim pri nej a hovorime si dej a vdaka tomu sa dokaze sama krasne hrat s Paw hrackami,ja netlacim ver mi ani na farby len som si vsimla ze sama ich pomenovava podla Paw. Vazim si kazdu radu
@anonym_5a40a8 a co sa tyka potrieb vie sama chodit na nocnicek od 2 rokov,povie ked chce vodu,papat a tak ,je sikovna chapava len to nejak este nevie s tej pusky vypustit😊
@lienka951 vôbec nemáš dôvod na paniku. Obzvlášť keď si už objednaná na logo. Robíš maximum. Ak môžem odporúčať, knihy vyberaj obrázkové, max 1-2 vety na stranu.
@anonym_5a40a8 suhlasim ,ale nepozera len to a sedim pri nej a hovorime si dej a vdaka tomu sa dokaze sama krasne hrat s Paw hrackami,ja netlacim ver mi ani na farby len som si vsimla ze sama ich pomenovava podla Paw. Vazim si kazdu radu
@lienka951 ja rozumiem, ale môjmu dieťaťu stačilo aj len 15 minút denne pozerať pomalú rozprávku na to, aby sa menej hral sám a mal horšiu pozornosť. Ja ťa úplne chápem, len toto sú moje skúsenosti.
@lienka951 Obe moje deti sa po vzore otecka rozhovorili az okolo 3.roku veku zivota.
@reela
ahoj prosim ta ktory rybi olej konkretne si pouzivala? Dakujem 🙂

Skús ju objednať k logopedicke či niečo neporadí a na orl či dobre počuje
Logopedicka môže dať nejaké tipy ako s ňou rozprávať a ako ju posunut vpred
Orl vysetrenie - počuť môže, alw možno na niekotre uško nedoslycha a to ku brzdi