2,5-ročná dcérka málo rozpráva
Ahojte, mamičky,
chcela by som sa s vami poradiť a zároveň sa trochu vyrozprávať.
Som mamou 2,5-ročného dievčatka (2,5 roka mala 20. januára). Je to živé, zdravé, veľmi hravé a spoločenské dieťa. Je aktívna, má rada pohyb, hry s loptou a športové aktivity – obaja rodičia sme športovci, takže je to na nej dosť vidno.
Môj problém je však ten, že veľmi málo rozpráva. Úroveň jej reči by som prirovnala skôr k dieťaťu okolo 1,5 roka. Hovorí slová ako mama, tata, mňam, tu, tam, neni. Napodobňuje zvieratká a má veľmi rada Labkovú patrolu – niektoré postavičky vie pomenovať (alebo ich nazýva vlastnými názvami či len začiatočnými hláskami). Farby rozlišuje práve podľa postavičiek z Labkovej patroly.
Čo sa týka porozumenia, rozumie veľmi dobre. Keď jej poviem, aby niečo priniesla, zaniesla, podala alebo urobila, rozumie a reaguje správne. Problém je skôr v tom, že málo rozpráva a nechce opakovať slová. Niekedy mám pocit, akoby sa hanbila, alebo jednoducho nemala potrebu hovoriť, keď sa vie dorozumieť aj inak.
S dcérkou sa jej naozaj venujem – rozprávam sa s ňou, opisujem veci okolo nás, snažím sa ju zapájať do komunikácie. Áno, pozerá aj rozprávky, ale netrávime pri nich veľa času a vždy sa snažím s ňou o tom, čo vidí, rozprávať. Skúšame aj spoločné čítanie, no knihy ju zatiaľ veľmi nezaujímajú.
Vývin sa síce pomaly posúva, ale ide to naozaj veľmi pomaly a priznám sa, že som z toho už dosť frustrovaná. Preto by ma zaujímalo, či je tu niektorá z vás, ktorá zažila niečo podobné – dieťatko, ktoré v tomto veku rozumelo, ale málo rozprávalo. Rozbehla sa reč časom sama? A ak áno, kedy? Alebo vám pomohlo niečo konkrétne?
Budem veľmi vďačná za každú skúsenosť alebo radu. ❤️

Ahoj, my sme mali s dcérou rovnaký problem, logopedička odporucila skladať slova - odporucam stranku kartulka.sk kde vies kupit jednoslovne obrazky na skladanie, nam to velmi pomohlo, teraz ma dcéra tri a pol roka a naozaj sa rozhovorila… sice nevie povedat niektore písmenka ale pracujeme natom dalej….
Drzim prsty 🙂
@domi51714
https://www.kartulka.sk/slabikyprveslova/