icon

2,5 ročná dcérka začína škúliť

tamara321
8. okt 2017

Ahojte.Mojej 2,5 rocnej dcerke zacalo zabiehat lave ocko ku kutiku oka.Trva to tyzden co som si to vsimla.Dovtedy bola ok este sme vzdy vraveli ze zrak ma vyborny zbadala vzdy v dialke aj to co my nie...tiez do blizka uz pekne kresli trafi sa do omalovanky; male puzzle zlozi.No nestastna som z toho velmi.Hned sme volali dr po vymenny na ocne.no objednali nas az za 3 mesiace v januari :( nik tu take male deticky nevysetri len ona. zda sa mi to hrozne dlho a bojim sa ze sa jej to dovtedy zhorsi. Chcela by som jej dovtedy nejako pomoct...neviete mi poradit ci s nou mam nejako cvicit...al zakryvat to zdrave ocko...aby som jej zase neublizila kedze sa tomu nerozumiem.ideme s nou o 2 tyzdne k znamemu ocnemu pre dospelych...ten vravel ze do 3 rokov je to este ok no po tom co som si to studovala tak to ok nie je :( dakujem za rady

zviz
8. okt 2017

Napisem vlastnu skusenost... Mne diagnostikovali strabizmus ako svojrocnej, dovtedy som nemala problem s ocami, prislo to z nicoho nic. Roky som nosila okuliare, poctivo so mnou chodila mama kazdy tyzden k ocnej a cvicili sme ocko na roznych pristrojoch, plus nosila som zdrave oko prekryte okluzorom. Nepomahalo to. Ako devatrocnu ma operovali, do 12tich rokov som este nosila preventivne okuliare a odvtedy uz nie. Treba sa urcite poradit s ocnym lekarom, aj ked teda tie cakacie doby su otrasne 😔.

zviz
8. okt 2017

*dvojrocnej

simculllka
8. okt 2017

@tamara321 ahoj, ťažko povedať, prečo začala škúliť. Nemusí ísť o nič vážne a je pravda, že mnoho rodičov si to všimne až neskôr, lebo pre nás rodičov sa ťažko na to objektívne díva. Väčšinou si to všimnú skôr ľudia z okolia a upozornia na to rodičov. No, ale je to jedno, lieči sa to tak, že dieťaťu môžu predpísať okuliare a to môže pomôcť, nakoľko je možné, že malá vidí horšie na jedno očko a preto jej to druhé ubieha, lebo ho až tak nepoužíva. Je to čudné, keď ti poviem, že nemusí jedno oko používať, ale napríklad, naša dcéra používa jedno oko na 80 percent a druhé možno na 10-20%. Tak nám to lekári vysvetľovali. My sme boli už aj na operácii oboch očí, keď mala dcérka 2 roky, dovtedy sme prelepovali to zdravšie očko, aby sa cvičilo to druhé oko. Ja by som však vo vašom prípade počkala na to, čo vám povie lekár. Niekedy sa stane, že začneš prelepovať zdravšie oko a paradoxne začne zabiehať aj to druhé. to je vraj normálne. V každom prípade, nikdy nie je normálne, keď ubieha oko, možno tak ešte bábätkám, ale od pol roka to už normálne nie je. Stresovať však nemusíš, niekomu pomôže prelepovanie, niekomu okuliare, niekto musí ísť na operáciu, aj opakovane a napriek tomu ostane oko tupozraké. Ak máš nejaké otázky, pýtaj sa. Inak máme aj skupinu Strabizmus, kde nás je viac mamičiek, čo majú deti s problémom škúlenie, tak ak chceš, tak sa pridaj.

tamara321
autor
8. okt 2017

@zviz
@simculllka
Dakujem pekne dievcata za rady...ja by som si to vsimla uz skor keby to mala urcite...uz aj podla fotiek...vela ju fotim a ked som isla spatne ani na jednej foto to vidno nie je...az odvtedy co som si to vsimla to aj na fotke vidno...aj muz si to vsimol v ronakom case ako ja...nerobi to cely den...hlavne rano to vidiet najviac a ked obeduje napriklad...vonku ked sme tak to nerobi...este sa spytam nemoze jej teraz nejako ublizit ked kresli alebo sklada vela puzze ze sa sustredi a zaostruje...alebo pozeranie telky?odkedy sme to zistili este telku nepozerala...uz sa vsetkeho bojim aby som to nezhorsila...

@simculllka mohla by si ma pridat prosim do skupinky?dakujem krasne

simculllka
8. okt 2017

@tamara321 Ja si myslím, že to teda telkou alebo kreslením nezhoršuješ, niekedy to nemá nejakú príčinu, proste jedno oko začne byť nadradenejšie nad druhým a to druhé začne slabnúť a preto aj uteká. Napríklad, aj kamoškinej malej začalo až teraz očko utekať v troch rokoch a dali jej na to okuliare, aby posilnili to slabšie očko, lebo môže sa stať, že na jednom oku bude mať dioptriu a na druhom nie...takže tie okuliare keď to vyrovnajú, tak zase začne pekne pozerať oboma očami.

siska53
8. okt 2017

@tamara321 tiez sme cakali..do 8rokov sa to da napravit.
Nasa dostala okluzor a aj okuliare.
A plus su take cviky,ze dieta sleduje prst len ocami zlava doprava a aj akoze priblizujes k ockam a oddalujes.
No to musi odporucit lekar.
Syn to mal lahsie,tam sme len lepili a ma sice okuliare,ale len kvoli jednemu ocku, na jednom.ma slabucku dioptriu.

Nrboj,je to riesitelne.

zuzik307
8. okt 2017

Urcite to nie je ok do 3 rokov, treba to riesit cim skor...dcerke zacalo ocko zabiehat ako 2-rocnej, odvtedy nosi okuliare, doma lepime, chodila na ortopticke cvicenia...svojvolne by som skuliace ocko nezakryvala, kym to nepovie lekar...mozete zatial cvicit formou hry- puzzle, lego, rozne navliekacky, atd...

aliii3
8. okt 2017

Ja by som navstivila doktora co najskor a isto by som asi tolko necakala. V takychto pripadoch moze byt kazda chvila draha a hlavne k dobru :(

sense
8. okt 2017

Nasa sice neskuli,ake pri beznej preventivke jej ako 4rocnej robil pediater skrining a poslal nas k ocnej , kedze musel k detskemu termin o 4mesiace....musi nosit okuliare kedze ma dost silne dioptrie a este j tomu aj astigmatizmus takze aj apecualne skla....

Osobne by som sama nejakym sposobom neskusala experimentovat nejakym prelepivanim al tak ak nepovie lekar, bud by som pockala ale sla na priamu platbu

tamara321
autor
8. okt 2017

@aliii3 v tt ju nik nevezme...v seredi az v januari maju termin...ale o 2 tyzdne ju pozrie ocny znamy nastastie...teraz je odcestovany...tak dufam aspon on poradi

tamara321
autor
8. okt 2017

@zuzik307 dakujem za rady :*

renab
8. okt 2017

hlavne s ňou nič necvič ani jej očko neprekrývaj, môžeš to ešte zhoršiť.

tamara321
autor
8. okt 2017

@renab oki dakujem za radu...preto sa radsej pytam...aby som jej neuskodila...

tamara321
autor
9. okt 2017

Tak nakoniec sa nam podarilo vybavit termin uz na zajtra v trnave ...niekto im vypadol...drzte palce nech to dobre dopadne a dakujem krasne za vsetky vase rady a skusenosti!