icon

Ako pomôcť 6-ročnej dcére s obezitou?

3. máj 2024

Prosim Vás dievčatá 🙏🙏🙏
Poraďte mi čo s dcérkou lebo ja už ani nespím 😭😭
Má 6 rokov 128cm a 38kg!!
Za posledný rok a pól pribrala asi najviac a môžem za to len ja samozrejme to viem.
Dcéra ma 3 mesiace nastavenú stravu tak že žiadna biela múka alebo len minimum, ak náhodou niekde dávam cukor tak len hnedý a pije čistú vodu alebo čaj ( tam jej dávam do 3dcl šálky 1 čajovú lyžičku hnedého cukru) a dostane aj sladkosť raz za 3-4 dni alebo sme boli teraz na zmrzlinu 1 kopček lebo stále beriem, že to je dieťa a má aj pohyb, denne sme vonku, bud na prechádzku cca 3-3,5km alebo behá s deťmi na ihrisku a tiež ak bicykel.
Ona normálne ani neobsedí behá stále ale neviem ako na jej “chudnutie” vôbec sa jej váha nehýbe dole ale chvála bohu už nestúpa.
Riešila som to aj s Dr ta povedala že mame prísť na krv na budúci týždeň a uvidíme či jej nehodou niečo nevyskočí
Ja sa o ňu bojím veľmi teraz je ešte mala ale ta obezita sa s ňou môže ťahať a pridajú sa potom veci ako tlak cholesterol a podobne
Pred dcérkou jej váhu vôbec neriešim a aj keď sa ideme považiť stále jej poviem waw si krásna a vazis toľko koľko máš. Chlap hovorí že presne to robím zle že ju v tom týmto podporujem ale ja sa bojím jej povedať že by mala schudnúť aby nemala v puberte nejaký komplex (bulímia poprípade anorexia alebo také niečo)
Viem že do tohto stavu som ju dostala ja (aj keď nikdy som nič na silu do nej nedávala) ale chcem pomoc alebo radu alebo ja neviem veľmi si to vyčítam 🥺

e1i
4. máj 2024

@thoughtfulweirdo ona bola tiez dost vysoka ale mala aj problem ze zacala zarastat tmavymi chlpkami a vravim mala 9r 4m ked jej dosiel prvy menzes a vtedy 70kg.

pierinaa
4. máj 2024

@gabu_lienka prepac, pomylila som si ta s inou kockou. A ano, zastavam nazor - ze moze. Aj ty - ked denne zjes 3 horalky a nic ine - schudnes. Sice zo svalstva, ale schudnes.
Vsetko je o prijme a vydaji. Samozrejme, je lepsie dietatu ponuknut alternativu klasickych sladkosti v podobe ovocia ci jogurtu, ale ak dieta tuzi po sladkom a nedat mu - je cesta do pekla. Moze mu dat, dolezite je mnozstvo. Teda nedat 3krat denne sladkost, ale raz denne nieco malicke je ok. A take Kinder Bueno ma 130 kcal, to z celkoveho prijmu je minimum.

veronicka88
4. máj 2024

Prihlásiť na pravidelný šport!rozumej telesná,tanečná,hocičo čo ju bude baviť....nič by som jej nehovorila ALE prestala by som sladiť nápoje absolútne ak tak do čaju Max med. Raňajky,ovocie na desiatu,plnohodnotný obed,malý olovrant(rozumej nie sladkosť veď to nemá zmysel)-bud banán,alebo cottage cheese s niečím malým. Večera už podľa pohybu. Nemôže jesť také množstva a tomkolko jej toho dávaš. Čo budete robiť okolo 10-11rpku keď začnú hormóny a bude chcieť jesť oveľa viac?

alenka7777
4. máj 2024

@evelyn246246 3x denne jedlo? Zbláznila si sa? Moje deti by odpadávali od hladu ....

feb13
4. máj 2024

@autorka Este by som upresnila niektore veci, ktore som vyssie citala.
Ci med alebo cukor, z hladiska chudnutia je to jedno. V kalorickej hodnote nie je az taky vyrazny rozdiel (najma pri mnozstve co sa dava do caju), dokonca med je rovnako skodlivy aj na zuby. Preco je med zdravsi - lebo okrem cukru obsahuje aj mnozstvo dalsich zivin, kym biely cukor prakticky ziadne.
Podobne je to aj s mukou. Kaloricka hodnota bielej, celozrnnej, spaldovej, raznej atd. muky je takmer rovnaky (dokonca biela muka ma takmer najmenej kalorii zo vsetkych, ale hovorim ten rozdiel nie je vyrazny). Rozdiel je v obsahu ostatnych zivin, dalej celozrnna muka ma lepsi vplyv na travenie, ale hlavny rozdiel je v ucinku na hladinu cukru v krvi. Z bielej muky sa hladina cukru v krvi rychlo stupa na vysoke hodnoty, potom aj rychlo poklesne. Pri tych ostatnych je ten vstup pomalsi a miernejsi, rovnako aj pokles (je to mensi zataz pre organizmus z hladiska regulacie hladiny cukru v krvi a aj hlad sa dostavi neskor). Toto je dolezite hlavne pre ludi s cukrovkou alebo so zvysenym rizikom vzniku cukrovky II. typu. Z hladiska redukcie hmotnosti 6 rocneho dietata myslim ze nie je dovod tu bielu muku uplne vylucit, skor z kazdeho rozka troska, nech ma pestru a vyvazenu stravu.
Vsetko treba hodnotit komplexne, clovek sa potom casto prekvapi. Napr. podla kaloricketabulky.sk ma rozok biely 100 g = 286 kcal, rozok grahamovy 100 g = 328 kcal. Ale zvycajne nejeme 100 g, ale 1 kus, a to ma rozok biely 42 g = 120 kcal, rozok grahamovy 60 g = 197 kcal. 😲 Pricom grahamovy ma iny prinos pre zdravie.

sintra
4. máj 2024

@evelyn246246 najlepsie ju rovno zavriet do basy, nie? Kriste, to su rady... bavime sa tu o dietati!

kristiii
4. máj 2024

@feb13 presne tak, veľa ľudí má názor, že biela múka je smrť, lebo práve z nej sa najviac priberá.

eternity24
4. máj 2024

Preco jej doma nedáš na raňajky ovocie alebo smoothie, keď ma potom v škôlke krátko na to chlebík s pomazankou? Tu jej dávaš ovocie neskôr poobede, čo je vela cukru. Ľudia, ktorý riešia vahu majú jesť ovocie dopoludnia, aby telo spotrebovalo do večera v ňom obsiahnutý cukor. Ďalej nepíšeš koľko vypije. Pit ma nesladene nápoje a nie sa vyzvedat, ktoré sladidlo je zdravšie. A ak už, tak je to stevia, nie hnedý cukor. Poobede by som to ovocie úplne vynechala a dala jej až večeru. Veď v škôlke ma predsa 14:30 olovrant. A ten pohár mlieka na noc, v tom nevidím až taký problem. A urobila si dobre, že tvoju dceru nezhadzujes za jej vahu. Je to ešte dieta.

pierinaa
4. máj 2024

@eternity24 jablko moze pokojne aj o 18.00 h. Kalorie ma rovnake doobeda aj poobede. A rovnako ide o denny prijem kalorii. To, ze da dcere jablcko o 16.00 - z nej neurobilo dievcatko s nadvahou

veronicka88
4. máj 2024

@pierinaa vetu tak

@eternity24 ja keby som vtedy 6 ročnému urobila smoothies tak Kika na mňa že čo chcem od neho. Takisto aj druhý. My musíme mať plnohodnotné raňajky všetci 4

animus
4. máj 2024

@ciernysokol ja autorke ani kalorické tabuľky nikde neodporúčam, píšem, že má vyhľadať výživového poradcu. Nikde som napr. nečítala že dieťa papá zeleninu, súčasťou každého chodu má byť zelenina/ovocie (to v menšej miere). Hlavne že jedáva sladkosti a zmrzlinu. Už len jedna lyžička cukru v čaji je energia, ktorú to dieťa nepotrebuje.

adriana84
4. máj 2024

Ja si myslim,ze Vasa dcerka vobec nema zly jedalnicek,prave naopak,mne pride v porovnani s mojou dcerkou /8 rokov,cca 142 cm,24kg/ az prilis zdravy..ja by som definitivne navstivila dr..za mna tam bude zdr.problem,kedze ta vaha je ozaj dost vysoka..moja dcerka zje aj 3 male sladkosti denne,okrem samozrejme ovocia,zeleniny atd...ale je pravda,ze 3x a aj viac do tyzdna ma 2hod.tane ny trening..skuste najst nejaky sport,co by dcerku zaujal..a mozno je to len taky typ dietatka,ze za mala je oblejsia a potom z toho vyrastie a bude mat tip top postavicku🥰

lenicka298
4. máj 2024

Ja by som to skúsila najskôr riešiť s MUDr. Lebo podľa toho čo píšeš, toho napríklad oproti mojej nezje veľa. Buď to bude zdravotný alebo geneticky problém. Skúsila by som pridať ešte viacej pohybu. Moja ma 5 a pol roka, cca 113cm a konečne váži 18,5kg. Je ako taká špagetka. Je pravda, že je veľmi živá stale v pohybe, snažíme sa športovať- bike, korcule, lyze, plávanie, prechádzky... Niektoré mamičky ma teraz "ukameňuju" za jedálniček, ale je mi to jedno 😀 pracovný deň ráno neranajkuje, niekedy si dá pribinacik. V škôlke klasická strava, často si pýta duplu. Zo škôlky sa teraz v lete stavime na 1kopcek zmrzliny. Hneď keď prídeme zo škôlky tak si dá klasický obed, prípadne rožok a áno, zje celú pastetu lyžičkou, alebo si dá klobásu, pečivo.. Za tým si dá sladké(keksík, čokoládku- na čo má chuť) potom si pýta ovocie, a ešte máme potom varenú večeru. Cez víkend raňajky: 2 párky/praženica z 2 vajíčok, potom ovocie, termix, ovocná kapsička, sladke, potom obed- zje napríklad kašu a kľudne 3 kuracie stehná/3fasirky/2rezne... niekedy ma väčšiu porciu ako ja. Po obede si dá zase ovocie (kilo jahod spapa za dva dni,)alebo rožok,/jogurt,/zeleninu, keksik. Potom opäť pýta rožok/sladkú buchtu. A tak varená večera. A nemá problém zjesť balík chipsov večer, čo jej samozrejme nedovolime. V restike jej vždy dávame dospelú porciu. Ona je ako mlynček. To keď niekde ideme a pozorujú ju, čo všetko dokáže na takej grilovacke zjest nechápu. A páči sa mi, že jej nedavas najavo, ze veľa váži. Zničila by si jej tým úplne sebavedomie, a trápila by sa tým.

miroslava21
4. máj 2024

Tak ja neviem, mam 6 rocneho 120cm a 21 kg
Az sa hanbim za jedalnicek. Toto dnes pojedol.
Pije cistu vodu a bylinkovy caj s lyzicou medu v dzbane
Vstavame o 6.30
Ceralie s mliekom o 6.30
o 9h rozok s domacou tuniakovou pomazankou
Jablko
Obed ( fasirka, zemiaky, koprova omacka)
Tycinky a 2 keksy oreo pocas dna
Jogurt
Pohar mlieka
Vecera pytal to co na obed
O 19 hJeden chleba s domacou tuniakovou pomazankou
Spanok o 20 h.

eternity24
4. máj 2024

@pierinaa Lenže ja som navrhla nieco úplne iné. Aby chlieb, ktorý dáva na raňajky dcére, teda toast nahradila ovocím, ktoré ma menej kalórií a viac vlákniny ako chlieb. Lebo dievčatko ma potom chlieb v škôlke, čiže už tam ušetrí kalórie na chlebe, ktorý jej nedá doma na raňajky. A poobede aby jej ovocie úplne vylúčila, keďže ho už dieta malo rano a znova ušetrí kalórie. Kým nezníži kalorický príjem, tak neschudne. A nie, nieje to jedno čo kedy zješ. To ti vysvetlí každý výživový poradca. Teda pokiaľ bojuješ s váhou. Pokiaľ nemáš s váhou problem, tak si daj večer aj dva hamburgery.

pierinaa
4. máj 2024

@eternity24 neviem, akych vyzivovych poradcov sledujes, ale aj ti je vela bullshitu. Skus Jakub Bucko, Erika Zajacova ci Fitclan - ti ti vysvetlia, ze si v klude mozes dat jablko o 18.00 a nepriberies z neho - ak to zapadne do denneho/tyzdenneho prijmu. Ja som schudla takmer 30 kil a jedla som neraz aj o 20.00 - jablcko, tvaroh ci vlocky s proteinom. Moj brat sa pripravuje na sutaz v naturalnej kukturistike a vecer o 21.00 si da tvaroh s mrazenym ovocim a nepribera z toho. A nie - tu nie je rozdiel dieta a dospely. Vzdy plati - prijem vs. vydaj. Samozrejme, vecer treba uprednostnit nieco lahke a lahko stravitelne a odsledovat ci to dospelemu je ok - jest poslednykrat o 21.00. Dietatku napr. 2 hodiny pred spankom.
A k veceri tiez patria sacharidy. Bez slabeho prijmu sacharidov k veceri ma mnohl ludi problemy so spankom.
Btw. aj smoothie moze byt kalorickejsie ako krajec chleba s pomazankou. Zalezi, co don das. A pamatam si, ze som davnejsie nasla aj info, ze smoothie az take terno nie je - kedze uz stravu nezujes, len pijes - neraz zjes viac ako keby tu zeleninu a ovocie pochrumes.

majlo1234
4. máj 2024

@miroslava21 je to aj o mnozstve, aj o metabolizme samozrejme. Ja mam trojrocaka, a ten teda je strasne blbosti niekedy, ani to tu nebudem pisat a je chudy ako vyzla. Lwbo na ranajky zje ledva jedno vajce, polovicku krajca chleba este nikdy nezjedol, na obed mini naberacku polievky, a druhe napriklad zo 20 cestovin, pripadne max dve velke lyzice ryze a kusok masa. A vecera podobne chudobna. No a okrem toho si vypyta aj tri nanuky teraz(cisto mixovane ovocie zmrazene, ale aj tak) potom jablko, potom actimel, jogurt, potom dots…no nepisem uz dalej😂 a chudy je ako jeho otec

lianka123
4. máj 2024

Ahoj, ja mam dieta 5 rokov, 124cm a 30kg, u nas je problem geneticky…

pierinaa
4. máj 2024

@oslo1 prepac, ale hrozne bullshity pises. U teba by malo jej dieta zarobene na vazne problemy neskor🤷🏻‍♀️😢

oslo1
4. máj 2024

@pierinaa mozes prosim ta napisat, kde som napisala bull shitty?
Ze som jej napisala, ze nema kupovat chleba? ale ho piect? Precitala si si niekedy ingrediencie, co za svinstva do toho chleba davaju? Ma tam byt muka, sol, voda a kvasnice, okrem toho je tam dalsich 15 UPF ingrediencii a vo vacsine pripadov je ten chleba mrazeny, a potom na rychlo dany do truby upiect.
Tuto je to debata, ako si ty poradila autorke? Aby kupila dcere kavenku a v buducnosti jej zarobila na diabetes, lebo touto vahou speje k tomu.
Dnes uz vieme, ze ak pojdeme stylom UPF potravin (v UK sa uz o tom zacalo vo velkom diskutovat), tak prezijeme dnesne deti. Bud zomru na metabolicke ochorenie a komplikacie s tym spojene, alebo ich jednoducho skosi rakovina ( jeden z dvoch ludi ma momentalne onkologicke ochorenie)
Tak si prosim ta neobtieraj o mna hubu.

eternity24
5. máj 2024

@majlo1234 samozrejme,že je to o rovnivaje prijem-vydaj. Ale keď to dievčatko pri danom jedálničku váži toľko, tak je jasne, že niečo musí ubrať. Netreba to tlačiť do extrémov, nekazala som jej, aby si do smoothie namixovala pól kilá ovocia, všetko ma svoje hranice, aj konzumácia ovocia, to je jasne. Nesledujem žiadnych poradcov, ja mám 50 kíl už viac ako 25 rokov s vinimkou tehotenstva, takže nemám dôvod vyzivivych poradcov sledovať.

stanielka17
5. máj 2024

Neexistuje nic take, ako “geneticka” nadvaha. Ak su tucni rodicia, prarodicia aj dieta, znamena to, ze v rodine su zle stravovacie navyky, a nie je problem v genoch.

anketkarka
5. máj 2024

@stanielka17 to by si netvrdila, keby si zažila dve deti v jednej rodine, ktoré jedia rovnakú stravu a na jedno sa ,,lepí" viac ako na druhé, lebo zjavne sa podobá na inú časť rodiny ako to druhé.

jesenzima
5. máj 2024

Moja dcéra má približne rovnaký jedálniček, ako tvoja, bez párkov a masla. Nepije sladené vody, iba ovocné šťavy riešené vodou, prípadne čistú vodu. Dokonca ani čaj. Ma 6 rokov, 25 kg a je silná a zdravá, veľa športuje.. takže vy máte buď málo pohybu, alebo obrovské porcie, alebo proste niekde nehovoris pravdu ..
Každopádne držím palce, aby sa váš problém vyriešil, detská obezita je v týchto časoch veľký strašiak ...robím v cukrárni a keď vidím, čo všetko dokážu rodičia kúpiť svojim deťom na jedno posedenie, ach jaj 🤷

stanielka17
5. máj 2024

@anketkarka To dieta, na ktore sa “lepi” ma zrejme zdroj kalorii mimo domu. Ziadna vedecka studia este neobjavila gen, z ktoreho sa pribera.

jana_eyre_2
5. máj 2024

@stanielka17 každý má iný metabolizmus, ktorý dokáže pracovať pri každom individuálne, to veda objavila už dávno..

pierinaa
5. máj 2024

@oslo1 ale isteze ti mozem povedat, kde vsade pises bullshity. A vlastne uz som to tu, v diskusii, urobila - ked tak velmi chces, precitaj si moje prispevky a snad pochopis. O teba som si - ako si ty napisala - hubu obtrela iba preto, ze tu ides nestastnej mamine davat rady, ktore jej dieta privedu akurat tak k porucham prijmu potravy ci spominanej cukrovke. Zdravy clovek si cukrovku neprivodi, ked denne zje nieco sladke. Pravidlo 80:20 ti asi vela nehovori, ze?
Navyse, v jednej vete hovoris, ze nasa generacia prezije generaciu nasich deti a v druhej veta utocis na chlieb z obchodu ako na skazu ludstva. Zaujimave - ved nasa generacia odrastla na pecive z obchodu a sladkostiach, ktore sa k nam v 90-tych rokoch dostali…
Ty si tak zahltena ideologiou, ze keby ta clovek zavrie na rok do supermarketu, tak radsej zomries, alo by si mala zjest chlieb a sunku so zeleninou, co by si tam mala k dispozicii… Kazdopadne, na tvojom nazore mi nezalezi, zalezi mi na tej utrapenej mamine (lebo v nej vidim mojich rodicov len 30 rokov vzad) a malom dievcatku (lebo v nom vidim seba), ktorym (aj na margo vlastnych skusenosti) neodporucam riadit sa tvojimi radami. Tiez som si od 12tich zakazovala kazdy pondelok jest sladke. V stredu som vybrakovala babkinu spajzu, ktora byvala cez dvor (aby rodicia nevideli) a v nedelu vyjedla vsetko, co nezjedlo mna - lebo ved v pondelok nemozem. A plati to pri comkolvek - chlebe, ovocii, comkolvek.
Ak si zdravy clovek, nepotrebujes detox - robi to zadarmo tvoja pecen. Uz generacie starych mam vedeli, ze striedmost je cesta. Ale tej sa cestou restrikcie a obmedzovaniu nenaucis. Ak dietu zakazes sladke a nedas mu ho v rozumnom mnozstve aj denne - na detskej oslave sa nebude hrat s detmi, ale prepcha sa volne dostupnymi sladkostami tak, ze mu bude zle. Kym je dieta male - mas ho pod kontrolou, cim je starsie - kontrolu stracas. Kamaratka ma z detstva, kedy jej mama sladke zakazovala s absolutne nedavala, este aj dnes ako dospela taky sok, ze vzdy musi mat pri sebe nieco sladke. Ak nema - doslova ju chyti panika. Takze nie - jednym Kinder Bueono, jednou horalkou denne, jednym kuskom kolaca, porciou buchiet, ci bieleho kupovaneho chleba ano nepriberies, ani si neprivedies cukrovku. A tym nechcem povedat, ze ked ma niekto cas a chut upiect si chlieb - je to zle. Prave naopak - moze si upiect chutny a vyzivnejsi chlieb. Ale ani tym z obchodu svojmu telu nic zle neurobi. Ak ho zje v rozumnom mnozstve.

stanielka17
5. máj 2024

@jana_eyre_2 Ano, ale kaloricky prijem a vydaj je pre drvivu vacsinu populacie cca ten isty. Metabolizmus nema s priberanim nic spolocne, to je len mechanika spracovavania potravy, ale energia z potravy sa konvertuje na tuk ci travis rychlo, alebo pomaly. Preto su odbornikmi stanovene denne kaloricke odporucania pre zdravu vahu pripadne chudnutie, a tie platia rovnako pre vsetkych.

Autorkina dcera prijma tych kalorii proste prilis vela.

stanielka17
5. máj 2024

@jana_eyre_2 Este dodam, ze metabolizmus a genetika su preto tak rozsirene myty o nadvahe, lebo si ich vela ludi osvojilo ako vyhovorku a racionalizaciu svojej neochoty, zmenit zivotny styl.

evelyn246246
5. máj 2024

@jana_eyre_2 ja som sa zblaznila ? 6 rocne dieta ma 38 kg, 2x ranajky, v jednom kuse nieco zuje ...povedala som si len moj nazor, nikoho nenutim aby s tym suhlasil ;)... nech to autorka riesi s lekarom ..