7-mesačná dcéra sa neplazí a ani neštvornožkuje

4. jún 2023

Ahojte
Mame 7 mes a 8 dni,dcera sa sikovne pretaca z bruska na chrbat a naopak, pivotuje, na podlozke cuva dozadu, ked je na brusku dviha nohy, krci ich v kolienkach, sem tam sa da aj na kolienka natahuje sa rukami dopredu za hrackami, ked ju posadim aktivne spravi trojuholnik, ruky si da pred seba ale neplazi sa ani nestvornozkuje, je to v poriadku?
Boli sme na poradni tak mame cas do dalsej kontroly v juli a ked sa nepohne z miesta posle nas dr k neurologovi a na rehabilitacie
Mam pocit,ze som niekde zlyhala ked to mala este nezvlada a niektoredeti v jej veku aj mladsie pomaly uz sedia, plazia, stvornozkuju, dokonca znamej dieta si uz samo sada a popri nabytku sa uz zacina stavat na nohy

misana84
4. jún 2023

a akože ako ste zlyhala??? každe dieta je ine!!! len ho neporovnavajte a vsetko nechajte na neho...ked bude ripraveny tak to bude robit

jj298
4. jún 2023

Nam napr fyzio povedala, ze plazenie sa je neziaduci jav😀🙈

autor
4. jún 2023

@misana84 dakujem za odpoved vsetky tieto frazy poznam velmi dobre
Pekny den prajem

deti95060810
4. jún 2023

prečo by si mala zlyhať...
a čo majú robiť rodičia čo ich deti majú DMO ? myslíš že tiež zlyhali?
ber to skôr ako fakt, s ktorým budeš musieť sa troška popasovať... určite to pôjde vo vývoji dopredu...

misana84
4. jún 2023

až na to, že to nie su frazy ale je to fakt

daniela1911
4. jún 2023

Nezlyhala si. Moja začala stvrnožkovať v 11mes, a zároveň sa postavila na nohy a obchádzala gauč. Doktor nás neposlal nikde, pozrel ju, videl že potrebuje len čas. Nebola ani cvaľo. Sadnúť si vedela asi od 9 mes, dala sa na kolena, cuvla, sadla. Za nič sme ju neprinútili sa pohnúť dopredu.

cyberk
4. jún 2023

hlavne ju neposadzaj, ked sama sa este neposadila.. potom nema motivaciu napredovat, ja viem, ze je pre teba irritujuce vidiet ine mamicky ako sa v vonku chvalia, co vse ich dieta vie, neboj vsetko pride, ma este kopu casu 🙂 uzivaj si uzasnu dcerku, isto je v inych sferach sikovnejsia ako jej rovesnicky ;)

lopka1313
4. jún 2023

Moja neter sa tiez zacala plazit medzi 7-8 mesiacom. A kamaratov syn, kt sa narodil par dni pred nou zacal este neskor. Nic si z toho nerob, kazde dieta je individualne a zacne robit vsetko vtedy, kedy bude samo chciet!

uhnakova
4. jún 2023

Moje obe deti zacali štvornožkovať až 10 mesačné. Vo ôsmich mesiacoch sa ešte len zacali davat na 4 a kyvat spredu dozadu 🙂. Syn sa až polročný prvýkrat sam prevalil z chrbatika na brusko, ma totiz strasne velku hlavu. Dcerka ho predbehla o cca 3 tyzdne a to ma normalnu hlavu. Chodit začali az 15 mesační. Absolutne sa nestresuj, deti nie su vsetky rovnake. Mna nikto nestresoval, pediater bol s vyvinom v pohode, este mi povedal, ze deti s velkou hlavou potrebuju viac casu na rozvoj pohybu.

natyzara
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nairia
4. jún 2023

nasa sa v 7m tiez neplazila a ani nestvornozkovala... lozit zacala par dni po dovrseni 9m. ma cas, neviem, co stresujes. co robi, je super. zdrave dieta... holt, su aj deti, co uz v 6m lozia a v 9 chodia. neboj sa, nic vam neujde.

jaga18
4. jún 2023

Bozinku, môj sa začal dvíhať zo zeme na štyri keď mal 9,5 mesiaca, 10 mesačný stvornozkoval ako blesk a 11 mesačný už sám chodil. 7 mesačné bábo má ešte času dosť. Vôbec nie je pozadu.

joannita
4. jún 2023

Autorka, moj syn zacal 4nozkovat ako 14mesacny, plazit sa len par mesiacov predtym. Chodit ako 19 mesacny. Rozpravat ako 3,5 rocny.
Teraz ma 5 rokov, beha ako sarkan a usta sa mu nezavru.
Vsetko je v poriadku neboj.

simsalabim
4. jún 2023

Moja starsia dcera zacala chodit v necelych 10.mesiacoch. Mladsia - horko tazko v 15.mesiacoch. Hoci to nechces pocut, je to naozaj tak, ze deti sa vyvijaju svojim tempom. Ak im to trva dlhsie, vobec to nie je prejavom niecieho zlyhania.

evkamotka
4. jún 2023

Ano je to v poriadku, ved ma 7mes
Tvoj pocit je nespravny a nie je zalozeny na medicinskych faktoch

marianarem
4. jún 2023

K tymto veciam sa dieta naozaj dopracuje same, v podstate bez pomoci rodica. Rodic moze ked tak vytvorit dobre podmienky = prijemne a laskyplne prostredie, bezne mnozstvo podnetov. Potom uz na to nema velky vplyv, cize nie je to ani jeho zlyhanim, ked dieta zacne neskor.
Ine je to s detmi, ktore maju ozaj nejaky zdravotny problem. Tam moze rodic zlyhat, ak sa nestara, neriesi. Tak vo vasom pripade by som sa len pre istotu spytala na najblizsej poradni, nech mas ozaj kludne svedomie a to je vsetko.

jana_eyre_2
4. jún 2023

Že kazde dieťa je iné je pre teba fráza? 😳 No tak vtesnavaj ďalej svoje dieťa do tabuliek, určite sa vám bude ľahko žiť...

hariet
4. jún 2023

Na Slovensku musia byt fyzioterapeuti, neurologovia a este aj urologovia(stahovanie predkozky od babatka!) brutalne pretazeni a ziadani. Hned zacneme stresovat a dr nas posiela za odbornikmi a my ideme, vsakze, lebo nechceme nic pokaslat.
Ale je fakt, ze pokial je dieta zdrave, vsetky tieto veci idu prirodzene a u kazdeho dietata v inom case a je to ok!
Nestresuj, doveruj svojmu babatku a uzivaj si cas s nim. Ono ma svoj program, podla ktoreho ide a robi veci tak, ako ma.

adrianap83
4. jún 2023

Véd skoč aj sama za nejakou sukromnou fyzio. Nájdi nejakú dobrú. Pozrie ju a povie či nie je nejaký problém, pripadne dá rady, nejaké cviky, ktoré jej podporia svaliky, ktoré ma možno oslabené. Upokojí Teba. Zbytočne sa doma netráp.

autor
4. jún 2023

@jana_eyre_2 diky za nanic koment, je mi luto, ze nevies ako lepsie travit svoj cas ako pisat nezmyselne komenty, ktore nikomu nepomozu

banalu
4. jún 2023

Ja viem, ze to nechces pocut, ale naozaj kazde dieta je ine... ja to vidim na nasich ihriskovych kamosoch v priblizne rovnakom veku +-2 mesiace a kazde dokaze nieco ine, nejako inak. Dokonca su tam aj dvojcata a jeden este nechodi a to ma uz 18 M - mama sa im venuje na 210% obom rovanko. Sused napr. o mesiac starsi od mojej tak lieta na odrazadle, ze nechapem a moja ani nevie co s tym ma robit ked si na to sadne 😂 ale zas je sikovnejsia v inych veciach.
Netreba sa vysetreni bat, niekedy nie je na skodu ist aj z vlastnej vole k fyzio. Ja som si sama popytala papier na fyzio od pedi, lebo sa mi nepacila jej chodza a nakoniec chodime na fyzio pravidelne, cvicime kazdy den co nam nakazali a zlepsilo sa to o dost.
A keby som sa obvinovala z toho, ze som nieco zanedbala, nijako by mi nepomohlo, lebo niektore veci sa nedaju proste ovplyvnit. Treba to brat ako to je a riesit za pochodu.

mogaa
4. jún 2023

veď trochu sedliackeho rozumu...tvoje dieťa nemá rok, má 7!!!!mesiacov....plaziť a štvornoškovať vôbec nemusí, kludne to môže preskočiť a začne rovno chodiť .....vráti sa k tomu neskôr......alebo ti začne s plazením či štvornoškovaním okolo 10-11mesiaca - to sú uplne bežné veci.....

lienka.7
4. jún 2023

@jj298 takú blbosť ti žiadna fyzio nemohla povedať. A ak aj áno, mala by vrátiť diplom, ak nejaký vobec ma 👌

jj298
4. jún 2023

@lienka.7 no tiež sme kukali jak puci. že by mal rovno štvornožkovat, že to nerada vidí, ked sa dieta plazí. už tam nechodíme:D

mamkalentedkova
4. jún 2023

Moja sa 7 a pol mesačná sama začala ešte len na brucho pretáčať ..ale potom to slobuz raz dva a pol dovŕšení 8 mesiaca u lozila.Doslova zo dňa na deň začala .Nevidím žiaden dôvod stresovať sa 😊

salamistka
4. jún 2023

Moja dcéra mala viac ako 8 mesiacov, keď sa začala pretáčať, keď mala 10 mesiacov ešte stále neštvornožkovala, tak nás poslali cvičiť Vojtovku, pomaly nabehla na plazenie a potom rovno začala v 13 mesiacoch chodiť. Štvornožkovať sa naučila až neskôr. Áno, stresovala som a bála som sa, že to ovplyvní jej život negatívne, že bola pohybovo pozadu...nevedela som nič o týchto veciach, v časopisoch písali, že bude mať problémy s učením a bolesťami chrbta, internet nebol, pediater neporadil. Teraz je už dospelá, študuje VŠ, ale šport nepestuje žiadny, nemá k tomu žiadny vzťah.

jana_eyre_2
4. jún 2023

Ja čas trávim celkom dobre, ďakujem za tvoju starosť.. namiesto nasierania sa na okolie si skús pripustiť, že sa sústredis na niečo čo neovplyvnis a robis si úplne zbytočne starosti, takýmto postojom vám skomplikujes život.. ale samozrejme rob ako uznas za vhodné..

valeriakadarova
4. jún 2023

Naša malá má 8,5 mesiaca a nehompáľa sa na 4och, neštvornožkuje, nesedí, pediatrička nás posiela k fyzio a k neurológovi čo mne príde zbytočné keďže mám proste lenivejšie dieťa (btw. je predčasne narodená)... Na brušku byť nechcela, baviť ju to začalo až keď sa vedela pretočiť a pretáčať sa na bruško aj späť sa začala až po 7mom mesiaci čo som stresovala, že neskoro... Proste má svoje tempo. Okrem iného celý deň sa nezastaví jak sa v kuse točí, aj sa plazí za hračkami a skúša davať nohy pod seba, ale na brušku keď je a chceme od nej aby sa za niečím dostala, tak robí lietadielko 🙂

athena27
4. jún 2023

kamarátkin sa začal plaziť a to mal skoro 9 mes. následne hneď štvornožkovať, každé dieťa je naozaj iné a jedinečné. teraz sa už pekne postaví a všetko ide ako má.. isto aj vaše bábo sa rozbehne aj samé.

scorpionflower1
4. jún 2023

Na rehabilitacie lebo nestvornozkuje v 7. mesiacoch? Wtf? Moja teda zacala stvornozkovat az v 8 mesiacoch a synovec nestvornozkoval vobec. Poznam dievcatko, ktore zacalo chodit az v 16. mes. a stvornozkovat v 14. mes. Vsetky tieto 3 deti su uplne normalni fyzicky zdatni jedinci so spravne vyvinutou chrbticou a pohybovym aparatom.