7-mesačné bábo nesedí a ani sa nepretočí

perlita007
29. aug 2023

Milé mamičky, prosím o radu....v koľkých mesiacoch sa vaše dcérky pretocili na bruško a naopak, z bruška na chrbatik? Moja malá ma 7 mesiacov a vôbec sa nepretoci sama...pár krát sa stalo, ale aj to bola na posteli, ale na zemi na podložke vôbec, ani sedieť sa nám ešte nechce....ja už robím paniku....tu stabilitu na sedenie ešte nemá...lebo ju ešte tak trasie.....neviem či mám robiť paniku, alebo to príde samo....dr nám povedala, že všetko má svoj čas....😞

pribinak
29. aug 2023

@perlita007 ale ty ju neposadzaj, ona sa musí sama posadiť a najskôr sa musí dať na bruško, z toho na bok, urobiť šikmý sed a až z toho nirmalny klasick sed

Tým že ju ty posadis - pasívny sed ju vlastne spomalujes

pribinak
29. aug 2023

Ak chceš chod ju ukázať fyzioterapeutovi či nemá príliš tuhé svalstvo

klip0
29. aug 2023

Sed je ďaleko ďaleko za pretocenim. Tým že ju dávaš pasívne sedieť jej akurát spomaľuješ vývoj a môžeš narobiť problémy.

msnesquik
29. aug 2023

@perlita007 na sed ma cas, ale na to pretacanie, co ja viem, to uz si myslim, ze by mala zvladnut

yvanielka
29. aug 2023

@perlita007 naša mala teraz štyri mesiace a otáča sa z chrbta na bruško. Sed je až oveľa neskôr, najskôr sa bude plaziť, potom štvornozkovať a zo štvornožkovania by si mala sama šikmo sadnúť. A čo hovorí pediater?

perlita007
autor
29. aug 2023

@yvanielka pediater sa vyjadril, že všetko príde, že každé dieťa je iné.....ale ajtak mám strach či sme niečo nezanedbali.......

mimi3008
29. aug 2023

Mladsi syn sa pretocil 1.raz na brusko, ked mal takmer 4 nesiace. Ale spravil to len raz, potom uz dost dlho nechcel. Tiez som panikarila, lebo starsi sa rpetacal od 3 aj daco mes. Ale kolo 8 mesiacov sa zacal aktivne pretacat. Nic nezameskal, chodil sam ako 13 mesacny...teraz ma uplne normalnu motoriku. Obaja synovia si sami sadali kolo 8.mes.

yvanielka
29. aug 2023

@perlita007 Určite si nič nezanedbala, ale ak máš pocit že by si sa chcela poradiť aj s iným odborníkom ako s pediatrom tak skús toho fyzioterapeuta, nájdi si v okolí niekoho s dobrými recenziami. A je možné že bude dcérka šikovnejšia resp. rýchlejšie v iných oblastiach, možno začne skôr rozprávať alebo bude rýchlo odplienkovaná, každé dieťatko je iné. Držím palce 🙂 Fyzioterapeut ti ukáže ako s ňou manipulovať a podporiť pohyb.

vkatush
29. aug 2023

@perlita007 ja by som šla za fyzioterapeutom, nech aktivujete svalstvo. Jasné, každé dieťa má svoje tempo,.ale sú isté medzníky, kedy by už dieťa niektoré veci malo vedieť urobiť (pretočiť sa, v tomto prípade).

Mne sa pretáčal na bruško okolo 2 mesiaca už (to začal skoro), naspäť na chrbát na 4-5m a teraz nedávno sa už aj sám posadí, na skoro 8 mesiacov to začal robiť. (Sedieť vedel aj predtým, lebo ja som si ho dávala na nohy posadiť alebo na zem - viem, že by som nemala, ale on bol pevný, dokázal sa udržať bez problémov). A teraz si už aj sám sadne a vstáva na nohy.

mima172
29. aug 2023

@perlita007 Moja sa prvý krát pretočila v 7m a sadla si, keď mala 1r a 3 dni. Od 4m sme s ňou chodili k neurológovi, mala spomalený PMV, hypertonus a torticillis. Do roka aj niečo sme s ňou chodili na rehabilitácie a cvičili aj doma 3x denne Vojtovku.
Nemusíš to riešiť zo začiatku cez pediatra (naša pediatrička v tomto zlyhala, na problém nás upozornila až lekárka na plagio klinike, kde sme boli kvôli zlezanej hlavičke), môžeš si skočiť po názor aj k nejakému dobrému súkromnému fyzioterapeutovi.

lucia13022023
29. aug 2023

U nás to bolo cca v troch mesiacoch z chrbta na bruško, v styroch z bruška na chrbát. Na začiatku šiesteho šikmý sed. Zatiaľ sam nesedí, len v tom šikmom. Ale detičky sa naučia sedieť kľudne aj neskor, ale to otáčanie by som sa asi išla poradiť s fyzio.

perlita007
autor
29. aug 2023

@mima172 fuu ja no to ste ma nepotešili....ale ďakujem za upozornenie

mima172
29. aug 2023

@perlita007 Nebolo mojim cieľom ta vystrašiť, len som sa podelila k skúsenosť. Ak som ta vystrašila, tak prepáč. Len doplním, že z mojej malej je jedna šikovná 3r baba. Snáď si môžeme tykať (na koňovi je to zvykom) 🙂

nikpa
29. aug 2023

@perlita007 na sedenie má ešte čas, moje deti obidve sedeli až neskôr a sú v poriadku. Keď ju budeš dávať ,,nasilu,, sedieť, podopierať, ťahať za rúčky a podobne tak jej akurát tak zničis chrbticu a to sa uz ťažšie bude riešiť. Takže sa ukľudni, nerob paniku a počúvaj pediatričku. Ak sa ani za pár mesiacov nič nezmení, kontaktuj detského fyzioterapeuta alebo sa pýtaj na neurológiu ale zatiaľ podľa mňa robíš zbytočný stres.

andreatytler
30. aug 2023

@perlita007 A co ine pohyby? Ked je na brusku drzi hlavicku? Vytlaci plecia a hrudnik od podlozky na lakte alebo na rovne ruky? Pivotuje? Nacahuje sa jednou rukou za hrackou? Preklada hracky z jednej ruky do druhej ked ja na chrbte, dava si veci a ruky do ust?
Vacsinou je postup taky ze sa pretocia na brucho, vytlacia na rukach, daju sa na kolena a pohupuju sa, vytiahnu sa do stoja, zacnu stvornozkovat, sadnu si z polohy na vsetkych styroch, chodza okolo nabytku, samostatna chodza.

perlita007
autor
30. aug 2023

@andreatytler jooj ona sa zase aj pekne na bok da, aj na jeden aj na druhý....aj sa pekne naťahuje, aj sa pohybuje na podložke....aj si prechytava pekné hračky z jednej ručicky do druhej....a hlávku už pekne dvíhala keď mala tri mesiace, vedela pekne hlávku držat.....len sa jej nechce pretačat...akoby bola lenivá, že to za ňu urobí mamina a ocko...ale už ju nechávame viac na brušku a cvičíme, ale tak dúfam, že už čoskoro sa do toho dame

perlita007
autor
30. aug 2023

@mima172 jasné, že si môžeme tykat, a ďakujem za skúsenosť....dúfam sa nám to čoskoro zlepší.....

andreatytler
30. aug 2023

@perlita007 Ako casto ju davate na brusko a na ako dlho?
Nacahuje sa za hrackami takto?

babydesire
30. aug 2023

Pretacat by sa uz mala sama a aj plazit, sediet az neskor tak cca 8-10mesiac ako ktore..sed je jeden z najtazsich krokov motorickeho vyvoja dietata.. nasi v pol roku uz stvornozkovali, ale oni su aj teraz velmi akti ny..teda stale

perlita007
autor
1. sep 2023

@andreatytler jasné naťahuje.....ona je šikovna aj hlávku krásne drží ....dosť ju dávame na bruško.....

sofia1979
1. sep 2023

@perlita007 no už by som to riešila naša už v 7mm sedela ja viem že je to indivindi ona bola taká rýchla už v 9mm chodila, ale aj tak možno má lenivé svalstvo váži normálne?

lucia13022023
1. sep 2023

@sofia1979 sedieť este nemusí, no pretacat by sa už mala.

andreatytler
1. sep 2023

@perlita007 Co najviac motivovat. Dat jej najoblubenejsiu hracku mimo dosah, aby bola nutena sa tam dostat. Najlepsie funguje mobil. Za tym sa deti idu zabit.😀
Nie je frustrovana z toho ze sa nevie hybat? 7 mesacne dieta uz ma mentalne schopnosti take ze ho zaujima okolie, chce si veci preskumat a ked mu vlastne telo v tom brani, su castokrat frustrovane. Z toho dovodu je podla mna dobre aby isli deti co najviac podla tabuliek. Lebo ten mentalny vyvoj vtedy ide v ruka v ruke z pohybovym a navzajom sa doplna.
Ja by som urcite isla k fyzioterapeutovy aby sa rozhybala.

sofia1979
2. sep 2023

@lucia13022023 áno tak

tiezjedna
2. sep 2023

@perlita007 pediater má pravdu. Hlavne ju neposadzuj, to je to najhoršie, čo môžeš urobiť. Ona na to príde, neboj. Najskôr šikmý sed, keď objaví, že sa môže zdvihnúť, potom normálny sed. Daj jej čas a motivuj👍

perlita007
autor
2. sep 2023

@andreatytler ona sa hýbe pekne všetko ako má byť, len sa nevie pretočit tot vse

andreatytler
2. sep 2023

@perlita007 Nemyslim si ze sa hybe vsetko ako ma byt, lebo ak ju ty nepretocis, tak bude len lezat na chrbte. Pretacanie je pohyb, ktory deti robia v 4 mesiacoch. Je mozne ze mas pohodacke dieta, ktore kludne stravi hodinu pozeranim do plafona a tak si dava na cas, ale radsej by som to dala skontrolovat. Mozno jej to len treba ukazat ako sa pretocit. Ale moze mat napriklad nejaku skupinu svalov oslabenu a preto ten pohyb nevie urobit.

perlita007
autor
7. sep 2023

@andreatytler už sa vieme krásne pretočiť za brúska na chrbatik, ale naopak z chrbatika na bruško málinko kedy.....že sa podarí, malinká sa krásne hra, nie je taká že bude pozerať do jedného miesta .....ona sa aj na bočik dá krásne všetko....len to pretáčanie, ale ako píšem z bruška na chrbatik už nám to ide