9-mesačné bábo neštvornožkuje. Môžu koberce pomôcť?
Ahojte naše 9m dieťa neštvornožkuje a chcem sa opýtať či to môže byť tým že v byte nemáme koberce? Môže to mať na to nejaký vplyv? Ak máte s tým skúsenosť budeme rada za pomoc
@simca06022011 mnoho deti nestvornozkuje, nie je to nic nezvycajne, ale nie je to ani spravny vyvoj. 🙂 Stvronozkovanie je velmi dolezite, ALE nemusi byt problem ani to, ked ho dieta preskoci… no pokial sa tomu da nejako zabranit, tak je to vhodne. Moja dcera sa dala na styri, sadla si a po zadku sa suchala ako strela kam len chcela.. stvornozkovala len ked sa jej fakt chcelo alebo sa pozabudla alebo ani neviem preco sla niekedy tak a niekedy tak, ale mna to teda dost trapilo, kedze viem, ze je to dolezite pre posilnenie svalstva trupu. No ako pri vsetkom, aj toto je velmi individualne, vieme len ako by to MALO byt, u niekoho je to problem, u niekoho nie, ale teda ten problem sa moze prejavit az neskor, pri valgoznych clenkoch napr. To motivovanie k lezeniu je uplne jednoduche, zaklad je aby sa dietatu nesmykalo a potom uz len sa s nim pohrat a ak je vsetko tak, ako ma byt, tak sa rozlezie, v 9m este nie je cas na paniku, ale urcite si uz treba najst odborne informacie (od fyzioterapeutov), v dnesnej dobe je to na par klikov k dobrym zdrojom 👍🏻
@aurora33 poloha na štyroch nie je to isté ako štvornožkovanie. Syna som pasívne neposádzala. V 6 m sa začal plaziť, v 7,5 sa dával na štyri, potom sa z tej polohy naučil ísť do sedu a cca po týždni začal štvornožkovať.
Pre autorku: my máme všade plávajúcu, tiež som mala pocit, že sa mu pri prvých pokusoch o polohu na štyroch šmýka, ale keď dozrel čas, začal štvornožkovať a vôbec mu nevadilo, že nemáme koberec :D
Teoreticky moze lebo sa mu smyka pod nohami. Ale tak musis vidiet ci sa aspon snazi. Resp dava na 4???
Moj prvy sa dlhooooo iba plazil. Tak chodil a az tak stvornozkoval. Dlho im to trvalo kym pochopili resp chytili do ruk a noh silu aby sa na podlahe udrzali. Kde bol koberec isli ako nic.
Moja stvornozkovala az od 12 mesiacov,potom ako sa postavila.Dovtedy sa len plazila.Niektore deti nestvornozkuju.
moja dcera nelozila, opierala sa o nabytok a chodila uz v 9 mesiacoch.
Určite nie 😁 jedine ak by si ho mala dáky drsný, nejako materiálovo hnusný 😬 ale pre tvoj kľud u nás nemam zas vôbec koberce nič ani len behúň atď a mala mi v 9 m tiež neštvornožkovala . Takže kľud . Každé dieťa je iné každé potrebuje svoj čas a mne potom sa skôr plazyla
@aurora33 ale tú polohu na štyroch (bez štvornožkovania) deti trénujú aj mesiac-dva, kým sa im podarí pohnúť vpred. Sed z polohy na štyroch teda môže prísť až po štvornožkovaní, ale aj pred štvornožkovaním (reagujem na to, že si písala, že keď deti sedia skôr, ako štvornožkujú, je to preto, lebo ich pasívne posadili)
Nie je to kobercami. Ja som mala tiez toto podozrenie, ked som videla, ze maly sa nejako nevie odlepit z miesta, pripadne sa posuva dozadu. Ale nebolo to tak, jednoducho ked prisiel na spravnu techniku, tak veselo 4nozkoval aj na plavacke.
aj moj syn dlho nic, mali sme v byte plavajucu a akonahle sme kupili koberce, zacal napredovat. Lutovala som, ze sme nekupili skor. U nasho syna to urcite pomohlo. Skuste aspon kusovy nejaky detsky koberec kupit. Pri druhom uz mame koberec aj v detskej aj v obyvacke, stvornozkuje a sedi od 6 mesiacov
@aurora33 čo je podľa teba štvornožkovanie? Lebo podľa mňa je to POHYB vpred v polohe na štyroch :D čiže postupnosť 1. Poloha na štyroch, 2. Sed z polohy na štyroch, 3. Štvornožkovanie = pohyb vpred. Nevidím na tom nič nemožné, syn to tak robil, pasívne som ho neposádzala. Z polohy na štyroch sa naučil sedieť a následne až štvornožkovať.
No tak uz mame koberec a zda sa mi ze je to na nom take istejsie a uz sa o kadeco pokusa tak uvidime ci to teda pomoze. A aby som este upresnila lebo vsetky ste pisali o sedeni a polohe na styroch tak moje dieta sa nedava do polohy na styroch a nevie zatial ani sediet..
No tak uz mame koberec a zda sa mi ze je to na nom take istejsie a uz sa o kadeco pokusa tak uvidime ci to teda pomoze. A aby som este upresnila lebo vsetky ste pisali o sedeni a polohe na styroch tak moje dieta sa nedava do polohy na styroch a nevie zatial ani sediet..
@anonym_autor Pomohli prosim nakoniec tie koberce? Alebo ako sa Vam podarilo docielit stvornozkovanie?

moje dieta nestornozkovalo. tazko tomu niekto uveri, nesla na styri a potom neviem ako do sedu... moja sa doplazila k opore, vysplhala sa pomocou tej veci nejak na nohy a postavila.. ako sa posadila uz absolutne netusim. Nikdy nestvornozkovala.