9-ročné dieťa je naviazané na hračku
Cim je to, ze niektore deti sa velmi naviazu na hracky? Prezili nejaku traumu, maju pocit nedostatocnej lasky, prilis skoro ich rodicia dali spat same, ci proste len tak? Dnes som sa dozvedela o 9 rocnom dievcati, co vsade nosi jednu hracku, ktora sa ani oprat nemoze, lebo inak je problem. Ked ju zabudli vo Viedni, o tyzden sli pre nu...
@deti95060810 pokial viem tak uplne normalne dieta. ani len adhd alebo nejake dis... maximalne predcasne narodene.
Moja sesternica mala svoju hracku, nejakeho cca 40 cm psa, s ktorou spavala asi az do 12 rokov.bola na neho naviazana a nikto sa jho nemohol dotknut. Hracka bola uz uplne cierna, uz sa nedalo urcit,co to bol za tvor. Ale mal pekne a mile meno. Sesternica je uplne normalna, ma 42 rokov, 3 deti. Vyrastali sme spolu a v nicom nebola divna.
Moj brat (blizi sa k 50) ma stale svojho plysaka. Ma svoje cestne miesto na komode. Je zenaty, ma deti, VS aj dobre postavenie. Oblubena vec je oblubena vec. Ak by som vo Viedni zabudla oblubenu bundu, tiez idem po nu.
Aj ja jsem mela slonikovy polstar. Odmitala jsem jit spat bez neho - byl uplne vypelichany, babicka mi 4x presivala predni stranu a docpavala vatou, ale proste bez neho to neslo. Neprozila jsem zadnou traumu a asi ve 12 letech jsem ho odlozila. Ale teda doma ho mam stale 😅
ja nevravim ze je to nieco nenormalne a ze jej musi nieco byt. ja sa pytam, ze cim to moze byt ze niektore sa takto naviazu a vacsina nie.
Nie je to dieta jedinacik? 9 rocne dieta je stale dieta a myslim, ze ma stale pravo mat oblubenu hracku a pouzivat ju pre pocit istoty.
Brat ma skoro 40 a milovaneho plysaka, ktory s nim cestuje vsade. Bola to posledna hracka, ktoru mu nasa mamka kupila. Mal asi 8rokov a stratu sme tazko niesli, s plysakom mal pocit, ze je mamina stale s nim.
Mám tri deti 11,10,7r.. všetci majú svojho obľúbeného plyšáka a bravaju si ich na každú dovolenku.. pokiaľ viem neprežili žiadnu traumu, nemajú žiaden problém a hračku majú naozaj radi, spávajú s ňou.. keby sme ich zabudli, tiež sa vrátime.. vôbec nemám dojem že je to niečo choré.. mne príde fakt strašné smutné že dnes sa od detí očakáva že nebudú deťmi.. do 3r si podľa MK môžu dovoliť reagovať ako deti, ale akonáhle sú staršie tak sa tu v každej druhej téme očakáva že to sú mali dospelí a majú sa tak správať.. ale ono sú to stále deti, je úplne normálne že majú vzťah k veciam, nie je to nič choré ani tam nemusia byť diagnózy..
Mimochodom, dcérina obľúbená hračka sa nikdy neprala.. a prečo? Je to maco ktorého sila moja mama zo svojho zupanu - moja dcéra ju nikdy nepoznala, zomrela dávno pred tým ako sa mi narodili deti.. maca som mala dlhé roky odlozeneho v krabici, lebo ten župan mi mamu pripomínal.. v čase keď som tú krabicu otvorila, moja dcéra mala akurát obdobie keď strašné túžila po babke a s manželovu mamou si nerozumie až tak ako by asi chcela.. no a keďže ja som im o mojej mame veľa rozprávala, moja dcéra si obľúbila predstavu že mala nejakú omu.. maca nazvala jej menom, chodí s nami všade a niekoľko krát sme ju museli opravovať..
Pozri si kukiho to je príbeh ktorý podľa mňa pekne ilustruje ako majú deti radi svoje hračky.. ano aj tie staršie a nie je to nič divné..
Nuž, keď jej to rodičia tolerujú, tak je to pokojne možné... 🤷. U nás sa stačí normálne porozprávať, dohodnúť nejaký kompromis a nie skákať za každú cenu ako dieťa píska... Ale kto vie, čo si tým rodičia kompenzujú, nikdy nevieš.
aj moj spal so svojim macikom pomaly do 12, ak by mu mladsi neodtrhol nohy, aj dlhsie, ved a co? je to mile 🙂
@mikadooo porozprávať akože o čom? Je nejaký problém ak má dieťa obľúbenú hračku? Ak by si si zabudla mobil vo Viedni tak sa po neho nevrátis?
Myslím že aj veľa dospelých ma nejaký talizman pre šťastie a pod. Tiež by mali nervy, keby ho stratili. Myslím že nemusia mať za sebou traumy. Nie je našou úlohou riešiť, prečo si konkrétnu vec obľúbili. Ja som ako dospela trepala so sebou do skotska odnož obľúbeného kvetu a tam si ho úspešne ďalej pestovala. Mne by pripadal divný človek, ktorý by sa staral do toho, prečo to robím.
@jana_eyre_2 ja tu neprezentujem ze je to divne alebo chore. zaujimal ma psychologicky aspekt ale to sa tu asi nedockam, kedze ziadna z vas nie je odbornicka. ja si myslim, ze to moze byt aj tym ak dieta ide prilis skoro do vlastnej postele a vlastnej izby. toto dieta je aj take nesmelsie, je tam nieco aj s rodicmi co nechcem blizsie pisat. proste ma to zaujalo. o malych detoch viem, ale o takto starsom som este nepocula.
@mamutka ja sa nestaram do toho, preco to robi ona. mna zaujima, preco to robia deti/dospeli ludia vseobecne. ano, aj tie talizmany asi do tej kategorie spadaju. preco niektori bytostne potrebuju talizman a vacsine ludi nechyba.
Moje deti šli do vlastnej postele ako 3-4r a spával tam s nimi ešte tato (ja som bola s najmladsim) najmladší tiež šiel dobrovolne ako 4r.. takže ani toto nebude dôvod.. a nie sú ani bojazlive.. niektorí ľudia sa jednoducho fixuju aj na veci, nemusí to mať žiaden nárocny základ..
Nepises síce doslova že to je choré to je pravda, ale v úvodnom texte naznačujes že je chýba rodicov ak.ma dieťa obľúbenú hračku, píšeš o nedostatočnej láske, čo mi príde ako dosť prisilny predpoklad.. ty máš dieťa?
@jana_eyre_2 pretoze v tomto pripade mi to tak obcas pride. deti maju "vsetko", ale vsetko mozno realne nemaju. ano mam deti.
Ja mam svoj maly vankus od detstva oblubeny, všade ho beriem so sebou a zle sa mi spi ked ho nemam 😂 a už je dvakrat prešivany 😂
myslim v pripade tej rodiny.
@jana_eyre_2 no napríklad, že kúpime novú takú istú. Alebo pohľadáme v nejakom bazoši takú istú. Alebo skúsime nájsť nejakú lepšiu. Alebo napíšeme na letisko, či by nám ju neposlali poštou. Pranie - takisto dohodnúť, že bábika sa potrebuje umyť alebo hocičo iné. Môj malý má obľúbený vankúšik, perieme ho, keď nie je doma. Obliečku vyperiem a vyžehlím do sucha, aby bola pripravená, kým pôjde spať. Po mobil by som sa vrátila podľa vzdialenosti od Viedne, podľa jeho ceny a podľa šance, že tam ešte bude. Dieťa nemá byť malý tyran. Ja netvrdím, že nemôže mať 9ročnú hračku, ale aby mi nedovolilo ju oprať? Tam niekde zlyhala nejaká komunikácia rodič-dieťa, nemyslíš? A rodičia sa tým ešte pochvália na internete 🤷.
@mikadooo lenže pre dieťa je tá konkretna hračka dolezita, to že je nejaká rovnaká nie je tá istá.. dieťa tyran preto že je naviazané na vec a je preňho dôležitá, žasnem niekedy.. hračku mojej dcéry neperieme lebo by sa rozpadla.. a keďže je originál, čo sila moja mama, tak takú by som na Bazoši nekúpila...
@jana_eyre_2 no okej 🤷. Jak je libo. Naši pár dôležitých hračiek mali a aj ich stratili a aj sme ich nenašli. Predstav si, nejak to prežili. Ja sama nelipnem na veciach, takže učím to aj decká. Ale to je moja výchova, vy samozrejme si robte, čo uznáte za vhodné.
Dcéra má 9r, má od narodenia malého plyšáka, všade ide s nami, keď ideme preč. Oprať ho môžem, ale nie je nadšená. Keby sme ho zabudli, veľký plač by asi bol. Bola 2r dojčená, vyše 2r spala s nami v spálni, po narodení syna sa s mužom presťahovali do izby a spal tam s ňou veľmi dlho. Takže spaním to nebude
@autor Ja konkrétne viazaniu sa na talizman nerozumiem, iba ak by to bola pamiatka na milovanu osobu napr. Ale ľudia sa viažu na rôzne veci, hoc aj na znamky. Koľko je deti čo sú viazané na čisté jednotky a ked ju raz “stratia”, tak plaču kvôli dvojke? Či zeny sa viažu na to, že každý mesiac musia ísť ku kaderníkovi, lebo inak sa o seba nestarajú, vyzerajú otrasne, vlasy im umrú a muž ich začne podvádzať. To by sme tiež potom mohli zaradiť do viazania sa na nonsens. Každý ma niečo rád proste, niekedy to časom nahradí, niekedy mu to ostane. Myslím že toto nie je dôvod na analýzy, veľa žien tu ma skúsenosť, že to robia aj ich známy do dospelosti. Pravdaže sa nájde aj človek ktorý to robí a ma za sebou traumy, ale to v hocijakej oblasti môže byt.
Aj maly takto stratil svojho oblubenca a vracali sme sa pre neho, perie sa pravidelne - kedysi pozeral do pracky, ale z toho uz vyrastol 🤷🏻♀️ myslim, ze je normalny. Ja mam tiez 1 knihu z detstva, kt so mnou cestuje po celom svete (aj tak vyzera… a keby som ju stratila, tak som nervna … neviem ju uz nahradit) myslim si, ze som relativne normalna a na nejake extra traumy si nespominam. Kazdy nech si lionelo na com chce … pokial tym neskodi nikomu inemu, nie je preco riesit. Ked su rodicia ochotni ist do Vieden … ich vec.
Su take deti, dovodov je vela, casom urcite vyrastie. Niekto ma mojkacika, niekto je zase prilis naviazany na mamu. Kludne ked je predcasniatko tak ked bolo dlho v inkubatore, tak moze mat emocny deficit...ale vsetko sa da dobehnut...a kludne to moze byt povahou...treba cas a spravny pristup a vsetko bude ok.
to je hlupost. Mam 8 rocnu dceru, nema nijaku traumu a nijake diagnozy (ok, je testovana nadpriemerne inteligentna) a ma svojho oblubeneho plysaka. Od narodenia mala sice svoju izbu ale este aj teraz sa takmer kazdy vecer "suchne" medzi nas a pokojne spi. Na druhej strane, mladsia dcera, 4 roky, tiez ziadne diagnozy a traumy, mala par mesiacov, ked sa stahovala do vlastnej izby, kedze sa na kazde suchnutie budila, ma pri spani najradsej uplnu ale ze uplnu tmu a zavrete dvere, v noci sa nebudi a ked sa aj nahodou zobudi, pocujem len ako ide na wc a zase do svojej postele a este aj dvere za sebou zavrie. Ked nahodou obcas pride k nam, tak po 5-10 minutach za zdvyhne a ide zase do svojej postele. Jednoducho najradsej spi sama a NEMA nijakeho oblubeneho mojkaca. Ona si na cesty vselico nabali ale casto to ani nevybalime.
Spala som s plyšákom v 23 rokoch od priateľa teraz už manžela.Prečo?Pretože bol z lásky.
Deti nevnímajú veci vždy len ako veci.

9 ročné? to má nejakú diagnózu?
naviazanosť na hračku v 9 r. sa mi zdá už aj dosť...