ADHD u 2,5-ročného dieťaťa

mary06
11. sep 2023

Zdravím, ma niekto skúsenosti.. Dá sa diagnostikovať adhd u tak malého dieťaťa(2,5r.)? Neviem si predstaviť ako prebieha to posúdenie keďže on ani nerozprava.. Od logopedicky sme boli poslaný k psychologicke že nám to určite diagnostikuje.. Na základe toho ze s nou nespolupravoval, je pravda ze udržal pozornosť možno ani nie minútu a stále odbehol k inej činnosti, nevšímal si ju.. Vlastne si robil co chcel.. Ale len na základe toho tvrdiť ze to určite má mi príde také.. Je pravda ze taky je aj doma, neobsedi, nesustredi sa, všetko ho baví minútu.. Ale myslela som ze také sú niektoré deti a ta diagnóza sa dá posúdiť možno tak od školského veku.. Nechcem aby mu dali tu pečiatku tak skoro.

joesvk
11. sep 2023

@mary06 Ako bude ďalej vyzerať,ukáže čas. Ale práveže je lepšie, keď je skôr určená nejaká porucha,lebo sa s tým skôr začne pracovať.

dievcacitajucelist
11. sep 2023

@mary06 mali sme v blízkom okolí chlapca, kt nerozprával do 3rokov len ukazoval prstom na to čo chce..je uplne v pohode..
Teraz je to extrémne papuľnaty pubertiak 😊😁
Nechápem tu logopedku, prečo ti také stresy robí..sú deti, ktoré sedia zahrajú sa s jednou vecou dlho resp sústredia sa na jednu činnosť dlhšie a potom sú deti, kt majú v ricke vrtuľu...daj sa do pohody...je ešte drobec..ak by niečo bolo prídeš na to, alebo ho dáš vyšetriť, teraz by som ho nestresovala

sazumak
11. sep 2023

Naša do 3 rokov sekundu neposedela, ani na kolenách, behala ako pojašená. Aj pri kojení sa nenakojila ako jej sestra, ale pol minúty na jednom prsníku a pol minúty na druhom a stále dookola. Keď si porovnám tie dve, tak prostredná sa vydržala tri hodiny hrať s domčekom pre bábiky na jednom mieste, poobede spala aj 3,5 hod. Najmladšia sa nehrala ani minútu, nič ju nezaujalo, knihy mi hádzala do kúta, čítanie nehrozilo, ale napr. puzzle skladala veľmi rada. Poobede nespávala už od 2,3 roka. A teraz po 3 rokoch sa úplne zmenila, dokáže sa sústrediť, číta si, vie všetky farby, dni v týždni, ročné obdobia, učí sa čas, puzzle skladá už do 100. Sama sa hrá v izbe, ani o nej neviem. A odsedí konečne 🙂 Cez leto sme precestovali 6000km autom a úplne v pohode to zvládla. Deti sa vekom menia, dozrievajú, tak mu daj čas.

jaga18
11. sep 2023

My sme boli u neurologicky s iným problémom a robilo sa EEG vyšetrenie, ktoré poukazalo na ADHD. Malý mal sotva 18 mesiacov vtedy. Povedala nám k tomu, že sa to môže ešte zmeniť, mozog sa vyvíja, dozrieva... Kontrolu nám dala len v prípade, že by boli problémy keď nastúpi do škôlky.
Psychologička tiež bude potrebovať správu z neurologie, len tak mu Adhd nediagnostikuje... a v tomto veku to ešte nemusí nič znamenať.

zuzuliennka1
11. sep 2023

@mary06 Nie, 2,5r dieta nedostane urcite dg. adhd.
Dieta dozrieva, 2,5r je prirodzene zive, aktivne, nema este dozrety mozog na to, aby sa sustredilo dlhsie nez 2 minuty. Aj to je privela.
Diagnoza ADHD sa dava najskor v 5-6 roku veku. A aj to treba naplnit este aj dalsie veci na taku dg., nez len to ze “neobsedi”

mary06
autor
11. sep 2023

@zuzuliennka1 ano súhlasím, len ta logo nám to povedala doslova že pravdepodobne mu to určite diagnostikuje psychologička, a to po jednom sedení.. Predtým sme tam boli dva krát a to sa zase hanbil a nepustil sa ma. Čiže úplný opak. Teraz sa predviedol a ona hneď toto...

777januska777
11. sep 2023

@mary06 a je to dobrá logopedicka? Lebo mne príde, že jej to s nim nejde a nevie ho zaujať a pracovať s nim. Asi by som investovala do súkromnej logopédie.

zuzuliennka1
11. sep 2023

@mary06 dieta sa ti za nasledujuce 3 roky este tak rapidne zmeni, ze je teraz zbytocne a priskoro riesit nejake adhd.
ta dg. sa proste v takomto veku nedava, dieta je nezrele, jeho mozog je este detsky, nezrely, pojaseny, neobsedi, beha,.. lebo je to dieta.
preco hned diagnoza?
logoped ma dieta vediet zaujat, a spracovat, a aj psycholog potrebuje na dg. urcite viac nez jedno sedenie.
neries diagnozy, ries dieta 🙂 mimochodom, adhd nie je len o tom, ze neobsedi a beha 😉

arabelka33
8. nov 2023

@zuzuliennka1 ináč prosím Vás.. Ak môžem, opytam sa.. Ohľadom tejto diagnózy. Syn v septembri nastúpil do škôlky a dnes riaditeľka po mesiaci a pol rozhodla, ze by mal navštíviť centrum na poruchy správania, pretože mali divadielko pre deti a syn jediný nevydržal sediet... Učiteľka ho odviedla do triedy.. Na základe čoho teda je diagnostikovane AdhD?