icon

Aká je šanca, že sa syn nakazí?

21. máj 2024

Boli sme na detskom predstavení, čakali sme pred dverami,syn chcel ísť skorej domov, pani čo nám otvárala hovorí,že pozor,nesmyknite sa..pozrela som pred nami a zvratky...tak som syna ihneď ťahala preč, a ako som ho ťahala a obzrela sa, tak nejaký chlapec tam ešte zvracal.. aká je šanca,že niečo bolo z tých zvratkov vo vzduchu a syn sa nakazil? Berie probiotiká a ihneď som mu nasadila enterinu a imunoglukan acute...samozrejme,že keď by to bolo infekčné...ja mám fóbiu zo zvracania a malý mi vo februári skončil kvôli takej viróze s rozvratom vnútorného prostredia v nemocnici, tak mám prečo sa strachovať..úplne som na dne :(((

Strana
z2
janage
22. máj 2024

Písala som, že pokiaľ jej nevybrali slepak bolo náhle vracanie bežné. Nie ze grcala len vaše akútneho slepaku.
Poukazuje na to, že vychadzas len zo svojich domienok. Nevieš ani či grcalo to isté dieťa, len si myslíš.
A úprimne ako rodič dieťaťa s častými gastro problémami nie neviem si predstaviť ísť na predstavenie a riskovať že sa pohŕda tam ak už grcal pred. Minimálne sáčok bol poruke už pri zahladenie, že je mi blbo zrazu.
Viem si predstaviť, že niekto také dieťa dá do škôlky to nemám ilúzie (aj ked ja som toto nikdy nerobila pri traviacich problemoch), ale byt tam s nim a riskovať grc počas predstavenia si myslím, že by rodič neriskoval.
A tiež si neviem predstaviť ze ten grc nikto okamžite neutrel.

autor
22. máj 2024

@janage tak nie každý tak rozmýšľa ako vy, niekto zblízka čo má deti, tak ich matka povedala,keď malo jedno jej dieťa teplotu na chate,už pripomínam aj pred chatou,že to bola vonku a prehriatie organizmu...keď to schytalo na chate druhé dieťa zvalila to na vyčerpanosť organizmu( nehovorím o Tom,že dieťa vliekla na túru v 39stupnovych horuckach v nosiči a dávala mu tam ibuprofén niekde na kopci) a na tej chate bolo x deti a samozrejme malý mi to tiež schytal...proste nasilu chcela ísť na chatu tak jej bolo jedno,že nakazí aj iné decka..dalsi príklad,išli na dovolenku, ževraj pojedli len nanuky,preto tak strašne kašľu..doslova sa dusili...bohužiaľ boli sme tam aj my, nedokázala som zakázať sa hrať s nimi a ako to skončilo? Maleho mi skoro hospitalizovali na laryngitidu, lebo sa mi dusil ako ich deti,potom utekala doktorke nech dá deckam to isté čo môjmu dali,lebo že asi to nieje z nanukov...takže toľko k rozmýšľaniu rodičov, a takých lobotomov rodičov je mraky...

autor
22. máj 2024

@janage ďalší príklad,boli sme na chate ďalšia matka jej dieťa brutálne soplave,ešte sama povedala,že dva dni predtým malo dieťa 40 teploty...malý na 3 deň to schytal od neho, tiež 40teploty,museli sme utekať domov, kamarátova dcéra taktiež až skončila na infúziách v nemocnici...tak ma vôbec neprekvapuje,že by zobral nejaký taký vymlety rodič aj grcajuce decko len aby neprepadli lístky..veľa ľudí sú sebci, myslia len a len na seba a potom to bohužiaľ aj tak vyzerá

maciatkolulu
22. máj 2024

Ale.ved si teraz písala o spolužiačke zo škôlky,čo pre všetko vracala,vieš koľko je takých deti? To maju ostiat sediet doma? Syn ma spolužiaka vždy sa postavia pred vystúpením ,alebo nejakou akciou. Čo tak sa zamerať na to,že to dieťa bolo takéto a nie hneď sa vidieť na infúziách s dieťaťom v nemocnici. Muža máš lekára,snáď vie poradiť on. 😉. Nakaziť sa ti dieťa môže úplne hocikde a tu pravdepodobnosť,veď snáď muž vie. A teda treba popracovať na tej fóbií,lebo s dieťaťom v škôlke skončis na psychiatrii.

maciatkolulu
22. máj 2024

Prepáč,ale.mnebrozum neberie,že máš muža lekára a tu sa pýtaš na takéto veci,riziko nákazy. Naozaj máte okolo seba samých nezodpovedných,co vláčia choré decka kade tade a už vieš ako to je v škôlkach atď. Nuž dievča,budeš to mať ťažké. V zahraničí by si decko musela mať doma ,ani jasle,ani škôlka,ani škola,lebo sopel,kašeľ a zvýšená teplota nie sú pre nich choroba. Ale ty vážne pôsobis zrelá na výmenu liekov a to nie v zlom. Vieš,aké beštie sú na koni a položis tu absolútne nezmyselnú otázku a pritom zdravotak doma. 🤷🤣a snáď si toho kojenca navliekla na predstavenie tiež. Lebo mňa zase vytacaju take mamičky,čo sa musí celá rodina natrepat na vystúpenie a bábo prereve polku predstavenia. Ale tiež sa dá pochopiť,že možno žena nemá kde nechať bábo. Však? Nie si na svete sama,takže jedine,čo ti pomôže,je popracovať sama na sebe ,bez zjavne notorické ho obviňovania druhých a treba popracovať na imunite. Lebo decko nemáš ešte ani v škôlke a lepi sa to naňho. Divne.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
22. máj 2024

@maciatkolulu tak ja vlastne za to môžem, že malý býva chorý a nie ti, čo decka choré maju doma ležať a liečiť sa ale nie chodiť po chatach..prepac ale to tak vyznelo.mesačne miniem veľa peňazí na doplnky, od probiotík cez rôzne 5 daňové kúry na imunitu a vitamíny a nehovorím o Tom,že bol kojeny do 3,5 roka...čo podľa istej skupiny ludi by mali byť také deti pomaly Supermani...a nie nebola som s kojencom na predstavení, možno mám fóbiu ale nie som retardovana

maciatkolulu
22. máj 2024

Tak tvoj muž ako lekár by to mal dozaista vysvetliť ako sa buduje imunita a nie,nie sú to drahe doplnky. Pôsobis veľmi ,ale veľmi hystericky,fóbia je jedna vec a druhá vec je, vidieť všade choré deti. Opakujem,fobia ti začala ,lebo si mala spolužiačku,čo zvracala len tak,zo stresu,z nervozity a podobne,nebola.chora,infekcna ,takých deti je veľa. Ale ty už vieš,že dotyčné dieťa malo retardovanych rodičov,čo vliekli choré decko na predstavenie. Pre niekoho sopel a kasel nie je choroba. Napríklad. Odporúčam ti menej hystérie..... Alebo si vyberaj s kým a kam ideš. Ideál sama,niekde na samotu,budeš mať kľud. Chát je dosť na prenájom v rôznych častiach sveta.... Treba ísť autom samozrejme. Lietadlo je plne kadečoho a o letiskách ani nehovorím. Mne naozaj ten rozum neberie,že sa pýtaš takúto vec a doma máš lekára. A pritom očakávas negatívne reakcie....
Aké rady si vlastné chcela pocut od laiciek? Nechápem.... A psychiatra by som zmenila. Pri dvoch deťoch,čo budú raz dva obe v kolektíve,skončíš na uzatvorenom oddelení .

autor
22. máj 2024

@maciatkolulu odborná stránka veci je jedna vec a laici čo majú deti,akože myslíš,že sa nemohli vyskytnúť v takej situácii?? Preto som sa pýtala, ďalšia vec, môj syn chodí na rôzne podujatia,koncerty, letel lietadlom toľkokrát za tri roky,že niektorí dospelí 50tnici toľko neleteli dokopy za celý život, tak ma tu o letiskových baciloch nemusíš vôbec poučovať, možnože práve preto byval viac chorý,lebo hocikam chodíme, je iné keď dieta,ktoré nechodí do škôlky a žije na dedine napríklad, sa pohrá na ihrisku,kde je jedno dieťa,že..odkoho by to asi dostal...nežijem s ním v bubline,práve naopak,snažím aby mal pestrý život,veľa videl,zažil, to že sa ja bojím je vec druhá... tak tu zo mna nerob hysterku,neprekrucaj veci, že soplave dieťa a kaslajuce nieje choroba vravela som o zvracani, laryngitide a 40 stupnovych teplotách..tak podľa teba je normálne vláčiť horuckujuce dieťa v nosiči na túru..chcela som tým napísať,že všelijakí prepati rodicia sú,čo nasilu dovlecu aj choré decka niekam, tak je dosť možné,že doniesli aj toho zvracajuceho..nieje to vylúčené a nieje to ani iste..ale ty to berieš ako samozrejmost a ešte to ideš obhajovat..a ďalšia vec, to že sa snažím urobiť pre jeho zdravie maximum,že mu dávam doplnky, len pre dobrý pocit,že pre svoje dieťa robím maximum? Keď ma nádchu,za tri dni ma možno aj vďaka nim po nich..Chápem, niekto na to kašle, nech dieťa ochorie a trpí..radsej si kúpi cigarety pre seba napr...ja sa snažím tomu predísť...a na záver, by som to ukončila tým, že ja sa riadim: Nerob druhým to,čo nechceš aby robili tebe..preto keď je moje dieťa choré neberiem ho do kolektívu...ale doma sa lieči...tiež keď je dospelý človek chorý má teplotu a nemusel by ísť niekam,tak nejde ale leží a odpočíva v posteli a aj to dieťa potrebuje vtedy pokoj ale rodičom je to jedno, tak ako keď po prevracanej noci dovlecu dieťa do škôlky..a týmto končím

maciatkolulu
22. máj 2024

🙃dýchaj.....

floren
22. máj 2024

Daj si predpísať kinedryl čipky, urobia ti v lekárni. Tiež s každým zvracanim sme boli v nemocnici. Teraz hneď bežím k doktorke,dajú mu injekciu a plus tie čipky. Držím palce

lonely66
Odpoveď bola odstránená
magimi
23. máj 2024

Všetkých, čo nezažili fóbiu z vracania poprosím zdržat sa komentárov. Lebo kto nezažije, nepochopí. Fakt!
Ja som lekárka, dokonca som pracovala na detskom a mám fóbiu z vracania 😀 a musím sa naozaj naozaj snažiť, aby racionálne argumenty zabrali 🙂 Lebo len mi niekto spomenie, že na Slovensku niekto vracal a mňa uz pot oblieva. Keď tu na mk niekto píše o radu, že dieťa vracalo, pozerám okres, kde to bolo, či nie v našom okrese. Takže grcajuce dieťa v blízkosti mojich detí by ma naozaj rozhodilo.
Tieto body by mi v tejto situácii pomohli
1. Iba sme šli okolo, neboli sme pri tom dieťati dlho, všetko som následne umyla
2. Z vlastnej skúsenosti päťnásobnej matky že nakazenie sa črevnou virózou nemá žiadne vopred stanovené vzorce, čo môžeš predpokladať a ovplyvniť. Niekedy pol škôlky vracalo a moje deti vôbec a niekedy nikde ani chýru po nejakom vracani a moje deti všetky za radom...čiže drží ma myšlienka na to, že naozaj sa nemuselo nakaziť🙂
3. Keď niektoré moje dieťa grcalo, niekoľko mesiacov sme mali po tom pokoj - imunita držala. Takže ak ste mali grcacku pred pár mesiacmi, nemusí sa nakaziť.
4. mávam doma injekcny degan, napĺňa ma to istotou, že keby niečo, viem to včas zachytiť.
Prajem veľa síl!

autor
23. máj 2024

@magimi ďakujem, vieš, niekedy mám pocit, že my sme tí normálni, a tí čo si myslia,že sú normálni,nie sú v konečnom dôsledku ..áno, nieje to normálne na jednej strane, ale odsudzuje niekto niekoho,že ma fóbiu z pavúkov? Vyšiek? Nie, keď povieš,mám fóbiu zvracania,tak ťa vysmeju poväčšine..alebo pozerajú na teba ako na blázna...najhoršie na tomto je to,že to nedokážeš ovplyvniť, lebo podstate to môže byť hocikde...žijem normálny život, chodím medzi ľudí, cestujeme, neobmedzujem sa v ničom aj keď tým trpím odmalička, ako puberiacka som chodila často na preplnené diskotéky, s kamarátkami hocikde sme sa stretávali...tak ako som sa snažila ja v ničom neobmedzovat, tak aj deti tak budem viesť...aj keď to bude veľmi psychicky náročné..človek je celkom v pohode, dokiaľ nevidí niekoho zvracať alebo hovoriť,že mal črevnú chrípku,alebo mu je zle..to hneď tras a panika...obleje ma studený pot, všetko akokeby sa mi spomalý,prestavam totálne vnimat,vnímam len to,ako utiect..trochu ma ukludnuje to,že fakt dieťaťu sa snažím dávať kvalitné probiotiká, vitamíny, aj sebe...antibakteriálny gél a obrúsky v každej kabelke alebo v ruksaku tiež nemôžu chýbať 😁 ten injekčny degan nieje zlý nápad...🙂

luccija
23. máj 2024

Chápem fóbie bojím sa tak výšok, lietadla stačí, že ukážu v televízore pohľad z mrakodrapu a stiahne mi žalúdok.Ale pri dieťati či chces či nie musíš rátať s tým, že v škôlke, škole sa tomu nevyhnete.Davaj si pozor nech ten veľký strach neprenesies na dieťa.Asi to bude u teba tým zlým zážitkom, keď si bola mala.A niekedy to príde náhle netreba za všetko viniť rodičov či jedlo, deti dobre znášajú takéto virózy mne sa deti v škôlke pozvracali a hneď bolo dobre.Otocit to naopak, že to zvracanie je potrebné a dieťaťu bude lepšie nepomáha?tak je to vírus nikto Ti 100% nepotvrdí čo ho dostane.Ale paradox je, že tvoj muž každý deň robí medzi baktériami, vírusmi toho sa nebojís?🙂)

autor
24. máj 2024

@luccija báť sa niečoho je jedna vec, druhá vec je fóbia z niečoho, je to rozdieľ 🙂 môjmu synovi práveže to spôsobilo,že skončil v nemocnici,čo nikdy neskončil, lebo nevracal a to mal hocijaké ,, chuťovky,, 🙂 každé dieťa je iné, každé reaguje na choroby inak a či sa nebojím? Tak strach tam je,ale na druhej strane tak ako nikde musia si veľa umývať a dezinfikovať ruky,je to aj kontrolované,takze práveže to som dosť v kľude,lebo takéto vírusy sú skôr z rúk ako zo vzduchu 🙂

Strana
z2