icon

Aké máte skúsenosti s chorobou Morbus pertes?

lekynka
26. okt 2009

Zdravím všetky maminky aj nemaminky.
Rada by som vedela či máte skúsenosti s touto chorobou.
Som mamina 3 ročného synčeka a malý dostal túto chorobu z ničoho nič. ☹
Je mi do plaču. Dnes sme boli v Žiline na konzultácii, a tam nam povedali že musí na operáciu.
Prosím píšte.
Rada si prečítam vaše názory a skúsenosti....
Odkedy sme odišli, nemôžem nato nemyslieť....
Vopred ďakujem.

zuzka_zabka
5. dec 2017

@dundusa Si zlatá, že si to tu dala. Ďakujeme.

dundusa
6. dec 2017

@zuzka_zabka áno,to sa berie. Nespadate do sumy?

dundusa
6. dec 2017

@martina62 nespadate do sumy?

zuzka_zabka
7. dec 2017

@dundusa ešte neviem, ale podľa môjho laického odhadu asi nebudeme. Minulý rok sme zarábali obaja a boli sme 3. Veď uvidím.

dundusa
7. dec 2017

@zuzka_zabka aha, tak ja už ťahámťahám 6 rok na materskej, resp na rodičaku, takže nám vyšlo...

zuzka_zabka
7. dec 2017

@dundusa 🙂 ak nám to nevyjde tento rok, tak budúci rok si požiadam znovu, lebo to nám už určite vyjde.

zuzka_zabka
8. dec 2017

@dundusa dnes ráno mi napadlo, že veď ja to všetko môžem podať v januári a už budú brať do úvahy tento rok. A to by mali vyjsť, ja som od januára na materskej. Mne vôbec nedocvaklo, že je december 😂😂😂😂 To už počkám, keď sme vydržali do teraz.

martina62
10. dec 2017

Ďakujem @dundusa hneď pôjdem za pani na sociálku nech mi vysvetlí prečo sme nemali na to nárok....príjem od nás nikto nežiadal...podľa posudku miera postihnutia 45% perthes na jednej strane. Možno vám uznali viac % inak si to neviem vysvetliť....teraz už je to jedno...barle už nemáme...ale možno to pomôže aj iným...takže ďakujem...

amstaff82103
10. dec 2017

@martina62 vy ste už vyliečený???vy ste nemali obojstranny

martina62
13. dec 2017

@amstaff82103 hej vyliečený...už len kontroly raz za rok...mali sme len jedenu stranu ale aj tak to trvalo 2,5 roka...

zuzka_zabka
10. jan 2018

Baby prosím poraďte. Dozvedela som sa, že doktor, ku ktorému sme chodili, odišiel do Nemecka. 😭😭😭😭 Je v BA, prípadne blízkom okolí nejaký fakt dobrý ortopéd?

kristjn
11. jan 2018

@mercedes290
Ja som po konzervatívnej liečbe. Z dlhodobého hľadiska môžem iba doporučiť.

mercedes290
17. jan 2018

@kristjn ako ste na tom?

mercedes290
17. jan 2018

@zuzka_zabka odkiaľ ste?

mercedes290
17. jan 2018

@lekynka pekný den prajem ako je na tom synček už máte po operaci

zuzka_zabka
17. jan 2018

@mercedes290 z Bratislavy

katrin21
17. jan 2018

podla popisu toto mala jedna kamaratka, ked mala 5rokov....pamatam sa, lebo to sme ako deti velmi vnimali, ze chudatko bola 1 rok bola v nemocnici tusim niekde v Tatrach, ci kde... no proste daleko od rodiny a vsetkych.... a len lezat musela nesmela chodit....potom sa ucila znova behat. dnes je to vyse 30r baba, ma dve deti, nic jej nie je 🙂 takze hlavu hore 🙂

mercedes290
17. jan 2018

@zuzka_zabka
@zuzka_zabka a doteraz ste ku komu chodili ako ste na tom zdravotné?

zuzka_zabka
17. jan 2018

@mercedes290 doteraz sme chodili k Dubravayovi na Kramáre. Pri poslednej kontrole v novembri tam vraj bolo zhoršenie. Ale tá kontrola prebehla strašne. Bola tam nejaká mladá doktorka, ktorá ani netušila čo má pozerať, radila sa s inou doktorkou, ktorá vyšetrovala vedľa. Tá sa pozrela na snímok a len skonštatovala, že je tam zhoršenie a teda to smeruje k operácii. Pritom pred pol rokom tam bolo zlepšenie. No proste ten prístup bol des. Preto by som chcela počuť aj iný názor. A niekoho, kto sa nám bude normálne venovať, a nie za 5 sekúnd pošle preč.

mercedes290
17. jan 2018

@zuzka_zabka áno on odišiel a teraz je tam taký mladý doktor a videla som ho len raz teraz ideme zasa v january no vlastne teraz na budúci týždeň tam pôjdeme.
A vyzeral byt taký normálny naozaj pozorne popozerať snímku pozeral na nu asi 5 min mne došlo až zle naozaj že čo sa deje ale povedal že super
My sme po operácii v máji to bude rok.
Takze skús ísť tam kde ste chodili a tam je teraz ten mladý doktor.
Ta doktorka u nej sme boli raz a takú hovadiny napísala že nemusí mat barle a môže chodiť hahaha 3 mesiace po operaci mi toto povedala ešte že sme ju nepočúvali 🤣🤣🤣to bola taká sprostosť ako .......
A potom mi ešte volal ten mladý doktor že preberal snímku a všetko s primárom Liscakom a v máji bude znovu operovaný výberu mi klince s jednej nôžky a druhu mu zoperujú
Chcú to spraviť pod jednou narkozou.uz teraz mám znovu stresy s tej operacie

kristjn
17. jan 2018

@mercedes290 Po konzervativnej liecbe cca.30 rokov bez problemov. Bez dalsich lieceni a uz davno bez kontrol.

mercedes290
17. jan 2018

@kristjn na kontroly sa chodí myslím do 18r dokym sa vyvíjajú kosti potom už kontrol niesu my sme boli operovany a mame obojstrannny perthes

kristjn
17. jan 2018

@mercedes290 Ano pamatam si deti aj s obojstrannym perthesom. Pre tieto to bolo o dost tazsie. V pokrocilejsom stadiu a pri obojstrannych zmenach je samozrejme prijatelnejsia operacia. Drzim palce a prajem skore vyzdravenie.

zuzka_zabka
17. jan 2018

@mercedes290 a prosím ťa, v ktorý deň tam ordinuje ten doktor? Lebo mi sme chodili vždy v utorok. A vieš mi poslať jeho meno? Kľudne aj do IP, ak nechceš verejne. Tiež máme ísť na kontrolu na konci januára, tak nech si to nejak naplánujem.

mercedes290
17. jan 2018

@zuzka_zabka môžem zajtra pozriem na papier s kontroly a mne povedal že hocikedy mám prísť cez tYzden a k dubravayovi sme tiež chodili buď utorok a boli tam po dňa a teraz idem vždy rano a som hneď vybavena🙂🙂

mercedes290
17. jan 2018

@zuzka_zabka teraz máte barličky alebo ako koľko má synček rokou?

zuzka_zabka
18. jan 2018

@mercedes290 má 5 a nosí Atlanta ortézu. Presne, pol dňa sme tam aj my vždy boli.

mercedes290
18. jan 2018

@zuzka_zabka píšem ti spravu

dundusa
18. jan 2018

@zuzka_zabka Ako dlho už nosíte Atlanta ortézu? Máte ju celý deň, alebo striedate s barlami??? Náš s Atlantou chodí do škôlky, doma používa aj barle a máme aj invalidný vozík na dlhšie trasy. Ale ta Atlanta sa mi od začiatku nejak nepozdáva, veľmi tomu neverím, no na bolesť sa vôbec nesťažuje. V tej ortéze behá niekedy ako divý a už si na ňu tak zvykol, že všetky pohyby robí automaticky.

zuzka_zabka
19. jan 2018

@dundusa my máme len ortézu. Nosí ju celý čas v škôlke (okrem toho keď idú von, to na oteplovačky nedá). Máme ju asi rok a 2 alebo 3 mesiace. Neviem presne kedy sme ju dostali. Zvykol si hneď a teda behať v tom tiež vie 😂😂😂. Tá ortéza je hlavne na to, aby vedela držať kĺb v správnej polohe. Keď aj ide, tak nie je priamy náraz na ten kĺb. Ja som s ňou zatiaľ v pohode, keďže som videla, že to oploštenie nie je nejak z boku, ale len zhora. Na konci januára máme ísť na kontrolu, tak uvidím. No doma cez víkendy ju nosí. Ani môj sa na bolesť nesťažuje. Ani sa nikdy nesťažoval.