Aké sú prejavy Aspergerovho syndrómu u detí?
Mám syna druháka a chodí k psychologičke (kvôli problémom so spánkom aj tik mal). Má podozrenie na asperg. syndróm. Ale v škole učiteľka nič nehovorila, nesťažovala sa. Len od bábätka je veľmi náročný, mám jedno dieťa a druhé by som absolútne nezvládla. Lebo som z neho unavená čím ďalej tým viac. A teraz, čo som s ním doma už nervy strácam. Ak máte niekto takéto dieťa, aké prejavy má? Dr. ešte nič nestanovila, len robila nejaký Intel. test zatiaľ. Kto túto dg. stanovuje? Asi psychologička nie, však? Proste podľa mňa sa správa neprimerane veku, často neviem, či to robí naschvál a je taký neporiadny, drzý alebo môže mať nejakú dg. napr. ADHD alebo aj asper. Napr. ma vie vytočiť, že nevie jednoduché veci, akoby ma nepočúval, len keď na neho už zrevem. Proste pod dobrotky nič. Niečo som už prečítala ohľadom toho, aj príznaky ale zaujíma ma realita, ak máte také dieťa doma. Lebo vraj na stanovenie dg. musia byť splnené všetky kritériá. Či môže byť teda aj niečo medzi, proste na hrane. Lebo naozaj neviem ako sa mám k nemu chovať.
Ahoj ja ma doma aspergerku,uz ma 19 rokov.Dg stanovuje psychiater.Neviem ake kriteria maju byt splnene,kedze kazdy asperger je iny a ani jeden podla mna nema vsetky priznaky,je ich dokonca cez 100.Je to nerealne,aby mal vsetky ,,zvlastnosti,,Ale vsetkych plati taka im typicka odlisnost.Vidno to na nich.Moja cim starsia tym odlisnejsia od neurotypu-nas.Odbornik by vedel posudit urcite
tu by si mohla nájst nasmerovanie, su tam knihy ako pracovat s dietatom, neboj to sa poddá len treba pracovat, na sebe s nim a pôjde to budu aj normálne dni bez kriku
Daj nejaký príklad ako sa správa pracujem s podobnymi
Veľa pramení z výchovy a komunikácie s deťmi hlavne dominantné matky majú na tom svoj podiel, že deti nepočúvajú, celkovo štýl výchovy.Ale v tom veku by si určite učiteľky v škôlke či škole niečo vsimli.Spanok a tiky s tým nesuvisia.Chovat sa k nemu s láskou, respektom a bezhranične milovať len nie každý je toho schopny😅iné prejavy nemá okusovanie nechtov pomočovanie, afekty zlosti?akú má povahu flegmatik, rád puta pozornosť, utiahnuty
A doporučujem psychológ, pedopsychiater a spomínané centra čo baby dali
alebo nema zvlastnu fobiu?Taku netypicku?Napr.strach z gombikov,zo zvracania a pod?
ma ocny kontakt?moja nema vobec,vzdy pozera vedla.A moze mat napr. aj naopak velmi uhrancivy pohlad priamo do oci,az neprijemny,taky ..zblizka,,
@papullienka vazne? Ja mam14rocnu a mne sa prave zda, ze uz na nej badam tak 5% toho, co kedysi.
@luccija Ja som práve čítala, že majú problém zaspať a často sa v noci budia. To je presne u nás. Jemu napr. nechýba vôbec kolektív teraz, ako sme doma, nemá rád deti malé, myslí si, že všetci na neho stále pozerajú, má takú gestikuláciu často (robí opičky, zvukové prejavy, kýve sa neustále, hýbe, proste nevie len tak sedieť a sústrediť sa napr. pri učení, pri jedle) - všetko neprimerané veku, zakričí z ničoho nič. Neskutočne ma tie opičky vytáčajú, doma nerozpráva často ale kričí priam ako u hluchých. Pritom inde je ticho, nehybne skoro (lekár napr.), nevie akoby normálne jednoduché veci, stále ho musím napomínať aby si dal papuče, aby si uložil veci. Pri písaní vynecháva napr. písmená. Dr. mu dala taký test, vraj zložitú skladačku postavil hneď a s jednoduchou problém. Aj doma napr. vyráta ťažšiu matematika a s jednoduchým príkladom má niekedy problém. Povedala, že je nadpr. intelig., ale také obyčajné veci doma nevie. Tak ja neviem už. Ja som cholerický typ dosť, tak ma všetko vytáča.
@papullienka On vie pozerať do očí dlhoooo, ako keby naschvál niekedy. Fóbiu má z tmy, niečoho sa bojí a nevieme čoho - preto tá psychologička. Nechce spať v izbe sám, bojí sa zvukov rôznych, čo sú ale bežné a my ich nevnímame ani s mužom.
Celkovo on je taký nervózny typ, hneď sa nahnevá, rozplače. Striedanie emócií aj kvôli zanedbateľným podnetom. A má rad svoj stereotyp ale nie úplne prehnane, ale ak je niečo inak ako je zvyknutý, je zle. Ale to mám aj ja a nemám dg. Má veľa povah. vlastností po mne.
preluskaj sa touto diskusiou, moze ti pomoct https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/mate-dieta-s-aspergerovym-syndromom/
Ja mám dcéru jedináčika vôbec jej nechýba kolektiv je rada doma veci si nevie uložiť, celý deň pripomínam, že sa ani nenapila, neumyla.Rada spi tak, že som s ňou v izbe nemá rada samotu.Podla mňa to, čo by provokoval súrodenca robí tebe väčšina detí má rado stereotyp.Tazko daj ho diagnostikovat, ale podľa mňa je taký nervózny neuroticky typ s tým súvisí aj spánok, aj striedanie emócií ty si jeho istota, keď sa ty hneváš či si z neho sklamaná on je zmätený nepovažuje za potrebné mať papuče, mať uložené veci a pod....
Asi ste rovnakej povahy, alebo vidíš v ňom svoje nedostatky.Mozno máš nanho privelke nároky podporuj ho v tom v com je dobrý a veľa športu, aktivít.Kreslit, stavať z Lega nech sa sústredí.objimaj ho, chval, sranduj nebuď upata mama, ktorá má stále požiadavky a s ničím nie je spokojná.Mas jedno dieťa nemusíš to vedieť porovnať ako sa správajú ostatné 8 r deti
Strach z tmy má 90% deti, a malé deti uvrieskane tiež nemajú radi😂.máš muža s ním ako vychádza ?s kamarátmi, spolužiakmi?
prejavov je tisice, ziadne dve deti AS nebudu mat vsetko rovnako. U nas napr. stereotyp - vo velmi vela veciach a cinnostiach. To sa ale vekom velmi zlepsilo, ba priam vymizlo, resp. mozno este ostalo nieco, ale nie ocividne. Ale take tie "ritualiky" mame asi kazdy nejake niekto podivne, niekto menej.. U nas to ale fakt slo od velkeho mnozstva stereotypov az do nuly.. Veku neprimerane zaluby, "podivne" hry, ktorym ine deti nerozumeli, ani my dospeli. A to, co rozculuje uplne najviac je to, ze to decko je vecne v pohybe. Neobsedi..toto mna iritovalo uplne straslivo. Nastastie, to vymizlo vekom. Uplne najhorsie to bolo do cca 5 rokov.. Nebolo sekundy, kedy sa decko nehybalo. S tym suvisel aj zly spanok, od babatka, uplna katastrofa. Jednak tazke zaspavanie, jednak oproti "tabulkam" tak polovicna potreba spanku.. U nas diagnostikovane aj vysoko nadpriemerne IQ. A tie prejavy AS a deti nadanych su vo velkom spolocne, takze niekedy je tazko urcit, z coho to cele vyplyva.. Kazdopadne je to narocne dieta tak ci tak a priprav si pevne nervy, aj ked najhorsie uz mas za sebou, s 8 rocnym sa uz da .. Este moze mat problem v skole, ked zacne vedome odmietat veci, co mu nedavaju zmysel. To niekedy na 2.stupni zacne..
@luccija Ďakujem, tiež si myslím, že to nemusí byť hneď dg., že je len taká povaha a jedináčik k tomu, možno nevhodné pôsobenie moje na neho niekedy a pod. Ale náročné dieťa to teda je....Chodíme k lekárke a pre pokoj ho dám asi zdiagnostikovať, uvidíme. Teraz si to tak viac uvedomujem všetko ako sme doma.
@akvi Ano, s tým spánkom aj my od bábätka, celá rodina ho uspávala. Ja som to nedávala, dokonca aj mama moja už zúfavala. A vraj to bude lepšie ma utešovali. No veru nie je. A budí sa mokrý ako myš. Keď bol ako bábätko v tom lehátku prenosnom, tak dokázal trepať rukami aj nohami dosť dlho. Nevedeli sme čo to je. Akoby bol nervózny, ale neplakal vôbec. Tento motorický nepokoj má stále. A pri učení a jedle z toho nervy chytám ja. Všetko mu zo stola padá - pri hod. učenia aj 3x, dnes aj zo stoličky spadol. Pripadá mi zvláštne, že také dieťa dokáže byť tak nervózne. Ja už mám svoj vek, v jeho veku som bola kľudná ešte. Mne sa proste zdá, že čím starší, tým horšie to je alebo ja to horšie zvládam.
@moni73 ano vazne :-/ ,ja sa nestacim divit co ,,vymysli, a mam az strach niekedy.Teraz zacala chovat exoticku modlivku a asi jej zdochýňa tak ma zachvaty revu a hnevu.Ani debata s nou.Ked bola mala tak to bol poklad,kludna,ticha,sice samotarska,z takymi peknymi zvlastnostami.Napr.sa naucila po latinsky nazvy v zvieracej riši.A cim starsia tym sa viac prejavuje ta jej odlisnost.Komunizmus ju fascinuje :-/ rusky sa uci uz.Zo psom nechce ist von,ze ho mam predat,sucho mi povie.Sprchuje sa 2x denne po 30 minut voda tecie,co si leje na hlavu,ze ju to ukludnuje a je jej fajn mi povie.180 kubikov teplej vody natocila za minuly tok.Domovnik si nas solo zavolal,ze to je spotreba aj dvoch rodin,nedoplatok 120 eur za vodu.Zacala komiksy stare americke zberat.Regal potrebuje-presklenny...cisty Sheldon z Teorie velkeho tresku.Neviem co nas este caka,a priznam.No je to pripad 🙂
@sara07 presne. Kto to nezazije na vlastnom dietati tak nikdy nepochopi. Kazda mama, a to v prvom rade Ona by chcela aby jej dieta bolo zdrave a dobre a poslusne... ziadna mama nie je rada ked jej dieta robi sceny na verejnosti, ale ani doma. Ked nevie vysvetlit, dohovorit... ked to jednoducho dieta nechape, nech robite cokolvek. Vzdy sa najdu take zeny, ktore mali jednoducho stastie ze sa im narodilo zdrave a dobre dieta a budu mudrovat inym ako to maju robit. Nikto nie je rad ked ma doma dieta “s nalepkou”. Len neviem odkial sa berie ta nenavist a osocovanie tych ktore maju take dieta?!
@sara07 treba jej odpustit uprimne,ona iba nechape o co tu ide.Keby nase deti mali mongoloidne oci napr.ako pri Dawn.syndrome,tak by nas nik nepovazoval za neschopne vychovat dieta.Takto to mnoho ludi nechape.Budme rady,ze nie sme v davnych casoch minulych,nase deti by boli pozatvarane v ustavoch a davali by im elektosoky...vdakabohu za tuto dobu
@papullienka ja som z nich dokonalých už uplne unavená , tiež sa nemontujem do diskusie o jadrovej fyzike ked jej nerozumiem
a čo sa týka ustavov v minulosti ani by si nevedela ako žije, nič, nepustili by ta a potom by zomrelo na zapal pluc , bodka asi tak
Ja mám obrovské obavy aj z budúcej puberty, čo nás čaká. Koľkokrát si poviem teraz, že musím ostať pokojná a zachovať si chladnú hlavu ale pri mojom temperamente to ide ťažko. Potom si vyčítam zase, že som to nezvládla.
preto treba makat s dietom už teraz a aj ona sa da prežit
aj ja si myslim, ze to este nemusi byt tato Dg. no uvidis casom., ak si to psychologicka mysli, casom sa dopracujete k zaveru. mnohe z tyhc veco co robi tvoj syn robi aj moja dcera., ona je od narodenia priecna a velmi. nejdem to tu rozpisovat, ale fakt ma v niecom velmi pdoobne spravanie, nie je tak hyperaktivna, ale to moze byt sposobene aj ADHD a navyse u chlapcov je tusim hyperaktivita castejsia. moja dcera zas uplne hyperaktivna nie je a dokaze sa sustredit, ked ju nieco zaujime. no ak nie, pri uceni a pod, casto sa bavi z niecim inym.
no mam v okolo 2 chlapcov, teda ten jeden je uz dospely muz a obaja maju Aspergera. zaujimave je, ze hoci s nimi netravim vela casu, u oboch som tuto diagnozu predpokladala skor nez ju dostali. neviem uplne popisat ich stav,a le ten dospely bol vlemi nesamostatny, myslim, ze ked ho nieco zaujalo, dokazal sa tomu vela venovat. jeho spravanie bolo take, ze si isiel svojim smerom, ked jeho mama nieco od neho chcela, velakrat neregistroval. on nebol az tak hlucny, skor v svojom svete. bal sa byt sam v miestnosti v priebehu dna. ani neviem popisat ite prejavy, ani si ich uz nepamatam a bola som s nim len parkrat za rok, ked prisli na navstevu, rpipadne obcas vonku sme ich stretli. napadlo mi, ze ma Aspergera po tom, co som videla dokument o chlapcovi s touto Dg.
a druhy chlapec bude mat zachvilu 9r. tiez nie som s nim casto, vacsinou len vonku na dvore, no prekvapovalo ma, ako dokaze hodiny pisat na chodnik cisla a pismena v urcitom poradi, cisla isli vacsinou za sebou a pismena neviem aku mali postupnost. mame chodnik robeny z tyhc dlazdic, tak an kazdu nieco take napisal. a ked sa stalo, ze mu cez to niekto presiel, hneval sa. niekedy viac, niekedy menej zuril a musel zacat odznovu a na inom mieste. a tiez som mala pocit, aj vdaka tomuto, ze ma svoj svet. tieto deti, teda aspon tyto chlapci boli stale taky zadumani, v hlave mali nieco, stale svoje tempo, nevidela som na nich, ze by cih nejake bezne veci rozhodili, to cih nezaujimalo, no rozhodilo ich prave to, ked bola narusena ta cih cinnost, ktoru vykonavali ( ako to kreslenie an chodnik )
Veru, krikom nič nevyriešiš, skôr len zhoršíš. Aj ja mám doma náročného syna, 100x mu opakujem tie isté veci, čo má robiť, povinnosti- odložiť zo stola po sebe tanier, uložiť si pyžamo do postele, nemá to zautomatizované..nevie sa pri úlohách sústrediť, robí viac vecí naraz, upol sa na hasiča- bude hasič- tak každý deň počúvame hasičské sirény a že ich vie dobre napodobniť... Poruchu pozornosti má, trénujeme to každý deň, snaží sa ako vie..tiež mi uletia niekedy nervy, no práve je treba zachovať chladnú hlavu a ísť na neho s kľudom, keď niečo od neho chceš, kľakni si k nemu na úroveň očí a povedz mu to do očí..to sa mne osvedčilo. Keď bol menší, nemohla som pred ním trhať napr. kartón do krbu, začal až plakať, že to ničím, nedal si vysvetliť...keď sa niečo rozbilo alebo zlomilo, chcel to okamžite opraviť a keď som mu chcela vysvetliť, že sa to už nedá, koniec.. Pritom som mu povedala- však nevadí, urobíme, kúpime...iné. Nieee, to isté, presne to isté..kričal. Musela som to zahovoriť alebo sľúbiť, že kúpime to isté.. To už ale nerobí, z toho vyrástol chvalabohu. Tiež neviem, čo bude a ako, keď nastúpi do školy v septembri. Drilujem ho hlavne na pozornosť, no zrejme bude integrovaný kvôli tomu..

psychologička asperger diagnozu nediagnostikuje
asperger diagnostikuje pedopsychiater
bud acva alebo andreas bratislava ak by si chcela komplexné celé testy
má už dost rokov aby to vedeli diagnostikovat, psychologička pokial ti nevie odpovedat na otázky čo máš robit, ako máš robit ako sa máš spravyt aby si nemusela revat tak ju zmen respektivne zbytočne za vás berie prachy, ona by mala rozobrat problémové situácie a tie ta naučit ako zvladat ako postupovat