Aké vitamíny odporúčate pre rast detí?
Dobrý deň, dcéra 5r je na 9 percentile a chcela by som jej nasadiť nejaké vitamíny. Aké mi prosím odporúčate? Ďakujem pekne.
ano tak ako pise @pribinak vyssie - treba sa poradit s pediatrom ale pokial nema iny zdravotny problem, vyssie spomenute vitaminy su pre tak male dieta uplne dostacujuce. Vela vlakniny v zelenine (aj cerstvej aj varenej), denne nejake ovocie, kvalitne bielkoviny (kvalitne maso -menej parky a salamy,klobasy vobec nie, treba mat v pestrej strave aj bielkoviny rastlinne, cize strukoviny, mliecne vyrobky idealne tvrde syry plus vajicko a dostatocny pohyb vonku. Na pitie cista voda, mlieko, caj. ZIadne sladene dzusiky. Ak by bolo mozne prihlasit ju na nejaky sportovy kruzok. Bud na vseobecnu sportovu pripravu, gymnastiku alebo plavanie. Ak bude mat dieta v poriadku stravu a dostatocny pohyb (idealne vonku ked svieti slnko ale chapem, ze teraz v zime to nie je bohvie co) tak potom hoci bude rast pomalsie, stale je zdrava. Je mozne, ze rastie pomaly lebo je este mala. Intenzivny rast sa od deti ocakava az po 11 roku zivota.
@pribinak
@zuzikak ďakujem, pedina práveže povedala tak, že zatiaľ je to okej, že mám nasadiť voľnopredajné vitamíny z lekárne, nič konkrétne nenavrhla, že nejaký komplex vitamínov alebo jednotlivo, že to nechá na mňa. Potom sa má pýtala, že či jej rastu nechty. Povedala som, že áno jasné a ona že to bude okej ale tie vitamíny nasadiť ... O pol roka máme kontrolu váha výška. Inak mala má 5 rokov o mesiac, 104cm a 16 kg. Oproti rovesníkom v školke mi príde skôr taká priemerná, no vraj výška je taká hraničná ale ešte nie na endokrinologiu takto povedala lekárka.
@zuzikak stravu má takú, že je dosť vyberava ale dávam jej vždy nenápadne do polievky mixnute rôzne druhy zeleniny, voláme to doma že naša krémová polievka a jeme ju všetci. Vývar inak ma veľmi rada takže ten máme každý víkend a plus aj zmrazim a dám aj cez týždeň. Omáčky ľúbi, mäso a vnútornosti na stave zje, miluje cestoviny s tvarohom, perkelt, kyslú smotanu, cereálie s mliekom, termixy, mäsové guľky s paradajkovou omáčkou... Z ovocia žiaľ zje len banán, jablko, hrušku a jahody a zo surovej zeleniny len mrkvu, kaleráb, reďkovku. Alebo robievam jej domáce kapsicky kde prihodim aj iné ovocie. Inak v škôlke zje všetko, aspoň učiteľky tak hovoria. A na šport chodí, má krúžok športové aktivity a správne držanie tela sa to volá tak tam má pohybu veľa. Von chodíme každý deň.
vyborne, tak potom robis vsetko tak ako ma byt. Toto vsetko co si vymenovala je super. Teraz na zimu mozes multivitaminy - urcite ti poradia v lekarni, ktore obsahuju toho najviac a zaroven su vhodne na jej vek. Potom mozes neskor kupit vitaminy jednotlivo (napr. na leto netreba dodavat vit. D a C, kedze je to v strave viac ako v zime). Je mozne, ze tvoja mala je len drobunka a bude rast viac vo vyssom veku. Moj syn rastol vzdy max 5,5cm rocne, kdezto jeho rovesnici 8-10. Az teraz ked ma 12 rokov dal 11cm rocne. Je dobre to sledovat ale aspon vies, ze stravu ma super a robis vsetko pre nu co sa da. Uz len pockaj na kontrolu a mozno vas poslu na endokrinologiu, kde jej skontroluju celkovy stavbu tela a kostny vek. Neboj bude v poriadku.
Tak potom treba 2-3x týždenne krúžok, kde naozaj zamaká, aby sa jej zvýšil apetít.
Naozaj take plavanie, gymnastika, atletika dokazu veľa 🤣🤣🤣

Omega kyseliny, vit. B, C, D + pestrú stravu. Ale toto by si mala prediskutovať a pediatrom