Ako budovať imunitu od narodenia?
Ako ju budovať od narodenia?
@rebrambora vyborne napisane, hlavne ta posledna veta
dojcenie
Ešte doplním: primerane obliekať, radšej menej a keď je chladno vrstvu doplniť
Ak dieta nie je dojcene tak aj (vhodne) probiotika.
My mame chladnejsie ako vacsina inych oblasti od cca oktobra do aprila. Cize urcite prirodzene otuzovat a nechat sa hrat vonku/ kocikovat v kazdom pocasi, tak normalne brat cistotu a vsetko suvisiace s dietatom. Nas zazil prve infekty az v skolke a tomu zabranit nejde, lebo to tie detske prenosne veci pridu naraz a kolektiv a psychika zohrava velku rolu. Ale preslo aj toto a uz je zase lepsie. Nejake sopliky to ani nespominam, to patri k tej imunite
Ja napríklad mám doma okolo 20 stupňov , v izbách kde spíme 17-18. Aj pri 20 stupnoch chodíme v krátkych rukávach , pančušky dávam až začiatkom novembra , niekedy až v polovičke, doma mám tak akurát teda nie špinavo ale ani nie sterilne čisto , mám dvoch psov s ktorými sú deti v dennodennom kontakte, v zimných mesiacho sú raňajky prevažne teplé a pozostáva z kaší - pohánková , pšenová , ovsenná , ryžová , do toho hrsť brusníc sušených , jabĺk sušených, med a škoricu . Používam veľa cibule, cesnaku , kurkuma , zázvor a menej cukru , celkov my cukor používame s veľkou mierou . Deti a aj malé som naučila jesť surovú kvasenú kapustu , sem tam ich preženie to je pravda ale efekt to má stále pozitívny. Všetky deti športujú , okrem toho najmladšieho , ten len zatiaľ behá po ihriskách a to v každom počasí , kaluže , nekaluže behá . Ešte v októbri deti behajú v krátkych rukávok , jednoducho sme zímné typy , máme radi chlad. Ja soplíky ani nejaký mierny kašeľ neriešim , beriem to ako súčasť života . Samozrejme aj cez nás prebehne občas nejaká pliaga s teplotami , ale rýchlo sa oklepeme. Jediné čo som s deťmi zažila asi horšie bol šarlach u malého ktorý dostal v škôlke , tam to malo veľa detí . Dva týždne bral penicilín , týžden ešte potom nechodil von , kontrola u kardiologa a nefrologa a život ide ďalej .
@subartic ďakujem za odpísať..presne tak by som to aj ja chcela robiť u syna..ma 2 mes..moc ho neobliekam..snažím sa von..otvorene okno..doma tiež 3 psi..ktorí sú stále s nami..ako si riesila jedlo u detí.. môj je kojeny
@subartic tiež z TN?
deti som pomerne dlho kojila , jedného syna viac ako dva roky, ale ostatných tak okolo tých 15 mesiacov .
@subartic potom prikrmy..co si dávala..ci klasika?
@subartic ja sa budem snažiť tiež kojiť dlhšie
Syna som vylucne kojila vyse dvoch rokov, chodili sme na vsetky mozne baby balance, plavania, detske kutiky medzi ine deti asi od jeho teoch mesiacov, denno denne sme boli vonku, obliekam ho minimalne, v noci dokonca spi odokryty v jednom tricku, vecne sme na zahrade u babky, medzi zvieratami, v blate, studenom potoku. Prisla skolka, choroba kazde dva tyzdne. Snazit sa mozes, urcite to nezaskodi, ale zazraky necakaj. Imunita sa buduje hlavne prekonavanim chorob, takze prejs si tym proste musi.
@lucilaines tak moje deti ani v tej škôlke neboli nejako často choré , prvý rok možno trikrát aj s teplotami , inak takmer nič . Potm viac menej bez chorôb , prišli kiahne, ruka noha ústa to mali a aj šiestu chorobu , malý ten šarlach . Neviem čo sú priedušky , laringitídy, zápaly uší , zápaly močových ciesť , takéto bežné čo sa stále točí v kolektíve na to sme netrpeli .
Tak ale zas doniesli mi iné lahodky ako vši zo školy a veru aj svrab. A voči tomu sa ubrániť nijako nedá .

Ist vonku za kazdeho pocasia, ak dietatko spava v kociku, tak ho nechat spat vonku, samozrejme ak je moznost a myslim denny spanok.
Kedze byvame v DE, tak na sever k moru to nemame daleko. Odkedy deti chodili, macali sme ich do vody od maja, do oktobra - hned osusit a domov, ak chladnejsie.
Pestra strava a pohyb.
Lieky podavat len ked je to ozaj nevyhnutne a neizolovat, neprehanat s prilisnou sterilizaciou.