Ako často má dieťa s Aspergerovým syndrómom vyhľadať odborníka?
Včera o 11:18
Dobrý deň,
vedel by mi niekto poradiť, ako často (s akou pravidelnosťou)má dieťa s aspergerovým syndrómom navštevovať odborníka- odborníkov? A ktorých odborníkov konkrétne?
Ďakujem za každú reakciu!
akeho odborníka myslíš? ak má stanovenú dg a nemá problémy nepotrebuje navštevovať odborníka, ak sa objavia problémy so správaním ,depresia ci uzkosti... treba vyhladať psychiatra a psychologa, ak bude nastaveny na medikamentoznu liecbu tak min. 1x za 2-3 mesiace sa chodi na kontolu, k psychologovi podla potreby a objednania. k ostatnym odborníkom sa chodi aka sa vyskytne problem. k neurologovi ak napr. s mocenim a treba predpisovat dietatu plienky, k rehabilitacnemu ak ma oneskoreny motoricky vyvin, a pod.

To ti asi nik neporadi presne, odpoved je: tak casto, ako to potrebuje, podla toho, ake ma prejavy a podla toho ako to aj dieta aj jeho rodicia zvladaju.
PAS - poruchy autistickeho spektra - to slovko spektrum naznacuje, ze niekto moze mat len mierne, okrajove prejavy a niekto na opacnej skale spektra moze zazivat naopak velmi silne uzkosti, braniacie napriklad normalnemu jedeniu, normalnemu chodeniu do skolky, skoly, medzi ludi, kamkolvek... Vacsinou je to o vlastnych svetoch, vyhybani sa roznym situaciam, uzkosti. Uzkosti, ktora sa moze maskovat za rozne ine prejavy. Uzkost prameni z toho, ze dieta. vacsinou byva senzoricky pretazene, len to nevie povedat a potom sa ta kontrola prejavi na inych miestach. Ovladat svoje vnemy a zmysly nemoze, tak zacne ovladat vstupy - jedlo smrdi, kosela skriabe, tato farba sa mi nepaci... proste moze mat kopec takychto rutin, ked nie su dodrzane, tak je dieta nervoznejsie, uzkostnejsie.
Cize odpoved je skor - aky problem dieta ma, ci ho treba akutne riesit s odbornikmi, ci si vie rodic sam najst nejaku rutinu (pre dieta aj pre seba), aby sa dokazalo dieta citit bezpecne a citit co najmenej uzkosti. Je to zataz aj pre rodica a ak ma rodic prilezitost, aj on by mal chodit k psychologovi, lebo tiez moze vyhoriet, ak ma dieta prilis silne prejavy a rodic sa snazi zo vsetkych sil, casto ale sa aj jeho sposob zivota zmeni, prispososbi dietatu, mamy casto obmedzia karieru,... tak potrebuje aj ten dospely clovek mat kde sa vyrozpravat s tym, co trapi jeho, ako cloveka, nielen dieta.