Ako chrániť 7-týždňové bábätko pred nákazou?
Ahojte, malý mal 7 týždňov, je na umelom mlieku. Manžel doniesol domov nejakú chorobu, ja som ok, ale on od včera kašle. Nemal teplotu, nebolí ho nič, ale má silný kašeľ, vykašliava hlieny. Bojím sa, či sa nenakazí maličký. Čo robiť preventívne? Nie sú spolu, on spí v obývačke a my v spálni, všetko som poumývala, ale aj tak. Je to malý byt a nevyhneme sa stretu. Dnes mi malý dvakrát zakaslal, ale on má silný reflux a nie je to u neho nič nezvyčajné, zakašle po papaní niekedy. Ale kontrolky svietia. Čo robiť?
Ukludni sa.
Ak chyti spolik , tak ho odsajes, antirefluxny vakus asi mate, takze ten je dobry aj pri nadche. Take babatko ty chorobu prespi
Ukludni sa.
Ak chyti spolik , tak ho odsajes, antirefluxny vakus asi mate, takze ten je dobry aj pri nadche. Take babatko ty chorobu prespi
@kitycat o soplik nejde, ten odsajem...ide o kašeľ...také malé bábätko vykašle hlieny asi ťažko
Kľud, ak bude chorý pôjdeš k doktorovi a poradí ti. Takým malým sa nič nedáva len tak.
Pred pôrodom si sa mohla nechať zaočkovať voči týmto "typickým" respiračným chorobám v rámci prevencie čo by mu [dieťaťu a vlastne aj tebe] dalo dočasnú imunitu, teraz už darmo. Nemôžeš poskytnúť protilátky cez materské mlieko keď idete cez UM a vitamíny nefungujú ako prevencia - na to aby mali pozitívny efekt by dieťa muselo mať ich deficit.
Nech pán manžel nosí po domácnosti rúško ktoré bude vymieňať za nové, povrchy ktorých sa dotýka pravidelne dezinfikovať a častejšie vetrať. Dieťa sa nemusí nakaziť vôbec, zbytočne polemizuješ v rovine "čo ak". To by si nemohla ani chodiť kočíkovať, stačí že niekto v blízkosti 10m si kýchne/zakašle a vírus sa môže (!!!) preniesť na dieťa/teba. Keby ochorelo tak musíš aj tak s malými deťmi konzultovať lekárku pred tým než podáš hociaký liek.
Pred pôrodom si sa mohla nechať zaočkovať voči týmto "typickým" respiračným chorobám v rámci prevencie čo by mu [dieťaťu a vlastne aj tebe] dalo dočasnú imunitu, teraz už darmo. Nemôžeš poskytnúť protilátky cez materské mlieko keď idete cez UM a vitamíny nefungujú ako prevencia - na to aby mali pozitívny efekt by dieťa muselo mať ich deficit.
Nech pán manžel nosí po domácnosti rúško ktoré bude vymieňať za nové, povrchy ktorých sa dotýka pravidelne dezinfikovať a častejšie vetrať. Dieťa sa nemusí nakaziť vôbec, zbytočne polemizuješ v rovine "čo ak". To by si nemohla ani chodiť kočíkovať, stačí že niekto v blízkosti 10m si kýchne/zakašle a vírus sa môže (!!!) preniesť na dieťa/teba. Keby ochorelo tak musíš aj tak s malými deťmi konzultovať lekárku pred tým než podáš hociaký liek.
@cyneric v tehotenstve som sa dala zaočkovať proti chrípke aj čiernemu kašľu, žiaľ proti bežným virózam a nadcham sa zaočkovať nedá... UM cestou ideme, áno, dojčiť ja žiaľ nemôžem....nepolemizujem v rovine čo ak, normálne sa pýtam, či viem urobiť niečo teraz
Mám doma celaskon, tam je napísané od 1 mesiaca...ale nemám odvahu mu to dať len tak bez doktorky
@anonym_autor my mame.doma 7r dceru v novembri bola dvakrát chora az týždeň v skole bola tiez som sa bala o malu cca 7tt mala vtedy plus muz bol tiez.nachladeny dcera sa isla zadusit kaslom.oddila som.deti starsia bola.v obývačke ja s babatkom v spalmi aj ak male zaspalo.isla som k staršej a taky kolobeh som mala vystavena unavou ale klop klop mala 7tt neschytala.to ;) a celaskon mi povedala ze mam dat malej ak budete velmi chori doma ked vsetci tak vtedy ze V UM su vitamíny;)
@cyneric v tehotenstve som sa dala zaočkovať proti chrípke aj čiernemu kašľu, žiaľ proti bežným virózam a nadcham sa zaočkovať nedá... UM cestou ideme, áno, dojčiť ja žiaľ nemôžem....nepolemizujem v rovine čo ak, normálne sa pýtam, či viem urobiť niečo teraz
@anonym_autor Proti viróze nie, to máš pravdu. Ale. Vakcína proti RSV, ktorá spolu s rhinovírusom (RV) sú najväčší vinníci v rozširovaní nádchy (teda infekcií horných dýchacích ciest a hromady iných vecí mimo toho) u seniorov a detí je niečo proti čomu sa očkovať dá.
Teraz už toho moc nenarobíš iba si držať dištanc a vetrať. [A neber si poznámku s UM zle, cez MA sa prenášajú protilátky keď matka príde do kontaktu s vírusom preto je to potenciálne jedna z možností, aj keď nie v tomto prípade.] Každopádne, prajem skoré uzdravenie.
@cyneric ja som dojcila a aj tak najmladsia mala 7tyzdnov ked bola prvykrat chora. 4-5.mesiacov ked dostala kiahne.
Ako som rada ze som mohla dojcit. No zas materske mlieko nie je "zazrak" na vsetko.
Vakcína proti RSV je u nás plne hradená pacientom a toto som si uz dovoliť nemohla...staršia dcéra bola prvýkrát chorá v dvoch rokoch...takže ja vôbec nemám skúsenosť s chorobami u tak malých detičiek...
Vakcína proti RSV je u nás plne hradená pacientom a toto som si uz dovoliť nemohla...staršia dcéra bola prvýkrát chorá v dvoch rokoch...takže ja vôbec nemám skúsenosť s chorobami u tak malých detičiek...
@maryetta Súhlasím, MA nezabráni tomu aby dieťa ochorelo ani nie je “zázračné”. Iba v prípade že matka ochorie tak protilátky sa prenesú na dieťa čo má výhodu v prípadoch keď nie je možné očkovať alebo očkovanie neexistuje - nie 100% imunita, ale o niečo ľahší priebeh choroby ak nastane. Ale na konci dňa je to aj tak náhodná šanca, UM ani MA ani barsjaké vitamíny, probiotiká či vakcíny nezabránia nakazeniu sa.
@anonym_autor Hej, okolo 200€. Alebo odložených 25€ po 8 mesiacov čo tiež nie je terno ale na pohľad to bolí menej. Ale každopádne, vakcína existuje.
@maryetta Súhlasím, MA nezabráni tomu aby dieťa ochorelo ani nie je “zázračné”. Iba v prípade že matka ochorie tak protilátky sa prenesú na dieťa čo má výhodu v prípadoch keď nie je možné očkovať alebo očkovanie neexistuje - nie 100% imunita, ale o niečo ľahší priebeh choroby ak nastane. Ale na konci dňa je to aj tak náhodná šanca, UM ani MA ani barsjaké vitamíny, probiotiká či vakcíny nezabránia nakazeniu sa.
@anonym_autor Hej, okolo 200€. Alebo odložených 25€ po 8 mesiacov čo tiež nie je terno ale na pohľad to bolí menej. Ale každopádne, vakcína existuje.
@cyneric napisala som to, aby si autorka nevycitala ze nedojci. Moze si "namyslat" ze keby dojcila babo by chore nebolo. To ale nie je "istota". Tak som to myslela ;/)
@cyneric neviem, ako mi toto teraz pomôže, že 25€ po 8 mesiacov? To je ako relevantné k téme? To je ako keď sa niekto pýta, že má covid a čo si má dať, tak ty mu povieš mal si sa očkovať? Úplne nepodstatné je to už
@cyneric neviem, ako mi toto teraz pomôže, že 25€ po 8 mesiacov? To je ako relevantné k téme? To je ako keď sa niekto pýta, že má covid a čo si má dať, tak ty mu povieš mal si sa očkovať? Úplne nepodstatné je to už
@anonym_autor Pretože nežijeme v bubline a vždy si to môže prečítať niekto, pre koho to relevantné ešte je.
Mat doma nachystane lieky na teplotu, co asi mas, roztok do nosa, odsavacku.. dalsie je vo hviezdach, bude riesit leker.. deti nevedia vykaslat hlieny este par rokov, ak sa nahromadia vela, vygrcnu.. bohuzial zacala sezona chripok a bude trvat este dlho, nevymyslis nic dopredu
Celaskon takemu malemu ?neblazni ….cim menej ho budes chranit tym menej bude chory o 2-3 roky
A nastuduj si nieco o imunite.
@anonym_autor take malé dieťa by som určite neliečila podla rad neznámych žien z MK. Ak náhodou ochorie, tak pôjdete k doktorke. Nemáš za čo
@anonym_autor ruško ty aj manžel a ostatné uvidíte.Nech si spraví o pár dní test na covid
Manžel do spoločných priestorov respirátor. Hygiena rúk a bude to v pohode.
Ja som s respiratorom fungovala vedľa totálne chorého dietata deň, noc, umyvala ruky a nenakazila som sa. Oni som to nepriniesla na ďalších členov rodiny.
Takže fungujú tie opatrenia ako respirátor a dôkladne umývanie rúk.
Ono bábätko ak má respiračné problémy a hlavne ak nemôže dýchať pre opuch nošteka nebude vedieť ani papať.
Dobre si spravila, že si manžela separovala. Nech to tak ostane. Keď musíš ísť k nemu, daj si rúško. Ak on chodí po byte, tak len s rúškom. Obaja maximálna hygiena rúk, každý samostatný uterák, pozor, kde máte v kúpeľni kefky, aby na tvoju nekašľal. Predpokladám, že on už medikamenty + vitamíny má, ale vyššie dávky vitamínov si nasaď aj ty, aby si neochorela a nechytil to malý. Bábätko, ak bude v inej miestnosti a ty ostaneš zdravá, tak to bude v pohode. A pravidelne vetraj v celom byte. Držím palce, aby ste s drobcom ostali zdraví🍀

Mám doma celaskon, tam je napísané od 1 mesiaca...ale nemám odvahu mu to dať len tak bez doktorky