icon

Ako dlho liečiť boreliózu u detí?

24. jún 2026

ahojte, syna postipal kliest a tyzden na to sa mu objavil typicky flak. Hned mal nasadene antibiotika 500mg Ospamoxu 3x denne na dva tyzdne. Nakaza bola potvrdena z krvi. Doktorka mi tvrdi, ze dva tyzdne stacia a dieta je preliecene, syn sa casto stazuje na bolest hlavy. Farmaceutka mi tvrdi, ze dva tyzdne su malo, ze nejmenej 3. Som teraz z toho cela taka nesvoja, neviem aky postoj zaujat a ako postupovat dalej. Vase deti, ktore mali tuto nakazu, ako dlho brali lieky? Mali nasledky? Bolesti hlavy? unavu? dakujem za radu a skusenosti.

patrike
24. jún 2026

Deti neviem, sam som mal, ATB tusim 2 tyzdne, nasledky nemam, krvne testy sa nerobili, nemalo vyznam, flak bol ako z ucebnice.

anonym_98533d
24. jún 2026

@anonym_autor My si teraz tymto prechadzame so 7r. synom. Objavili sa typicke flaky, potvrdene z krvi aj konfirmacny test pozitivny. Pediatricka to konzuktovala s infekcnou Dr. a dala synovi atb Summamed 6 dni, 5 dni pauza a potom zasa 6 dni. A koniec. Flaky zmizli. Na nic sa tak nestazuje. Akurat sa mu medzitym vyhodila taka zvlastna vyrazka na hrudniku. Dr. rvrdi, ze to s boreliozou urcite nesuvisi. Ale nepaci sa mi, pojdem s nim na kozne. No a o 3 mes. Kontrolny odber. Tak neviem, no, su rozne protokoly alo to liecit. Tak snad zabral. Tiez som myslela, ze to aspon 1 - 2 mesiace bude brat atb.

simca06022011
24. jún 2026

pytala by som sa na infekcne... na riadne infekcne ak vam to bude pretrvavat dlhsie, ale ja s mojimi skusenostami by som liecbu cez nich riesila hned... Hlavne preto ze nedaju len atb, ale aj celkovo viac som mala pocit, ze poradia co a ako, nepodcenovali tuto chorobu ako ked sme to riesili u praktickeho.
u nas tam robia opakovane odbery, najma pri tazkostiach a atd sa beru podla toho a dlho. Ale atb vam dala dobre, v pociatocnom stadiu bezne dva tyzdne. ALE mozem povedat, ze ano po borelke, unava a bolesti mesiace, nieco ako post boreliozovy syndrom.. moj chlap a to dospely, bral atb cca 2 mesiace, z toho 1,5mesiace infuzne. Vyse pol roka mal pn, KO bol. U deti v rodine mame vazne pripady, kedy prestalo dievcatko chodit, vsetci sa ale nakoniec dali do poriadku. Takze ono to prejde urcite, vela aj vyzivovych doplnkov sa u nas jedlo (B,C, D...) a vela treba pit.

monro
25. jún 2026

Ked mal syn typický fľak, dostal antibiotiká na 3 týždne. To bolo pred 15 rokmi. Dcére minulý rok strašne padali vlasy, išla som s ňou na odbery a vyšla prekonaná borelióza a dostala antibiotiká na 2 týždne. Takže tie dva týždne by mali stačiť.

lubina2
25. jún 2026

Akurát to riešime u sestry 24r., včera jej Dr. nasadila atb na 2 týždne.. Potom odber krvi a potom atb ešte asi na 1-2 týždne.. Tiež sa u nej objavil fľak po 12 dňoch od prisatia kliešťa.. Cíti sa ako pri chrípke, bolia ju svaly a nevládze.. Verím, že bude dobre..

anonym_c19c2d
25. jún 2026

nech mu urobi kontrolny odber krvi, ak sa bojis... tam sa ukaze, ci je uz vylieceny.

kvietok1233
Autor odpoveď zmazal
kvietok1233
25. jún 2026

Mojej dala augmentin duo antibiotiká tri balenia na tri týždne preventívne...dala som otestovať kliešťa a bol pozitívny. Zatiaľ fľak nemá, ale 10 dní po kliešťovú mala teplotu a bolesť kĺbov ale bolo to také čudné trvalo to len jeden deň a cíti sa uz dobre . Dobera posledné balenie liekov o mesiac máme ísť na kontrolný odber. Tiež sa bojím dúfam že nebudu z toho následky. Inak tie kliešte to je strašné svinstvo plno ľudí v mojom okolí už malo boreliozu. Keď ju vidím ísť do vyššej trávy alebo niekam ku krikom už sa bojím a len ju sledujem. Už aby sme sa báli aj chodiť do prírody ☹️