icon

Ako dlho liečiť boreliózu u detí?

24. jún 2026

ahojte, syna postipal kliest a tyzden na to sa mu objavil typicky flak. Hned mal nasadene antibiotika 500mg Ospamoxu 3x denne na dva tyzdne. Nakaza bola potvrdena z krvi. Doktorka mi tvrdi, ze dva tyzdne stacia a dieta je preliecene, syn sa casto stazuje na bolest hlavy. Farmaceutka mi tvrdi, ze dva tyzdne su malo, ze nejmenej 3. Som teraz z toho cela taka nesvoja, neviem aky postoj zaujat a ako postupovat dalej. Vase deti, ktore mali tuto nakazu, ako dlho brali lieky? Mali nasledky? Bolesti hlavy? unavu? dakujem za radu a skusenosti.

patrike
•
24. jún 2026

Deti neviem, sam som mal, ATB tusim 2 tyzdne, nasledky nemam, krvne testy sa nerobili, nemalo vyznam, flak bol ako z ucebnice.

anonym_98533d
•
24. jún 2026

@anonym_autor My si teraz tymto prechadzame so 7r. synom. Objavili sa typicke flaky, potvrdene z krvi aj konfirmacny test pozitivny. Pediatricka to konzuktovala s infekcnou Dr. a dala synovi atb Summamed 6 dni, 5 dni pauza a potom zasa 6 dni. A koniec. Flaky zmizli. Na nic sa tak nestazuje. Akurat sa mu medzitym vyhodila taka zvlastna vyrazka na hrudniku. Dr. rvrdi, ze to s boreliozou urcite nesuvisi. Ale nepaci sa mi, pojdem s nim na kozne. No a o 3 mes. Kontrolny odber. Tak neviem, no, su rozne protokoly alo to liecit. Tak snad zabral. Tiez som myslela, ze to aspon 1 - 2 mesiace bude brat atb.

simca06022011
•
24. jún 2026

pytala by som sa na infekcne... na riadne infekcne ak vam to bude pretrvavat dlhsie, ale ja s mojimi skusenostami by som liecbu cez nich riesila hned... Hlavne preto ze nedaju len atb, ale aj celkovo viac som mala pocit, ze poradia co a ako, nepodcenovali tuto chorobu ako ked sme to riesili u praktickeho.
u nas tam robia opakovane odbery, najma pri tazkostiach a atd sa beru podla toho a dlho. Ale atb vam dala dobre, v pociatocnom stadiu bezne dva tyzdne. ALE mozem povedat, ze ano po borelke, unava a bolesti mesiace, nieco ako post boreliozovy syndrom.. moj chlap a to dospely, bral atb cca 2 mesiace, z toho 1,5mesiace infuzne. Vyse pol roka mal pn, KO bol. U deti v rodine mame vazne pripady, kedy prestalo dievcatko chodit, vsetci sa ale nakoniec dali do poriadku. Takze ono to prejde urcite, vela aj vyzivovych doplnkov sa u nas jedlo (B,C, D...) a vela treba pit.

monro
•
25. jún 2026

Ked mal syn typický fľak, dostal antibiotiká na 3 týždne. To bolo pred 15 rokmi. Dcére minulý rok strašne padali vlasy, išla som s ňou na odbery a vyšla prekonaná borelióza a dostala antibiotiká na 2 týždne. Takže tie dva týždne by mali stačiť.

lubina2
•
25. jún 2026

Akurát to riešime u sestry 24r., včera jej Dr. nasadila atb na 2 týždne.. Potom odber krvi a potom atb ešte asi na 1-2 týždne.. Tiež sa u nej objavil fľak po 12 dňoch od prisatia kliešťa.. Cíti sa ako pri chrípke, bolia ju svaly a nevládze.. Verím, že bude dobre..

anonym_c19c2d
•
25. jún 2026

nech mu urobi kontrolny odber krvi, ak sa bojis... tam sa ukaze, ci je uz vylieceny.

kvietok1233
•
Autor odpoveď zmazal
•
kvietok1233
•
25. jún 2026

Mojej dala augmentin duo antibiotiká tri balenia na tri týždne preventívne...dala som otestovať kliešťa a bol pozitívny. Zatiaľ fľak nemá, ale 10 dní po kliešťovú mala teplotu a bolesť kĺbov ale bolo to také čudné trvalo to len jeden deň a cíti sa uz dobre . Dobera posledné balenie liekov o mesiac máme ísť na kontrolný odber. Tiež sa bojím dúfam že nebudu z toho následky. Inak tie kliešte to je strašné svinstvo plno ľudí v mojom okolí už malo boreliozu. Keď ju vidím ísť do vyššej trávy alebo niekam ku krikom už sa bojím a len ju sledujem. Už aby sme sa báli aj chodiť do prírody ☹️